Alla partier är numera överens om att det är i de små och medelstora företagen som de nya arbetena skapas. Målet är att skapa 500 000 nya arbetstillfällen. För att klara detta mål måste vi se till att vi har generösa skatteregler, konkurrenskraftiga produktionskostnader och en flexibel arbetsmarknadslagstiftning.
Väsentliga delar av arbetsmarknadslagstiftningen är utformade för en äldre tids förhållanden på arbetsmarknaden. Många lagar upplevs både av anställda och av företag som hinder för en dynamisk utveckling. Framför allt bland småföretagen ger den av socialdemokraterna återställda arbetsmarknadslagstiftningen upphov till problem.
Under den borgerliga regeringen förbättrades villkoren för företagandet avsevärt. Genom sänkta arbetsgivaravgifter, sänkta skatter och en reformerad arbetsrätt fick företagen och deras anställda bättre villkor. Grunden lades därmed för en tillväxt av företagandet och för fler arbeten.
De förändringar som genomfördes inom arbetsrätten var bl.a. att:visstidsanställning vid arbetsanhopning förlängdes från sex till tolv månader,den längsta tillåtna prövotiden vid provanställning förlängdes från sex till tolv månader, arbetsgivare gavs rätt att undanta två arbetstagare som ansågs vara av särskild betydelse för den fortsatta driften inom turordningskretsarna från turordningen vid uppsägning på grund av arbetsbrist,facklig vetorätt mot entreprenader avskaffades,förbud mot stridsåtgärder mot enmans- eller familjeföretag infördes.
Trots massiva protester från näringsliv, företagare och ekonomer, varav flera socialdemokratiska, beslöt vänstermajoriteten i riksdagen att återställa samtliga de förändringar inom arbetsrätten som genomförts av den borgerliga regeringen. Samtidigt har företrädare för regeringen uttalat, att man ser det som positivt att parterna på arbetsmarknaden genom kollektivavtal gör förändringar i den återställda arbetsrätten. Regeringen har också givit direktiv till en kommission att se över de arbetsrättsliga frågorna. Först återställer man, sedan säger man sig genast vilja förändra åt samma håll som den borgerliga regeringen. Det är ingen överdrift att påstå att regeringen agerar tvetydigt och talar med kluvna tungor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en moderniserad arbetsmarknadslagstiftning.
Stockholm den 25 januari 1995 Ulf Melin (m) Göte Jonsson (m)