Läget i länet
Ett flertal data bekräftar att konjunkturuppgången även har kommit till Värmland. Enligt arbetskraftsundersökningarna uppgick sysselsättningen i länet det 3:e kvartalet 1994 till 123 000 personer och det är en ökning jämfört med samma kvartal 1993 med 1 200 personer. Uppgången visar en tydlig förändring i konjunkturen, och förhoppningsvis har nu botten i konjunkturcykeln passerats. Sysselsättningen ökar och arbetslösheten minskar. Men fortfarande är arbetslösheten oacceptabelt hög och det stora problemet är att Värmland har en mycket svag utveckling på arbetsmarknaden gentemot andra län, bl.a. beroende på den strukturomvandling som länet har genomgått.
Utvecklingen i Värmland under 1980-talet och början av 1990-talet visar på en omfattande avindustrialisering, och nya arbetstillfällen har inte på långt när tillkommit i samma utsträckning i andra sektorer. Sammantaget har mer än 7 000 arbetstillfällen sedan 1985 försvunnit från de större industriföretagen i länet, vilket motsvarar 28 procent. En stark konjunkturförbättring för att åstadkomma en lösning på de grundläggande och mycket djupgående problemen i Värmland är därför inte tillräcklig.
Värmland är ett utpräglat industrilän där sysselsättningen av tradition dominerats av stora företag inom basnäringarna. Delvis som en följd av detta är småföretagen jämförelsevis dåligt representerade i det värmländska näringslivet. Detta innebär att särskilda åtgärder måste vidtas för att utveckla små och medelstora företag i Värmland.
I slutet av 1994 var närmare 10 000 värmlänningar öppet arbetslösa och det är ca 1 000 färre än 1993. Förutom de öppet arbetslösa befann sig nästan 9 000 i arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Värmlands län brukar kunna jämföras med övriga skogslän när det gäller arbetslöshetstal. När nu hela landet så genomgående drabbats av konjunkturnedgången så har Värmlands relativa situation förbättrats. Men länets relativa ''position'' försämras när man även tar hänsyn till de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna som i Värmland har stor omfattning. Värmlands län har efter Gotland den högsta andelen personer i arbetsmarknadsåtgärder. Ett annat mycket stort problem i Värmland är att deltidsarbetslösheten aldrig tidigare varit så hög, 6 200 personer deltidsstämplar och 90 procent av dessa är kvinnor.
Skillnaden i arbetslöshet mellan de värmländska kommunerna är mycket stor. På de orter som drabbats särskilt hårt av avindustrialiseringen är arbetslösheten betydligt högre och förutsättningarna att skapa ny sysselsättning är speciellt ogynnsamma i dessa bruksorter. Två församlingar inom Forshaga kommun har drabbats hårt av arbetslöshet. Forshaga kommun tillhör ej något stödområde och vi anser därför att det är viktigt att de två drabbade församlingarna, Övre och Nedre Ulleruds församlingar, inplaceras i tillfälligt stödområde.
De strukturella skillnaderna mellan olika regioner har förmodligen ytterligare förstärkts av lågkonjunkturen. Det föreligger alltså ett fortsatt mycket stort behov av regionalpolitiska insatser för att tillgodose befolkningens välfärdsbehov i de mer utsatta regionerna. Särskilt gäller det insatser för att restaurera den industriella strukturen, inte minst genom småföretagsutveckling. Det krävs nyetableringar och utvecklingsinsatser, en ökad företagssamverkan och ett genomslag för produktions- och arbetsformer som är distansoberoende. Inte minst krävs en förstärkt utveckling inom de kunskaps- och FoU-intensiva industrisektorerna.
Näringspolitik för Värmland
Uppgången i konjunkturen och den positiva utvecklingen för exportindustrin kan lösa en del av sysselsättningsproblemen i Värmland, men långt ifrån alla. Även efter en konjunkturförbättring måste kraftfulla åtgärder till från samhällets sida för att värmlänningarna på de mest utsatta orterna ska få ett arbete och därmed en framtidstro.
Den traditionella borgerliga uppfattningen att marknadskrafterna skall klara näringspolitiken har visat sig vara helt otillräcklig. Det som vi motionärer tidigare har efterlyst, en bred och offensiv näringspolitik med ökad samverkan mellan närings-, arbetsmarknads-, regional- och utbildningspolitik har nu initierats, vilket är mycket positivt för Värmlands utveckling.
