I dag förekommer olika anställningsformer i lagen om anställningsskydd (LAS). En av dem är anställning på grund av tillfällig arbetsanhopning. Av namnet kan man förledas att tro att denna anställningsform endast skall komma till användning när ett företag tvingas anställa extra personal på grund av att arbetsuppgifterna tillfälligtvis ökat. Erfarenheterna från exempelvis måleribranschen säger dock något helt annat, nämligen att allt det företagen önskar kalla arbetstopp betraktas som arbetstopp även om det är vad man gott kan kalla normal produktion.
Uppsägningsreglerna vid en anställning på grund av tillfällig arbetsanhopning är avsevärt sämre för den anställde jämfört med en tillsvidareanställning. Vid en arbetstopp har lagstiftarna tänkt sig att man vid anställningens början blir överens om att anställningen upphör vid ett visst datum, då arbetstoppen är över.
I måleribranschen utnyttjas dock arbetstoppsanställningarna som en del av personalens reguljära anställningar. Ett företag som under ett antal år har drivit sin verksamhet med exempelvis tio anställda, som alla har varit tillsvidareanställda, kan med nuvarande regler på grund av arbetsbrist säga upp kanske 50 % av de anställda, och sedan när arbetena kommer tillbaka anställa de uppsagda igen men denna gång på en tillfällig anställning på grund av arbetsanhopning (arbetstopp). Detta är en för företagen mycket bekvämare anställningsform då företaget inte riskerar att få betala uppsägningslön därest man missar att förhandla (MBL 11
§) eller säga upp som vid en arbetsbristsituation i en tillsvidareanställning.
För att förhindra att en arbetsgivare kontinuerligt använder sig av arbetstoppsanställningar finns det en begränsning i lagen som maximerar denna typ av anställning till sex månader under en ramtid av två år. Detta utgör dock inget problem för företag inom måleribranschen. De anställer målaren vid arbetstopp 3--4 månader under sommaren och säger sedan ifrån sig ev. jobb. Med andra ord skapas på nytt en säsongsarbetslöshet för målare. Ett gissel som man under årtionden kämpat med att få bort och som också under 1980- talet i det närmaste försvann. Det finns en stor risk för att detta nu kommer tillbaka.
En del företag, som insett bekvämligheten med arbetstoppsanställningar, har till och med delat sina företag i två eller flera företag för att på så vis låta de anställda vandra mellan företagen och ständigt gå på arbetsanhopning. Dessutom är anställningsformen tillfällig arbetsanhopning utomordentligt väl anpassad för, som arbetsgivarna uttrycker det: ''Det fostrar de anställda.'' Om den anställde inte vinner arbetsgivarens gunst utan istället uppfattas som obekväm, erhåller den anställde mycket korta arbetstoppsanställningar på kanske 5--6 dagar vid varje tillfälle. Man riskerar på detta vis att få ett A- och ett B-lag där A-laget har tillsvidareanställningarna och B-laget bara får tillfälliga anställningar.
Den fackliga organisationen står helt utan möjlighet att ingripa om de över huvud taget får kännedom om det som händer. Anställningsformen tillfällig arbetsanhopning bör därför ej få tillämpas av branscher, typ måleribranschen, då detta dels betyder brister i anställningstryggheten för ett stort antal människor, dels skapar en säsongsmässighet i branschen som ej är betingad av produktionstekniska skäl. Om man ändå önskar att ge företagen möjlighet att utnyttja s.k. arbetstoppsanställningar eller s.k. visstidsanställningar för sin speciella produktion då speciell arbetskraft måste anställas, måste sådan anställning alltid föregås av en förhandling med den lokala fackliga organisationen.
Därför bör regeringen särskilt uppmana den kommande arbetsrättskommissionen att se över reglerna för anställningsformerna vid tillfällig arbetsanhopning som syftar till att uppnå LAS målsättning att ge alla en tillfredsställande anställningstrygghet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om LAS regler om tillfälliga anställningsformer.
Stockholm den 25 januari 1995 Magnus Johansson (s) Christer Skoog (s) Jan Björkman (s) Karin Olsson (s)