Fyrstadsområdet tillhör av tradition Sveriges starkaste industriregioner. Här finns avancerad industriell kompetens främst inom transportmedels- och kommunikationsområdet.
Den kraftiga nedgången i industrin under den senaste lågkonjunkturen har drabbat regionen oerhört hårt.
Som exempel kan nämnas att stora företag som TELI i Vänersborg och Volvo i Uddevalla har lagts ner och att SAAB och Volvo Flygmotor i Trollhättan minskat med ca 4 000 respektive 1 000 anställda. Därför har industrisysselsättningen minskat kraftigt jämfört med riket i sin helhet.
Bara i Fyrstadskommunerna har arbetsmarknaden på några år minskat med hela 14 000 arbetstillfällen. Inom Metallindustriarbetareförbundets avtalsområde har över 7 000 jobb försvunnit vilket lett till att nästan en tredjedel av avdelningens medlemmar är utan arbete.
Trots uppgången i konjunkturen med ett flertal företag som nyanställt personal var i december 1994 arbetslösheten i Fyrstadskommunerna 16,25 procent att jämföra med 12,40 procent i hela riket. Volvos beslut att återuppta produktionen vid Uddevallafabriken och SAAB:s beslut om nyanställningar är därför mycket glädjande. Men dessa beslut återskapar bara en liten del av jobben som försvunnit.
Trots de positiva nyheterna krävs mycket kraftfulla åtgärder i Fyrstadsregionen för att stödja etablerandet av nya företag och för att stödja utvecklingen i befintliga företag. Det är därför positivt att regeringen nu, beträffande stödområden inom EU, föreslagit att kommunerna i Dalsland och norra Bohuslän skall ingå i mål 5b-område och att Fyrstadskommunerna skall utgöra ett mål 2b-område. Men detta bör kompletteras med medel ur stöd 3- och 4-området då Fyrstadskommunerna har en hög ungdoms- och långtidsarbetslöshet.
Det är också positivt att ett BIC (Business and innovation centre) nu startar i Uddevalla.
Tillgången på riskvilligt kapital är avgörande för om företagen skall kunna investera. Förslag har därför framförts om inrättandet av en Fyrstadsfond. Inom ramen för denna skulle det i var och en av kommunerna startas produktionsutvecklingsbolag. Uppgiften för dessa bolag skulle vara att ge nystartade företag stöd inom bl.a. företagsledning, personal-, marknadsförings- och ekonomifrågor. De resurser som tillförs regionen inom ramen för EU-stödet skulle kunna användas för de satsningar som bör komma till stånd.
Bra kommunikationer till och från och inom regionen är en viktig förutsättning för näringslivets utveckling och fler arbetstillfällen. Därför bör byggandet av Nordlänken och en upprustning av Herrljungabanan ske skyndsamt. Likaså bör planerat byggande och upprustning av E6 och vägarna 44, 45 samt 161 komma igång skyndsamt.
Vi inser att vissa investeringar i kommunikationer måste senareläggas av ekonomiska skäl. Men med hänvisning till den allvarliga arbetsmarknadssituationen borde enligt vår mening resurser omfördelas så att de nämnda investeringarna i Fyrstadsregionen kan påbörjas enligt den tidsplan som finns.
Regeringen föreslår i budgetpropositionen att man bör uppta resurser för bl.a. ombyggnader och miljöförbättringar i kommunala lokaler. Med hänvisning till den höga arbetslösheten bör regionen prioriteras vid fördelning av dessa och andra resurser för om- och tillbyggnader av kommunala lokaler och anläggningar. Det är också viktigt att större byggprojekt som kraftverk i Lysekil kommer igång.
Tillgången på väl utbildad arbetskraft är av avgörande betydelse för utvecklingen i regionen. Trots den höga arbetslösheten finns brist på utbildade tekniker. Inom ramen för arbetsmarknadssatsningarna bör resurser därför avsättas för förlängd utbildning inom företagen, att ge alla arbetslösa möjlighet till gymnasiekompetens och möjligheter till högskolestudier.
Högskolan i Trollhättan/Uddevalla måste ges betydligt ökade resurser för såväl grundutbildning och vidareutbildning som för forskning. Därför bör högskolan för nästa verksamhetsår tillföras ytterligare 10 miljoner av de resurser som skall fördelas senare i vår. På sikt måste vår högskola ges lika stora resurser som andra jämförbara regioners högskolor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av arbetsmarknadspolitiska satsningar i Fyrstadsregionen.
Stockholm den 25 januari 1995 Nils-Erik Söderqvist (s) Lennart Nilsson (s) Ingvar Johnsson (s) Lisbet Calner (s) Britt Bohlin (s) Sverre Palm (s)