Innehåll
1 Sammanfattning2 2 Villkoren för nya arbeten3 3 Den socialdemokratiska sysselsättningspolitiken -- en nation i AMS5 4 Arbetslöshetsersättningen9 5 En politik för riktiga arbeten10 5.1 Den ekonomiska politiken och skatterna10 5.2 Sjupunktsprogrammet13 6 Hemställan19
1 Sammanfattning
Regeringen presenterar i proposition 1994/95:218 ''En effektivare arbetsmarknadspolitik m.m.'' förslag som man hävdar främjar sysselsättningen. Huvuddelen av förslagen avser förändringar av arbetsmarknadspolitiken.
Även om vissa av regeringens förslag är försvarbara -- i vissa fall t.o.m. bra -- är det uppenbart att de inte skapar några nya riktiga arbeten. Sådana kan bara tillkomma genom att företag bildas och växer. Förslag med denna inriktning finns inte i regeringens förslag. De förslag med företagsstimulerande syfte som återfinns i proposition 1994/95:150 (kompletteringspropositionen) är klart otillräckliga.
Av regeringens egna bedömningar framgår att man räknar med en sammanlagd långsiktig arbetslöshet på nästan tio procent även med de mest optimistiska antaganden om framgång för den egna politiken.
Vi finner för vår del en arbetslöshet av denna storlek såväl mänskligt som ekonomiskt oförsvarlig.
I denna motion presenterar vi riktlinjerna för en politik för riktiga jobb. Vårt program kan sammanfattas i sju punkter:
1. Företagen måste kunna växa och fler företag etableras. En tillfredsställande riskkapitalförsörjning måste tryggas.
2. Skattesystemet måste ge goda förutsättningar för arbete och företagande, genom att skatterna sänks. Det gäller särskilt skatt på arbete. Dubbelbeskattningen avskaffas. Löneskatterna sänks. Skatten på tjänster utformas så att skattekilarna reduceras.
3. Lönebildningen måste främja rekrytering av ny arbetskraft, men också karriär och arbetsbyten. Arbetsmarknadens parter bär ett huvudansvar för att åstadkomma en bättre fungerande arbetsmarknad.
4. Arbetsmarknaden måste bli en verklig marknad. Dagens arbetsmarknadslagstiftning måste reformeras och generella möjligheter öppnas för enskilda anställningsavtal mellan företag och medarbetare. Beslut bör omedelbart fattas om en liberalisering av arbetslagstiftningen.
5. Socialförsäkringarna måste ändras så att de befrämjar arbete, men också för att medge nödvändigt skydd när rörligheten på arbetsmarknaden tilltar. Arbetslöshetsförsäkringen skall vara allmän. Möjligheten till evig rundgång mellan a-kassa och arbetsmarknadsåtgärder bryts.
6. Utbildningen måste vara av hög kvalitet. Den bör kunna fortgå under hela yrkeslivet för att främja kompetenstillväxt och rörlighet. Ett system med personliga utbildningskonton introduceras liksom en ny yrkesteknisk utbildning.
7. Arbetsmarknadspolitikens effektivitet måste höjas, bl.a. genom sådana ersättningsregler att ett aktivt arbetssökande främjas. Arbetsmarknadsutbildningen reformeras. Arbetsmarknadsverkets dominerande ställning inom arbetsmarknadpolitiken ses över.
Kring dessa sju områden måste en politik för förnyelse byggas. En sådan politik ger fler riktiga jobb. Att avstå från att genomföra de föreslagna förändringarna är detsamma som att låsa arbetslösheten vid en oacceptabelt hög nivå, att inte dra nytta av all möjlig mänsklig förmåga och att acceptera ett lägre välstånd än vad som annars skulle vara möjligt att uppnå.
2 Villkoren för nya arbeten
Arbetslösheten i Sverige uppgår i dag till mer än 13 procent av arbetskraften. Det är högre än vad regeringen tidigare hoppats på. Arbetsmarknadsbedömningar under våren 1995 har varit mera nedslående än vad Arbetsmarknadsverket räknat med i tidigare prognoser.
De 13 procent direkt arbetslösa är dessutom bara en del av de i verkligheten arbetslösa. Till de redovisat arbetslösa skall dessutom läggas en god del av de ca 400.000 förtidspensionerade liksom ca 100.000 invandrare och flyktingar. Totalt är mer än en miljon människor i Sverige utan ett riktigt arbete. Det placerar vårt land bland de länder i Europa som har den högsta arbetslösheten.
Att arbetslöshet för en tid kan drabba varje land är uppenbart och ofrånkomligt. Dagens höga arbetslöshet är resultatet av grundläggande problem i det svenska samhället som har byggts upp under lång tid. Illavarslande är emellertid att regeringen accepterar att den höga arbetslösheten skall bestå in i nästa lågkonjunktur. Den nästan tioprocentiga arbetslöshet regeringen själv räknar med på toppen av högkonjunkturen riskerar att göra arbetslöshetssituationen dramatisk när konjunkturen sjunker.
Skälen till att jobben i dag är för få är flera. En huvudorsak är att företagen har otillräckliga möjligheter att expandera och att för få nya företag etableras. Det kunde tidigare kompenseras av en växande offentlig sektor som mellan 1970 och 1991 (exklusive affärsverk och statliga företag) ökade från 819.000 till 1.381.000 anställda.
Nu är situationen annorlunda. Mellan 1991 och 1993 minskade antalet anställda i offentlig verksamhet med 80.000. Fram till år 2000 räknar Kommun- och Landstingsförbunden med ett minskat personalbehov med närmare 100.000 medarbetare.
Några nya jobb kommer alltså inte att uppstå på det sätt som varit det vanliga de senaste 20 åren. Detta är i grunden inte att beklaga. Det var i själva verket tron på den ohämmade offentliga expansionens möjligheter som bäddade för den ekonomiska strukturkris Sverige i dag brottas med.
Men då måste jobben komma till någon annanstans. Det är viktigt inte minst för kvinnorna, gentemot vilka den nödvändiga kommunala återhållsamheten slår allra hårdast.
Nya riktiga arbeten kan bara skapas av privata företag. Det är därmed dessas tillväxtmöjligheter som är avgörande för huruvida ambitionerna att kunna erbjuda fler riktiga arbeten kommer att kunna krönas med framgång.
Denna enkla, men viktiga, utgångspunkt för en politik för fler arbeten förefaller regeringen möjligen börja inse, men utan att acceptera, än mindre efterleva. Företag och företagande görs av socialdemokraterna till en verksamhet vilken som helst. När arbetslösheten ökar satsar partiet på arbetsmarknadsinsatser i stället för att stärka företagen, som om det kvittade på vilket sätt människor ''sysselsätts''. När socialdemokraterna i detta sammanhang talar om företagen är det som bidragsmottagare. Att företag bara växer om det allmänna ekonomiska klimatet är gynnsamt förefaller socialdemokraterna fjärran.
Symptomatiskt är att regeringen bara räknar de öppet arbetslösa som arbetslösa på riktigt. AMS-åtgärder jämförs med arbete i företag som någon är beredd att betala lön för. Det är att dölja de verkliga problemen och att svika alla dem som inte anser att långvarig sysselsättning i allehanda arbetsmarknadsåtgärder är från mänsklig synpunkt rimligt.
