I höstas, efter valet, orsakade sammansättningen av Sveriges riksdag rubriker långt utanför våra gränser. Orsaken var det höga antalet kvinnliga ledamöter. Inget annat parlament i världen var och är så jämställt. Vi har kommit långt i våra strävanden efter varannan damernas, men det räcker inte med att ha kvinnliga riksdagsledamöter i arbete. I dessa tider av besparingar är det minst lika viktigt att se hur kvinnors arbetsmarknad påverkas när nedbantningar sker.
Den offentliga sektorn, där många kvinnor är anställda, har fått genomgå dramatiska förändringar de senaste åren. Rationaliseringar och neddragningar har gjort att många mist sina jobb eller blivit omplacerade. Kvinnor, många i mogen ålder, har funnit sig stå utanför arbetsmarknaden, oattraktiva och oönskade. Den nya tidens arbetsmarknad efterfrågar inte deras kompetens och erfarenheter.
En av anledningarna till att den svenska jämställdheten kommit så långt som den gjort är att vi bl.a. ansett att ekonomiskt oberoende genom ett eget jobb är en förutsättning för lika villkor mellan män och kvinnor. Sverige har i jämförelse med andra europeiska länder en hög kvinnlig förvärvsfrekvens. Vår föräldraförsäkring har bidragit till att få behöver ställas inför valet att skaffa barn eller att arbeta. På det hela taget har vi skapat goda förutsättningar för jämställdhet.
Arbete ger inte bara egna pengar i plånboken utan också ett egenvärde för individen och ett självförtroende. Arbetslösheten däremot skapar osäkerhet, mindervärdighetskänslor och ett i många fall oönskat beroende.
Frågan är om den svenska jämställdheten biter sig själv i svansen när vi tillåter att tusentals kvinnor, vana vid förvärvsarbete, återvänder hem utan att erbjudas någon annan uppgift eller något annat jobb.
Förvisso föreslås i budgetpropositionen att kvinnors arbetsmarknad är en av de delar som regeringen skall se över. Bl.a. föreslås bidrag till starta-eget-företag. Men det faller på sin egen orimlighet att alla arbetslösa kvinnor skulle bli egna företagare. Det behövs därför ytterligare idéer och åtgärder för att inte en stor grupp människors kompetens och arbetsvilja skall gå förlorad.
Regeringen har för avsikt att granska varje förslag som hamnar på dess bord ur ett jämställdhetsperspektiv. Det är mycket bra och kanske också något för kommunerna att ta efter. Då skulle det tydliggöras på ett bättre sätt vad som händer när stora förändringar sker inom den offentliga organisationen. Kommunerna har idag till uppgift att presentera jämställdhetsplaner och en naturlig del i detta borde därför fortsättningsvis vara att göra en konsekvensbeskrivning av kvinnors arbetsmarknadssituation kopplad till förändringen av den offentliga sektorn.
Självklart är den offentliga sektorn inte till för att i första hand sysselsätta folk, men stora förändringar hos en sådan stor arbetsgivare måste på ett eller annat sätt ge effekter. Eftersträvar vi att den svenska jämställdheten skall bli mer än ett kuttersmycke förutsätter det att vi också är övertygade om att det vi gör ger det resultat som vi vill ha. Därför borde också en viktig del av regeringens jämställdhetsarbete vara att se över konsekvenserna för den stora grupp kvinnor som lämnat den offentliga sektorn och i vilken mån de har möjligheter att återkomma på arbetsmarknaden. Konkreta förslag till åtgärder på detta område är mer än viktigt.
I vår kommer regeringen att låta sin jämställdhetsgrupp jobba med att ta fram förslag och idéer. Vi får hoppas på att man tar sig en extra funderare på hur kvinnornas rätt till jobb skall kunna säkerställas också i en framtid i förändring.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om genomlysning av konsekvenserna för kvinnors arbetsmarknad i förhållande till offentliga sektorns omvandling.
Stockholm den 25 januari 1995 Anneli Hulthén (s) Monica Green (s) Margareta Israelsson (s)