I och med det svenska medlemskapet i EU kan svenska regioner fullt ut delta i det interregionala samarbete som finns inom de så kallade Gemenskapsinitiativen. Programmet genomförs nu i sin anda fas genom en modifierad version, INTERREG 2, vilken beslutades av EU under 1994.
INTERREG 2 har nu som huvudsyfte att stimulera kontakter mellan regioner i EU:s medlemsländer. Inom INTERREG 2 kan olika delprogram/projekt genomföras med syfte att öka erfarenhetsutbyte och i övrigt stimulera till kontakter mellan regionerna. Programmen/projekten kan baseras på kommunikationer, miljö, kultur, utbildning och forskning m fl områden. Regioner som avser att samarbeta bestämmer själva inriktningen av programmet, utformning och omfattning, vilket sedan framställs till kommissionen för beslut huruvida det faller inom ramen för INTERREG 2.
Begränsningarna inom INTERREG 2 är satta till att regionerna skall ha gemensam gräns, land och/eller i vissa fall vattengräns. I övrigt finns bara de begränsningar som är uppsatta i målformuleringen för programmet. INTERREG 2 innehåller vissa begränsningar avseende vattengräns, som nämnts ovan. I undantagen återfinns idag Öresundsregionen där vattengräns godkänts. I och med Sveriges medlemskap har förutsättningarna för interregionalt samarbete förändrats. Det måste inom INTERREG 2 finnas en möjlighet att verka exempelvis mellan Sydsverige och Nordtyskland. Denna möjlighet saknas idag och det är därför nödvändigt att riksdagen ger regeringen i uppdrag att verka för införandet av dessa kriterier inom INTERREG 2.
I Skåne, Blekinge, Hallands, Kronobergs, Kalmar och Jönköpings län finns idag en gemensam samarbetsorganisation för att handlägga frågor av interregional karaktär, SYDSAM. Denna organisation har bland annat till uppgift att stimulera till interregionalt samarbete med närliggande regioner inom EU. Projekt som faller inom ramen för INTERREG 2 är nu under framtagande i samarbete med de tyska delstaterna i Schleswig-Holstein och Hamburg samt med Köpenhamnsregionen.
Projekten inom INTEREG 2 samfinansieras till stora delar av involverade regioner, kommissionen och i vissa fall av medlemsländerna beroende på projektets/programmets innehåll och storlek.
För att kunna stimulera till ett ökat interregionalt samarbete bör det finnas möjlighet för involverade regioner att erhålla statlig delfinansiering. Sådan delfinansiering bör utgå inom ramarna för respektive sektorsanslag, d.v.s. beroende på vilken inriktning projektet har.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av interregionalt samarbete mellan regioner och nödvändiga förändringar avseende gränser för samarbetet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om delfinansiering av projekt inom ramen för INTERREG 2,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att sådan finansiering skall utgå inom ramen för respektive sektorsslag.
Stockholm den 25 januari 1995 Kerstin Warnerbring (c) Helena Nilsson (c) Ingbritt Irhammar (c) Agne Hansson (c) Sivert Carlsson (c)