Den liberala visionen
Människan föds fri, ändå är hon överallt fjättrad.
Jean-Baptiste Rousseau 1671-1741
Alla människors lika rättigheter och skyldigheter är ett grundfundament som måste garanteras i en demokratisk välfärdsstat. Det är ur denna liberala människosyn folkpartiet liberalerna hämtar sin utgångspunkt i jämställdhetspolitiken. Alla former av diskriminering begränsar den enskilda individens frihet och står därmed i motsatsförhållande till den liberala uppfattningen om alla människors lika värde.
Det finns inget samhällsförhållande idag som i högre grad negativt påverkar så stor del av befolkningen som bristerna i jämställdhet. Därför får inte jämställdhetspolitiken enbart bli en kvinnofråga, lika lite som kampen mot rasism enbart bör föras av invandrare.
Diskriminering har sin utgångspunkt i generaliseringar om en viss grupp människors kollektiva egenskaper och behov, oftast uppbyggd på fördomar och kulturhistoriskt förankrade uppfattningar. En viktig liberal utgångspunkt är därför att bekämpa diskrimineringens generaliseringar och uppfattningar om kollektiva egenskaper och behov genom att hävda varje människas unika värde och individualitet.
Därför är just arbetet med att skapa ett mer jämställt samhälle en central fråga för folkpartiet liberalerna. Folkpartiet liberalerna har länge varit pådrivande i arbetet med att förändra samhället i riktning mot att kvinnor och män ska ges mer likvärdiga förutsättningar till individuell utveckling och valfrihet samt likvärdiga rättigheter och skyldigheter i såväl arbetsliv som i omsorgen om hem och familj. Detta har bl.a. resulterat i flera uppmärksammade propositioner som riksdagen tog ställning till under våren 1994.
Trots att bristerna i jämställdhet mellan kvinnor och män åter hamnat i fokus i den offentliga debatten och i det politiska beslutsfattandet kvarstår fortfarande påtagliga orättvisor, oftast till kvinnornas nackdel. Det politiska arbetet med att skapa ett mer jämställt samhälle får inte enbart inskränkas till att bygga på lagstiftningen. För att inte jämställdhetsarbetet ska avstanna krävs en aktiv opinionsbildning och att enskilda förtroendevalda och politiska partier föregår med gott exempel.
Detta har gjorts -- jämställdhetspropositionen
I maj 1994 antog riksdagen jämställdhetspropositionen ''Delad makt -- delat ansvar''. De viktigaste delarna ur denna proposition var:
-- En pappamånad i föräldraförsäkringen är införd, dvs. en av föräldraförsäkringens tolv månader reserveras för respektive förälder. Reformen innebär en markering av barnets behov av båda sina föräldrar och ett stärkt stöd för de fäder som idag vill ta ut föräldraledigheten, men som hindras av bl a attityder hos chefer och arbetskamrater. Att män tar större ansvar för barn och hemarbete är också en förutsättning för en ökad jämställdhet på arbetsmarknaden. Löneskillnadsutredningen förde därför fram förslag om en eller flera pappamånader som ett sätt att komma till rätta med löneskillnaderna mellan kvinnor och män.
-- Arbetsgivare med tio eller fler anställda ska årligen kartlägga löneskillnader mellan kvinnor och män på arbetsplatsen. Resultatet av kartläggningen och en beskrivning av de åtgärder som motiveras för att undanröja eventuella löneskillnader ska redovisas i jämställdhetsplanen.
-- Jämställdhetslagen är inte längre förhandlingsbar. Jämställdhetsombudsmannen får i fortsättningen rätten att övervaka att jämställdhetslagen följs på hela arbetsmarknaden, även när parterna träffar kollektivavtal. Det innebär att fack och arbetsgivare inte längre kan sluta jämställdhetsavtal som ligger under lagens miniminivå. Det hindrar dock inte parterna från att sluta kollektivavtal med högre ambitionsnivå än vad lagen föreskriver. JämO har också fått ökade resurser.
-- 24 experter på jämställdhet har inrättats vid landets länsstyrelser. Detta ger jämställdhetsarbetet en bättre lokal och regional förankring. Länsexperten får en samordnande funktion och skall samarbeta med handläggare i jämställdhetsfrågor i länets kommuner och företag m m.
-- För att öka andelen kvinnliga chefer kommer en näringslivsakademi att inrättas i samverkan med näringslivet. Akademin ska vara en samlande insats för kunskapsförmedling, opinionsbildning och förändringsarbete.
-- En utredning tillsattes om ekonomisk makt som ska öka kunskaperna om mäns och kvinnors tillgång till ekonomiska resurser och hur den ekonomiska makten är fördelad mellan kvinnor och män.
Jämställdhetspropositionen innehöll också satsningar på olika projektverksamheter, t.ex. för att förbättra villkoren för kvinnor med funktionshinder och för att öka kvinnors inflytande i beslutande församlingar. Dessutom tillsattes Kvinnovåldskommissionen.
