1. Tillväxt och fler jobb
Det vi nu ser på arbetsmarknadspolitikens område visar att regeringen är på flykt bort från den egna politiken. Det är inte en ordnad reträtt utan en panikslagen regering utan strategi. För att nå varaktiga resultat för tillväxt och fler jobb krävs mer av förtroendeskapande nationell samling.
Det är regeringens misslyckande med den ekonomiska politiken och oförmågan att bekämpa arbetslösheten som nu tvingar till omtänkande. När man inte lyckats skapa förutsättningar för att få fram fler jobb i näringslivet tvingas regeringen till ytterligare insatser med arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Om regeringen på ett tidigare stadium hade lyssnat till oppositionen på det politiska mittfältet hade många av de skadliga beslut regeringen genomdrivit under sitt första halvår kunnat undvikas. Nu, under galgen, tvingas regeringen i viktiga delar att lägga om politiken.
Fortfarande saknas tydliga förslag för tillväxt och nya jobb. Sänkt tjänstemoms och förlängd tid för prov- och visstidsanställningar i småföretag skulle vara en sådan injektion.
Tyvärr görs inte tillräckligt för att förbättra möjligheterna för tillväxt och nya jobb genom nya och växande små och medelstora företag. Hur många arbetsmarknadspolitiska åtgärder som än sätts in så kan de aldrig ersätta de arbetstillfällen som med riktiga förutsättningar kan och måste skapas i framför allt den privata sektorn.
2. Sänkta skattekilar för nya jobb i den privata tjänstesektorn
De nya jobben måste skapas i den privata sektorn. Detta genom att förutsättningar ges för expansion och tillväxt. Industrisektorn sysselsätter idag endast ca 1/5 av arbetskraften. Produktivitets- och effektivitetshöjningar inom industrin gör att även om efterfrågan på svenska varor ökar kommer inte sysselsättningen att öka i samma utsträckning. Därför måste de flesta nya arbetstillfällen skapas i den privata tjänstesektorn. En långsiktig och ambitiös satsning på utbildning, kompetensutveckling och forskning är nödvändig för att främja tillväxten av kvalificerad tjänsteproduktion.
De nuvarande mycket höga skattekilarna på arbete (drygt 60 %) främjar inte tillkomsten av nya jobb. Ett exempel: för att kunna betala en hantverkare för en dags arbete så att han/hon får ut samma inkomst som man själv har, måste man arbeta två och en halv dag.
Hushållssektorn utgör en del av den privata tjänstesektorn. Idag är marknaden för den typ av tjänster som går att utföra i egen regi i stort sett utplånad. Detta beror självfallet till största delen på de höga skattekilarna. Hushållen har helt enkelt inte råd att köpa dessa tjänster på den reguljära marknaden.
3. Småföretagen viktiga för de nya jobben
En framgångsrik ekonomisk politik för nya jobb måste också inbegripa en sund näringspolitik. Det krävs att rimliga förutsättningar läggs fast för att nya företag ska startas och befintliga företag ska kunna växa.
Hitintills har regeringens politik knappast kunnat anses främja nya jobb i den privata sektorn. Den försämrade flexibiliteten i arbetsrätten, höjda arbetsgivaravgifter etc har sammantaget försämrat villkoren för företag och företagare högst väsentligt.
Det finns nu, i och med regeringens reträtt på arbetsmarknadspolitikens område, vissa ljuspunkter, och från kristdemokraternas sida ser vi positivt på att regeringen föreslår fortsatt småföretagsstöd som en tillväxtfrämjande åtgärd. Likaså är det positivt med utbildningsvikariat för småföretag.
På arbetsrättens område saknas dock nödvändiga förslag för att få en modern och flexibel lagstiftning som gör att småföretagare vågar anställa fler. Förlängda visstids- och provanställningar är en nödvändighet för dessa företag och för att få fler i arbete.
4. Skatteväxling för miljön och jobben
Beskattningen bör omfördelas inom ramen för nuvarande skattetryck, från arbetskraft till miljöbelastande utsläpp, begränsade naturresurser och energi. En skattereform med sänkta skatter på arbete, exempelvis arbetsgivaravgifter, och samtidigt höjda skatter på koldioxid, kväveoxid, svaveldioxid, avfall m m skulle dels skapa incitament för en miljövänligare produktion och konsumtion, dels främja framväxten av nya arbetstillfällen. Förutom de sänkta arbetskraftskostnaderna innebär en skatteväxling också att arbetstillfällen kopplade till kretsloppssamhället, som t ex återvinningsindustri eller ny och småskalig energi med inhemska och förnybara energikällor, kan växa fram. Den internationella marknaden för olika former av miljöteknik växer snabbt och här finns en potential för svenska företag att nå internationella framgångar, under förutsättning att den svenska politiken stimulerar även den inhemska efterfrågan på denna teknik.
5. Aktiva arbetsmarknadsåtgärder
Den höga nivån på arbetslösheten verkar bestå under överskådlig tid. En av orsakerna till att arbetslösheten inte minskar snabbare är regeringens tidigare förda ''återställarpolitik''. Detta hotar nu konjunkturuppgången. De grundläggande orsakerna till arbetslösheten måste som tidigare beskrivits lösas med en generell ekonomisk politik för tillväxt och fler jobb. Under tiden den kan verka och nå full effekt och ökad sysselsättning i näringslivet ställs stora krav på en aktiv och väl fungerande arbetsmarknadspolitik.