Arbetslösheten beror till stor del på socialdemokraternas oförmåga att bidra till att skapa sådana förutsättningar för en fungerande arbetsmarknad att tillräckligt många nya arbetstillfällen i företagen kan tillkomma. Om än i mindre utsträckning gäller för övrigt detta för Europa i dess helhet. Medan USA, Kanada och Japan haft förutsättningar för en ökning av den privata sysselsättningen med mellan 1 och 2 % årligen det senaste decenniet har motsvarande siffra i EU- länderna legat på 0,3 % och på 0,2 % i EFTA-länderna. Det bör samtidigt påpekas att det inte går att påvisa någon systematisk skillnad mellan länderna när man ser till antalet förlorade jobb, d.v.s. det är inte utslagningen som ökat i Europa, utan tillväxten som minskat.
I Europa har en rad länder de senaste decennierna fått uppleva att arbetslösheten stigit vid varje lågkonjunktur och i dag permanentats på nivåer kring ca 10 procent. Orsaken till detta är delvis att antalet nya jobb som tillkommit i den privata sektorn dramatiskt reducerats och legat långt under nivån i exempelvis USA och Japan.
Det senare beror på en rad faktorer. Hit hör en stel arbetsmarknad och en bristande löneflexibilitet, men också de mycket höga sociala kostnader som är förknippade med att anställa i Europa. Som bl.a. EU-kommissionens vitbok om tilllväxt framhåller, är de sociala kostnaderna för arbetskraften radikalt högre i Europa än i USA och Japan. Medan de sociala kostnaderna i USA och Japan ligger på 10 -- 15 % av lönesumman ligger genomsnittet i Europa på ca 25 %. I Sverige motsvarar de samlade löneavgifterna ca 35 % av lönen. Om problemet är viktigt i Europa är det akut i Sverige.
De höga lönebikostnaderna ger självfallet ett starkt incitament att ersätta arbetskraft med kapital när detta är möjligt. Att de höga sociala avgifterna bidragit till att det skapats få nya jobb när ekonomin vuxit har bl.a. EU- kommissionen framhållit som ett viktigt faktum i sin vitbok.
Vi vill också understryka det betydelsefulla i att skapa möjligheter för invandrare att komma in på den reguljära arbetsmarknaden. Flera av de förslag vi senare skall presentera är särskilt ägnade att främja detta. Inte minst gäller det den yrkestekniska vidareutbildning i nära samarbete med företagen vi föreslår. En sådan utbildning ger, förutom själva kunskaperna, också en naturlig kontakt med arbetslivet.
Vi har en annan syn på företag och företagande än regeringen. För oss är företagsamhet en avgörande del av ett växande samhälle och en självklar utgångspunkt för en politik för fler jobb.
I vår motion 1994/95:A215 om villkoren för flera arbeten presenterade vi ett program för att pressa tillbaka arbetslösheten. Programmet sammanfattades i motionen på följande sätt:
1. Företagen måste kunna växa och flera företag etableras, bl. a. genom att avdragsrätt för riskkapital införs.
2. Skattesystemet måste ge goda förutsättningar för arbete och företagande, genom att skatterna sänks.
3. Lönebildningen måste främja rekrytering av ny arbetskraft, men också karriär och arbetsbyten.
4. Arbetsmarknaden måste bli en verklig marknad. Dagens arbetsmarknadslagstiftning måste reformeras och generella möjligheter öppnas för enskilda anställningsavtal mellan företag och medarbetare.
5. Socialförsäkringarna måste ändras så att de befrämjar arbete, men också för att medge nödvändigt skydd när rörligheten på arbetsmarknaden tilltar. Arbetslöshetsförsäkringen skall vara allmän.
6. Utbildningen måste vara av hög kvalitet. Den bör kunna fortgå under hela yrkeslivet, bl.a. med hjälp av personliga utbildningskonton.
7. Arbetsmarknadspolitikens effektivitet måste höjas, bl.a. genom sådana ersättningsregler att ett aktivt arbetssökande främjas.
Vi skall återkomma till detta program. Först skall vi emellertid granska de förslag som regeringen presenterar i propositionerna 1994/95:128 och 1994/95:150.
3 Den socialdemokratiska sysselsättningspolitiken -- en nation i AMS
I budgetpropositionen i januari presenterade regeringen sitt sysselsättningsprogram ''En nation i arbete''. Det innehöll få exempel på nytänkande, utom i två hänseenden. Regeringen föreslog ett riktat anställningsstöd (RAS) och en s.k. N/T- utbildning vid universitet och högskolor med utmanande goda villkor för några få utvalda. RAS skulle enligt regeringen ge mer än 100.000 nya arbeten.
Både RAS och N/T-utbildningen i den utformning regeringen föreslog, underkändes av riksdagen. Det verkliga utfallet av det RAS som regeringen trots allt lyckades få miljöpartiets stöd för verkar bekräfta de allvarligaste farhågor. Några tusental nya arbetsplatser, oklart dock om ens det, kan ha tillkommit till följd av RAS. Det skall jämföras med de fantasital arbetstillfällen som regeringen ursprungligen angav att RAS skulle generera. Detta arbetsmarknadsministerns nytänkande är på väg att etableras som ett nästan övertydligt exempel på felaktigt tänkande.
RAS presenterades i budgetpropositionen dessutom utan någon som helst finansiering. Inte ens vid riksdagsbeslutet hade någon sådan frambringats. Senare meddelades att en försäljning av Nordbanken skulle täcka RAS-utgifterna.
Enligt proposition 1994/95:150 är nu inte detta heller aktuellt. RAS blir härigenom inte bara ett exempel på en arbetsmarknadspolitisk felsyn utan också på statsfinansiellt lättsinne.
Sysselsättningsprogrammet i budgetpropositionen presenterades efter en höst då arbetsgivaravgifterna höjts med ca 10 miljarder kronor, kvittningsrätten avskaffats och dubbelbeskattningen återinförts. De sammanlagda skattehöjningarna på arbete uppgick till hela ca 36 miljarder kronor och på investeringar till ca 12 miljarder kronor. I samma budgetproposition i vilken sysselsättningsprogrammet presenterades föreslog regeringen dessutom en betydande nedrustning av den för framtidens arbeten nödvändiga utbildningen och forskningen.
Proposition 1994/95:218 skulle bli regeringens och arbetsmarknadsministerns revansch. Som sådan lämnar den mycket övrigt att önska:
Regeringen föreslår att sammanlagt 4 miljarder kronor skall satsas på att stimulera byggandet. Förslaget innehåller dels ett element av direkt subvention till nytt bostadsbyggande, dels insatser för bl.a. allergisanering. Det senare utgör en restpost i regeringens RAS-uppgörelse med miljöpartiet. Regeringen räknar med att insatserna totalt skall ge 20.000 nya arbeten.
Vi finner för vår del förslaget oklokt. Sysselsättningseffekterna är dessutom överdrivna.
Sysselsättningseffekten av investeringsbidrag har studerats av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av den borgerliga regeringen. Resultatet, beräknat på uppgifter från 1990, var att 1 miljard kronor i investeringsbidrag kunde bedömas ge 2.600 nya årsarbetstillfällen. Sedan 1990 beräknas produktiviteten inom byggsektorn ha ökat med 15 procent. Dagens sysselsättningseffekt skulle således vara 2.200 arbetstillfällen per miljard i investeringsbidrag.
4 miljarder kronor i investeringsbidrag skulle således ge 8.800 nya årsarbeten, inte 20.000 som regeringen anger.
De 2 miljarder kronor som föreslås satsade i allergi- och miljösaneringsbidrag riktas till vad som kan betraktas som ''mindre arbeten''. Sådana insatser kan i begränsad utsträckning bedömas ge upphov till nyanställningar. Snarare torde de medverka till ett bättre utnyttjande av kapacitetsöverskott.
