Under 60- och 70-talen såg många politiker sig själva som alla goda gåvors givare. Valrörelserna blev en tävling där det gällde att utlova så mycket som möjligt. Finansieringen hette skattehöjning. Idag vet vi att det inte går att göra så. Statens budgetunderskott är rekordstort, kommuner och landsting har svårigheter med sin ekonomi.
Istället för överbud är politik idag prioriteringar. Vi kan inte få allt. Centern är väl medveten om dagens ekonomiska situation och vi är beredda att ta ansvar för att få balans i ekonomin såväl på riksnivå som på regional och kommunal nivå. Vi vet att ekonomi och ekologi är intimt förknippade med varandra. Samhällsutvecklingen måste också utgå från dessa förutsättningar.
Länet idag
Länet har idag en befolkning på 260.000 invånare. Befolkningsutvecklingen har under den senaste 20- årsperioden varit svag och Sörmlands län tillhör den tredjedel av länen som uppvisat den svagaste tillväxten. Länet i allmänhet och delar av länet har genomgått en omfattande strukturomvandling under den här perioden. Strukturomvandlingen har drabbat länet speciellt hårt under åren 1990--1993. Av 18.000 förlorade arbetstillfällen har 11.000 försvunnit inom industrin. Sysselsättningen kommer trots en konjunkturuppgång inte att återhämta sig.
Sörmland har en stark position när det gäller boendemiljöer, effektiva tele-, data- och övriga kommunikationer. Den lilla ortens livskvalitet är för många ett viktigt värde men också närheten till storstaden är en kvalitet.
Kring högskolor och andra forsknings- och utbildningscentrum skapas en kreativ miljö som lockar till sig företag, och länet kan också erbjuda ett flertal högskoleutbildningar i olika orter. Utvecklingen måste gå vidare.
Det sörmländska jordbruket fortsätter att utvecklas med en miljövänlig inriktning. Genom att dra nytta av närheten till de stora marknaderna kring tätorterna i Stockholms- och Mälardalsområdet ökar dessutom närheten mellan producent och konsument.
Skapa förutsättningar för regional utveckling
Nu när vi lämnar det gamla industrisamhället bakom oss är det viktigt att också de politiska förutsättningarna för den nya tidens företag skapas. Inom miljö- och informationsteknik finns idag en stor tillväxtpotential. Där kommer många av framtidens jobb att skapas. Inom de små och medelstora företagen finns den största utvecklingskraften. Därför behöver näringspolitiken vara direkt anpassad för dessa, inte bara för de stora exportindustrierna.
Varje år startas ca 20.000 nya företag i vårt land; 17 procent av dessa startas av kvinnor. Om vi skall klara den framtida sysselsättningen så måste andelen kvinnligt företagande öka. Ett resurscentrum både lokalt och regionalt måste snarast komma igång för att hjälpa och stötta kvinnor som vill starta företag men också vara en resurs för utvecklingsarbete, nätverksarbete m.m. Det finns gott om kunskap och idéer samt tankar på ett eget företag som måste tas tillvara.
Förra regeringen genom dåvarande arbetsmarknadsminister Börje Hörnlund anvisade 800 miljoner kronor till länsstyrelserna för regional utveckling. För Sörmlands del blev det 24 miljoner kronor budgetåret 1994/95. I årets budgetproposition finns inte dessa medel upptagna. Arbetet med att tillsammans med kommunerna utveckla och ta fram åtgärder som ger varaktiga sysselsättningseffekter pågår.
Intresset för detta stöd har varit mycket stort i Sörmland. Målet är att det skall leda till 250 nya jobb i länet före den 1 juli i år. Länsstyrelsen arbetar också aktivt för att fördelningen män/kvinnor skall bli så jämn som möjligt.
Det är viktigt att detta får fortsätta. Centern har i sitt budgetalternativ anvisat pengar till regional utveckling som för Sörmlands del skulle kunna innebära ungefär samma anslag som idag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sörmlands behov av medel för tillväxtfrämjande åtgärder för regional utveckling.
Stockholm den 24 januari 1995 Ingrid Skeppstedt (c)