Sammanfattning
Vänsterpartiet föreslår:Översyn av arbetsrätten för att öka inflytandet och demokratin i arbetslivet och reglera rätten till kompetensutveckling. Ett vidgat arbetstagarbegrepp eller ny lagstiftning som tar sikte på anställda i entreprenörföretag m.fl. och deras rättigheter i förhållande till sin dagliga arbetsledning.Lagstiftning som garanterar yttrandefriheten för arbetstagare och som ej tillåter inskränkning genom anställningsavtal.Kraftiga begränsningar i arbetsgivarens rätt att enligt 39 § LAS ''köpa'' ut en lagstridigt uppsagd/avskedad arbetstagare.En lagstiftning som ger deltidsarbetslösa företrädesrätt till mer arbetstid vid utvidgat arbetsutbud.Att avtalsturordningslistor alltid skall godkännas av central arbetstagarorganisation när föräldralediga är berörda.Rätt till ledighet för att starta eget.
Behovet av förändring
Våra arbetsrättslagar skapades under 1970-talet då lagen om medbestämmande i arbetslivet, lagen om anställningstrygghet, förtroendemannalagen m.fl. antogs för att öka tryggheten för Sveriges löntagare och öka demokratin i arbetslivet. Lagarna skapades i 1970-talets Sverige och återspeglar mycket av 1970-talets arbetsmarknad. De bygger på en arbetsorganisation med stora enheter, ett direkt ägande och en central styrning.
Mycket har hänt på arbetsmarknaden sedan dess, industrin har utvecklat nya former för indirekt ägande via nätverk och utvecklat koncernernas roll. Arbetsorganisationen på arbetsplatserna har brutits ned till mindre enheter och den direkta arbetsledningen och ibland budgetansvaret finns i dag spritt på mindre enheter, arbetslag. Samtidigt kan den centrala styrningen via budgetbesluten finnas i styrelserummen långt utanför Sveriges gränser världen runt.
Inom den offentliga sektorn har nya former för verksamheten vuxit fram som innebär både en decentralisering och en stark centralisering av verksamheter. Samtidigt har verksamheter bolagiserats eller lagts ut på entreprenörer.
Den tekniska utvecklingen går mycket snabbt, informations- och kommunikationsteknologin får allt större betydelse och kunskapsinnehållet i produktionen stiger.
När lagen om anställningsskydd infördes byggde den på att majoriteten av landets arbetstagare var tillsvidareanställda. I dag tycks utvecklingen gå åt ett annat håll. Nya företags- och nya anställningsformer etableras på arbetsmarknaden. Mer än 3/4 av dem som anställdes under första halvåret 1994 anställdes på begränsad tid.
Uthyrning av arbetskraft, ett ökat inslag av entreprenörer och konsulter som arbetar som ''inhyrd'' arbetskraft i företag och inom offentlig sektor har också bidragit till att arbetsrättslagarna urholkats. Alltmer går utvecklingen mot att företagen har en kärna av tillsvidareanställda och en större krets av visstidsanställda. Visstidsanställda har ett sämre skydd i arbetsrätten.
Allt detta ställer krav på en ny reformerad arbetsrätt som kan fånga upp löntagarnas legitima behov av trygghet, inflytande, frihet och kompetensutveckling i förhållande till nya företagsformer, anställningsformer, beslutsnivåer och arbetsorganisation. Det behövs också verksamma regler för att säkra jämställdhet mellan könen i arbetslivet.
Regeringens reformstopp
Regeringen har genom sitt beslut att tillsätta en kommission vars syfte är att parterna genom kollektivavtal skall utforma arbetsrätten infört ett reformstopp inom arbetsrätten.
Parterna har alltid haft möjlighet att genom kollektivavtal hitta långsiktiga lösningar och spelregler för att demokratisera och utveckla arbetslivet. Trots detta kvarstår en rad problemområden som parterna ej förmått hantera.
Ett annat problem med regeringens förslag att avtalsvägen reformera arbetsrätten är att kollektivavtalen inte täcker hela arbetsmarknaden. Den svenska modellen har hittills byggt på att riksdagen skapar ramlagar som fungerar som skyddsnät eller spelregler på arbetsmarknaden och som utgör en miniminivå för arbetsmarknadens parter.