De små och medelstora företagen har ett uttalat behov av riskbärande kapital, dvs. ägarkapital i form av aktier. Vi anser därför att det är mycket viktigt att ett s.k. riskkapitalavdrag kommer till stånd. Vidare anser vi att de ordinarie kreditinstituten, främst bankerna, har en avgörande betydelse för kreditförsörjningen till små och medelstora företag. Vi efterlyser därför att ett särskilt riskkapitalbolag inrättas. Det är av största vikt att kreditgivningen sker på ett sådant sätt att tillväxten bland värmländska och andra företag inte hämmas.
Regionalpolitik
Den nationella regionalpolitikens överordnade mål är att öka den enskildes möjligheter att fritt kunna välja arbete och bostadsort. Detta mål ska uppnås genom att regionalpolitiken skall bidra till att utveckla livskraftiga regioner i alla delar av landet. Trots insatser för landsbygden fortsätter antalet människor och verksamheter samt tillgången på service och kapital att minska. Detta gäller inte minst i de mest glesbefolkade delarna av Värmland.
De negativa förändringarna på landsbygden har pågått under lång tid. Sysselsättningen inom jord- och skogsnäringarna har stadigt minskat. Det är en genomgående trend i glesbygdslänen och det gäller tyvärr även Värmland. Utvecklingen inom basindustrin i bruksorterna har medfört problem med sysselsättningen vilket påverkar den omgivande landsbygden. Människor tvingas flytta och särskilt ungdomar har svårt att se någon framtid i bygden. Detta har lett till att befolkningen minskat och att åldersstrukturen blivit mycket sned med en stor andel pensionärer. Med minskat befolkningsunderlag avtar samtidigt närservice och handel. Nedläggningar drabbar de flesta områden, det gäller t.ex. lanthandel, skolor, bank- och postkontor. Men den offentliga sektorns utveckling under 1970- och 1980-talen har bidragit till sysselsättning och därmed förhindrat att en ännu sämre situation på arbetsmarknaden uppstått.
Inom det regionalpolitiska området innebär medlemskapet i EU en kraftigt förändrad situation. Sverige kommer att få ett återflöde från EUs strukturfonder, men för att kunna nyttja dessa medel krävs ett omfattande programarbete. Detta programarbete pågår och vi motionärer hyser en viss oro för att det ska uppstå något glapp innan programmen är färdigställda och återflödet kommer vårt län till godo. Om ett sådant glapp uppstår och Värmland erhåller minskade regionalpolitiska medel så kan detta komma att äventyra många års arbete som skett för att utveckla länet, och vi befarar att arbetslösheten kommer att öka.
Värmland är unikt eftersom vi inom länet har fem målområden för EU-stöd och yttre EU-gräns. Konsekvenserna av den yttre EU-gränsen måste närmare analyseras. För närvarande råder stor osäkerhet om vilka regler som gäller t.ex. vid transporter av livsmedel, djur m.m.
Utbildning och forskning
Kunskapsberoendet ökar i alla näringar, inkl. den gemensamma sektorn, samt är av alltmer avgörande betydelse för en väl fungerande demokrati. Undersökningar visar, oroande nog, att den sociala snedrekryteringen till högre utbildning ökar och att jämlikhets- och rättvisesträvandena ytterligare bör accentueras. Den nya informationsteknologin med multimedia innebär för Värmland, som glesbygdslän, klart förbättrade möjligheter att kunna erbjuda studier, kompetensutveckling och fortbildning för allt fler grupper i länet. Människor med utbildningsbehov som traditionellt skulle tvingas avstå på grund av långa avstånd, praktiska och ekonomiska hinder, kan härigenom ges tillfälle till ett i framtiden allt bredare utbildningsutbud. Den nya tekniken kräver dock, för att göras tillgänglig i hela länet, en utbyggnad av AXE-systemet och ett taxesystem som är mindre kostnadskrävande och är likvärdigt för alla utbildningsanordnare oavsett var i länet utbildningsaktiviteterna erbjuds.
Högskolan i Karlstad, som blev självständig 1977, expanderar kraftigt och har t.ex. under de tre senaste åren ökat med ca 1 000 elever per år. Krav på att fasta forskningsresurser skall knytas till högskolan har framförts under ett flertal år. Det är därför med stor tillfredsställelse motionärerna emottar budgetpropositionens förslag till utökade möjligheter för även högskolan i Karlstad att inrätta professurer. Därmed kan Värmland satsa på tillskapande av en egen permanent organisation för forskning och forskarutbildning. Ett viktigt led i högskolans utveckling är att erhålla rätten till examination i forskarutbildningar knutna till framtida professurer.
