Norrbottens efterkrigshistoria är en blandad läsning, djupgående strukturförändringar och flyttlass, jämsides med omfattande regional- och arbetsmarknadspolitiska satsningar. Vi tillhör de mest förändrade regionerna i landet.
Vi lever alltjämt i en stark brytningstid. Förändringarna går fort. Kampen mellan gammalt och nytt är intensiv. Ny teknik och nya kunskaper skapar ständigt nya möjligheter inom många områden. Den ökande kunskapstillväxten och dess betydelse för länets utveckling blir allt tydligare.
En annan viktig trend är internationaliseringen. Omvärlden blir mer intresserad av oss och vi blir mer intresserade av andra.
En grundförutsättning, som ständigt ökar i aktualitet, för att människor, regioner eller länder skall utvecklas positivt är därför en god omvärldsorientering, en stor grad av öppenhet och förmåga att kommunicera med omgivningen. Inte minst har detta faktum en avgörande betydelse för den ekonomiska utvecklingen, i synnerhet som vi i framtiden kan räkna med att det framför allt är i de mindre företagen som tillväxten kommer att ske. De mindre företagen är ju, i långt högre utsträckning än de globala koncernerna, beroende av den lokala miljön och det lokala eller regionala samhällets sätt att fungera. De lokala förutsättningarna blir därför också allt viktigare för näringslivets förmåga att konkurrera även internationellt.
I en region som ligger långt bort från de stora metropolerna, med få invånare och till stor del gles befolkningsstruktur är givetvis risken för isolering större. I högre grad krävs därför satsningar på en god kommunikation för såväl information, personer och gods, liksom en aktiv omvärldsbevakning.
Bättre regional samordning kommer att bli en överlevnadsfråga när resurserna krymper och konkurrensen regioner emellan blir hårdare. På den lokala nivån skulle samarbetet mellan kommunerna kunna utvecklas exempelvis inom områden som vård och omsorg, kultur, utbildning, företagsetablering och genom att i samförstånd marknadsföra olika turismprofiler. I ett strategiskt, länsövergripande, perspektiv gäller det att skapa enighet kring utveckling av olika nischer.
Viktigt för hela länet är att det finns starka stödjepunkter -- ett eller flera regioncentra. Länets kustcentra kan stärkas ytterligare genom ett intensifierat samarbete i fyrkantskommunerna.
En ökande polarisering hotar i framtiden samhället på många olika områden. Ett bra resursutnyttjande kommer inte att kunna uppnås om konflikter och revirstrider mellan kommuner och olika sektorer tar överhanden. Ingen ensam kommun kan av egen kraft klara sina åtaganden gentemot medborgarna med bibehållen kvalitet och service.
Naturen hör till en av Norrbottens främsta tillgångar. Länets rika naturresurser, i form av malm, skog och vattenkraft, utgör basen för större delen av Norrbottens industri. Trots att sysselsättningen minskar i basindustrierna, är deras ekonomiska betydelse fortfarande mycket stor och de fungerar också som en viktig marknad, inte minst för den framväxande verkstadsindustrin. Basindustrin är dessutom mycket betydelsefull som motor i utvecklingen på högteknologiområdet.
När efterfrågan på arbetskraft dämpades i hela Sverige under 1970-talet klarade sig Norrbotten förhållandevis bra tack vare en fortsatt stark expansion inom offentlig service. Det överhettade 1980-talet märktes även i Norrbotten, men inte lika tydligt. Det allmänna sysselsättningsraset under första hälften av 1990-talet fick däremot samma dimensioner hos oss som i andra län.
Arbetslöshetsstatistiken är ingen smickrande läsning för oss i Norrbotten. Bland Sveriges mest arbetslöshetsdrabbade områden finns alltför många Norrbottenskommuner med. Om vi blickar framåt är risken stor att vi får leva med den höga arbetslösheten. Speciellt oroande är att många ungdomar måste börja vuxenlivet som arbetslösa.
