Näringslivsstrukturen i Kalmar län har under 90-talet ändrats radikalt. Andelen sysselsatta inom den offentliga tjänstesektorn har ökat på bekostnad av framför allt tillverkningsindustrin. I början av 90-talet var basnäringarnas andel av den totala sysselsättningen 6,5 procentenheter större än sektorn offentliga tjänster, för att tre år senare vara 2,5 procentenheter mindre. Under perioden 1990--1993 minskade antalet sysselsatta inom länets tillverkningsindustri med 30 %. Den totala sysselsättningen i länet minskade med 18.270 personer.
Sedan 1993 har konkurrenskraften för länets industrier stärkts, beroende dels på ökad produktion och kronans fallande värde, dels på de generella och riktade åtgärder som föregående regering mötte den ökande arbetslösheten med.
De kraftiga förbättringar beträffande småföretagens och nyföretagandets villkor som infördes har stärkt länets småföretagarsektor, liksom rättvisare villkor för jord- och skogsbruk, energi och turism, kommuner och utbildning.
Det tredubblerade anslaget för regionala utvecklingsinsatser som beslutades till Kalmar län gav både arbeten och framtidstro.
Under föregående regeringsperiod beslutades också att inplacera kommunerna Västervik (från september -94), Vimmerby, Hultsfred och Högsby i s.k. tillfälligt stödområde. Detta beslut bör förlängas att gälla till 97070l. Redan har beslutet medfört mer än 200 nya arbetstillfällen i den del av länet som är hårdast drabbad ur sysselsättningssynpunkt.
Föregående regering har också anvisat medel för en god utbyggnad av kommunikationerna i länet, bl.a. ett förverkligande av Stångådalsbanan, Kalmar-Linköping- Stockholm, vilken kommer att avsevärt minska restid och reslängd till huvudstaden men också utgöra ett behövligt alternativ för framtida godstransporter.
Goda förutsättningar
Kalmar län har goda förutsättningar för en positiv utveckling. Dock förutsätter detta såväl generella som riktade åtgärder beträffande bl.a. näringslivs-, arbetsmarknads-, regional-, kommunikations-, utbildnings- och jordbrukspolitik. Folkmängden är i stort densamma som för hundra år sedan.
Småföretagandet är ett utmärkande drag och småföretagarandan är väl förankrad i länet. Länet har en mycket fin naturmiljö och är i dag ett av landets främsta turistlän. Länet är ett industrilän, men också ett län med mycket jord- och skogsbruk, som genererar ca 30 % av arbetstillfällena. Högskolan i Kalmar utgör en resurs för såväl länet som riket. Länets geografiska läge vid Östersjön öppnar stora utvecklingsmöjligheter i ett internationellt perspektiv.
Arbetsmarknadsstöd
Vid sidan om de konjunkturella problemen har Kalmar län, som nämnts i inledningen, också strukturella problem som gör det angeläget att särskilt uppmärksamma länet ur arbetsmarknads- och sysselsättningssynpunkt. De latenta problem som under många år kunnat skönjas inom länets tillverkningsindustri utlöstes åren l990--l993, då antalet sysselsatta i denna industri minskade med 8 3ll personer eller 23,5 %. Antalet arbetstillfällen inom länets jord- och skogssektor minskade under samma tid med 3 304, vilket utgör 38,3%. Fortfarande har Kalmar län en mycket hög andel av de sysselsatta inom basnäringarna. 1992 var siffran 32,2% medan motsvarande andel för riket var 22,6%. Basnäringarnas struktur och utvecklingsbetingelser är därför av avgörande betydelse för länets utveckling och förmåga att bereda invånarna sysselsättning.
Den privata tjänstesektorn är klart underrepresenterad i länet, som också har landets lägsta andel statliga arbetstillfällen, där förändringar under senare år medfört ytterligare minskningar med mer än 200 arbetstillfällen.
