Kvinnor har traditionellt sett använts som en buffert i arbetslivet. De har kallats in som arbetskraftsreserv när tiderna varit goda, och varit de första som tvingats lämna sina jobb när tiderna blivit sämre. Denna utveckling har vi endast delvis kommit till rätta med, bland annat genom regler om turordning vid uppsägande. Antalet kvinnor som tvingas jobba deltid när de egentligen skulle vilja ha heltidsarbete är dock mycket stort, och lågkonjunkturen har spätt på problemet. Var femte kvinna inom LO arbetar kortare tid än hon skulle vilja göra.
Speciellt kvinnor har drabbats av senare års kraftiga och ibland mindre välövervägda nedskärningar i den offentliga sektorn. Ungefär 70 % av de anställda där är kvinnor, och kvinnan är i dagens samhälle mer beroende än mannen av tjänsterna från den offentliga sektorn. När det exempelvis inte finns en väl fungerande barnomsorg, så är det i de flesta fall kvinnan som får avstå från sitt arbete och sina karriärmöjligheter. Senare tiders nedskärningar har dessvärre lett till en icke önskad anpassning till ett mer kontinentalt Europa, där samhället i hög grad förlitar sig på att kvinnan tar hand om barn och gamla. Annorlunda uttryckt så har nedskärningarna inneburit ett stort steg bakåt för jämställdheten.
Kvinnors förbättrade ekonomiska ställning och inflytande är ett grundläggande mål för oss, eftersom det påverkar jämställdheten på alla plan. Utan ett brett ekonomiskt inflytande och en god ekonomisk bas kan kvinnan inte bli jämställd med mannen. För att få ett bättre underlag för fortsatt jämställdhetsarbete vill vi tillsätta en parlamentarisk utredning, som belyser hur stor del av våra skattemedel som gynnar kvinnor respektive män, såväl direkt som indirekt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen tillsätter en parlamentarisk utredning som belyser hur stor del av våra skattemedel som gynnar kvinnor resp. män.
Stockholm den 23 januari 1995 Ewa Larsson (mp) Marianne Samuelsson (mp) Kia Andreasson (mp)