Utflyttningen av unga människor är ett allvarligt problem för flera inlandskommuner i Norrbotten. Och det är framför allt de unga kvinnorna som lämnar bygden. Under större delen av 1980- och 1990-talen har fler kvinnor flyttat från än till länet. I dag finns det drygt 3 500 färre kvinnor än män i länet.
Vare sig vi vill det eller inte, så går vi mer och mer in i ett samhälle där sysselsättningen i de traditionella basnäringarna minskar. Tillväxten inom den offentliga sektorn är bruten och sysselsättningen minskar -- åtminstone på kort sikt. Vi har ett svårt budgetunderskott som kommer att påverka hela Sverige och särskilt Norrbotten under resten av 1990-talet. Den uppenbara hotbilden är att det blir mindre pengar att omfördela inom landet, svag tillväxt och få reformer.
Det slår hårt mot ett län som vårt. Vi måste mer än andra satsa målmedvetet på att själva utveckla ersättningsjobb i andra branscher. Det nya kunskaps- och informationssamhället som kommer allt starkare kräver nya kunskaper, en väl utvecklad känsla för vad marknaden vill ha och en stor förmåga till flexibilitet. Utbildning blir ett viktigt framtida konkurrensmedel.
Den offentliga sektorns dominans och länets stora beroende av staten och centralt fattade beslut är, med hänsyn till dagens situation, ett betydande problem.
Norrbotten är över 30 % mer beroende av en utjämnande statlig budgetpolitik än riket i genomsnitt. Både inom samhällssektorn och inom andra reglerade marknader sker i dag dramatiska förändringar som Norrbotten riskerar att förlora mer på än andra delar av landet. Nedskärningar inom offentlig sektor drabbar Norrbotten hårt eftersom en relativt stor andel av befolkningen i dag är sysselsatt inom denna sektor. De avregleringar av nationella infrastrukturer som pågår kan medföra ytterligare konkurrensnackdelar för Norrbotten om marknadskrafterna tillåts ge utslag i form av skillnader i pris och servicenivå över landet.
Dessa hot belyser vikten av att länet förmår påverka centrala beslut. Det är viktigt att företag och offentliga organisationer har ett arbetssätt som gör dem rustade att på ett tidigt stadium inse effekterna av kommande utredningsförslag och riksdagsbeslut.
Statens dominerande ställning också som ägare av industri, har historiskt gett ökade möjligheter till långsiktigt handlande. Å andra sidan har industrins vinster huvudsakligen ackumulerats som nationell egendom och därmed inte på samma sätt bidragit till en naturlig, mer regionalt förankrad, riskkapitalmarknad.
I Norrbotten saknas en fungerande riskkapitalförsörjning till små och medelstora företag. Staten måste ta på sig ett övergripande ansvar för detta. Marknaden erbjuder få eller inga lösningar på hur de norrbottniska småföretagen skall förses med kapitalförsörjning.
Det regionala utvecklingsbolaget Almi och Norrlandsfonden måste i samverkan ges ökad frihet och möjligheter att arbeta med olika finansieringsformer och konsultinsatser.
Infrastruktur
Väl fungerande kommunikationer är av avgörande betydelse för ekonomisk utveckling, sysselsättning och god livskvalitet. I län med långa avstånd och gles bebyggelse är detta förhållande särskilt framträdande. Därför krävs särskilda insatser i ett län som Norrbotten för att tillgodose behoven av snabba, säkra och billiga kommunikationer.
Våra vägar och järnvägar måste förstärkas, så att basnäringarnas behov av tunga transporter kan tillgodoses. Detta gäller inte minst för skogsindustrin där färskhetskravet gör att träden avverkas först när råvaran behövs och då kan långa tjälavstängningsperioder skapa stora problem.
Norrbottens möjligheter att erbjuda snabba och effektiva gods- och persontransporter på järnväg måste bli bättre. Likaså är det viktigt att de regionalpolitiskt betydelsefulla flyglinjerna kan värnas nu efter avregleringen.
Post- och teleservicen måste vara likvärdig i hela landet, så även i Norrbotten. Kostnaden för utnyttjande av servicen skall inte bero på var i landet man bor.