Andelen högskoleutbildade ligger under riksgenomsnittet inom alla branscher. Detta är särskilt markant i de högteknologiska grupperna. Andelen forsknings- och utvecklingsårsverken av den totala sysselsättningen är bland de absolut lägsta i landet.
Sammantaget medför den ensidiga näringslivsstrukturen att Kalmar län drabbats hårdare av konjunktur- och strukturkrisen än landet i genomsnitt. Den ekonomiska krisen har inneburit att delar av länets näringsliv slagits ut eller brutits ner. Den ökade arbetslösheten, särskilt i länets norra delar, ställer nu krav på kraftfulla, differentierade samhälleliga insatser -- på flera områden.
Av den nu aktuella arbetsmarknadsstatistiken av den 9 januari l995 framgår att antalet öppet arbetslösa i länet är l0.029 motsvarande 6,9% (riket 6,8%). Antalet personer i åtgärder är 5 358 personer, motsvarande 3,7% (riket 3,4%). Totalt finns således idag 15 387 personer i länet utanför den ordinarie arbetsmarknaden, vilket motsvarar l0,6% jämfört med rikets l0,l%.
Åtgärder för arbete, sysselsättning och utveckling
Den strukturkris länet just nu genomgår kräver omfattande insatser för att ta tillvara och stärka de positiva utvecklingsmöjligheterna i länet. Vi vill här peka på ett antal åtgärder som underlag för fördelning av arbetsmarknadsmedel och andra insatser som bör tilldelas länet.
Fortsatt högt regionalpolitiskt stöd för ökad småföretagsamhet och utveckling av landsbygden
Förlängd stödområdestillhörighet till 1997-07-0l för länets norra del dvs. kommunerna Högsby, Vimmerby, Vetlanda och Västervik
Beaktande av Ölands särart vid tilldelning av mjölkkvoter och vid anslag av jordbrukspolitiska medel
Beaktande av strukturkrisen i länet vid tilldelning av medel ur EU:s strukturfonder
Fortsatt utbyggnad av infrastrukturen vad gäller vägar, järnvägar, flygplatser, sjöfart och IT-utbyggnad Beträffande vägar gäller det bl.a. kvarvarande del av E22 mellan Kalmar och Söderåkra, RV25 Kalmar--Växjö, LV117 Målilla--Vetlanda samt RV34 Ålem--Högsby och Bockara-- Mörlunda. Beläggning av den återstående delen av grusvägar inom landsvägsnätet bör vara klar senast år 2000. Stångådalsbanan byggs färdig för person- och godstrafik enligt plan. Kompetens och utvecklingspotential hos länets tågbyggare tas tillvara. Utbyggda och förbättrade flygförbindelser är oerhört viktigt bl.a. för näringslivets utveckling. Länets Östersjöläge medför att utbyggda hamnar, en utveckling av nuvarande färjetrafik mellan Oskarshamn och Gotland och återupprättade färjeförbindelser sommartid mellan Västervik, Öland och Gotland är viktiga och utvecklande framtidsprojekt. Utbyggnad av informationsteknologi: Länet bör ges förutsättningar att i projektform utveckla och bygga ut IT- teknologin för landsbygd och småföretagare. Högskola och teleskola utgör goda resurser.
Fortsatt utveckling med utbyggd forskning och ytterligare utbildningsplatser vid högskolan i Kalmar. Skoglig utbildning och forskning till länet. Träteknisk utbildning och forskning till länet för bl.a. ökad vidareförädling och användning av trä i olika branscher. Utbildning och kompetensutveckling i ett nödvändigt och flexibelt samspel mellan forskning, högskola, näringsliv och arbetsmarknad. Utbyggd tvär- och distansutbildning på högskolenivå. Fortsatt aktivt deltagande i miljövårdsarbetet i Östersjön via högskola, forskning, näringsliv, bistånd och utökade ''Östersjö-kontakter''.