Inom ramen för dessa lagar har parterna sedan möjlighet att teckna avtal som förändrar, fördjupar eller förbättrar dessa ramlagar allt efter de olika branschernas specifika villkor och behov.
Att helt bortse från behovet av att förbättra ramlagarna för att påverka hela arbetsmarknaden i synen på behovet av en fördjupad demokrati i arbetslivet är att införa ett reformstopp i arbetsrätten.
Givetvis behövs det en fortsatt dialog mellan parterna så att de avtalsvägen förbättrar villkoren för löntagarna och säkrar ett arbetssätt på arbetsmarknaden som skapar långsiktiga lösningar i de olika branscherna för inflytande, kompetensutveckling, trygghet och jämställdhet.
Men det behövs också en reformering av de lagar som styr arbetsmarknaden för att anpassa arbetslivets villkor till 1990-talets samhälle och arbetsmarknad.
Kompetensutveckling
I dagens snabbt föränderliga värld är rätten till kompetensutveckling i arbetslivet en viktig fördelningspolitisk fråga. De grupper som ej får del av kompetensutveckling i arbetet riskerar snabbt att mönstras ut ur arbetslivet när produktionen förändras. 1994 beräknas enbart en tredjedel av alla anställda ha deltagit i någon form av personalutbildning enligt SCB.
LO har i sin rapport ''Friheter och förmåner i arbetet'' redovisat att möjligheten till personalutbildning styrs av lön och kön. Ju högre lön desto mer personalutbildning. Män erbjuds också personalutbildning i långt större utsträckning än kvinnor.
Arbetsgivaren har ett huvudansvar att skapa förutsättningar för den kompetensutveckling som verksamheten kräver i nuet och i framtiden. Ökade kvalifikationskrav i arbetslivet kräver generellt höjd kompetensnivå. Men kompetensutveckling och utbildning måste också spridas så att alla anställda har en reell möjlighet att delta och förkovra sig utifrån produktionens och arbetslivets krav.
Det är Vänsterpartiets uppfattning att huvuddelen av den kompetensutveckling som framtidens arbetsliv kräver måste skapas på arbetsplatserna. Samhället har ett stort intresse av att arbetsgivaren tar sitt ansvar för alla kategorier av anställda. I dag står samhället för kostnaden för en grundutbildning till alla människor, arbetsgivarna i Sverige har i regel tillgång till en välutbildad arbetskraft.
Det är arbetsgivarens ansvar att se till så att människor i arbetslivet ges reella möjligheter att upprätthålla sin kompetensnivå. Sker inte detta riskerar vi att människor sparkas ut ur arbetslivet bara för att de inte getts möjlighet att följa med i den tekniska utvecklingen när produktionen förändras.
Ett sådant scenario innebär att vi låter företagen övervältra kostnaderna för en ny utbildning på samhället i form av arbetsmarknadsutbildning eller andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
En utgångspunkt i arbetsrätten måste vara att alla människor skall ges möjlighet att stanna kvar i arbetslivet fram till pensioneringen. Då krävs det aktiva arbetsmiljö- och rehabiliteringsåtgärder men det krävs också att alla har rätt till kompetensutveckling.
Rätten till kompetensutveckling för alla anställda måste regleras i en lagstiftning där arbetsgivarens tydliga ansvar för kompetensutveckling lyfts fram och där de fackliga organisationerna ges reella möjligheter att påverka utbildningssatsningarna så att de fördelas rättvist bland alla grupper av anställda och mellan könen.
Demokrati i arbetslivet
För Vänsterpartiet handlar arbetsrätten om kärnan i demokratin. Genom äganderätten har arbetsgivarna ett avgörande inflytande över arbetslivet. Arbetsrättslagstiftningen har varit ett ringa försök att skapa balans mellan arbetsgivare och arbetstagare. När lagen om medbestämmande i arbetslivet tillkom var tanken att denna ramlag skulle fyllas ut med utvecklingsavtal eller medbestämmandeavtal för att fördjupa löntagarnas inflytande och medbestämmande. Detta har skett inom vissa branscher. Inom andra branscher har inga avtal träffats.