Arbetsmarknad, löneskillnader och företagande
Löneskillnader
I dag är det en (nästan) oomtvistad sanning att det är orättvisa löneskillnader mellan kvinnor och män. Löneskillnaderna beror på att männen arbetar längre och återfinns i högre positioner och på andra arbetsområden än kvinnorna. Detta är löneskillnader som går att förklara, även om vi inte accepterar de förhållanden som ligger bakom. Även vid allt annat lika får ofta en man mer betalt än en kvinna för precis samma jobb. Detta är de ''oförklarliga'' löneskillnaderna, den rena könsfaktorn. Det mesta tyder dessutom på att löneskillnaderna ökat de senaste åren.
Tack vare Löneskillnadsutredningen och många andra rapporter finns idag en hel del fakta kring dessa frågor. En mycket viktig del i arbetet med att komma bort från de orättvisa löneskillnaderna är just att synliggöra dem. Det är därför viktigt att en könsuppdelad statistik ständigt tas fram och att metoderna utvecklas.
Förhållandena i hemmet och arbetsfördelningen inom familjen får återverkningar på arbetsfördelningen på arbetsplatserna. Detta är en av orsakerna till att folkpartiet liberalerna inte ser detta enbart som en privatsak. Kvinnor och män som kommer ut i arbetslivet med likartad utbildning och med likartade arbetsuppgifter genomgår vanligen helt olika utveckling. Kvinnan får allt eftersom ett större ansvar för hem och barn medan mannen erbjuds större ansvar, utvecklingsmöjligheter och högre lön på arbetsplatsen. Med delat ansvar hemma kan vi successivt nå en situation där både kvinnor och män som bildar familj kan få större ansvar och utvecklingsmöjligheter såväl inom familjen som på arbetet.
Lönesättning vilar ofta på traditionella, manliga värderingar om arbetets värde och svårighetsgrad. Det behövs många nya arbetsvärderingsmetoder, könsneutrala, lämpade för olika fält på den svenska arbetsmarknaden. Dessa arbetsredskap är av synnerligen stor vikt för att vrida lönesättningen bort från dagens diskriminering utan att för den skull införa centrala system. Det är därför viktigt att anslag till detta kan fortsätta ges.
I grunden ska lönesättningen vara fri och individuell. Vid könsneutral tillämpning av denna princip varken gynnas eller missgynnas kvinnor av individuell lönesättning. Givetvis är det även i detta sammanhang av stor vikt att den offentliga sektorns dominans som arbetsgivare inom de kvinnodominerade yrkesområdena bryts.
Lönediskriminering är förbjuden. Det av stor vikt att få fram domstolsutslag. För den enskilde löntagaren är det mycket, kanske för pressande, att driva ett sådant mål även med det stöd som kan förväntas av JämO. Domstolsutslag bör även ges en större genomslagskraft än en enskild lönesättningstvist. Frågan om grupptalan i vid bemärkelse har länge varit under utredning. Vi tycker det är dags att gå vidare när det gäller mål om lönediskriminering enligt jämställdhetslagen och införa rätt till grupptalan.
Att få bort de orättvisa löneskillnaderna är en av de viktigaste upppgifterna inom jämställdhetspolitiken, en utmaning som kräver ständig uppmärksamhet och modet att ta till obekväma åtgärder. Staten som arbetsgivare bör ges ett särskilt ansvar för detta.
''Näringsförbud'' inom vård och omsorg
Den svenska arbetsmarknaden är mycket segregerad sett ur ett könsperspektiv. Den är inte bara könsuppdelad efter näringsgrenar och sektorer, utan också mellan manliga och kvinnliga yrken. Inom vård och omsorg är kvinnorna överrepresenterade. Som en positiv bieffekt av den förra regeringens avreglering och friare etableringsrätt inom sektorerna vård och omsorg, ökade också möjligheterna för kvinnor som arbetar inom dessa sektorer att såväl byta arbetsgivare som starta eget. I och med regeringens återställare inom detta område begränsas också kvinnors möjligheter att ta egna initiativ och utveckla verksamheter inom vård och omsorg efter eget huvud och kompetens. Folkpartiet motsätter sig regeringens återställarpolitik inom detta område ur såväl brukar- som arbetstagare- och jämställdhetsperspektiv. I realiteten innebär detta att den självklara valfrihet att starta eget eller byta arbetsgivare som arbetstagare har i näringslivet undandras de många kvinnor som är sysselsatta inom den offentliga sektorn och då framförallt inom vård och omsorg.