Bidragen är också tidsbegränsade, vilket förstärker incitamenten för byggföretagen att undvika nyanställningar. En politik som subventionerar byggande samtidigt som fastighetsskatten höjs är knappast ägnad att vinna nödvändigt förtroende. Byggsektorn är ett tydligt exempel på den inkonsekventa måndagspolitik regeringen för.
Av grundläggande betydelse är att räntenivån motverkar byggandet av nya bostäder. Trots investeringsbidraget blir finansieringskostnaderna höga och därmed de framtida hyrorna. Mot bakgrund av prognostiserade minskade realinkomster i synnerhet och den ekonomiska utvecklingen i allmänhet verkar räntenivån särskilt hämmande.
Dessa två invändningar gör att en realistisk bedömning av tillkomsten av nya jobb inom byggsektorn till följd av regeringsförslagen snarare ligger mellan 5.000 och 9.000 tillfälliga årsarbeten istället för på regeringens prognos om 20.000 nya årsarbeten.
Förmodade områden där byggandet i någon utsträckning kan tänkas öka är tillväxtområden och universitetsstäder som Umeå, Linköping, Stockholm, Lund och Uppsala. I Göteborg och Malmö finns det emellertid fortfarande ett visst bostadsöverskott, varför byggandet sannolikt inte kommer att påverkas nämnvärt i dessa städer. I övriga landet kommer bostadsbyggandet att förbli lågt eller obefintligt.
Även om förslaget att stimulera byggandet hade kunnat förutses ge de angivna effekterna finner vi det likväl oklokt. Det finns i dag ingen brist på bostäder i stort och allra minst i de områden där arbetslösheten är som mest besvärande. Byggstimulansen riskerar därmed bl.a. att leda till att en nödvändig omstrukturering av byggbranschen motverkas.
Riksdagen bör avvisa såväl förslaget om att anslå 2 miljarder kronor till en stimulans av bostadsbyggande som förslaget att anslå likaledes 2 miljarder kronor till s.k. allergisanering.
Regeringen föreslår vidare att 400 miljoner kronor framför allt med regionalpolitisk inriktning skall anslås till ett opreciserat stöd till småföretag. Det sker, som vi tidigare påpekat, efter det att regeringen drastiskt höjt skatten på företagande.
Vi anser att selektiva statliga företagsstöd är utomordentligt tveksamma. Samma slutsats finns också i rapporten ''Företagsstödet -- vad kostar det egentligen?'' (Ds1995:14). Rapporten har utarbetats inom ramen för ESO- gruppen i regeringens eget Finansdepartement.
Riksdagen bör avvisa förslaget om ett särskilt företagsstöd. I stället bör skatten på företagande sänkas. Vi återkommer till den senare frågan.
Däremot bör riksdagen acceptera regeringsförslaget om en ökad möjlighet för Arbetsmarknadsverket att självständigt avgöra den detaljerade resursfördelningen.
En sådan ordning bör vara ägnad att öka effektiviteten i arbetsmarknadspolitiken. Viktigt är emellertid att självständigheten förenas med en fristående granskning av de resultat som faktiskt uppnås.
Vi vill inte motsätta oss att regeringen får rätt att omfördela anslag till förmån för fler arbetsförmedlare. Vi vill emellertid understryka att vi är tveksamma till om en sådan omfördelning faktiskt höjer effektiviteten. Även mycket betydande ökningar av antalet arbetsförmedlare leder trots allt inte till en mer än marginell ökning av den tid som kan avsättas för varje arbetssökande. Viktigare är enligt vår mening att förstärka den enskildes incitament för ett aktivt och konstruktivt arbetssökande.
Regeringen föreslår att de långtidsarbetslösa skall prioriteras i fråga om arbetsmarknadsinsatser. Det är viktigt att ägna den största omsorgen åt de långvarigt arbetslösa. Till dessa bör också rekryteringsstödet koncentreras. För att den angivna prioriteringen skall kunna fungera också i praktiken krävs emellertid att politiken i stort utformas så att inte andra -- ofta onödigtvis -- behöver komma i åtnjutande av arbetsmarknadspolitikens stöd.
I detta senare hänseende är regeringens politik uppenbart otillräcklig, i vissa fall direkt kontraproduktiv. En i och för sig välkommen prioritering av de långtidsarbetslösa kan, genom avsaknaden av konstruktiva förslag för att stimulera till fler riktiga arbeten och tillräckliga incitament för andra arbetssökande än långtidsarbetslösa att återinträda på arbetsmarknaden, få besvärande effekter.
Som ett led i bekämpandet av arbetslösheten för äldre föreslår regeringen införande av lönebidrag för arbetslösa över 60 år. Förslaget kan inte betraktas som någon långsiktig lösning på de äldre arbetslösas problem. Det riskerar dessutom att också som kortsiktsåtgärd få fler negativa än positiva effekter.
Vi tror att frågan om arbetslöshet bland äldre kommer att bli ett allt allvarligare problem. Det utgår ytterst från en föreställning från det gamla arbetslivet om en mer eller mindre linjär utveckling av arbetsförmåga, attraktionskraft och lönevillkor genom det arbetsföra livet. En sådan föreställning stämmer knappast in på det nya arbetslivets villkor. Det innebär i sin tur att framför allt lönestrukturen måste anpassas till den enskildes verkliga produktivitetsutveckling.
Under inga omständigheter kommer det att vara möjligt att möta den äldre arbetskraftens svårigheter genom en utökning av möjligheterna till förtidspensionering.
I det kortare perspektivet bör rekryteringsstöd respektive dagens möjligheter till lönebidrag utnyttjas för att främja äldres deltagande i arbetslivet. Det senares uppgift är att kompensera handikappades lägre produktivitet i den omfattning sådan förligger. Vi ser inget behov av att införa ytterligare en stödform.
Att regeringen vill samverka mera med kommunerna finns det anledning att välkomna. Det mest betydelsefulla utfallet av en sådan ökad samverkan är förslaget att huvudansvaret för arbetsmarknadsinsatser för ungdomar under 20 år skall överföras till kommunerna. Dessa skall enligt särskilda avtal kunna få statlig ersättning för sina insatser.
Vi avvisar inte i princip en sådan utveckling men har svårt att på regeringens beskrivning avgöra förslagets verkliga innebörd. Förslaget bör därför nu avslås. Regeringen bör enligt vår mening återkomma till riksdagen med ett mer preciserat förslag. Inte minst bör de ekonomiska konsekvenserna såväl för staten som för kommunerna redovisas.
Förslaget att öka antalet ALU-platser till 30.000 är ett senkommet erkännande av att budgetpropositionens drastiska neddragningsförslag av ALU var en allvarlig felbedömning.
Vi kan däremot inte acceptera den av regeringen föreslagna begränsningen av ALU till företrädesvis långtidsarbetslösa och invandrare. Skall den ökade frihet för Arbetsmarknadsverket som vi just kommenterat ha någon mening bör det ankomma på verket att göra sådana mer detaljerade bedömningar.
Också det system för praktik som regeringen nu föreslår utgör ett indirekt erkännande av misstaget att avskaffa bl.a. akademikerpraktiken. Vi biträder regeringens nu presenterade förslag utom vad avser ungdomsinsatserna, till vilka vi strax återkommer. Det är vår förhoppning att riksdagsbeslutet tidigare i vår i motsatt riktning inte skall behöva ha förorsakat alltför mycket onödiga olägenheter.
Den föreslagna omvärderingen av ungdomsintroduktionen är däremot alltför halvhjärtad för att kunna accepteras. Avvecklingen av den tidigare ungdomspraktiken var uppenbarligen -- liksom avvecklingen av akademikerpraktiken -- ett misstag. Det anställningstvång som samtidigt infördes som en del av den nya ungdomsintroduktionen minskade dramatiskt omfattningen av den nya ungdomsinsatsen jämfört med den tidigare ungdomspraktiken. Anställningstvånget har gjort företagen mer obenägna att ta sig an tillräckligt många arbetslösa ungdomar.
