Samtliga politiska partier pratar om att merparten av de nya jobben skall hamna inom det privata näringslivet och inom småföretagsamheten. Insatser görs, men samordningen har hitills varit dålig och utvärderingar görs på olika håll. Arbetsmarknadsverket bedriver sin verksamhet, länsstyrelserna sin i samverkan med kommuner och landsting och övriga regionala insatser.
Att starta ett eget företag kräver att man har en idé men också att ha kunskaper om företagsekonomi, försäljningsstrategi, företagslagstiftning m.m. Det behövs utbildning, men också rådgivning och stöd på olika sätt, både på lång och kort sikt. Den lokala förankringen är viktig för att känna till lokala förhållanden.
I Gävleborgs län exempelvis finns projekt där stöd till produktutveckling inom GUC Gästrike utvecklingscenter pågår, t.ex. projekt med rådgivning för utveckling av företagsamhet för kvinnor. Projekten finansieras med kommunala medel, men också med medel från länsstyrelsen. länsstyrelsen bidrar med 50 % av kostnaden, ibland mer, under en treårsperiod. Kvinnoprojekten bedrivs i sju av länets kommuner och en kommun till är på gång att starta. Projekten för dock en osäker tillvaro, eftersom länsstyrelsens regelverk inte tillåter ett stöd i mer än tre år. Sedan skall kommunerna själva ta över verksamheten. Risken är att kommunerna, på grund av det ekonomiska läget, avbryter projekten. Tre år är en alldeles för kort tid för att utvärdera en sådan här verksamhet och projekttiden bör därför förlängas, åtminstone till fem år. Helst skulle stödet från länsstyrelsen permanentas eftersom den här typen av projekt går ut på att stödja icke tidsbundna projekt.
Den här typen av projekt är också mer konkurrensneutral, eftersom man inte går in och stödjer den direkta företagsamheten. Det gör ju andra stöd, som ''starta-eget- bidrag'', subventioner av sociala avgifter m.m. Att kommunerna skall stå för den här typen av verksamhet är också tveksamt, eftersom det handlar om näringslivspolitik som i första hand är en statlig angelägenhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att länsstyrelsens regelverk bör ändras så att det ges möjlighet att stödja projekt längre än tre år,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förändringen bör gälla projekt som stöder kvinnlig företagsamhet, kooperativ företagsamhet och produktutveckling hos småföretagare.
Stockholm den 25 januari 1995 Owe Hellberg (v) Lennart Beijer (v) Jan Jennehag (v) Maggi Mikaelsson (v) Karl Erik Persson (v) Hanna Zetterberg (v)