Kvinnor inom näringsliv och högre utbildning
Inom de flesta områden kan Sverige anses vara ett föregångsland när det gäller jämställdhet. Detta gäller tyvärr inte inom alla samhällsområden. Andelen kvinnor som innehar professurer är endast 7 %, och ännu sämre beställt med jämställdheten är det i styrelserna i de börsnoterade företagen. Här är kvinnor ytterst sällsynta och dominansen av män i det närmaste total. Detta är allvarligt inte endast ur jämställdhetsperspektiv. Ökad jämställdhet är lönsamt. Det är enskilda människors kompetens, uppfinningsrikedom och arbetsvilja som är grunden för ekonomisk tillväxt. Om man utgår från det faktum att kompetens och yrkeskunnande är ganska jämnt fördelade mellan könen, innebär det i realiteten att den kompetens halva befolkningen besitter inte i tillräckligt hög utsträckning tas tillvara. Jämställdhet är ett sätt att fullt utnyttja samhällets begåvningspotential. Ska Sverige klara den internationella konkurrensen måste urvalet av morgondagens ledare bygga på att bästa urval görs. I ett jämställt samhälle används hela humankapitalet och begåvningspotentialen och medverkar därmed till ökad produktivitet och ekonomisk tillväxt.
Arbetsgruppen för jämställdhet i högre utbildning och forskning (JÄST-gruppen) konstaterar att jämställdhetsarbetet i högskolan hittills har utvecklats långsamt. Det heter vidare i rapporten att en viktig bakgrund till den rådande situationen utan tvivel är att medvetenheten om jämställdhetens betydelse inte minst för kvaliteten i utbildningen och forskningen är påfallande låg på de flesta håll. Folkpartiet anser att det är viktigt att de förstärkta resurser som riksdagen anslog för ökade jämställdhetsinsatser kommer att beviljas även fortsättningsvis.
Folkpartiet väntar ivrigt på förslag som skall öka andelen kvinnor i forskningen, dels kvinnliga professorer, dels tjänster som leder till en forskningskarriär. Folkpartiet liberalerna utgår också ifrån att den kommande propositionen om jämställdhet innehåller förslag om detta. Folkpartiet anser vidare att fler kvinnor bör besätta de nya professurer som inrättas, att forskarexamina avlagda av kvinnor ska premieras högre resursmässigt än i nuläget för att öka andelen examinationer av kvinnliga forskare, att professurer i genuskunskap inrättas samt att de kvinnovetenskapliga fora/centra som finns vid vissa universitet och högskolor ges goda resurser för sin verksamhet.
Barnomsorg
En väl fungerande barnomsorg är inte bara något som gynnar barnens utveckling utan är också en förutsättning för att småbarnsföräldrar ska kunna delta i arbetslivet. En väl utbyggd barnomsorg gör att framförallt småbarnsmammor slipper att göra det svåra valet mellan familj och arbete. I och med att den s.k. barnomsorgslagen börjat att gälla från årsskiftet har föräldrar rätt att begära barnomsorg fr.o.m. det att barnet blivit ett år. Denna reform ökar ytterligare småbarnsföräldrarnas valfrihet. Barnomsorgen är också en förutsättning för att andra viktiga verksamheter i samhället ska kunna fungera. Om t.ex. småbarnsmammor tvingades vara hemma i brist på barnomsorg skulle inte bl.a. sjukvård och äldreomsorg kunna fungera med den servicegrad vi idag tar för given.
Delat ansvar hemma
Förvärvsfrekvensen för kvinnor har, med undantag för de senaste årens lågkonjunktur, successivt ökat och är idag endast marginellt lägre än männens. Denna utveckling är bra, då hela befolkningens kompetens och arbetsinsats krävs för att upprätthålla den välfärdsmodell en majoritet av svenska folket vill ha. Emellertid har inte fördelningen av ansvaret för hem och familj förbättrats i samma takt. Detta innebär att många kvinnors arbetsbelastning har ökat drastiskt under senare år. Undersökningar har visat att produktionen av stresshormon t.o.m. ökar efter det att kvinnan återvänt hem efter att ha avslutat sin arbetsdag. I statistiken för kvinnors ohälsotal visar sig de troliga konsekvenserna av denna arbetsbelastning. Det är också sannolikt att många av de löneskillnader som idag existerar på arbetsmarknaden har sin grund i den ojämna ansvarsfördelningen mellan kvinnor och män i ansvaret för hem och familj. Kvinnor utnyttjar i väsentligt högre grad tiden i föräldraförsäkringen samt är även den av föräldrarna som oftast är hemma för vård av sjukt barn. En lång rad av förändringar måste komma till stånd för att ändra denna ojämna ansvarsfördelning. Införandet av den s.k. pappamånaden kommer förhoppningsvis att innebära att fler fäder utnyttjar en större del av tiden i föräldraförsäkringen, och kanske också därigenom ges en större insikt i och kunskap om arbetsuppgifterna i hemmet. Alla ojämlikheter kan emellertid inte bekämpas med hjälp av lagstiftning, utan det krävs ett ihärdigt och uthålligt opinionsarbete för att ändra på invanda könsmönster och historiskt betingade ansvarsområden.
