Den absolut viktigaste frågan är att skapa jobb, få bukt med arbetslösheten i landet. Den frågan är också starkt sammankopplad med landets statsfinanser och därmed också ''nyckeln'' för att komma till rätta med de gigantiska ekonomiska problem som vi befinner oss i.
Var finns då de nya jobben? Många anser att det är i de små och medelstora företagen och att det är där som mycket av framtiden kommer att formas. Därmed torde också en aktiv näringspolitik vara a och o för framtiden. Hur stimulerar vi små och medelstora företag, hur ger vi etablerade företag möjlighet att växa, hur tar vi vara på och utvecklar människors kompetens och hur investerar vi i människor?
Det krävs nytänkande, erfarenhetsutbyte av många aktörer och inte minst visioner för att klara dessa viktiga framtidsfrågor. Man kan inte strunta i ekonomin, tillväxt får inte klinga negativt i våra öron. Tillväxt och kunskap hör intimt samman. Det behövs också en tilltro till investeringsvilja i vårt land och det behövs en mycket aktiv, samlad ekonomisk politik och näringspolitik.
Huvudstadsregionen är den viktigaste kontaktpunkten mellan det nationella ekonomiska systemet och den internationella marknaden, i synnerhet för import av ny kunskap och dess introduktion i svenskt näringsliv. Med en levande industri, där forskning och teknisk utveckling aktivt främjas, kan också en större andel av den internationella produktionen av moderna och avancerade varor och tjänster komma till Sverige och vårt land undgå risken att på sikt förvandlas till en från utlandet styrd producent av råvaror och råvarubaserade halvfabrikat.
Regering och riksdag har ansvar för utvecklingen i hela landet och får inte falla för frestelsen att se ekonomisk tillväxt och social stabilitet i Stockholmsregionen som en nackdel för övriga landet. En stark huvudstadsregion är ett nationellt intresse, och regionalpolitiken får inte uppamma motsättningar. Stockholm konkurrerar med utländska storstäder, ofta stödda av en medveten nationell storstadspolitik. Sveriges regering och riksdag får i det läget inte försumma att slå vakt om och utveckla sin huvudstadsregion. En sådan utveckling är positiv och nödvändig för hela landet.
Det är positivt när vi får rapporter om att antalet arbetstillfällen ökar. Även om dessa prognoser är positiva nödgas vi samtidigt konstatera att långtidsarbetslösheten och deltidsarbetslösheten fortfarande ligger kvar på oförändrad nivå och att den ökade efterfrågan på arbetskraft inte heller väntas komma de långtidsarbetslösa tillgodo. Därmed förstärks den så kallade dubbla obalansen: brist på arbetskraft inom vissa kvalificerade yrken samtidigt med hög arbetslöshet.
Den goda tillgången på arbetskraft i kombination med omstruktureringar gör att kompetenskraven skärps inom de flesta näringar.
Med en levande industri där forskning och teknisk utveckling aktivt främjas, kan en större andel av den internationella produktionen av moderna och avancerade varor och tjänster komma till Sverige.
Samhället måste dock medverka till att en samverkan mellan industrin och högskolor och universitet intensifieras. Denna samverkan fungerar dåligt i dag. Små och medelstora företag måste också i betydligt större utsträckning söka hjälp och erfarenhetsutbyte med dessa, då det är en nödvändighet för att företagen ska kunna fortleva och utvecklas. Det är också viktigt att hitta former för att utnyttja kunskap i befintliga företag och utveckla modeller som går ut på att stimulera redan idag befintliga företag att samverka i nätverk.
Nya, djärva grepp är nödvändiga för att stötta nyföretagande med efterfrågan, kunskap, vidareutveckling, kontakter, kapital och marknadsföring.
Exportrådets inrättande av ''exportchef att hyra'' har varit mycket framgångsrikt. En motsvarighet, att införa någon form av ''teknikimportchef att hyra'' kan vara ett sätt att hjälpa företagen inom teknikimportområdet.
Hjälp att hitta i djungeln av finansiärer är ett annat område som måste renodlas i samverkan mellan stat och regioner. Ett annat exempel på ett stöd, särskilt för de små och medelstora företagen på en alltmer internationaliserad marknad, är att bygga upp någon form av mäklarfunktion i Stockholm vid sidan av de centra som finns utomlands.
Morgondagens arbetsmarknad tenderar att bli mer och mer kunskapsintensiv. Omställningar i arbetsorganisation och av produkter måste kunna ske snabbt och effektivt. För att klara detta i en stenhård konkurrens behövs utbildning, vidareutbildning, forskning och utveckling.
Det finns en rad idéer och synpunkter på hur regionerna och huvudstadsregionen kan utvecklas i framtiden. Det är viktigt att regeringen tar tag i alla dessa idéer och förslag till åtgärder för att möta framtiden. En strukturplan för att stärka näringslivets och i synnerhet de strategiskt viktiga framtidsinriktade små och medelstora företagens utvecklingsförutsättningar i huvudstaden tillsammans med regionen, näringslivet och de fackliga organisationerna efterlyses!
Det är naturligt att i ett sådant arbete hämta in internationella erfarenheter och dra nytta av lyckade exempel som kan förekomma i t ex Tyskland.
Stockholmsregionen måste befästa och utveckla sin roll som norra Europas centrum för högteknologi, utbildning och forskning. Forskning kring mänsklighetens stora överlevnadsfrågor och miljö är ett forskningsfält, där regionen har goda möjligheter att hävda sig.
Det handlar om framtiden: jobben, välfärden och -- inte minst -- landets ekonomi.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om närings- och arbetsmarknadsutvecklingen i Stockholmsregionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär en samlad nationell strategi och strukturplan för näringslivet i Stockholmsregionen i enlighet med vad som anförts i motionen,1
3. att riksdagen hos regeringen begär utredning av möjligheten att som stöd för små och medelstora företag i Stockholm inrätta ett projekt ''teknikimportchef att hyra''.1
Stockholm den 24 januari 1995 Ingemar Josefsson (s) Christina Axelsson (s) Kristina Nordström (s) Sören Lekberg (s) Björn Ericson (s)
1 Yrkandena 2 och 3 hänvisade till NU.