MBL speglar också 1970-talets arbetsliv och arbetsorganisation. En ny inflytandelag måste skapas som utgår ifrån dagens arbetsliv och de arbetsorganisationer som nu präglar arbetslivet. Den måste ställa i fokus individens behov av inflytande över sin egen arbetssituation, arbetsinnehåll och planering av arbetet, den måste fylla kollektivets behov av inflytande över budgetbeslut och långsiktig startegisk planering när det gäller investeringar, bemanning, kompetensutveckling, arbetsorganisation m.m.
Att utveckla demokratin i arbetslivet är en strategisk investering både för samhället och arbetsgivarna. Ett ökat inflytande och delaktighet höjer på sikt produktiviteten.
Arbetsledningsrätten är en rätt för arbetsgivaren att leda och fördela arbetet samt att fritt antaga (och avskeda) arbetare. Det finns vissa inskränkningar i den fria anställningsrätten, arbetsgivare får t.ex. inte missgynna ett visst kön, en viss ras eller en person p.g.a. etnisk tillhörighet.
Arbetsgivare får heller inte vid anställningen bete sig så att det strider mot god sed på arbetsmarknaden. Men sedan är det slut på inskränkningar i arbetsgivarens anställningsrätt. Inget hindrar t.ex. arbetsgivaren att han använder helt ovidkommande urvalsprinciper, t.ex. den sökandes utseende eller ålder.
Fortfarande har arbetsgivaren enligt lag ensamrätt att definiera när arbetsbrist uppstår. Makten över det kanske viktigaste i arbetslivet, anställning, ligger kvar i orubbat bo hos arbetsgivaren.
Från arbetsgivaren finns en ständig strävan att öka avkastningen på verksamheten. Det kravet får ofta gå före nödvändiga satsningar på utveckling av arbetsinnehåll, kompetensutveckling och bra arbetsmiljö.
Dagens MBL är bra i den meningen att den skapat utrymme för information och vidgat förhandlingsrätten men den har på intet sätt rubbat den ojämna och oacceptabla maktbalansen mellan parterna. Här behövs en ny lagstiftning som utjämnar fördelningen av makt mellan parterna. Detta gäller i synnerhet strategiska beslut såsom investeringsbeslut, företagsuppköp och lokaliseringsbeslut.
Vetorätt för arbetstagarna inom vissa områden måste övervägas. Det behövs också regler som gör det möjligt för arbetstagarna att utöva mera sjävbestämmande, individuellt eller i grupp. Demokrati i arbetslivet handlar också om alla människors lika värde. I dag finns en segregering i arbetslivet som inte enbart kan härledas till formella meriter eller andra objektiva kriterier. Olika villkor för kvinnor och män, likväl som invandrarnas situation måste särskilt uppmärksammas.
Yttrandefrihet
I regeringsformen 2 kap 1 § punkt 1 heter det: ''Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor.''
Yttrandefriheten har ett starkt skydd. Men den gäller för många mest på fritiden och semestern. Yttrandefriheten på arbetsplatserna är begränsad -- även på den offentliga sektorns arbetsplatser. De senaste åren har exemplen varit många på att arbetsgivare sökt begränsa de anställdas rätt att använda sin grundlagsfästa yttrandefrihet.
Fallet vid Värö bruk och busschafförerna i Uppsala är bara två exempel av många där arbetsgivare sagt upp människor som använt sig av sin medborgerliga rättighet att yttra sig fritt. Arbetsgivarnas övergrepp har inneburit att anställda som vill yttra sig tvingats framträda med kassar över huvudet i detta nya samhällsklimat där yttrandefriheten kan kosta individerna deras anställning. Det är fullständigt oacceptabelt att ett samhälle som säger sig vilja värna yttrandefriheten tillåter repressalier mot människor som använder sig av denna rättighet.
Det krävs en lagstiftning som garanterar yttrandefriheten för arbetstagare och som ej tillåter inskränkningar i anställningsavtalet. Vänsterpartiet vill betona att denna fråga kräver en snabb hantering och skall utredas med förtur.
Vidga arbetstagarbegreppet
I dag uppstår nya företags- och anställningsformer. Uthyrning av arbetskraft, allt fler entreprenadföretag, franchising, konsultfirmor m.m. blir en allt vanligare företeelse på arbetsmarknaden. Anställda i dessa företag saknar ofta rättigheter i förhållande till sin dagliga arbetsledning.