Folkpartiet liberalerna anser att det delade ansvaret för hem och familj också är en av de viktigaste förutsättningarna för att uppnå jämställdhet i arbetslivet. Så länge arbetsgivarna underförstått kan utgå från att det är kvinnan som bär huvudansvaret för barn och familj faller det sig naturligt att rekryteringen till ansvarsfulla poster i samhället i alltför hög omfattning gynnar män.
Unga kvinnor
Rättvisare fördelning inom idrott och fritid
Det är männen och pojkarna som i ojämförligt högre grad får del av de samhällssatsningar som görs inom idrott och fritid. En stor del av de resurser som kommunerna satsar på idrott används till att underhålla och driva anläggningar som företrädesvis används för mansdominerade idrotter. När nu kommunernas resurser till fritidsutbudet inte längre ökar, minskar också kommunernas möjligheter till satsningar som skulle gynna idrotts- och fritidsaktiviteter med ett större inslag av kvinnligt deltagande som t.ex. ridsportsanläggningar, dans- och workout-lokaler och teateranläggningar.
En rimlig målsättning i kommunerna bör vara att resurser för fritid och idrott styrs i riktning mot att en större jämställdhet mellan könen uppnås. Utgångspunkten bör vara att fördelningen mellan kvinnliga och manliga idrotter och fritidsaktiviteter blir lika stor. En på senare tid uppmärksammad ojämlikhet är också på vilket sätt träningstider i idrottsanläggningar fördelas mellan flickor och pojkar. I många kommuner är det flickorna som tilldelas de sämsta träningstiderna. Detta är oacceptabelt.
Droganvändning
Flera oberoende undersökningar i Sverige visar att bruket av droger i ungdomsgruppen åter är på uppgång efter flera år av nedgång. Alltjämt är det alkoholen som står för den ojämförligt största delen av konsumtionen. Särskilt noterbart, och alarmerande, är det förändrade konsumtionsmönstret hos unga flickor. Det är de unga flickorna som står för den största konsumtionsökningen, och skillnaden i bruket av droger mellan flickor och pojkar är nu marginell. Vissa undersökningar pekar dessutom på att flickorna gör sin drogdebut tidigare än pojkarna. Med tanke på att alkohol är skadligare för flickor än för pojkar, och särskilt skadlig i unga åldrar, är dessa uppgifter alarmerande.
Det finns tydliga samband mellan rökning och bruket av alkohol samt andra droger. Det visar sig att de som prövat på att röka hasch eller rökheroin också i allmänhet är rökare och ofta gjort sin narkotikadebut under alkoholberusning. Det är därför viktigt att med kraft bekämpa såväl rökningen som bruket av alkohol. Cigarettrökning är nu vanligare bland flickor än bland pojkar, vilket är en varningssignal i sig, men också särskilt allvarligt då det finns ett tydligt samband mellan rökning och bruk av hasch och rökheroin.
Gör tjejer synliga inom individ- och familjeomsorgen
Individ- och familjeomsorgen (IFO) i kommunerna prioriterar i de flesta fall arbetet med barn och ungdom. Männen är överrepresenterade i statistiken över LVU och LVM i Sverige. Personal inom IFO konfronteras ofta med barn och ungdomar, som far illa i sin livssituation, genom kontakter med polis, skola, fältassistenter etc.
Det är vanligt att pojkar som far illa reagerar på ett utåtagerande sätt genom öppet missbruk, våldsgärningar och kriminalitet. Flickor tenderar istället att reagera på ett inåtagerande sätt med djup ångest istället för våldshandlingar, prostitution istället för kriminalitet och ett såväl medicinskt som psykologiskt beroende av de droger som missbrukas. Det visar sig att det ofta är betydligt svårare att upptäcka symtomen hos flickor som far illa än hos pojkar beroende på det inåtagerande reaktionsmönstret. Dessutom visar det sig att rehabiliteringen av flickor med missbruksproblem är mer komplex och kräver längre vårdtider. Folkpartiet anser att ökade insatser måste göras för att förbättra kunskaperna om kvinnors missbruk, om metoder för att upptäcka sociala missförhållanden och om metoder för att utveckla behandlingsinsatserna.
Anorexi och bulimi
En tonåring av hundra drabbas av sjukliga ätstörningar. Det innebär att cirka 1000 ungdomar per år drabbas av anorexi och bulimi. I 90--95 % av fallen handlar det om flickor mellan 14 och 17 år som insjuknar. För en del blir det ett livslångt sjukdomstillstånd och för andra slutar det med dödsfall på grund av svält eller självmord.
