Vi välkomnar regeringens förslag till investerings- och byggstimulanser.
I slutet av 1991 arbetade 5 300 personer i trähusproduktionen i vårt land. Av dessa återstår i dag ca 800. Arbetslösheten bland träindustriarbetare är fortsatt hög. Särskilt Småland är drabbat. I Vetlanda kommun är arbetslösheten bland Träindustriarbetareförbundets medlemmar 21 procent. Dessutom befinner sig ca åtta procent i åtgärder. Konkurser och företagsnedläggningar inom byggsektorn har satt djupa spår i vår region. När den största industrin slagit igen har många småorter så utarmats på arbetstillfällen att de hotar att dö. Vi vill som exempel på sådana orter nämna Landsbro med BoroHus, Gullringen utanför Vimmerby med Gullringenhus och Begushus i Korsberga. Situationen i Hultsfred ljusnar måhända om den etablering som ska komma till stånd i f.d. Hultsfredshus förverkligas.
Dagens moderna byggande innebär monteringar av komponenter som tillverkats långt ifrån byggarbetsplatsen. Inredningar, fönster, trappor och dörrar serieproduceras inomhus i torra och uppvärmda fabriker. Det ger kvalitet och ekonomi. Arbetet kan utföras där arbetskraft och material finns även om själva byggandet sker i en överhettad storstadsregion.
I regeringens sysselsättningsproposition (1994/95:218) föreslås ett investeringsbidrag relaterat till fakturerade arbetskostnader. Används prefabricerade byggelement får även arbetskostnaden för tillverkning av dessa medräknas. Däremot får inte arbetskostnaden för tillverkning av exempelvis fönster, dörrar och inredningar göra det.
Ur sysselsättningssynpunkt är detta olyckligt. Byggarbetsplatserna ligger i stor utsträckning på expansiva orter medan den träbaserade byggmaterialindustrin ligger på orter med stor arbetslöshet.
Arbetskraftskostnaden för övrigt byggmaterial bör medräknas annars minskar investeringsbidragets positiva effekter på byggvolymen, samtidigt som det finns en risk att byggmaterial av lägre kvalitet väljs.
I regeringsförslaget sägs att investeringsbidraget kommer att allokeras till orter med bostadsbrist eller till sådana som snart kan komma att få det. På dessa orter är emellertid arbetslöshetsproblemen inte lika besvärande som på andra håll. Därför är det angeläget att reglerna för investeringsbidraget utformas så att de positiva sysselsättningseffekterna även kommer små orter i mindre tätbefolkade områden till del. Även det arbete som utförs i byggmaterialindustrin måste därför ingå i underlaget.
En metod som bör prövas är att investeringsbidraget utgår som en fast procentsats på hela byggprojektet. Om bidraget knyts till inbetald moms motverkar man också skatteflykt genom s.k. svartjobb.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reglerna för investeringsbidraget för nyproduktion av permanentbostäder bör utformas så att även det arbete som utförs i den byggmaterialsindustri som tillverkar fönster, dörrar och trappor ingår i bidragsunderlaget.
Stockholm den 3 maj 1995 Catarina Rönnung (s) Åke Gustavsson (s)