Varje statligt verk måste också i sin verksamhetsplan redovisa sina mål för det s.k. jämställdhetsarbetet. Detta är ett utslag av en hårt driven aktiv jämställdhetspolitik.
Komplikationer vid rekrytering av personal, framförallt i offentlig tjänst, på grund av jämställdhetslagens utformning tas emellertid aldrig upp när jämställdhetsplanerna presenteras.
Vid rekrytering skall när två personer är likvärdiga vad gäller utbildning, erfarenhet, färdigheter etc. den som tillhör det kön med minst representation inom yrkesområdet vinna företräde enligt jämställdhetslagen.
I praktiken uppkommer en rad svåra avvägningsfrågor -- vilka meriter är likvärdiga, hur skall erfarenhet bedömas etc. Till detta kommer också att det kollektiv som skall avgränsas för att avgöra vilket kön som skall ha företräde i många fall inte kan fastställas på ett entydigt och logiskt sätt.
Detta leder till -- paradoxalt nog -- att tendenser till diskriminering vid anställning i offentlig tjänst ökar. Detta kan i sin tur få en rad oönskade effekter. Eftersom förtur till tjänster i offentlig tjänst i växande utsträckning i realiteten avser kvinnor, kommer män i växande utsträckning söka sig till redan nu extremt manliga yrken och specialiteter. Vidare kommer de att föredra privat tjänst, eftersom rekryteringen där följer andra spelregler. Resultatet kan således förväntas bli en mer könsuppdelad arbetsmarknad än tvärtom.
Det vore därför väsentligt att de offentliga arbetsgivarna noggrant följer den nuvarande aktiva jämställdhetspolitikens verkliga effekter vad gäller könssegregerad/könsintegrerad arbetsmarknad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om negativa effekter av den aktiva jämställdhetspolitiken och behovet av nya anvisningar för uppgörande av jämställdhetsplaner.
Stockholm den 23 januari 1995 Margit Gennser (m)