Botandet av de allvarligaste sjuka tar mycket lång tid med många bakslag. Det fordras vårdplatser med stor kontinuitet i vårdlaget och personal med olika kompetenser. Tidig upptäckt av sjukdomssymtom underlättar behandlingen väsentligt. Därför är det viktigt att informationsinsatserna intensifieras så att alla som på något sätt arbetar med, eller på annat sätt kommer i kontakt med, framförallt flickor i tonåren lär känna sjukdomen och dess symtom. Här spelar informationsinsatserna till elever, lärare och övrig skolpersonal en viktig roll.
Kvinnors hälsa och säkerhet
Skydd för förföljda kvinnor
Enligt statistiken har våldtäkter och misshandel av kvinnor ökat kraftigt under senare år. Påföljderna för misshandel och våldtäkt måste därför skärpas och skadestånden bli högre. Handläggningstiderna för sexuella övergrepp och misshandel är för långa. Under utredningstiden finns det stor risk för att övergreppen och misshandeln fortsätter, varför dessa fall bör få högsta prioritet.
Fler särskilda mottagningar för kvinnor och barn som utsätts för sexuella och andra övergrepp bör inrättas. Det är också angeläget att kvinnojourerna fortsätter sin verksamhet med en kapacitet som motsvarar efterfrågan. Kvinnojourer finns idag i de flesta svenska storstäder och bedriver ett mycket värdefullt arbete som ett fristående komplement i arbetet med att erbjuda utsatta kvinnor akuthjälp. Vid kvinnojourerna erbjuds en fristad, men också råd och stödverksamhet till kvinnor i behov av akut skydd.
Det händer att utländska kvinnor som misshandlas eller behandlas illa av sina män inte vill polisanmäla eller gå ifrån dem eftersom de riskerar utvisning från Sverige. Regeln om att en utlänning som sammanbor eller är gift med en svensk utvisas om samboendet upphör inom två år bör ses över.
Könsstympning av kvinnor är ett brott som skall bestraffas grovt. Det måste finnas en obligatorisk skyldighet för svenska myndigheter att upplysa dem som kommer från länder där könsstympning praktiseras, att detta betraktas som ett grovt brott i svensk lag och att handlingen är straffbar även när den begås utomlands.
Ohälsotal
Kvinnor och män har olika hälsoproblem och olika sätt att hantera dem. Kvinnors hälsoproblem har hittills uppmärksammats mindre och fått mindre forskningsresurser än mäns. Kunskapen om kvinnors hälsa är delvis fragmentarisk och motsägelsefull.
Den senaste folkhälsorapporten visar att hälsan förbättras, medan den sedan början av 1980-talet har försämrats för kvinnor under 65 år. Väsentligt fler kvinnor än män uppger att de har sömnbesvär, är trötta, har huvudvärk och känner oro. Kvinnor har dessutom högre sjukfrånvaro än män. Allt fler kvinnor drabbas av sjukdomar i rörelseorganen. Lungcancer ökar alltjämt bland kvinnor medan den minskar bland män. Det är viktigt att det etableras ett kvinnoperspektiv i folkhälsoarbetet där utgångspunkten är insikt om kvinnors hälsa och livsvillkor, och att kvinnor ska vara norm för kvinnor, liksom män är det för män. Dessutom måste kvinnors kraft och resurser samt strukturella förutsättningar synliggöras. En del av folkhälsoarbetet måste vara att sammanställa den kunskap som finns för att utgöra ett underlag för kvinnor som vill främja sin hälsa och förebygga ohälsa.
Prostitution
Prostitution är en förnedrande verksamhet där främst kvinnors missbruk och ekonomiska trångmål utnyttjas. Könshandel innebär inte endast risker för de inblandade i form av könssjukdomar och HIV utan också för kundernas andra partners. En kriminalisering av enbart de prostituerade innebär att skuldbördan förskjuts mot offren i denna handel, och inte mot dem som verkligen utnyttjar dessa människors utsatta situation. Folkpartiet anser istället att det är köparna av tjänsterna som i första hand bör hamna i fokus för en eventuell repressiv lagstiftning. Folkpartiet anser att köp av sexuella tjänster bör förbjudas i lag såvida det inte efter remissomgången runt prostitutionsutredningen anförs tungt vägande skäl emot en kriminalisering. En kriminalisering innebär förmodligen inte att prostitutionen upphör, men kommer med stor sannolikhet att ha en dämpande effekt. Det skulle också ge polisen utökade möjligheter att göra ingripanden mot såväl gatuprostitutionen som den prostitution som bedrivs i klubbmiljö. Åtgärderna för att minska prostitutionen måste också inriktas på att erbjuda de prostituerade alternativ i form av t.ex. behandlingsinsatser för de som är missbrukare.
Den goda mannen
Vi representerar inte superpappornas skara. Vi representerar alla de otillräckliga papporna, som vill vara med sina barn men som inte haft kraften och modet att bryta sig loss från könsrollernas mönster.
