Rumsren feminism -- har det stärkt kvinnorna eller manssamhället?
Den definition av feminism som är gångbar i dag, innebär att den är feminist som anser att kvinnor är diskriminerade och att detta måste åtgärdas. Med denna något urvattnade definition av feminism är det svårt för någon makthavare att inte kalla sig feminist. Detta är naturligtvis positivt om det innebär att man därmed vill arbeta för att förändra de ojämna maktrelationerna mellan könen.
Men denna sorts feminism har de senaste åren haft en tendens att se ökad kvinnorepresentation i politiska organ, fler kvinnor inom näringslivet, fler kvinnor som landshövdingar osv. som liktydigt med jämställdhet. Denna fokusering på kvinnorepresentation riskerar dessvärre att skymma det faktum att de nedskärningar och förändringar i välfärdssystemen som i dag görs, stadigt försämrar de medel och instrument som var av central betydelse för jämlikheten mellan kvinnor och män. Detta är ett minst lika stort hot mot grunderna för kvinnors frigörelse som dålig kvinnorepresentation.
Att kvinnor skall ha sin del av den formella makten är självklart. Därför står kampen för ökad kvinnorepresentation i allra högsta grad på dagordningen eftersom vi i dag är långt från målet ''halva makten'' och om vi skall kunna hävda att Sverige är en demokrati värd namnet.
Men bakom de formella rättigheterna döljer sig en mer komplicerad verklighet för kvinnor. Och det är runt denna verklighet, bakom en fasad av skenbart likaberättigande, som dagens kvinnokamp står.
Att försvaret och utvecklingen av det vi i dag kallar den generella välfärdsmodellen är en av de viktigaste kvinnofrågorna i dag riskerar att osynliggöras. Men kvinnor har en alldeles särskild koppling till vår välfärdsstat som är annorlunda än männens. Detta står inte i motsättning till kampen för formella rättigheter utan hänger ihop. Men i dag finns tydliga tendenser till att definiera jämställdhet som jämn könsfördelning och när detta är uppnått skall kvinnors underordning vara ett minne blott.
Men det finns flera problem, till exempel den förskjutning av makten som kan iakttas när kvinnor intar en manlig domän. Det faktum att kvinnor som grupp inte har samma inflytande som män över den ekonomiska politiken både på riks- och lokalnivå visar att det är dags att fördjupa analyserna. Annars riskerar jämställdhetsarbetet i Sverige att stagnera och bli en fråga enbart för medel- och överklassens kvinnor.
Kvinnors positioner flyttas tillbaka -- systemskiftet fortsätter
Vi menar att det sätt att organisera välfärden som växt fram i Sverige har varit oöverträffat när det gäller att förbättra jämställdhet mellan kvinnor och män. Den generella välfärden har byggt på individuella rättigheter och skyldigheter. Rätten till ett anständigt liv skulle vara en medborgerlig rättighet.
Välfärden finansierades via skattsedeln och skulle verka omfördelande och utjämna villkoren mellan olika grupper i samhället, vilket också kom att gynna kvinnorna. Centrala inslag i svensk socialpolitik som bostadsbidrag, bidragsförskott, vuxenutbildning, föräldraledighet är exempel på reformer som särskilt gynnat kvinnor.
Ganska tidigt kom den svenska familjepolitiken att integreras i den generella välfärdspolitiken. Så småningom tillkom också nya mål i familjepolitiken, nämligen att öka möjligheterna att kombinera förvärvsarbete och familj, och att männen skulle förmås ta ökat ansvar för omsorgsarbetet. Därmed blev familjepolitiken ett instrument för att förändra de ojämlika maktförhållandena mellan könen, och en av de viktigaste grunderna för den relativa jämställdhet mellan kvinnor och män som ändå uppnåtts i Sverige.
Men framgångarna är inte en gång för alla säkrade. De senaste årens politiska utveckling visar detta. Även om den borgerliga regeringen genomförde ett systemskifte vars skador är svåra att reparera hade grunderna för detta systemskifte lagts långt tidigare, och nu fortsätter det om än i långsammare takt. I går var det av ideologiska skäl, i dag är det av ekonomiska. Och när de ekonomiska resurserna är knappa är det kvinnor som får stå tillbaka.