Riskcentrum
Allt fler aktörer i samhällslivet, inte minst myndigheter, använder begrepp som ''riskanalys'' eller ''kvalificerad riskanalys'' i sina föreskrifter, anvisningar eller rekommendationer. Detta gäller på de lokala, nationella och internationella planen. Bedömningar av risknivåer styr beslut som rör människors säkerhet, hälsa och miljö. Riskanalys, riskbedömning och riskhantering är följaktligen på väg att bli centrala instrument i ett beslutsfattande som täcker stora områden av samhället och med omfattande ekonomiska och andra konsekvenser.
Etableringen av ett internationellt inriktat centrum för risk-, sårbarhets- och säkerhetsforskning, Riskcentrum, har under de senaste åren tagit form i Karlstad. Arbetet innebär ett nätverk mellan olika forskargrupper och navet ska vara Riskcentrum i Karlstad. Riskcentrum har tagit fram ett treårigt program för riskforskning och kopplat till detta ett doktorandprogram för 15--20 doktorander. Arbetet med att ta fram och lansera programmet har tydligt visat att vi i Sverige saknar vana att hantera breda program och tvärvetenskaplighet. Riskfrågorna hör i dag hemma ''överallt och ingenstans'', och skall man åstadkomma resultat krävs något organisatoriskt nytt samt en förbättrad forskning och utbildning inom riskområdet.
Kultur
Ett rikt och varierat kulturliv är en regional utvecklingsfaktor av vital betydelse. Värmland är känt som sagans och poesins landskap där författare, musiker och bildkonstnärer hämtat inspiration för mycket av det som i dag framstår som vårt gemensamma nationella kulturarv. I dagens Värmland finns ett otal exempel på nyskapande kulturyttringar, t.ex. tal- och musikteater, filmproduktion, bildskapande, musikfestivaler, gestaltning av gammal bruksmiljö m.m. Som konkret exempel kan nämnas Solveig Ternströms projekt Morsarvet i Åmotsfors där en glesbygd vaknat till nytt liv och fått nya arbetstillfällen. På samma sätt har Hagegården i Edane blivit ett centrum för musikutövare från hela världen. Konkreta projekt som dessa har gett människor deras framtidstro åter.
Utlokaliseringen av delar av kulturdepartementet till Karlstad verkar också stödjande för det värmländska kulturlivet. Under senare år har ett landsarkiv lokaliserats till Värmland.
Vi motionärer anser det vara mycket angeläget att Länsmuseet i Värmland får nya och ändamålsenliga lokaler. Vi inser att nuvarande ekonomiska situation inte ger utrymme för nya satsningar. Vi vill dock framhålla det stora lokalbehov som här finns för att de samlingar som museet förfogar över skall kunna exponeras och komma allmänheten till del.
Investeringar på kulturområdet är lönsamma. De ger arbetstillfällen, de ger brukarna av kultur upplevelser och de verkar attraherande på inflyttning till länet.
Kommunikationer
Utbyggnad och effektivisering av infrastrukturen spelar en viktig roll för den ekonomiska tillväxten. Det betyder att förändringar i infrastruktur och transportsystem skall ske på ett sätt som ökar aktiviteten i landets ekonomi som helhet.
Det finns en bred insikt om infrastrukturens betydelse för en regions utveckling. I takt med att andra regionalpolitiska åtgärder minskar ökar också den relativa betydelsen av en god transportförsörjning.
Investeringar i vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser är i sig inte en garanti för regional utveckling. Det är viktigt att de ses i ett större sammanhang och genomförs i samspel med övriga insatser.
De förbättringar av vägar och järnvägar som nu påbörjats måste dock fullföljas på ett sätt som gagnar tillväxten i olika delar av landet.
Gods- och persontransporter på land är ju beroende av bra vägar och järnvägar. Varor skall transporteras från avsändare till mottagare med minsta möjliga transportarbete. Brister i trafiksystemen måste byggas bort så att effektiviteten i transportsystemet förbättras. Detta gäller både väg- och järnvägsnätet.
En utökad satsning på vägar och järnvägar är en hörnsten i den socialdemokratiska politiken. I väg- och järnvägsinvesteringarna kombineras strukturella och stabiliseringspolitiska effekter.
Av denna anledning har vi i en särskild motion mer preciserat vilka infrastrukturella åtgärder som behövs för att ett glest befolkat län som Värmland skall kunna utvecklas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sysselsättningsbefrämjande åtgärder i Värmland.
Stockholm den 25 januari 1995 Lisbeth Staaf-Igelström (s) Bo Finnkvist (s) Kristina Svensson (s) Jarl Lander (s) Ann-Kristine Johansson (s) Torgny Danielsson (s)