Ur Pappagruppens slutrapport
Mannen som god förebild
Det går inte att bedriva ett framgångsrikt jämställdhetsarbete om inte männen också involveras i processen. Könsmönster och attityder etableras tidigt i barnens utveckling. Inte minst därför är det viktigt att männen ges större möjlighet att aktivt delta i barnens utvecklingsprocess. Genom att fäderna blir goda förebilder ökar också möjligheterna för barnen att utvecklas friare från invanda könsmönster. På så sätt byggs en bas för att underlätta jämställdhetssträvandena i samhället. För att detta ska kunna bli möjligt krävs såväl attitydförändringar hos arbetsgivarna i synen på männen och deras ansvar och rättigheter som småbarnsföräldrar. Vid skilsmässor blir många pappor mer eller mindre ofrivilligt ''frånvarande pappor''.
Därför är det viktigt att lagstiftningen och praxis anpassas så att barnen garanteras rätten till båda sina föräldrar. Gemensam vårdnad bör vara utgångspunkten som juridiskt vårdnadsbegrepp. Enskild vårdnad bör användas endast i undantagsfall. Den gemensamma vårdnaden bör ytterligare stärkas så att beslut som inverkar på barnets nära och vardagliga kontakter med båda sina föräldrar tas i uttryckligt samförstånd av föräldrarna. Umgängesrätten ska kunna fastställas av domstol inom ramen för gemensam vårdnad och med särskilt beaktande av respektive förälders förmåga och beredskap att samarbeta och underlätta för barnets kontakt med båda sina föräldrar. Väntetiderna för vårdnadstvister måste kortas så att inte interimsbeslut med begränsad rättssäkerhet blir avgörande.
Föräldrar i kris bör erbjudas rådgivning och familjesamtal med både manlig och kvinnlig familjerådgivare närvarande. Särskilda familjerättsenheter bör etableras där domstolens ledamöter väljes och utbildas efter erfarenheter av modernt och delat föräldraskap.
Pappaledighet
Ett mål för såväl familjepolitiken som jämställdhetspolitiken är att både kvinnor och män skall kunna vara föräldrar och ta det praktiska ansvaret för sina barn samtidigt som de har ett arbete för sin försörjning. Det är viktigt för barnen att fäderna utnyttjar sina möjligheter att vara föräldralediga. Den del av tiden i föräldraförsäkringen som tas ut av männen är mycket låg, men kommer med stor sannolikhet att öka i och med införandet av den s.k. pappamånaden.
Forskning visar att en tidigt etablerad och nära relation mellan fader och barn är gynnsam både för fadern och barnet och ger en god grund för relationen under resten av livet. En ökad föräldraledighet för fäder bör också medverka till att förändra attityder hos chefer och arbetsledare så att de ser föräldraledigheten som något naturligt att utgå ifrån vid planering och organisation av arbetet.
Ett annat skäl för att öka fädernas uttag av föräldrapenning är att kvinnors möjligheter att nå jämställdhet med männen på arbetsmarknaden är begränsade så länge det praktiska ansvaret för hushåll och barn huvudsakligen vilar på dem. Ett delat ansvar för den praktiska omsorgen om barnen skulle innebära en jämnare fördelning av yrkesavbrotten mellan kvinnor och män och därmed öka kvinnors möjligheter att vidareutvecklas och göra karriär i sitt yrke.
Internationellt jämställdhetsarbete
Kvinnor i tredje världen
Kvinnors inflytande över utvecklingen i tredje världen måste ges högre prioritet i biståndet. För folkpartiet liberalerna stannar jämställdhetssträvan inte vid nationsgränser.
Alla kvinnor måste få makt och vinna respekt för sina rättmätiga krav att bestämma över sin egen framtid, sin egen hälsa och att bedöma sina egna förutsättningar att ta ansvar för sina barn. Idag hindras åtskilliga kvinnor från att bidra till den sociala och ekonomiska utvecklingen, eftersom de förnekas tillgång till utbildning och hälsovård. De förnekas också möjligheten att ta aktiv del av det politiska beslutsfattandet och inflytande över såväl offentlig som enskild sektor. Därmed utestängs de också från att utifrån sina erfarenheter och behov påverka samhällsutvecklingen. En viktig del i den svenska biståndspolitiken måste bli att i högre utsträckning satsa på projekt som bygger på småskalig teknologi. Detta skulle ge fler kvinnor möjlighet att aktivt bidra med sina kunskaper och skapa delaktighet vilket i sin tur borgar för projektens kontinuitet och förmåga att bli självgående.
Låg social och ekonomisk status minskar kvinnors möjlighet att formulera sina egna hälsobehov. Kvinnors behov av tillfredsställande hälsovård kan inte underskattas, då det påverkar hälsoläget bland hela befolkningen. En förutsättning för tredje världens utveckling är att den enorma resurs kvinnorna utgör tas tillvara, och därför måste könsdiskrimineringen upphöra.