När regeringen nu föreslår att också kommunerna skall inkluderas i ungdomsintroduktionen -- men utan anställningstvång -- instämmer man de facto i bedömningen att tvånget motverkat ungdomsintroduktionens syfte.
I vår motion 1994/95:A215 om förutsättningar för nya arbeten har vi utvecklat ett flexibelt system för hur arbetslösa unga skall kunna introduceras på arbetsmarknaden. Förslaget bygger på de goda erfarenheterna med ungdomspraktiken och inkluderar ett utnyttjande av de kommunala datorteken. Det system vi förordar i den nämnda motionen bör nu genomföras. Det får senare övervägas hur detta skall förhålla sig till ett eventuellt kommunalt övertagande av ansvaret för arbetslösa ungdomar under 20 år.
Av besparingsskäl föreslår regeringen en minskning av statsbidragen till beredskapsarbeten och en motsvarande minskning av rekryteringsstödet. Likaså föreslås en sänkt nivå när det gäller lönebidragen till arbetshandikappade. Starthjälpen föreslås minskad. Vi accepterar dessa förslag, liksom indragningen av 300 miljoner kronor från Samhall. Däremot finner vi det inte motiverat att satsa 177 miljoner kronor på ett pendlingsbidrag. Incitamenten till ett aktivt arbetssökande också utanför den egna hemorten blir starka nog med de övriga förslag vi framför.
I fråga om utbildningsvikariat i småföretag hänvisar vi till vårt framförda krav att hela systemet med utbildningsvikariat bör avvecklas.
Regeringen föreslår -- till slut -- att utbildningsinsatser skall kunna avbrytas till förmån för erbjudet arbete. Ytligt sätt förefaller en sådan ordning välmotiverad, men blottlägger vid närmare betraktande en syn på kompetenshöjning som vi finner oacceptabel. Kompetenshöjning får aldrig ses som en åtgärd för att hålla arbetslösa aktiva i största allmänhet utan skall vara välplanerad och målinriktad och insatt med den enskildes mer långsiktiga intressen som utgångspunkt.
Om behov finns att på det sätt regeringen föreslår bryta utbildningsinsatser aktualiserar det snarast frågan hur arbetsmarknadsutbildningen bedrivs. Vi skall senare återkomma till detta.
4 Arbetslöshetsersättningen
I kompletteringspropositionen återfinns vissa förslag med anknytning till arbetsmarknaden. Det gäller en sänkning av ersättningen från arbetslöshetsförsäkringen till 75 procent, förändringar av villkoren för deltidsarbetslösa, aviserade skärpningar av det s.k. arbetsvillkoret liksom hårdare regler vid avstängning, återinförandet av kvittningsrätten samt en vag avisering av förslag om en lindring av dubbelbeskattningen.
Förslaget om att sänka ersättningen från a-kassan, liksom de konsekvensändringar i fråga om bl.a. KAS och utbildningsbidragen som också föreslås, välkomnar vi. Vi avstår i detta sammanhang från att åberopa tidigare socialdemokratiska ställningstaganden, liksom från att diskutera den moraliska halten i det socialdemokratiska agerandet i denna fråga under de senaste åren.
I sak kommer sänkningen av ersättningsnivån att sända riktiga signaler till de arbetssökande. De medför dessutom en angelägen besparing på statsbudgeten. En ytterligare besparing kan åstadkommas genom att den lägsta ersättningen i KAS sänks från den av regeringen föreslagna nivån 230 kronor till 210 kronor per dag och genom en nedjustering av ersättningstaket i arbetslöshetsförsäkringen som en följd av sänkningen av ersättningsprocenten från 80 till 75. Den lägsta nivån i arbetslöshetsförsäkringen bör på motsvarande sätt sänkas till 210 kronor per dag. Vi förordar att så sker.
Vi skall senare återkomma till den större frågan om den i princip eviga arbetslöshetsförsäkringen, som regeringen dessvärre väljer att behålla.
Vi välkomnar också regeringsförslaget om ändrade regler för ersättning vid deltidsarbetslöshet. Förslaget återuppväcker en regeländring som socialdemokraterna i slutet av förra året inte orkade genomföra. För samhällsekonomin hade det varit bättre om dröjsmålet hade kunnat undvikas.
Vi noterar också att den snabbutformade -- och samtidigt otillräckliga -- ersättningen för det av riksdagens socialdemokrater avvisade regeringsförslaget om indragen a-kassa för unga under 20 år nu uppenbarligen inkluderats i det nya regeringsförslaget. Den månadspolitik regeringen alltmer kommit att hemfalla åt inger inte förtroende.
Vi accepterar också de aviserade förändringarna av arbetsvillkoret och av reglerna vid avstängning.
Förslaget att återinföra kvittningsrätten är ett öppet erkännande av orimligheten av tidigare socialdemokratiska ställningstaganden. Vi noterar detta med tillfredsställelse, men vill samtidigt understryka företagens behov av goda -- och fasta -- spelregler. Den som skall starta och utveckla företag är beroende av att villkoren för företagande kan förväntas bli sådana att riskfyllda satsningar kan genomföras. Regeringen är uppenbart oförmögen att säkerställa detta.
5 En politik för riktiga arbeten
Regeringens sysselsättningspolitik utgör i realiteten en kapitulation inför arbetslösheten. Utan en markerad kursändring riskerar Sverige att fastna i massarbetslöshet.
Vi har tidigare i korthet redovisat det program i sju punkter som måste genomföras om arbetslösheten på allvar skall kunna pressas tillbaka.
Avgörande för tillkomsten av nya arbeten är att den ekonomiska politiken sköts på ett långsiktigt förtroendeskapande sätt. Den politik som redovisas i kompletteringspropositionen uppfyller enligt vår mening inte detta krav. Därmed kommer räntan att ligga kvar på en nivå som motverkar en angelägen vitalisering av ekonomin i stort och av företagen.
Det sjupunktsprogram vi vill genomföra för att främja tillkomsten av fler arbeten täcker breda områden. Det understryker att den höga arbetslösheten har djupgående strukturella orsaker. Av särskild betydelse är emellertid de skattevillkor som gäller för arbete. Vi behandlar därför i detta sammanhang den ekonomiska politiken och skattefrågorna särskilt.
5.1 Den ekonomiska politiken och skatterna
De viktigaste målen för den ekonomiska politiken är att sanera de offentliga finanserna och att skapa tillräckliga förutsättningar för de hundratusentals arbetstillfällen som måste växa fram i den privata sektorn.
Dessa bägge mål är varandras förutsättningar. Utan en tillräckligt omfattande och trovärdig budgetsanering uppnås inte de väsentligt lägre räntor som är ett av de nödvändiga villkoren för tillräckligt stora investeringar i nya arbeten. Och utan en politik som i övrigt medför ett bra klimat för de företag och de företagare som fattar beslut om de nya jobben försämras möjligheterna att uppnå målet om sanerade offentliga finanser dramatiskt.
Ränteutvecklingen är av avgörande betydelse för möjligheterna att få till stånd en tillräcklig expansion i det svenska näringslivet. Avkastningen på en investering jämförs i samband med att investeringsbeslut fattas med avkastningen på riskfria placeringar i exempelvis statsobligationer. Om avkastningen i det senare fallet bedöms långsiktigt högre än den möjliga avkastningen av en tänkbar investering är sannolikheten stor för att beslutet om expansion blir negativt. Det är att märka att eftersom avkastningen på eget kapital i aktiebolagen nu åter dubbelbeskattas jämfört med enkelbeskattningen av räntor på obligationer blir avkastningskravet på produktiva investeringar än högre.