Den informationstekniska revolutionen
Det är viktigt att den strategiska fördelningen mellan dagens investeringar, i vägar och järnvägar å ena sidan och telekommunikationer och informationsteknologi å andra sidan, är anpassad till framtidens behov.
Vi står förmodligen bara på tröskeln till det s.k. informationssamhället. Den nästan explosionsartade utveckling som äger rum på detta område är en enorm kraft som på ett avgörande sätt förändrar såväl vårt arbete som vår fritid. I allt fler verksamheter processar vi information i stället för fysiska flöden, oaktat om vi arbetar på ett stålverk, mejeri eller en skatteförvaltning. Tekniken har på ett tidigare oanat sätt ökat tillgängligheten, förmågan att söka och kostnaderna för att producera och distribuera information. I en ökad utsträckning blir informationen allmänt tillgänglig och allt mindre exklusiv. Samtidigt utgör geografin i allt mindre utstäckning en begränsning, eftersom möjligheterna att kommunicera blir lika stora oaktat var man än befinner sig. Allt fler människor blir därmed också mindre fysiskt bundna till sina arbetsplatser. Lokaliseringar av verksamheter kan i högre grad styras av människors val av boende.
Tekniken gör det också möjligt att, på ett helt annat sätt än tidigare, arbeta nätverksorienterat. Organisationer blir därmed också svårare att styra, åtminstone genom en traditionell hierarkisk ordning. Ingen kan dock i dag förutse konsekvenserna i alla stycken när det gäller vad informationsteknikrevolutionen för med sig. Med säkerhet kan vi dock påstå att konsekvenserna är omfattande och att utvecklingen går mycket snabbt.
Utvecklingen på informationsteknologiområdet gynnar givetvis de områden som tidigare haft avståndsnackdelar. Utvecklingen ger också upphov till en mängd nya näringar, som inte är lika bundna till gamla strukturer i sin lokalisering som t.ex. många industriföretag i dag är. Eftersom tekniken till största delen är allmänt tillgänglig kommer de regioner som har en effektiv kunskapsspridning och väl utbyggd infrastruktur på IT-området att få en konkurrensfördel.
Kunskap
Ökade skillnader mellan anpassade och icke anpassade till kunskapssamhället kan skapa ett nytt klassamhälle där kunskap blir avgörande istället för kapital. En växande klyfta mellan kust- och inland kan också befaras om kustregionen i fortsättningen klarar sig bättre ekonomiskt än inlandet. Om strukturomvandlingen går från nuvarande industrisammansättning till en mer kunskapsintensiv inriktning kan matchningsproblem uppstå mellan arbetskraftens kompetensprofil och arbetsmarknadens behov.
Länet har en ung och förhållandevis välutbildad befolkning, även om utbildningsnivån i vissa delar av länet eller inom speciella näringar är ett problem. Många företag kan också vittna om den fördel som det innebär att etablera sig i Norrbotten, när det gäller tillgången på välutbildad arbetskraft och människor som engagerar sig i företaget.
Norrbotten står, i förhållande till många andra delar av Sverige, väl utrustat på utbildningsområdet. I 11 av länets 14 kommuner bedrivs gymnasieutbildning, vilket är en huvudorsak till en hög övergångsfrekvens från grund- till gymnasieskola. Likaså finns betydande resurser för vuxenutbildning och ett stort engagemang i studieförbunden.
Eftersom utbildningsnivån generellt måste fortsätta att höjas i Norrbotten är högskolorna mycket viktiga för länets utveckling. Även ur andra synpunkter är högskolorna viktiga utvecklingsmotorer med sina forskningsresurser och internationella kontakter. Eventuella hot mot dem är därför strategiskt viktiga att undanröja. Ett sådant hot skulle kunna uppstå om inte högskolorna kan hävda sig i den ökande konkurrensen och blir kända för att bedriva utbildningar och forskning av högsta kvalitet. Högskolan i Luleå drar redan i dagsläget in mindre forskningsresurser än tekniska högskolor i allmänhet.
