Internationaliseringen av de svenska storföretagen under de senaste 20 åren har lett till att Sverige inte har gynnats lika påtagligt som tidigare av deras expansion. Sysselsättningen i de utlandsplacerade verksamheterna har t.ex. ökat snabbare än vad de svenska motsvarigheterna har gjort. Små och medelstora företag måste därför i framtiden spela en större roll för tillkomsten av nya arbeten. Detta är av central betydelse om Sverige skall kunna hindra den avindustrialisering som nu har pågått i drygt 20 år samt flera decenniers stagnation i sysselsättningen inom privata näringslivet.
Sverige kan inte konkurrera med låga löner eller varor med ett lågt kunskapsinnehåll, om vi vill utveckla vår välfärd. Istället måste företagen alltmer konkurrera med sådana produkter som kräver ett högt kunskapsinnehåll. Finns det en stor efterfrågan på sådana varor kan vi också ta bra betalt för dem. Ett sådant område med många sådana produkter är informationsteknologin. Det är därför av stor betydelse att de små företagens behov av och tillgång till ny informationsteknik beaktas. För att säkra en sådan utveckling måste utbildningsinsatser stödjas. En ny form av kompetensutveckling för grupper av småföretag har av NUTEK utvecklats inom ramen för den regionalpolitiska budgeten.
Nyföretagandet i Sverige skiljer sig relativt kraftigt åt. Antalet nystartade företag är lägst utanför storstadsområdena och universitetsorterna. Särskilt allvarligt är det i de s.k. stödregionerna. För att lösa de arbetslöshetsproblem som är särskilt akuta i dessa regioner krävs en ökning i antalet nya företag och en expansion av de befintliga företagen. Att höja företagarkompetensen genom förstärkning av närings- och utbildningspolitiken i stödregionerna, kan på sikt leda till en gynnsammare utveckling.
För att Sverige ska kunna vara konkurrenskraftigt krävs goda kommunikationer speciellt med tanke på det geografiska läget. Infrastrukturinvesteringarna har under de senaste 20 åren trendmässigt minskat som andel av BNP. Under de senaste 3--4 åren har dock kraftiga satsningar gjorts. Investeringar i vägar, hamnar och flygplatser är därför av stor betydelse, men även utbyggnaden av de s.k. elektroniska motorvägarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de små företagens behov av och tillgång till ny informationsteknik,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förstärkning av närings- och utbildningspolitiken i stödregionerna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att investera i infrastruktur.
Stockholm den 24 januari 1995 Marianne Andersson (c) Sten Svensson (m) Rune Backlund (c) Kenth Skårvik (fp) Michael Stjernström (kds) Inga Berggren (m) Bengt Harding Olson (fp)