Det är dags att utvidga arbetstagarbegreppet så att alla löntagare omfattas av arbetsrätten eller utveckla ny lagstiftning som stärker dessa gruppers rättigheter på den dagliga arbetsplatsen och i förhållande till sin dagliga arbetsledning.
Anställningsformer
Under de senaste åren har visstidsanställningarna ökat. I dag kan arbetsgivare anställa en person vid arbetsanhopning i max 6 månader. Vikariat och praktiktjänst kan ske i obegränsad tid. Genom att saxa olika tidsbegränsade tjänster kan tiden i praktiken ytterligare förlängas då stor otrygghet för den anställde råder. Det finns exempel på att en person varit vikarie i över 30 år. Problemen för timanställda måste också uppmärksammas.
Utredning
Det kan inte vara rimligt att överlåta till parterna att i kollektivavtal lösa frågan om yttrandefrihet, den ojämna maktbalansen mellan parterna m.m.
Det är Vänsterpartiets uppfattning att det behövs en parlamentarisk utredning som har att föreslå ny lagstiftning i enlighet med vad som ovan anförts under rubrikerna kompetensutveckling, demokrati i arbetslivet, yttrandefrihet, vidga arbetstagarbegreppet och anställningsformer. Arbetsmarknadens parter skall ges ett stort inflytande i utredningen.
Lönediskriminering
Principen om lika lön för kvinnor och män är ett viktigt led i strävan efter en långsiktig bärkraftig och solidarisk lönepolitik. Löneskillnadsutredningens slutbetänkande visade att det fortfarande existerar osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män på den svenska arbetsmarknaden.
Vänsterpartiet har i en särskild motion redovisat behovet av en likalönlag.
Respekt för arbetsdomstolens domar
En arbetsgivare som av domstol ålagts att återta en lagstridigt uppsagd/avskedad arbetstagare har en på 39 § LAS grundad rätt att ''köpa ut'' arbetstagaren. Bestämmelsen var tänkt att utnyttjas endast i sällsynta undantagsfall men så har inte blivit fallet. Flera uppmärksammade fall har aktualiserat detta problem.
Det är nödvändigt att vidta åtgärder för att komma till rätta med rådande orimliga förhållanden där makt går före rätt i en för den enskilde många gånger nästan livsavgörande fråga. Den möjlighet som lagen nu medger till utköp bör kraftigt begränsas och ges formen av ett principförbud mot utköp som endast får genombrytas om det föreligger särskilda skäl. Det skall då vara fråga om en situation där det skulle leda till en ohållbar situation på arbetsplatsen om den felaktigt avskedade/uppsagde kom tillbaka.
Det är uppenbart att de skadeståndsbelopp som utgår enligt 39 § i vart fall beträffande större arbetsgivare inte alls har den avsedda avhållande verkan. För att uppnå detta borde skadestånd efter mönster av EU:s konkurrensrättsliga regler bestämmas till en viss procent av arbetsgivarens årsomsättning. En viss del av detta skadestånd bör tillfalla staten.
Deltidsarbetslösa
Antalet registrerade ofrivilligt deltidsarbetslösa var i oktober 1994 över 142 000. Antalet har under åren varierat mellan 90 000 och 120 000 för att stiga under de senaste årens lågkonjunktur. Deltidsarbetslösheten är en jämställdhetsfråga då andelen kvinnor under åren varit konstant hög och legat mellan 75 och 85 % av de deltidsarbetslösa.
Inom kommuner och landsting har deltidstjänsterna blivit allt vanligare i takt med de nedskärningar och den övergång till privata entreprenörer som genomförts under senare år. Av kommunals medlemmar arbetar ca 60 % mindre än heltid.
Inom handeln finns en rad deltidstjänster, ibland rör det sig om ned till 10 timmar i veckan. Konfektionskedjorna har satt deltidsarbetet i system och där är mellan 95 och 99 % av de anställda (kvinnor) deltidare.
Deltidsarbetslösa består alltså till större delen av kvinnor inom områden där arbetsgivaren använder deltidsarbete som en reserv för att kunna anpassa produktionsapparaten till ett ojämnt behov av arbetskraft, inom t.ex. handeln resulterar detta ofta i eftermiddags- och helgarbete. Arbetsgivare har på så vis också tillgång till en välutbildad vikariepool som han kan använda vid sjukfrånvaro eller vid arbetstoppar, en ''vikariepool'' som ständigt står till arbetsgivarens förfogande och som arbetsgivaren kan använda till normal timkostnad inom mertidsbegreppet. Samtidigt övervältrar arbetsgivaren kostnaden för ''vikariepoolen'' på samhället som via A-kassan får gå in och betala fyllnadsersättning.