Det pågående arbetet med att integrera kvinnofrågor i biståndet måste intensifieras. Det kan ske genom direkt kvinnoinriktade insatser i programländerna, samt genom kvinnors ökande deltagande i planering, genomförande och utvärdering av enskilda biståndsinsatser. Biståndet får inte medverka till att konservera könsdiskriminering. Genom biståndssamarbetet ges möjlighet att föra dialog med biståndsmottagarna om kvinnors rättigheter. Regeringen har aviserat att den kommer med ett förslag om hur jämställdhet mellan kvinnor och män skall kunna uttryckas och förstärkas i de biståndspolitiska målen. Detta är något vi välkomnar.
Inför FN:s kvinnokonferens i Peking 1995 skall Sverige kraftfullt verka för att kvinnors betydelsefulla roll i utvecklingsarbetet slås fast.
Jämställdhetspolitiken i EU
Den jämställdhetspolitik som bedrivs i Sverige har varit framgångsrik. Inom EU vill vi samverka för att också skapa ett mer jämställt Europa. Kvinnor och män måste dela makt och ansvar i de politiska församlingarna. Folkpartiet strävar efter att ge kvinnor och män lika möjligheter att delta på arbetsmarknaden. I jämförelse med EU-länderna har Sverige kommit längre.
Könsdiskriminering hör inte hemma i ett Europa som värnar om alla människors frihet och jämlikhet. Jämställdhetsarbetet inom EU bedrivs inom ramen för den sociala dimensionen. Sedan 1975 har sex direktiv och tre handlingsprogram antagits för ökad jämställdhet i arbetslivet. Direktiven är bindande för medlemsstaterna, men varje land beslutar på egen hand hur politiken skall utformas för att målen skall uppnås.
1. Likalönedirektivet föreskriver lika lön för kvinnor och män för lika eller likvärdigt arbete. Frågor om lön eller lönesättning har rätt att bli prövade av domstol.
2. Likabehandlingsdirektivet ger kvinnor och män samma rätt till arbete, utbildning, karriärmöjligheter och arbetsvillkor.
3. Direktivet om författningsreglerad social trygghet säger att kvinnor och män skall omfattas av samma skydd på socialförsäkringsområdet.
4. Direktivet om likabehandling i kollektivförsäkringar riktar sig bl.a. mot diskriminerande pensionsavtal.
5. Direktivet om likabehandling av kvinnor och män sysselsatta i egen verksamhet utsträcker p 3 och p 4 till att omfatta även företagare, jordbrukare och andra fria yrken. Det omfattar även äkta makar.
6. Direktivet om rätt till ledighet och ersättning vid barnafödande.
Syftet med handlingsprogrammen är att verka för att den kvinnliga representationen i EU:s beslutande församlingar ökar, öka medvetenheten om jämställdhetsfrågor och förbättra tillämpningen av gällande lagstiftning. Det nu gällande handlingsprogrammet löper under perioden 1991-- 1995. De prioriteringar som står högst handlar om bevakningen av likalöneprincipen, kvinnors deltagande på arbetsmarknaden samt kvinnorepresentation i beslutsprocessen.
Ungefär 88 % av alla kvinnor i åldrar mellan 25 och 49 år befinner sig i arbetskraften (SCB 1993). En stor del, 40 %, arbetar dock deltid vilket innebär att räknat i totalt antal arbetade timmar skillnaden mot andra länder är mindre. Om man väljer att bortse från de föräldralediga blir skillnaderna mindre även när det gäller den kvinnliga arbetskraftens storlek.
I EU-länderna ligger motsvarande andel kvinnor i arbetskraften på 64 %. I jämförelse med de svenska förhållandena är andelen deltidsarbetande kvinnor betydligt högre inom EU. Inom EU finns självfallet stora olikheter när det gäller kvinnors förvärvsfrekvens. Traditioner, socialförsäkringssystem, tillgång till barnomsorg etc påverkar detta på ett mycket påtagligt sätt. Inom EU är det bara Danmark som kan uppvisa en kvinnlig förvärvsfrekvens som motsvarar den svenska. I Tyskland, där släktingar enligt lag är skyldiga att ta ansvar för varandra, vårdas omkring 80 % av de gamla av anhöriga (Landstinget 1993). Den kvinnliga förvärvsfrekvensen är störst i de länder där det finns väl utbyggd offentligt finansierad barnomsorg.
Till skillnad från Sverige är arbetslösheten inom EU högre bland kvinnor än män. I flera av EU:s medlemsländer diskrimineras gifta kvinnor i arbetslöshetsförsäkringarna, då vissa bidrag diskvalificerar gifta kvinnor.
