Den svenska skärgården är en ovärderlig del av vårt land. Den uppländska skärgården är på grund av närheten till storstadscentra utsatt för stora påfrestningar. Skärgården bör även i fortsättningen vara ett rekreationsområde för storstadsmänniskor. Den fasta befolkningen är en garanti för en fortsatt levande skärgård, vilket kräver ett skapande av överlevnadsförutsättningar för skärgårdsbefolkningen.
Skärgården och öarna i Mälaren är i Uppsala län avgränsade som landsbygd. Företagens investeringar kan därför idag stödjas med landsbygdsstöd. Samma områden är också högt prioriterade från natur- och kulturmiljösynpunkt. Detta måste beaktas även med ett svenskt EU-medlemskap.
Begreppet skärgård får ej bara avse öar utan fast förbindelse. Den ekonomiska grunden för skärgårdens utveckling finns i den samverkande betydelse olika kustnäringar haft för skärgårdsborna. Få har kunnat livnära sig på enbart jordbruk, fiske eller handel. En kombination av olika näringar har varit och är fortfarande ofta nödvändig för att få full försörjning.
Sett från detta perspektiv är begreppet skärgårdskust den bästa utgångspunkten vid en avgränsning. Härmed avses öar och kust vars bebyggelse och befolkning är beroende av varandra, ekonomiskt, socialt och kommunikationsmässigt.
Behovet är stort att få ett helhetsgrepp om kustbygderna.
För att rätt kunna styra medel och resurser krävs samarbete mellan stat, län, kommuner och inte minst med skärgårdsbefolkningen. Det krävs kunskaper om de närings- och kulturgeografiska förutsättningarna och om hur infrastrukturen bäst skall byggas upp.
För att skärgårdsföretag skall kunna etableras och fortleva är det nödvändigt att tillgången på allmänna kollektiva medel förbättras, att utbyggnaden av AXE-systemet på telenätet påskyndas och att väg- och postservice samt annan service inte försämras.
Vid klassning av fastigheter inför fastighetstaxering skall noga prövas om en fastighet bebos av permanentboende eller är att betrakta som fritidsfastighet.
Fastigheter med karaktär av permanentboende bör av rättviseskäl ges förhållandevis låga taxeringsvärden.
Många företagare i skärgården, exempelvis fiskare, fiskodlare, vissa sjöentreprenörer m.fl., är beroende av en bostad nära vattnet för att kunna ha tillsyn över anläggningar och inventarier.
Bostäder nära stranden har ett högt värde på grund av en stor efterfrågan från fritidsboende. Detta har medfört jämförelsevis höga taxeringsvärden och en hög fastighetsbeskattning i området. Företagarna får därför högre fastighetskostnader jämfört med andra företagare som kan lokalisera sina företag på annan plats. Åtgärder bör vidtagas så att fastighetskostnaderna för skärgårdsföretagarna blir konkurrensneutrala jämfört med övriga företagares fastighetskostnader. Förslagsvis kan detta ske genom ändrade regler för fastighetstaxering och/eller fastighetsskatt. Risken är annars stor att fastigheter av ekonomiska skäl inte blir tillgängliga för skärgårdsföretagarna.
En översyn bör också göras av sambandet mellan att bo och bruka en jordbruksfastighet. Denna koppling är en nödvändighet för jordbrukarna och för att en levande skärgård med ett öppet landskap ska kunna behållas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att begreppet skärgård ändras till skärgårdskust omfattande öar såväl med som utan landförbindelse,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att AXE-systemet på telenätet skyndsamt byggs ut,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förutsättningar för en god samhällsservice ges,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fastighetstaxeringen anpassas till förmån för permanentboende,2
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av lagstiftningen till förmån för sambandet mellan boende och brukande av jordbruksfastigheter.3
Stockholm den 25 januari 1995 Rigmor Ahlstedt (c)
1 Yrkande 2 hänvisat till TU. 2 Yrkande 4 hänvisat till SkU. 3 Yrkande 5 hänvisat till BoU.