Vår svenska skärgård är unik och i många avseenden en ovärderlig nationell tillgång.
I takt med koncentrationen i samhället och genom att de flesta människor numera bor i tätorter har det rörliga friluftslivet ökat och kraven på områden och anläggningar för rekreation blivit större. Det har också lett till ökat tryck på våra skärgårdsområden. Detta accentueras ytterligare genom den ökade rörlighet som kan förväntas till följd av EU- medlemskapet.
För att hålla skärgården öppen och levande förutsätts en bofast åretruntbefolkning. Detta är med dagens förutsättningar inte lika självklart som förr utan speciella insatser från samhället. Men basen måste även framgent vara de aktiviteter som skärgårdsnäringen kan skapa.
Det är av mycket fundamental betydelse för samhället att människor även i framtiden skall kunna bo och verka i hela vårt land med alla de variationer av förutsättningar och livsstilar som det innebär. Problemlösningar och samhällsinsatser måste vara flexibla och grundas på sunt förnuft.
Omvandling av permanentboende till fritidsfastigheter i attraktiva skärgårdsområden
Ett villkor för en levande skärgård är att permanentboendet kan bevaras och utvecklas. I dag råder uppenbara problem med detta.
Efterfrågan på fastigheter i attraktiva skärgårdsområden är stor. Det pressar fastighetspriserna uppåt på ett sätt som gör det omöjligt för den som vill vara bofast och leva på de areella näringarna att hänga med i budgivningen. Resultatet blir att många permanentbostäder omvandlas till fritidshus. Det innebär ibland att stora delar av ett skärgårdssamhälle blir tomt och ödsligt under en stor del av året. Det förstärker isoleringen för de kvarboende permanenthushållen och ökar skärgårdskommunernas kostnader för att upprätthålla servicen.
I och med att den kommunala garantibeskattningen för fastigheter är borttagen får heller inte kommunerna några andra intäkter från dessa fritidsfastigheter än vad som kan tas ut i avgifter för tillhandahållna tjänster. Sådana avgifter får endast täcka självkostnaderna och kan därför inte bidra till merkostnaderna för den service som inte kan avgiftsbeläggas.
Ett sätt att kompensera skärgårdskommunerna för de merkostnader som ett omfattande fritidsboende för med sig kan vara att införa en skärgårdsfaktor eller på annat sätt beakta detta i den kommunala skatteutjämningen. Inför den förestående förändringen av skatteutjämningssystemet bör detta övervägas.
Skärgårdsstiftelser
En annan möjlighet att trygga och stimulera permanentboendet i skärgården kan vara att kommunerna och staten genom sina länsstyrelser tillsammans inrättar skärgårdsstiftelser. Dessa stiftelser bör ha som uppgift att köpa och utbjuda fastigheter som är viktiga för skärgårdsnäringen och för att hålla skärgården levande. Som stiftelsekapital kan förutom de medel som måste tillskjutas även tillföras de fastigheter som skärgårdskommunerna redan äger.
Vid framtida förvärv bör samma regler som gäller för Stockholms skärgård kunna vara en rimlig utgångspunkt, d v s att staten genom Naturvårdsverket bidrar med 50 % av investeringen.
Taxering av permanentbebodda fastigheter i skärgården
Den stora efterfrågan på skärgårdsfastigheter pressar, som nämnts, upp marknadspriserna. Dessa ligger sedan till grund för fastighetstaxeringen.
För den permanentboende skärgårdsbon, som äger sin fastighet och inte har för avsikt att flytta eller avyttra den innebär det en högre boendekostnad än i jämförbara fastigheter i andra glesbygdsområden än skärgården.
Även om de högre taxeringsvärdena med åtföljande reavinstbeskattning kan anses motiverade vid försäljning är det till men för permanentboendet i skärgården. För att motverka detta och stimulera till en levande skärgård året runt bör taxeringsvärdena för permanentbebodda skärgårdsfastigheter reduceras med en särskilt fastställd lägesfaktor.
Fiskevårdsområden
Det är rimligt att de kostnader som är förenade med olika åtgärder för att bevara och förbättra fiskebeståndet delas mellan yrkesfiskarna och fritidsfiskarna. Lämpligast kan det ske genom att fiskevårdsområden får inrättas även inom skärgården och att då fiskevårdsområdets betämmelser gäller i det aktuella området.