Länets högskolor ger oss möjligheter inför framtiden att dels höja förädlingsvärdet inom den råvarubaserade industrin, dels hitta nya näringar. Inte minst bör tekniska högskolans kompetens på informationsteknologiområdet nämnas, som tillsammans med en rad företag i länet, utgör ett mycket strategiskt utvecklingsområde med hög tillväxtpotential i framtiden. Detta skulle också kunna bli Norrbottens ''tekniska profil'' där länets geografiska läge inte utgör, som i många andra fall, någon lägesnackdel. Stora samverkansmöjligheter bör också finnas med de verksamheter som finns i Kiruna.
Ytterligare områden, där det inom länet finns ett strategiskt kunnande, är t.ex. metallurgi, plastkompositer, energiteknik, rymd och geografiska informationssystem m.m.
För att bibehålla hög kvalitet och slå vakt om våra högre utbildningar på olika områden är utvecklingen av samarbete och ''korsbefruktning'' nödvändig både högskolorna emellan och mellan högskola och näringsliv. Högskolan i Luleå bör fortsätta att utvecklas mot ett komplett universitet. Med hjälp av modern teknik underlättas distansutbildning och spridningen av olika utbildningar i länet.
Behovet av mjuk infrastruktur ökar i takt med att kunskaps- och tjänstesamhället ställer allt större krav på befolkningens, humankapitalets, kunskap och kompetens. Nya arbetstillfällen i länet måste till stor del skapas av nya småföretag. Detta ställer bl.a. stora krav på människors förmåga till kreativitet och innovationsförmåga.
Regionalpolitik
Men, vi kan inte bortse från det faktum att vi är mer beroende av staten och den offentliga sektorn än andra delar av landet. Därmed är vi också mycket känsliga för förändringar inom den delen av ekonomin. Det finns flera tecken på att vi nu går in i en period av mycket stora, för att inte säga dramatiska, förändringar av den offentliga ekonomin som leder till att skillnaderna mellan regioner riskerar att öka.
Den kommunala skatteutjämningen innebär en omfördelning av resurser i landet. En rättvis kommunal skatteutjämning är av avgörande betydelse för möjligheterna att kunna ge en någorlunda likvärdig service i hela landet. Den glesa befolkningen, de långa avstånden, den sneda åldersfördelningen, näringslivets struktur och den låga skattekraften skapar särskilda förutsättningar och svårigheter för skogslänskommunerna när det gäller att upprätthålla en godtagbar servicenivå.
Regionalpolitiken skall styras av tre övergripande mål: tillväxt, rättvisa och valfrihet. Den skall främja tillväxt genom att ta vara på befintliga resurser och bygga vidare på naturliga förutsättningar för produktion.
Inom det regionalpolitiska området innebär medlemskapet i EU en förändrad situation. Sverige kommer att få ett återflöde från EU:s strukturfonder på ca 2,4 miljarder kronor per år. Medlemskapet i EU och tillgången till de s.k. strukturfonderna kräver även att den nationella regionalpolitiken styrs till de områden som har den verkligt långsiktigt svåraste situationen.
Det får inte bli så att norrbottningarna känner att de bara är med och betalar medlemskapet men inte kan få möjlighet till den regionala utvecklingen som vi alla vill ha.
Vi i Norrbotten är naturligtvis beredda att ta vårt ansvar för Sveriges ekonomi och utveckling. Vi inser också att vår framtid i betydligt högre grad än tidigare kommer att bero på vår egen förmåga att göra något.
Men, det finns en smärtgräns som inte kan underskridas. För att hela Sverige skall kunna leva och fungera måste hela nationen ställa upp på en politik som tar tillvara tillväxtmöjligheterna i hela landet. Under alla omständigheter är det viktigt att befolkningen i Norrbotten inte får sämre förutsättningar än andra.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att Norrbotten ges erforderliga förutsättningar för regional utveckling.
Stockholm den 25 januari 1995 Monica Öhman (s) Leif Marklund (s) Lennart Klockare (s) Birgitta Gidblom (s) Ulf Kero (s) Kristina Zakrisson (s) Lars U Granberg (s) Eva Persson Sellin (s)