Under förra mandatperioden genomfördes omfattande åtgärder i syfte att reformera den svenska ekonomins funktionssätt. Ett omfattande budgetsaneringsprogram genomfördes. Åtgärderna fick till följd att obligationsräntorna föll till en nivå under sju procent i början av 1994. Som ett resultat av den internationella utvecklingen och osäkerheten inför det årets riksdagsval och folkomröstning om EU-medlemskapet steg sedan räntorna åter.
Efter valet har, trots det positiva utfallet i EU- omröstningen, obligationsräntorna legat kvar på orimligt höga nivåer. Den femåriga statsobligationen har pendlat mellan 10 och 11 procent under lång tid, vilket innebär en realränta på 7--8 procent. Orsaken är att det inte finns tillräcklig tilltro till regeringens förmåga att genomföra en uthållig budgetsanering som leder till en stabilisering och sedan en minskning av den svenska statsskulden.
Den första förutsättningen för en tillräcklig tillväxt i antalet arbetstillfällen är således att förstärka budgetsaneringsprogrammet så att det leder till varaktigt rimliga räntor. Som visades genom utvecklingen fram till början av 1994 är detta fullt möjligt.
Svagheten i regeringens politik är att även om statsskulden skulle komma att stabiliseras som andel av den svenska ekonomin 1996 skulle det ske på en farligt hög nivå. Dessutom förutsätter denna utveckling att de i vissa fall optimistiska prognoser regeringen lagt fram i sin kompletteringsproposition slår in. Redan där finns således en svaghet. Allvarligare är emellertid att en normal svacka i tillväxten till följd av en sannolikt ofrånkomlig konjunkturnedgång skulle kunna leda till att den bräckliga balans som eventuellt kan åstadkommas välts över ända genom en stigande arbetslöshet och därmed en återigen växande statsskuld. En negativ spiral skulle få ny fart.
Lika viktigt som att omfattningen är tillräcklig är att inriktningen av åtgärderna i syfte att sanera budgeten är den riktiga. Redan storleken på den offentliga sektorn, drygt 70 procent av Sveriges ekonomi, och på skatteuttaget, drygt 50 procent, borde leda till slutsatsen att underskotten är en följd av för stora utgifter -- inte för låga skatter. Här brister regeringen i insikt. Man anser uppenbarligen att det är likvärdigt ur ett ekonomiskt perspektiv om budgetförstärkningar åstadkoms genom höjda skatter eller minskade utgifter.
Detta är naturligtvis fel. Skattehöjningar i sig innebär en återgång till den politik som en gång skapade de problem som bland annat lett till att vi i dag inte har fler arbeten i det privata näringslivet än för 40 år sedan. De skattehöjningar som har genomförts och aviserats är dessutom sådana att de i sig skadar tillväxten och förutsättningarna för nya jobb.
Skattepolitikens inriktning är av avgörande betydelse för möjligheterna att åstadkomma det goda näringsklimat som gör att de som driver dagens företag och överväger att starta morgondagens bestämmer sig för att expandera och starta nytt. Då måste det löna sig att satsa på företagande. Kostnaderna för att anställa måste vara rimliga och investeringar får inte straffbeskattas.
I ett direktbrev till vissa väljare under valrörelsen 1994 skrev Ingvar Carlsson:
''Vad skulle vi ha för intresse av att chockhöja skatterna? Det ger varken fler jobb eller bättre ekonomi för Sverige totalt sett''.
Trots denna, åtminstone verbala, insikt har skattehöjningar på över 50 miljarder kronor genomförts. Höjda skatter på arbete leder till färre nya jobb än annars. Totalt sett har skatten på arbete höjts med drygt 36 miljarder kronor sedan regeringsskiftet. Det motsvarar kostnaden för upp emot 150.000 heltidsjobb.
Genom återinförd och skärpt dubbelbeskattning -- utan ens tidigare lindring för nyemitterat kapital -- har riskkapitalförsörjningen försvårats. Särskilt hårt drabbas mindre och medelstora företag. Avkastningskraven stiger och investeringarna i nya jobb blir färre.
Skattepolitiken under innevarande mandatperiod måste enligt vår mening inriktas på att skapa förutsättningar för expansion inom såväl industri och övrig varuproduktion som tjänstesektorn. Hög skatt på investeringar, på utbildning och forskning och på arbete motverkar en sådan utveckling.
De stora skattehöjningar på arbete, riskkapital och investeringar som drivits igenom sedan hösten 1994 måste undanröjas. Dessutom måste bättre förutsättningar för nya arbeten i den privata sektorn skapas. När de förbättringar som genomfördes under föregående mandatperiod återställts, måste den totala beskattningen av arbete sänkas ytterligare.
Den stora skattekilen på arbete innebär särskilt stora problem för den privata tjänstesektorn. Med utgångspunkt i dagens statsfinansiella läge är det inte realistiskt att överväga så stora generella sänkningar av skatten på arbete som skulle erfordras för att uppnå tillräckligt goda förutsättningar för expansion i den privata tjänstesektorn. Istället måste selektiva åtgärder, i vart fall inledningsvis, vidtas. Det som framför allt kan komma ifråga är avdrag vid inkomstbeskattningen för vissa tjänster och befrielse från eller sänkt mervärdesskatt. Det kan också vara fråga om lättnader inom ramen för de samlade löneskatterna och egenavgifterna.
Det remissvar som lämnades av Arbetsmarknadsstyrelsen på den så kallade tjänsteutredningen var med utgångspunkt i det mycket besvärliga arbetsmarknadsläget positivt. AMS menade i sitt remissvar att varje möjlighet att förbättra förutsättningarna för nya jobb borde tas tillvara.
Även i ett system med återinförd enkelbeskattning av utdelning av kvarhållna vinster i bolagssektorn finns det skäl att vidta särskilda, tidsbegränsade åtgärder som syftar till att öka tillgången på riskkapital. Det krävs också insatser som förbättrar villkoren för mindre och medelstora företag. Spärregler för just dessa företag, som kan hämma viljan till expansion, måste reformeras.
Genom att sänka beskattningen av arbete minskar kostnaden för att anställa. Sänkt skatt på arbete ökar intresset för utbildning och höjd kompetens. Det är genom sänkta skatter som fler nya jobb kan skapas.Den genomförda höjningen av löneskatterna undanröjs genom att den nya så kallade allmänna löneavgiften slopas.Den av regeringen aviserade höjningen av egenavgiften till sjukförsäkringen med tre procentenheter, som i realiteten är en ren inkomstskatt, avvisas.Den genomförda höjningen av marginalskatterna undanröjs. Den högsta marginalskatten återställs till cirka 50 procent. Fullt inflationsskydd införs. Den förra regeringens initiativ att via ändrade EU-regler möjliggöra sänkt och slopad tjänstemoms fullföljs. Momsen på sådana tjänster som har stort arbetsinnehåll och inte leder till risk för konkurrenssnedvridning vid gränshandel reduceras successivt.Avdragsrätt vid inkomstbeskattningen för styrkta barntillsynskostnader återinförs.Avdrag för ytterligare omsorgs- och hushållstjänster övervägs för att främja utvecklingen av tjänster och tjänsteföretagande.Avdrag mot en schabloniserad beräkning av inkomst för egna bostäder för reparationer och underhåll bör prövas.Möjligheterna att sänka eller slopa uttaget av löneskatter för vissa former av tjänsteinkomster övervägs.