Skärgårdstrafik
Tidigare fanns ett anslag till skärgårdstrafik. Det är tyvärr numera borttaget. I Finland, som är ett föregångsland när det gäller skärgårdspolitik, ger staten särskilt stöd till en utbyggd, regelbunden kollektivtrafik inom skärgårdsområden. I Sverige upprätthålles persontransporterna i skärgården genom kompletteringstrafik med båt och hydrokopter och i vissa fall med större båtar i regelbunden trafik som finansieras av kommunen.
Detta är en relativt sett dyr verksamhet. I synnerhet som det nästan över hela Sverige är de små, ekonomiskt svaga kommunerna som har de stora skärgårdarna. Det är dock hos dessa kommuner kunskapen finns om hur man på bästa sätt organiserar sin skärgårdstrafik.
För att möjliggöra för kommunerna att upprätthålla bra allmänna kommunikationer i skärgården bör även dessa merkostnader vägas in i den kommunala skatteutjämningen.
Posten
Postens lantbrevbärning är en värdefull och omistlig servicefunktion för glesbygden. Det borde finnas ytterligare möjligheter att utnyttja och förstärka denna funktion i bl a skärgården. Som exempel på det har man på många håll funnit samverkansformer mellan postdistribution/service, gods- och varutransporter, social tillsyn av äldre osv.
Att nå fram till dessa samverkansformer har inte sällan varit förenat med stora problem beroende på olika regler och krav för olika verksamheter. Det behövs därför ett nytänkande och en förenkling av de regelsystem som kan vara aktuella när det gäller att utnyttja posten för att bredda serviceutbudet i glesbygden och skärgården.
Transporter
Transporter till och från öar som saknar bro eller färjeförbindelse är svåra och kostsamma. Tidigare har visst transportstöd utgått vilket gjorde att kostnaderna för den enskilde kunde begränsas till en rimlig nivå. Nuvarande förhållanden är långt ifrån tillfredsställande vad gäller möjligheterna till upprustningsinsatser och etablering av nya arbeten/företag i skärgårdarna. Ett väl utformat transportstöd skulle vara en viktig del i strävandena att även ge skärgårdarna utvecklingsmöjligheter.
Byggande
Att bygga i skärgården kan ofta vara komplicerat. Bestämmelser om strandskydd och VA omöjliggör inte sällan både byggande för enskilt bruk och för näringsverksamhet, t ex stugor för uthyrning. En levande skärgård förutsätter nyinvesteringar. Det är därför viktigt att kommunerna i sina översiktsplaner klarar ut och anvisar områden för olika ändamål -- rörligt friluftsliv, fritidsboende, näringsverksamhet -- och vilka områden som särskilt skall skyddas. Genom en sådan planering förenklas för den enskilde att utveckla sin verksamhet.
Detta är naturligtvis en uppgift för kommunerna själva. Men med de speciella förutsättningar som gäller för de flesta skärgårdsområden är det speciellt angeläget att berörda statliga myndigheter i en positiv anda bistår och hjälper kommunerna i detta arbete.
Vattenförsörjning
Vattenförsörjningen kan på många öar vara ett stort problem. Emellanåt kan detta klaras med s k gemensamhetsbrunnar. På sådana ställs dock samma krav som på kommunala vattentäkter trots att de fungerar på samma sätt som enskilda. Detta borde vara möjligt att ändra.
Stödformer
Det finns ett antal olika stödformer som skulle kunna komma skärgården till ännu bättre nytta om de samordnades.
Den nationella regionalpolitikens stödformer kompletterade med EU:s fonder bör rätt utnyttjade kunna ge förbättrade förutsättningar för våra skärgårdsområden. Tillsammans med de åtgärder som redovisas i motionen skulle möjligheterna att bibehålla och utveckla en levande skärgård avsevärt förstärkas.
Det är också angeläget att skärgårdskommunerna, för att kunna få del av olika stödformer, förstärker det mellankommunala samarbetet genom att utveckla gemensamma projekt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för en levande skärgård.
Stockholm den 24 januari 1995 Roland Larsson (c) Agne Hansson (c) Elving Andersson (c) Andreas Carlgren (c) Ingrid Skeppstedt (c)