Det är en övergripande uppgift att bryta den traditionella mansdominansen inom EU:s beslutsorgan. I parlamentet är 19 % kvinnor. Hierarkin inom EU-kommissionen speglar väl bristen på förnyelse och nytänkande. Av kontorspersonalen är 70 % kvinnor, av handläggarna 50 %, och bland de högre administratörerna är 11 % kvinnor. För att nå ett mer jämställt beslutsfattande krävs det en mer jämn könsfördelning inom såväl den politiska som den administrativa delen.
I Danmark finns en lag sedan 1985 som föreskriver att både män och kvinnor ska vara representerade vid utnämningar till offentliga råd, kommittéer och nämnder. Belgien är det första land som lagstiftar om kvotering. Enligt ett regeringsförslag får inget parti ha mer än 75 % av samma kön på listor till allmänna val. Det skall på sikt ändras till två tredjedelar.
Det är också viktigt att jämställdhetsarbetet inom EU:s egen administration förbättras. Folkpartiet anser därför att existerande åldersgränser bör avskaffas och villkoren för föräldraledighet bör förbättras.
Kulturskillnader och fördomar
Kvinnors och mäns språk
Du begriper ju ingenting
Deborah Tannen (Boktitel; om mäns och kvinnors språk)
För att uppnå ett jämställt samhälle krävs inte bara förbättringar i lagstiftning och attitydförändringar utan också ömsesidigt ökad kunskap om vad som skiljer sig mellan kvinnors och mäns olika sätt att uttrycka sig och formulera problem. Många missförstånd och konflikter står att finna i dessa skillnader. För att undanröja dessa kommunikationsproblem måste kunskapen om de olikheter som finns synliggöras och debatteras. Förmågan att hantera ett språk och ta till sig information blir en alltmer ökande maktfaktor i takt med att informationssamhället utvecklas. Den subtila diskriminering som återfinns i det språkkulturella arvet måste bli föremål för mer offentlig debatt och analys. Diskriminering genom bruket av språket är inte enbart något som drabbar kvinnor utan också barn och ungdom i kommunikationen med vuxenvärlden.
Förebyggande jämställdhetsarbete i skolan
Arbetet med att förbättra jämställdheten måste bli en integrerad del av undervisningen i skolan. Som ett första steg måste denna kunskap förmedlas till eleverna vid lärarutbildningen. För att även nå resultat på kortare sikt bör jämställdhetsfrågor lyftas fram i lärarnas fortbildningsprogram. En förbättrad kunskap om och insikt i de brister i jämställdheten som finns i dagens samhälle måste förmedlas till skoleleverna och diskuteras i klassrummet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utgångspunkterna för jämställdhetspolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en fortsatt analys av varför det föreligger skillnader mellan kvinnors och mäns yrkesval och löner,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återställandet av större etableringsfrihet inom områdena vård och omsorg,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämställdhetsinsatser vid högskolor och universitet,2
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barnomsorgens viktiga funktion för att främja jämställdheten,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ett kraftfullt informations- och opinionsarbete för att uppnå delat ansvar för hem och familj,1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättvisare fördelning av resurser mellan flickor och pojkar inom idrott och fritid,3
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bruket av tobak och alkohol hos flickor i unga åldrar,1
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förbättra kunskaperna om metoder för att upptäcka sociala missförhållanden samt metoder för att utveckla behandlingsinsatserna för kvinnor med missbruksproblem,1
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att det vid behandlingen av anorexi och bulimi finns vårdplatser med stor kontinuitet i vårdlaget och personal med olika kompetenser samt att informationsinsatserna intensifieras,1
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvinnor och barn som utsätts för sexuella och andra övergrepp,1
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att se över regeln om att utlänning som sammanbor eller är gift med en svensk utvisas om samboendet upphör inom två år,4
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att köp av sexuella tjänster bör förbjudas i lag såvida inte remissomgången runt Prostitutionsutredningen anför tungt vägande skäl emot en kriminalisering,5
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om gemensam vårdnad som juridiskt vårdnadsbegrepp vid skilsmässor mellan småbarnsföräldrar,6
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge kvinnors inflytande över utvecklingen i tredje världen högre prioritet i biståndet,7
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges politik för att utveckla jämställdhetsarbetet inom EU,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kunskapen om jämställdhet måste integreras i lärarutbildning och fortbildning för lärare.2
Stockholm den 20 januari 1995 Lars Leijonborg (fp) Isa Halvarsson (fp) Margitta Edgren (fp) Christer Eirefelt (fp) Eva Eriksson (fp) Elver Jonsson (fp) Anne Wibble (fp) Ola Ström (fp)
1 Yrkandena 3, 5, 6 och 8--11 hänvisade till SoU. 2 Yrkandena 4 och 17 hänvisade till UbU. 3 Yrkande 7 hänvisat till KrU. 4 Yrkande 12 hänvisat till SfU. 5 Yrkande 13 hänvisat till JuU. 6 Yrkande 14 hänvisat till LU. 7 Yrkande 15 hänvisat till UU.