En uppmuntran av tjänsteföretagandet har betydelsefulla långsiktiga effekter men kan, som vi just nämnt, också bidra till att motverka arbetslösheten. Skulle t.ex. 1,5 procent av arbetskraften kunna erbjudas arbete inom tjänstesektorn skulle inte bara trycket på, utan också kostnaderna för, arbetsmarknadsåtgärder kunna reduceras. Åtgärder för 1,5 procent av arbetskraften motsvarar kostnader på drygt 5 miljarder kronor. En mindre åtgärdsvolym står dessutom i bättre överensstämmelse med vad Arbetsmarknadsverket effektivt kan hantera.
Vi vill också understryka att ett utvecklat tjänsteföretagande kan komma att öppna särskilda möjligheter för kvinnor. Regeringens politik däremot stänger dagens mer dominerade kvinnoarbetsmarknad för nyanställningar utan att öppna nya arbetsmarknader i stället.
Den dubbla skatten på avkastningen av det egna kapitalet i ett aktiebolag innebär en kraftig snedvridning till nackdel för en tillfredsställande riskkapitalförsörjning och en god soliditet i framför allt de mindre och medelstora företagen. Tillsammans med vissa andra skatteregler innebär dubbelbeskattningen också en överbeskattning av de entreprenörer och företagare som avgör om de nya jobben skall komma till stånd. Mot den bakgrunden föreslår vi följande:Den dubbla beskattningen av avkastning på det egna kapitalet i aktiebolagen slopas genom att beskattning endast sker i bolaget och inte ytterligare en gång. Beskattningen av delägare i fåmansbolag och egenföretagare förenklas och lindras.Kvittning av underskott i nystartade företag mot inkomst av tjänst återinförs.Ett särskilt riskkapitalavdrag införs för att stimulera intresset för riskvilligt enskilt sparande.
5.2 Sjupunktsprogrammet
Lägre skatter är en vital del av en politik för flera riktiga arbeten. I fråga om sjupunktsprogrammet i övrigt vill vi precisera våra förslag enligt följande:
1. Regeringen är tvehågsen när det gäller företagandet. I de båda nu aktuella propositionerna saknas det förvisso inte uttalanden om betydelsen av att företagen växer. När denna verbala accept av företagsamhetens betydelse för välstånd och arbete skall omsättas i praktisk politik faller emellertid orden samman. Socialdemokraterna vill säkert ha växande företag, men de är inte beredda att betala det pris tillväxten kräver.
Skall företagandet kunna expandera är det nödvändigt att överge konventionella socialdemokratiska rättviseföreställningar. Att enskilda människor måste acceptera att staten tvingas spara bl.a. i sociala förmåner kan inte tas som förevändning för skattehöjningar på företagande. Resultatet av en sådan ''rättvisepolitik'' blir bakvänd. Höjs skatterna på arbete uteblir företagsexpansionen och därmed de nya jobben. Härigenom drabbas de i dag allra mest utsatta, nämligen de arbetslösa.
Den svenska industristrukturen uppvisar i dag åtminstone tre allvarliga problem. För få mindre företag växer sig i dag större. Samtidigt har nyetableringen av industriföretag varit låg sedan 1960-talet. Kunskapsintensiteten i svenska företag i allmänhet -- med noterbara undantag -- är dessutom för låg. Det senare kommer att framstå som ett allt allvarligare problem i en tid när kunskapskraven exploderar.
Ett tredje problem är det förhållandevis begränsade tjänsteföretagandet. Allvaret häri understryks av att just sådant företagande förhållandevis snabbt skulle kunna erbjuda många nya arbetstillfällen.
En politik för fler riktiga jobb måste inriktas på att lösa bl.a. dessa tre problem.
För att företag skall våga växa måste lönsamheten vara god, investeringsmöjligheterna lockande och riskkapitalförsörjningen tillfredsställande. Vi har tidigare angivit de förändringar av beskattningen av företag och arbete som vi menar är oundgängligen nödvändiga. Vi skall strax återkomma till vilka åtgärder som är nödvändiga för att främja en kunskapsexpansion i företagen. I annat sammanhang presenterar vi en politik för en sanering av de offentliga finanserna som är ägnad att pressa ner den för investeringsviljan orimligt höga räntan.
För att främja riskkapitalförsörjningen bör, som vi just nämnt, avdrag för riskkapital introduceras utan dröjsmål. Regeringens tövan i denna fråga är symptomatisk för oviljan att göra något konkret åt framför allt de mindre företagens svårigheter.
Vi föreslår också att en systematisk avveckling av alla selektiva företagsstöd nu inleds. En sådan utveckling är ägnad att stärka den långsiktiga utvecklingen av livskraftigt företagande. Avveckling av stöd stimulerar en företagskultur präglad av effektivitet men också eget ansvar. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag på hur en avveckling av stöden bör ske. Därvid bör också redovisas vilken eventuell betydelse andra företagsstöd kan ha.
För att tjänsteföretagandet skall kunna expandera är det av vikt att den faktiska monopolsituationen som i dag präglar stora delar av framför allt vården och omsorgen bryts. På detta område har den socialdemokratiska politiken verkat särskilt hämmande.
För en utveckling av företagandet är -- till slut --också energiförsörjningen avgörande. Så länge hotet om en förtida avveckling av kärnkraften hänger kvar som en möjlighet, kommer många angelägna framtidsinvesteringar och därmed sysselsättningstillfällen att utebli.
Ett land som mitt i en allvarlig ekonomisk kris håller dörren öppen för att strypa industrins eltillförsel måste räkna med att jobb och investeringar flyter över till andra, mer verklighetsförankrade länder. De båda partier som står bakom de båda nu aktuella propositionerna har ett särskilt ansvar för att undanröja den engergipolitiska osäkerhet som i dag råder.
2. Skattepolitiken har vi redan utförligt diskuterat. Låt oss i detta sammanhang bara understryka att utan väsentliga skatteförändringar kommer andra i och för sig angelägna insatser för fler jobb att bli verkningslösa.
3. I fråga om lönebildningen har parterna på arbetsmarknaden ett avgörande ansvar. Också skattepolitiken har emellertid bidragit till en lönestruktur som motverkar tillkomsten av nya arbetstillfällen.
Sverige har idag en lönestruktur som är otjänlig i flera avseenden. Det gäller bortsett från det omedelbara faktum att hela lönenivån är låg jämfört med många andra välutvecklade länder.
En flexibel lönebildning är av den största betydelse för att arbetsmarknaden skall fungera väl. Genom lönen skall olika sektorers utvecklingsmöjligheter speglas. Produktivitetsutvecklingen såväl i olika delar av ekonomin som hos enskilda medarbetare måste tillåtas komma till uttryck i lönesättningen.
Arbetsmarknadens parter har ett betydande ansvar för att främja en flexibel och individuell utveckling av lönerna. Det främjar en angelägen rörlighet på arbetsmarknaden och motverkar arbetslöshet. En sådan löneutveckling gagnar också en upplösning av några av de mer konkreta strukturproblem arbetsmarknaden i dag brottas med.
Det första strukturproblemet är de alltför höga ingångslöner som gäller för unga på arbetsmarknaden. Häri ligger en huvudorsak till den höga ungdomsarbetslösheten, men också till den relativt outvecklade privata tjänstesektorn.
Det andra strukturproblemet gäller lönevillkoren för den mest kvalificerade arbetskraften. Denna erbjuds i Sverige så låga löner att risken för kompetensflykt på en alltmer internationell arbetsmarknad i dag måste betraktas som överhängande.