Länets stora förutsättningar att utveckla framtidsbranscher som miljövänlig teknik, förnyelsebar energiteknik, energisparande och energiproduktion, bioteknik, vindkraft m.m. bör stödjas och utvecklas. För utveckling av morgondagens energikällor bör länets energikompetens vidareutvecklas i ett energiforskningscentrum i Oskarshamn. Det begynnande vindkraftscentrum som håller på att byggas upp på Öland bör ges fortsatt stöd för utveckling, inte minst med tanke på närheten till de baltiska staterna och deras behov av miljövänlig teknik och energi. Länets egna resurser bör mera vidareförädlas och tas till vara. Efter etablering av pelletsfabrik bör ansträngningar göras för att få till stånd en etanolfabrik i länet.
Kalmar län är ett jord- och skogsbrukslän. Dessa näringar har haft, har och kommer att ha mycket stor betydelse för länets utveckling. Nuvarande regeringspolitik att inte ''ta hem'' hela det framförhandlade EU-stödet och att straffskatta dessa näringar leder inte till vare sig utveckling eller fler arbetstillfällen i Kalmar län. Utvecklingspotentialen tas inte tillvara. Antalet arbetstillfällen inom jord och skog kommer fortsätta att minska. Desto viktigare är det att de jordbrukare och de skogsbrukare som blir kvar ges kända spelregler, kontinuitet i politiken och så likartade villkor som möjligt med omvärlden.
Ett livskraftigt jord- och skogsbruk utgör grunden för en levande landsbygd, som utgör grunden i ett decentraliserat samhälle.
Jord- och skogsbruk i Kalmar län, inklusive Öland, har med rimliga villkor stor möjlighet att producera högklassiga livsmedel. Dessutom utgör länets jord- och skogsbruk också en resurs i miljöarbetet och vid framställning av inhemsk förnybar energi. Svensk miljövänlig kvalitet har stora möjligheter, om de rätta förutsättningarna ges, att bli en stor exportprodukt. Kalmar län tillhör här möjligheternas land. Därför bör näringarna ges allt det stöd, strukturfonder och inhemskt stöd, som är möjligt. Arealbidraget till odling av bruna bönor på Öland bör ligga på ungefär samma nivå som arealbidraget till ärtor, f.n. 2 900 kr/ha. Stöd för länets sockerbetstransporter till Skåne bör för att säkerställa odlingen utgå sedan sockerbruket i Mörbylånga lagts ned. Naturbruksskolorna Ingelstorp, Valstad och Helgesbo bör stödjas i utvecklingen till kunskaps- och resurscentra för länets lantbruksnäringar.
Ekologiskt odlade produkter kommer att efterfrågas allt mer. Det är därför klokt att i nuläget lämna en särskild ersättning för ekologisk odling. Men en omställningsprocess tar alltid en viss tid, inte minst när det gäller att ändra naturens villkor och förutsättningar. Därför bör stödet även innefatta de jordbruk som delvis och successivt ställer om sin drift till ekologiskt lantbruk. En sådan successiv övergång kompletterad med satsningar på utbildning, forskning och marknadsföring är till fördel för länets utveckling.
Inslaget av varor och tjänster såsom skogsprodukter, småhus, miljöteknik m.m. i biståndspolitiken bör öka, vilket kommer att gynna såväl länets näringsliv som de länder som får bistånd.Fler statliga arbetstillfällen förlagda till länet Effektiv riskkapitalförsörjning till nya, små och medelstora företagSatsningar för uppbyggnad av särskilda utvecklingsenheter samt stöd och service åt kvinnor som är beredda att starta eget eller som redan har startat eget Arbetsinsatser mot försurningar i länet bl.a. vattenbrunnarna och skogenUpprustning och bevarande av Dämmans fyr (Kronoholmen Dämman i Kalmarsund)Stöd och anslag till en nationell restaureringsplan för Emån -- se särskild motion.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av prioriterade åtgärder för att öka sysselsättningen och minska arbetslösheten i Kalmar län.
Stockholm i januari 1995 Sivert Carlsson (c) Agne Hansson (c)