Arbetsmarknaden i Blekinge län är ur många aspekter bekymmersam. Trots olika betydelsefulla satsningar under de senaste åren, såväl generella som andra direkt riktade mot länet eller olika verksamheter/företag, så är det angeläget att fortsätta att visa stor lyhördhet och att hitta lösningar för att ytterligare förbättra arbetsmarknadsläget inom Blekinge län.
Arbetslösheten är fortfarande oroväckande hög och då inte minst bland ungdomar. Det är angeläget att fortsätta arbetet med att bereda dessa arbete eller utbildning. Ungdomspraktiken är i detta sammanhang en viktig del och det är därför viktigt att den kan fortsätta för att på så sätt bereda ungdomar möjlighet till en introduktion i arbetslivet.
Blekinges arbetsmarknad skiljer sig på två punkter avsevärt från landet i övrigt. Dels genom en avsevärt högre andel sysselsatta inom industrisektorn, dels genom att en stor del av arbetsplatserna och verksamheterna har sina huvudkontor förlagda utanför länets gränser. Förvärvsfrekvensen minskade i länet under perioden 1990-- 1992 med hela 8,3 procentenheter. Även om man idag bedömer sysselsättningsutvecklingen på sikt som ökande, kan man dock anta att antalet sysselsatta kommer att fortsatt vara på en oacceptabelt låg nivå.
Det är därför viktigt att de olika satsningarna på ny teknik såväl inom informationsteknologins område som inom miljöområdet kan fortsätta och ges erforderligt stöd från statsmakten. Inplaceringen av Blekinge inom EU:s mål 2- resp. 5b-område möjliggör fortsatta förbättringar, men man kan dock anta att det kommer att ta viss tid innan dessa satsningar ger önskat resultat. Det är därför enligt min uppfattning viktigt, att man även framgent ger tillräckliga och önskade resurser till länet för en fortsatt utveckling av näringslivet och en minskning av arbetslösheten. Blekinge län bör därför visas speciell uppmärksamhet av regeringen vid tilldelning av sådana medel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av regionala och arbetsmarknadsmässiga satsningar i Blekinge län.
Stockholm den 20 januari 1995 Sivert Carlsson (c) Agne Hansson (c)