Det krävs nu kraftfulla åtgärder för att komma tillrätta med deltidsarbetslösheten och för att undvika att de som ofrivilligt tvingats in i deltidsarbetslöshet p.g.a. arbetsbrist blir föremål för kollektiv bestraffning i form av indragen A- kasseersättning enligt regeringens tidigare förslag under höstriksdagen 1994.
I stället måste de kostnader som arbetsgivarna idag övervältrar på samhället för att de skall ha tillgång till en anpassbar produktionsapparat återföras till arbetsgivarna genom en lagstiftning som ger deltidsarbetslösa företrädesrätt till anställningar med fler arbetstimmar.
En sådan lagstiftning skulle vara en mycket stor förbättring för de deltidsarbetslösa samtidigt som den skulle avlasta samhället när det gäller ersättningen från arbetslöshetskassan.
Turordning och föräldralediga
Kravet på saklig grund för uppsägning är en regel om icke- diskriminering. I lagen om anställningsskydd finns därför inskrivet en turordningsregel som bygger på att ''sist in--först ut''-principen skall gälla vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Genom kollektivavtal som slutits eller godkänts av central arbetstagarorganisation får avvikelser göras från turordningsreglerna. Den centrala organisationen kan genom ett bemyndigande överföra rätten att träffa avtal om turordningen till de lokala parterna. Sådana avtal är vanligt förekommande.
Under de senaste åren har exemplen varit många på att föräldralediga diskriminerats vid avtalsturordningslistor. Det är ett oacceptabelt inslag som starkt strider mot anställningsskyddslagens grundregel om icke- diskriminering. För att komma tillrätta med denna diskriminering krävs att avtalsturordningslistor alltid skall godkännas av central arbetstagarorganisation när föräldralediga är berörda. Det kan också i andra fall prövas om det via centrala kollektivavtal skall ske en hårdare granskning vid avsteg från turordningslistan.
Rätt till ledighet
I dag avgränsas rätten till tjänstledighet av studieledighetslagen, föräldraledighetslagen, lagen om samhällsuppdrag m.fl. Ett område där den anställde saknar laglig rätt till tjänstledighet är för att starta eget. Detta är för många kreativa människor som står inför valet att våga språnget till egen verksamhet ett stor hinder.
Att underlätta för människor att starta eget är idag ett samhällsintresse. Det skapar på sikt fler arbetstillfällen och stimulerar dessutom en sund rörlighet på arbetsmarknaden. Rätten till tjänstledighet för att starta eget skall omfatta maximalt 12 månader. Då kan ersättare tas in under tiden. I en annan av Vänsterpartiets motioner tar vi även upp om möjlighet till utvidgat starta-eget-bidrag för anställda.
Diskriminering i arbetslivet och otillbörlig behandling av arbetssökande
Etnisk diskriminering på arbetsmarknaden är ett stort problem. Nuvarande regler ger ett otillräckligt skydd. Indirekt diskriminering omfattas inte av diskrimineringsförbudet och det saknas ett tillräckligt skydd mot diskriminering under rekryteringsförfarandet. Detta är en fundamental brist i lagen. Vänsterpartiet har i sin Invandrarmotion lagt förslag om en starkare lagstiftning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen tillsätter en parlamentarisk utredning som skall lämna förslag till ny arbetsrättslig lagstiftning enligt vad i motionen anförts,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändring i 39 § lagen om anställningsskydd angående principförbud mot trotsande av AD-dom enligt vad i motionen anförts,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om progressiva skadestånd vid trots mot AD-dom enligt 39 § lagen om anställningsskydd,
4. att riksdagen hos regeringen begär sådan ändring i lagen om anställningsskydd att deltidsarbetande får företräde till fler arbetstimmar vid utvidgat arbetsutbud enligt vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändring i lagen om anställningsskydd gällande avtalsturlistor då föräldralediga berörs enligt vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lag om rätt till ledighet för startande av företag enligt vad som anförts i motionen.
Stockholm den 22 januari 1995 Gudrun Schyman (v) Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v)