Det är arbetsmarknadens parter som har det yttersta ansvaret för att överenskomma om sådana lönevillkor att en ökad löneflexibilitet främjas. I den avtalsrörelse som just nu pågår är det betydelsefullt att göra klart att framför allt de fackliga organisationerna de facto förhandlar inte bara om allmänna lönevillkor utan också om framtiden för de som idag är arbetslösa. På samma sätt som regering och riksdag har makt att pressa arbetslösheten genom att föra en mer dynamisk tillväxtpolitik har de fackliga organisationerna en betydande möjlighet att genom ett konstruktivt handlande minska arbetslösheten ytterligare.
Det gäller att den möjligheten tas tillvara!
En större lönespridning kommer att stimulera tillkomsten av företag som med dagens löner och skatter inte kan etableras. I sysselsättningar med lägre lönemöjligheter skall enskilda emellertid inte behöva låsas in. Inte minst genom utbildning skall varje människa livet igenom kunna göra karriär både i fråga om kompetens och i fråga om lön.
En ökad lönespridning är dessutom det mest verkningsfulla sättet att uppnå den rörlighet som regeringen försöker åstadkomma bidragsvägen. Just att kunna avancera under yrkeslivet är betydelsefullt. Avancemanget frigör kvaliteter hos enskilda människor som är personligt viktiga men dessutom välståndshöjande för hela samhället.
4. Arbetsrätten och den övriga arbetslagstiftningen har en omvittnat stor betydelse för företagens möjligheter till smidig anpassning till nya krav. Denna betydelse kommer att förstärkas i takt med att omvandlingshastigheten på arbetsmarknaden ökar. Inte minst informationsteknologin kommer att i grunden förändra villkoren på arbetsmarknaden. Individuella och föränderliga arbetsmarknadsrelationer blir allt viktigare.
Den lagstiftning som i dag reglerar villkoren på arbetsmarknaden är i stora delar skapad för förhållanden som inte längre är för handen. En ny syn på lagarnas roll och utformning liksom på hur avtal mellan arbetstagare och arbetsgivare skall vara utformade blir en allt viktigare förutsättning för en angelägen tillväxt av företagsamheten. Inför dessa nya krav är socialdemokraterna förbluffande okänsliga.
I fråga om arbetsrätten märks regeringens rigiditet särskilt tydligt. Sin valagitation trogen vägrar socialdemokraterna att inse betydelsen av en snabb och resolut liberalisering på detta område.
Det kan visserligen hävdas att regeringen -- efter höstens allvarliga återställare -- givit en särskild kommission i uppdrag att söka nå överenskommelser om en förnyelse av arbetsrätten. Problemet är emellertid att kommissionen uttryckligen skall söka kollektivavtalslösningar inom arbetsrätten. Det ställer redan från början en stor grupp av framför allt mindre företag utanför den nödvändiga förnyelsen. Just dessa företag är dessutom de som allra mest skulle behöva en reviderad arbetsrätt för att kunna satsa på nya arbeten.
Vi finner det anmärkningsvärt att de två nu aktuella propositionerna inte ens diskuterar arbetsrättens betydelse för expansion av företag för nya jobb.
I motion 1994/95:A707 presenterade vi en dubbel strategi för att frigöra arbetsmarknaden från hämmande regleringar. Dels borde den gradvisa reformeringen av den samlade arbetslagstiftningen drivas vidare, dels borde möjligheter öppnas för individuella avtal på arbetsmarknaden vid sidan av arbetslagstiftningen.
Vi anser de arbetsrättsliga frågorna så betydelsefulla för jobben att det inte är möjligt att avvakta regeringens arbetsrättskommissions arbete eller eljest acceptera regeringens påtagliga ointresse för att lösgöra arbetsmarknaden från sådana regler som uppenbart motverkar tillkomsten av nya arbeten.
Vi framför mot denna bakgrund tre krav:
För det första bör riksdagen omedelbart besluta om en förändring av arbetsrätten så att denna -- minst -- bringas i överensstämmelse med vad som gällde före 1 januari 1995. Vi vill för vår del dessutom förorda omedelbara förändringar därutöver i enlighet med de förslag som presenteras i motion 1994/95:A707. Tillsammantaget skulle det innebära en förändring av arbetsrätten redan från den 1 juli 1995 enligt följande:Möjligheten till provanställning förlängs från sex till tolv månader.Möjligheten till visstidsanställning förlängs från sex till tolv månader.Reglerna om uppsägning på grund av arbetsbrist liberaliseras också utöver de tidigare reglerna om rätt att undanta två medarbetare.Den fackliga vetorätten vid entreprenader avvecklas.Förbud mot blockad av enmans- och familjeföretag införs.Reglerna vid övergång av verksamhet anpassas till EU-rätten.
För det andra bör en ny utredning om arbetslagstiftningen i vidaste mening tillsättas. Uppdraget till denna bör vara att definiera det minimum av skyddsregler på hela det arbetsrättsliga området som kan behövas i framtiden. Dessa skyddsregler skall ersätta dagens arbetslagstiftning.
För det tredje bör villkor för individuella arbetsavtal utvecklas i särskild ordning. Regeringen bör redan till hösten 1995 återkomma med förslag i denna riktning.
Genom dessa tre åtgärder kan ett värdefullt besked ges inte minst till de små företagen om framtida, mera dynamiska arbetsvillkor.
Arbetslöshet finns i alla åldrar. För arbetssökanden är det väsentligt att konkurrensen om arbetsplatserna sker på lika villkor. Viktigt för vem ett företag skall anställa är vilken uppsägningstid som en anställd har rätt till. Enligt 11§ Lagen om anställningsskydd (LAS) varierar uppsägningstiden efter 6 månaders anställning mellan 1 och 6 månader beroende på ålder. Längst är uppsägningstiden för medarbetare i åldern 45--65 år, 6 månader. Enligt 33§ LAS är uppsägningstiden efter fyllda 65 år en månad.
En arbetssökande måste ha möjlighet att erbjuda sina tjänster utan att automatiskt sätta arbetsgivaren i större åtaganden när han jämför en äldre arbetssökande med en yngre. En arbetssökande skall därför ha rätt att träffa uppgörelse om anställning med samma uppsägningstid som en person över 65 år, således en månad, eller den längre tid han kan avtala.
5. Socialförsäkringarna skall skydda enskilda mot bl.a. sjukdom, men också mot t.ex. arbetslöshet.
Vi har redan understrukit betydelsen av regeringens förslag att sänka ersättningsnivån i a-kassan till 75 procent. Än viktigare är det emellertid att begränsa den maximala period under vilken ersättning från a-kassa kan utgå. Dagens i praktiken eviga ersättningsrätt gör arbetslösheten onödigt hög. De mellanliggande åtgärdsperioderna får dessutom för många karaktären av åtgärder blott och bart för att förtjäna en ny ersättningsperiod. Det sänker effektiviteten i bl.a. arbetsmarknadsutbildningen.
Den sammanlagda maximala tid under vilken ersättning från a-kassa skall kunna utgå bör enligt vår uppfattning sättas till 450 dagar. Under ersättningstiden bör någon form av åtgärd regelmässigt sättas in.
Denna syn på arbetslöshetsersättningen sammanfaller faktiskt med vad arbetsmarknadsministern framhöll då proposition 1994/95:218 presenterades. Anders Sundström underströk därvid att försäkringen inte kunde ses som en livslång försäkring mot lönebortfall. Beklagligtvis avstod emellertid arbetsmarknadsministern från att av detta dra den naturliga slutsatsen att ersättningsperioden i försäkringen därmed inte heller i praktiken kunde vara livslång.
Vi vill också upprepa vårt krav på att arbetslöshetsförsäkringen skall göras allmän. Det är oförsvarligt att villkora stödet vid arbetslöshet till bestämda relationer med fackliga organisationer.
