Det måste vara en gememsam målsättning att arbeta för ett mer jämställt samhälle, där kvinnor och män har lika möjligheter att förverkliga sina liv. Men ord och vackra ideal måste övergå i konkret handling och åtgärder.
Värderingar och könsroller grundlägges i tidig ålder. Ju tidigare insatser kan sättas in, desto större är möjligheterna att faktiskt lyckas. Kvinnodominansen -- eller bristen på män -- på dagis är därför en viktig jämställdhetsfråga, som inte minst den senaste tiden fått ny aktualitet. Barns behov av fäder och andra manliga förebilder är en förklaring som ofta dyker upp när ungdomskriminalitet, missbruk och våld diskuteras. Förklaringen ska inte överskattas, men inte heller negligeras.
Småkillars behov på dagis måste också tillgodoses. Fotboll, Zorro, indianer och cowboys, kojbygge och annat måste också finnas med i leken. Självklart kan även kvinnor bygga kojor, men kvinnor kan inte vara män. Män är faktiskt bäst på att vara män. Killar behöver identifikation, de behöver förebilder för att finna sin mansroll. Om det bara finns kvinnliga förebilder så är killarnas val att identifiera sig motsatsvis -- genom att inte vara allt det som kvinnor är. Konsekvensen kan lätt bli att killar inte ska bry sig och inte visa omsorg och kärlek. Men det måste också finnas ''mjuka'' hjältar.
Vi har länge drivit frågan att kvinnor ska in på mansdominerade yrkesområden. Men jämställdheten får inte stanna vid det utan även det omvända måste gälla. Nu måste könen inom barnomsorgen blandas. Dagis bör ju vara så hemlikt som möjligt och i det idealiska hemmet finns både mamma och pappa.
Målet om jämställdhet på dagis kan uppnås på olika vägar. Man kan tänka sig ''morötter'' i form av riktade statsbidrag till de dagis som når upp till kravet om minst 40 % av underrepresenterat kön, barnomsorgs-PR på gymnasierna, skräddarsydda praktikplatser, men också en form av ''piska'' med kvoterad utbildning för förskolelärare och fritidspedagoger och kvoterad anställning på dagis.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämställdhet på daghem.
Stockholm den 23 januari 1995 Bengt Harding Olson (fp)