''Sanerar vi inte ekonomin har vi inte råd med jämställdhet'' är en vanlig replik i dessa tider. Att bryta kvinnors underordning är med det synsättet en lyx att unna sig när tiderna är goda. Att då resurserna är knappa omfördela mellan könen i stället för att låta kvinnor stå tillbaka är uppenbarligen inte att tänka på. Då kan det vara mer gångbart att legitimera kvinnors underordning med biologins hjälp, och därmed lättare dölja att det kan finnas intressemotsättningar mellan kvinnor och män.
I dag kan till och med de som hävdar att kvinnor på grund av sin biologi är mest lämpade att ta hand om hem och barn kalla sig feminister. De kan dessutom påstå att dessa urgamla diskussioner om kvinnors särart skulle vara något nytt! Men det är inte första gången sedan antikens dagar som man hävdat att en viss mängd hormoner också producerar ett visst mått av någon egenskap. Vårdnadsbidrag och avdragsgilla pigor blir i denna begreppsförvirrade debatt instrument för kvinnors frigörelse.
Om vi lämnar det som varit unikt för den svenska välfärden och närmar oss de modeller som i andra länder lett till ökade klyftor mellan fattiga och rika, kommer också klyftorna mellan kvinnor och män att öka. Med en sådan utveckling ökar också klyftorna mellan olika grupper av kvinnor. Risken är då att jämställdhetsarbete i första hand kommer att handla om att ge välutbildade kvinnor maktpositioner.
Stora grupper av kvinnor kommer att få allt svårare att få förvärvsarbete och måste åter bli försörjda och beroende av en man. Om de har arbete, får de allt svårare att förena förvärvsarbetet med omsorgsansvaret.
Stoppas inte denna utveckling kan dessa kvinnors valmöjligheter bli att antingen utföra samhällets och familjens omsorgsarbete gratis i hemmet och/eller vara avdragsgill piga hos välutbildade, högavlönade kvinnor, som sedan i olika maktpositioner skall tillvarata dessa underklasskvinnors intressen. Men avståndet mellan de kvinnor som har formella maktpositioner och dem som inte har det kommer i stället att öka ytterligare.
Kortsiktigt är det den välavlönade och högutbildade kvinnan som gynnas. Men bara kortsiktigt. I det långa loppet är det manssamhället som förstärks av denna utveckling. Kvinnor som könsvarelser kommer också fortsättningsvis att sakna makt och auktoritet.
Man kan hävda att ökad kvinnorepresentation leder till att kvinnors intressen tillvaratas på ett bättre sätt. Erfarenheterna från kommunalpolitiken bekräftar också detta. Men kvinnor saknar fortfarande ett avgörande inflytande på den ekonomiska politiken. Det räcker inte med kvinnliga finansministrar.
Vi tillåter inte att jämställdhetsarbetet och kvinnokampen stannar vid den kulissartade politik som enbart talar om fler kvinnliga landshövdingar, ministrar och verkställande direktörer.
Det är alltså hög tid för en perspektivförskjutning i jämställdhetsarbetet. Det innebär att allt budgetarbete och alla beslut som fattas om budgeten skall granskas ur ett kvinnoperspektiv. På vilket sätt förbättrar eller försämrar ett beslut om den ekonomiska politiken, till exempel besparingar, kvinnors möjligheter att förena förvärvsarbete och familj?
Hur påverkar beslut inom den ekonomiska politiken kvinnors möjligheter att styra sina liv? Utan ett sådant perspektiv och arbetssätt kommer jämställdhetsarbetet i Sverige att stagnera. Den utvecklingen måste brytas, annars kommer vi ganska snart att vara ett land bland andra på jämställdhetens områden. Svenska kvinnor kommer inte att ha mycket att skryta med internationellt, och vår roll som det goda exemplet kommer att vara överspelad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av jämställdhetsarbetet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att de av regeringen utfärdade direktiven om att analys av jämställdhetspolitiska konsekvenser av förslag från utredare och kommittéer skall beaktas innan förslag lämnas bör utsträckas till att gälla även budgetpropositionen och alla ekonomiska propositioner som kommer att komma.
Stockholm den 21 januari 1995 Gudrun Schyman (v) Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v) Ulla Hoffman (v)