Självklart ska meningsfull sysselsättning och utbildning erbjudas framför passivt kontantstöd vid arbetslöshet.
Regeringen har nu också slagit till reträtt vad gäller exempelvis praktikplatser. Man går nu tillbaka till ungdomspraktik och akademikerpraktik och ger upp de fåfänga försöken med ungdomsintroduktion. Valrörelsens utfästelser om att ungdomar skulle ha jobb efter 100 dagar har fallit platt.
Arbetsplatsintroduktion
Regeringen döljer sin reträtt om synen på praktikplatser bakom ett nytt samlat begrepp, arbetsplatsintroduktion. Från kristdemokraternas sida accepterar vi det nya samlade begreppet och dess regler jämte de ökade krav som ställs för att få arbetslöshetsersättning.
Arbetsmarknadsåtgärder för uppsägningshotad personal i kommuner och landsting
Regeringen talar i propositionen om ökad flexibilitet för användningen av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna. Det är bra men får inte innebära att prioriteringar inte görs. Den politik som nu förs på andra områden kan innebära att ca 100 000 personer, anställda i kommuner och landsting, kommer att friställas under de kommande 5 åren. Detta ställer stora krav på arbetsmarknadspolitiken. Den möjlighet som den tidigare regeringen gav till länsarbetsnämnderna att sluta avtal med kommuner och landsting om utbildning och kompetenshöjning istället för öppen arbetslöshet måste kvarstå. Det är väsentligt att tydliga signaler om detta ges till ansvariga myndigheter.
ALU
En av många arbetsförmedlingar använd sistahandsåtgärd har varit ALU. Denna form av åtgärd har visat sig fungera väl. Risken för undanträngningseffekter på den ordinarie arbetsmarknaden har också minskat. Regeringen ändrar nu sin inställning till denna åtgärd och fullföljer inte tidigare beslutade neddragningar i denna verksamhet. Det är bra.
Insatser för flyktingar och invandrare
Det är helt nödvändigt att med riktade åtgärder underlätta utomnordiska medborgares inträde på arbetsmarknaden. Föreslagna insatser tillstyrks. Samtidigt vill vi återigen aktualisera vårt tidigare förslag om en särskild snabbarbetande kommission med deltagande av arbetsmarknadens parter för att komma fram med ytterligare förslag på detta område.
Flyttbidraget och pendlingsstödet
Kristdemokraterna avvisar liksom tidigare ett flyttbidrag som kommer att bidra till utarmning av landsbygden. Likaså avvisas förslaget om pendlingsstöd.
Bostadsinvesteringar
Kristdemokraterna avvisar förslaget om investeringsbidrag till produktion av permanentbostäder. Byggsektorn måste stabiliseras på en nivå där naturlig efterfrågan, inte politiska beslut om bidrag och subventioner, är styrande. Regeringen fullföljer tidigare beslut om investeringspengar för inomhusmiljön, vilket kommer att leda till ökad sysselsättning inom byggsektorn. Pengar finns också avsatta till ROT-verksamhet.
Långtidsarbetslöshet
Antalet långtidsarbetslösa har ökat under de senaste åren. Detta är allvarligt då långvarig arbetslöshet ofta leder till personliga och sociala problem. Dessutom riskerar arbetslösheten att permanentas på en hög nivå även vid högkonjunktur om antalet långtidsarbetslösa tillåts stiga.
Den inriktning som ges i propositionen för att särskilt stötta de som varit arbetslösa en längre tid är riktig. Förslaget om att tillfälligt utvidga målgruppen för lönebidrag till att omfatta långtidsarbetslösa som fyllt 60 år är i rådande arbetsmarknadspolitiska läge ett vällovligt försök att minska kostnaderna för passivt kontantstöd till förmån för en aktiv åtgärd.
Samhall
Kristdemokraterna avvisar den aviserade besparingen regeringen för fram i propositionen gällande merkostnadsersättning till Samhall AB. Den neddragning som riksdagen redan beslutat om var i sig ett tungt beting. Kds finner det orimligt att sjuka och arbetshandikappade skall ta ett än större ansvar för statens dåliga finanser. Regeringen framhåller själv i propositionen risken med att arbetslösheten för arbetshandikappade permanentas. Många svaga grupper konkurrerar om de arbetsmarknadspolitiska stödåtgärderna. Samhalls arbetstillfällen är i detta perspektiv viktigt och kan inte ytterligare begränsas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen antar de riktlinjer för arbetsmarknadspolitiken som anges i motionen avseende i första hand sänkta skattekilar i privat tjänstesektor samt moderniserad arbetsrätt för småföretagen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om länsarbetsnämndernas möjligheter att sluta avtal med kommuner och landsting om utbildning och kompetenshöjning för personal som annars friställs,
3. att riksdagen avslår förslagen om starthjälp och pendlingsbidrag,
4. att riksdagen avslår förslaget om investeringsbidrag till nyproduktion av permanentbostäder,
5. att riksdagen avslår förslaget om besparingar under anslaget B 6 Bidrag till Samhall,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en särskild kommission för ytterligare insatser för att få in invandrare och flyktingar på ordinarie arbetsmarknad.
Stockholm den 5 maj 1995 Mats Odell (kds) Dan Ericsson (kds) Göran Hägglund (kds) Ulla-Britt Hagström (kds) Michael Stjernström (kds) Ulf Björklund (kds)