6. En inte oväsentlig del av arbetsmarknadsåtgärderna utgörs av utbildning. Sådana åtgärder anses av tradition vara särskilt värdefulla, samtidigt som de mött växande kritik, inte minst från utländska analytiker, under senare tid.
Vi finner för vår del kritiken mot utbildningsinsatserna inom arbetsmarknadspolitiken värd att noggrant analysera. Missriktad utbildning är inte bara ekonomiskt kostsam för det allmänna utan medför också påfrestningar för den enskilde när utbildningsansträngningar inte leder till förväntade eller förespeglade resultat.
Starka skäl talar för att utbildningsinsatser har störst möjligheter att nå framgång om den enskilde har goda personliga skäl för att studierna skall lyckas. Så är det inte alltid i dag. Vi har -- som exempel -- redan pekat på sådana åtgärder som av den enskilde endast uppfattas som kvalifikationsåtgärder för en ny a-kasseperiod.
Ett sätt att förstärka de personliga drivkrafterna är att öka den enskildes delaktighet i åtgärdsbesluten. Det kan t.ex. ske genom olika former av vouchersystem där den arbetssökande själv väljer utbildningsanordnare.
En annan fråga gäller karaktären på utbildningsinsatserna. I förlängningen av denna frågeställning ligger utbildningen och det reguljära utbildningsväsendet. Starka skäl talar för att arbetsmarknadsutbildningen ges ett mera preciserat mål jämfört med i dag.
Vi förordar mot den här angivna bakgrunden att arbetsmarknadsutbildningens effektivitet och ändamålsenlighet blir föremål för en särskild utredning. Härvid bör också prövas om inte en integration av åtminstone delar av arbetsmarknadsutbildningen i det övriga utbildningsväsendet vore att föredra.
I detta sammanhang kommer det att finnas skäl att också analysera hur utbildning och kompetensutveckling genom hela det yrkesverksamma livet kan främjas. Med en allt rörligare arbetsmarknad kommer utbildning att behöva bli ett mer kontinuerligt inslag i varje medarbetares vardag. En sådan utbildningssyn kommer att påverka det sätt på vilket också ungdomsskolan har att fullgöra sin del av utbildningsuppdraget.
I motion 1994/95:A215 har vi för vår del aktualiserat introduktionen av personliga utbildningskonton för att främja en kontinuerlig kompetensutveckling hela livet samt en ny yrkesteknisk utbildning, delvis som ersättning för arbetsmarknadspolitiskt motiverade utbildningar.
I det senare hänseendet finns nu ett stabilt underlag i form av ett utredningsförslag ''Yrkeshögskolan -- kvalificerad eftergymnasial yrkesutbildning''(SOU 1995:38). I detta anges hur en yrkesteknisk utbildning i samarbete med företagen skulle kunna utvecklas.
Vi anser det betydelsefullt att regeringen utan dröjsmål bereder utredningsförslaget för att därefter återkomma till riksdagen. Vi vill för vår del understryka angelägenheten i att villkoren för den yrkestekniska utbildningen ges en sådan utformning att betydande variationer möjliggörs i syfte att tillgodose skiftande krav från enskilda och företag. Utbildningen bör ges en volym om åtminstone 20.000 platser.
Vi vill också understryka betydelsen att en utveckling av den mest avancerade kunskapen ges prioritet också i ekonomiskt svåra tider. Riksdagen bör hos regeringen begära en redovisning av hur högre utbildning och forskning skall kunna förstärkas på ett sätt som tillgodoser de långsiktiga krav det svenska samhället och företagen kommer att möta.
7. Till slut behöver reformarbetet när det gäller själva arbetsmarknadspolitiken drivas vidare med större målmedvetenhet än vad regeringen uppenbarligen förmår prestera. Incitamenten till ett aktivt arbetssökande och effektiva åtgärder är av särskilt stor betydelse.
En förändring som vi skulle vilja aktualisera är förstärkta incitament för dem som svarar för arbetsmarknadsåtgärderna att göra det med sådan effektivitet att åtgärderna också leder till arbete. Det gäller inte minst utbildningsinsatserna. Olika former av bonussystem kan verka i en sådan riktning. Byggs arbetsförmedlande inslag i större utsträckning in i arbetsmarknadsåtgärderna kan dessutom trycket på de offentliga arbetsförmedlingarna mildras.
Det finns enligt vår mening också skäl att granska Arbetsmarknadsverkets allomfattande roll inom arbetsmarknadspolitiken. Flera skäl talar för att ett mer uppdelat ansvar för de ofta artskilda frågeställningar som arbetsmarknadspolitiken i dag omfattar skulle kunna öka effektiviteten och därmed främja en snabbare återgång av arbetslösa till arbetsmarknaden.
Det ankommer på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag till särskilda investeringsbidrag till bostadsbyggande i enlighet med vad som anförs i motionen,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag till stöd till allergisanering m.m. i enlighet med vad som anförs i motionen,
3. att riksdagen avslår regeringens förslag om särskilt småföretagarstöd i enlighet med vad som anförs i motionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fler arbetsförmedlare,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prioritering av långtidsarbetslösa,
6. att riksdagen avslår regeringens förslag om ett nytt system för lönebidrag för äldre i enlighet med vad som anförs i motionen,
7. att riksdagen avslår regeringens förslag om kommunernas ansvar för arbetslösa under 20 år i enlighet med vad som anförs i motionen,
8. att riksdagen hos regeringen begär ett nytt förslag om arbetsmarknadsinsatser för ungdomar under 20 år i enlighet med vad som anförs i motionen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av ALU,
10. att riksdagen beslutar om ett ungdomsprogram i enlighet med vad som anförs i motionen,
11. att riksdagen avslår regeringens förslag om pendlingsbidrag i enlighet med vad som anförs i motionen,
12. att riksdagen beslutar avskaffa systemet med utbildningsvikariat i företag i enlighet med vad som anförs i motionen,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avbrott i studier,
14. att riksdagen beslutar att den lägsta ersättningen i KAS och arbetslöshetsförsäkringen sätts till 210 kr per dag i enlighet med vad som anförs i motionen,
15. att riksdagen beslutar sänka den högsta ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen till 529 kr per dag i enlighet med vad som anförs i motionen,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om slopandet av den allmänna löneavgiften,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en höjning av egenavgiften i sjukförsäkringen,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen vad i motionen anförts om ändringar i inkomstbeskattningen,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett regeringsinitiativ om ändrade EU-regler för mervärdesskatt,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om företagandets villkor,
21. att riksdagen beslutar om en förändring av arbetsrätten i enlighet med vad som anförs i motionen,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning om en lagstiftning om arbetsvillkor,
23. att riksdagen hos regeringen begär förslag om individuella anställningsavtal i enlighet med vad som anförs i motionen,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppsägningstider,
25. att riksdagen beslutar om en begränsning av rätten till ersättning från a-kassa till 450 dagar i enlighet med vad som anförs i motionen,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning av arbetsmarknadsutbildningen,
27. att riksdagen hos regeringen begär förslag om personliga utbildningskonton i enlighet med vad som anförs i motionen,
28. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en yrkesteknisk utbildning i enlighet med vad som anförs i motionen,
29.att riksdagen hos regeringen begär en redovisning av villkoren för den mest avancerade kunskapsuppbyggnaden i enlighet med vad som anförs i motionen,
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en effektivisering av arbetsmarknadspolitiken.
Stockholm den 5 maj 1995 Carl Bildt (m) Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Anders Björck (m) Knut Billing (m) Birger Hagård (m) Gun Hellsvik (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Karl-Gösta Svenson (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)