Jag har tidigare i motioner till riksdagen framfört flera krav på förbättringar av jämställdhetslagen. De flesta kraven har tillgodosetts genom den förra regeringens jämställdhetsproposition och riksdagens beslut med anledning av den. Mitt krav att JämO bör få uttala sig över hela samhällsområdet har däremot avvisats. Kravet är fortfarande aktuellt.
Jämställdhetslagen är begränsad till arbetslivet. Med lagens utformning är denna begränsning motiverad. En helt annan sak är egentligen inom vilket område som JämO skall verka. Allmänheten har redan i dag den föreställningen att JämO bevakar jämställdhetssträvanden inom hela samhällslivet. Varje år får JämO in en mängd förfrågningar utanför arbetslivet exempelvis inom utbildningsväsendet, idrottsrörelsen, familjelivet, skatte- och bidragsregler och försäkringsvillkor. JämO blir även kontaktad i frågor som rör annan lagstiftning med jämställdhetsanknytning, särskilt föräldraledighetslagen.
Förordningen med instruktion för jämställdhetsombudsmannen är så utformad att JämO endast bör agera i frågor som rör jämställdhet inom arbetslivet. I vissa fall har JämO ansett att en fråga har haft en sådan anknytning till arbetslivet att den ändock bör tas upp till diskussion. Detta har främst rört frågor inom utbildningsväsendet.
Även om lagens utformning inte ändras till att avse områden utanför arbetslivet borde JämO:s uppgifter utvidgas till att avse bevakning av jämställdhetsfrågor inom samhällslivet i dess helhet. Med eventuellt negativa uttalanden som enda sanktion är det svårt att se några närmare betänkligheter mot en sådan ordning.
I sitt betänkande 1993/94:AU1 anförde utskottet följande:
Utskottet har förståelse för de framförda önskemålen om en breddning av JämO:s verksamhet till fler sektorer av samhället. Mot bakgrund av riksdagens relativt nyligen gjorda ställningstagande i frågan anser utskottet att nya överväganden bör anstå till ett vidare sammanhang.
Jag anser att det är lämpligt att riksdagen nu överväger denna fråga.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att JämO:s uppgifter bör utvidgas till att avse bevakning av jämställdhetsfrågor inom samhällslivet i dess helhet.
Stockholm den 25 januari 1995 Rose-Marie Frebran (kds)