Arbetsmarknadssituationen i Malmöhus län kännetecknas av en fortsatt hög arbetslöshet. Den öppna arbetslösheten uppgick i februari till 33 500 personer, vilket motsvarar 8,6 % av arbetskraften. Exakt samma siffra uppgick den relativa arbetslösheten till för ett år sedan. Under det senaste året har arbetslösheten i riket minskat från 8,3 % till 7,8 %. Samtidigt som fler får arbete ökar utbudet av arbetskraften. Malmöhus län har en näringsstruktur som är hemmamarknadsorienterad. Länet får därför inte ta del av konjunkturuppgångens sysselsättningsökning på samma sätt som mer exportinriktade län kan göra.
I Malmö kommun fanns 12 600 personer öppet arbetlösa (11,7 %) den sista februari, vilket är en liten ökning sedan februari i fjol. Även om antalet varsel sjunker och platstillströmningen ökar kan ingen förändring förutses av den öppna arbetslösheten i Malmö kommun.
Det finns flera skäl till varför arbetsmarknadssituationen i Malmö är mörk. Näringslivet har under den senaste 15- årsperioden genomgått en dramatisk strukturförändring. Stora sysselsättningsintensiva industrigrenar som varvsindustrin, byggämnesindustrin och textilindustrin har försvunnit eller drabbats av stora neddragningar. Till detta kommer stora nedskärningar inom den offentliga sektorn som under de senaste fyra åren lett till en minskning av antalet anställda med 4 000 personer. Industrins stora hemmamarknadsinriktning är också ett problem.
Målen för regionalpolitiken ska enligt regeringens proposition 1994/95:161 vara att skapa en hållbar tillväxt, rättvisa och valfrihet så att likvärdiga levnadsvillkor skapas för medborgarna i hela riket. Dessa mål gäller självfallet också för utsatta storstadsregioner. I Sveriges tre storstadsregioner bor 30 % av landets befolkning. Storstadsområdena har stor betydelse för hela landets utveckling. Tillbakagång eller stagnation i dessa områden får allvarliga konsekvenser för utvecklingen i hela landet.
Utvecklingen i Malmö och Malmöhus län är sådan att det krävs betydande tillväxtbefrämjande åtgärder för att åstadkomma en expansion av ett konkurrenskraftigt näringsliv och därmed en nödvändig sysselsättningsökning.
Öresundsbron kommer här att få stor betydelse. Bron leder till att det skapas en sammanhängande region, Skåne-- Själland, med ett befolkningsunderlag på 3,3 miljoner människor. Högskolor och universitet på båda sidor av sundet knyts samman med snabba kommunikationer. Utan tvekan skapar Öresundsbron förutsättningar för en positiv utveckling näringslivsmässigt men också kulturellt och socialt.
De möjligheter som öppnar sig med Öresundbron måste emellertid tas tillvara genom offensiva satsningar i regionen. Ett sådant arbete har startat i samverkan mellan Malmö kommun, näringsliv och regionala organ. Samarbetet över Öresund har också fördjupats. Två frågor har särskild aktualitet. Det gäller möjligheterna att utnyttja strukturfondsmedel från EU för gränsregionalt samarbete samt frågan om att i Malmö skapa förutsättningar för ökad högskoleutbildning, främst inom det tekniska området och då i nära samverkan med etablerandet av forskningsintensiv och framtidsinriktad industri.
Interreg 2-medel
EU-kommissionen pekade sommaren 1994 ut Öresundsregionen som ett s.k. maritimt gränsområde inom Interreg 2-programmet. Under Öresundskommittéledning har det arbetats fram ett program som sänts in till kommissionen. Programmets målsättningar är att:främja integration mellan Hovedstadsregionen och Skåne, i riktning mot en mer sammanhängande region med utgångspunkt i beslutet om en bro mellan Malmö och Köpenhamn, intensifiera de existerande samt främja nya samarbetsförbindelser på så många områden som möjligt som har betydelse för integrationsprocessen,främja näringsutvecklingen i Öresundsregionen utifrån ett förstärkt samarbete mellan företag, myndigheter och organisationer.
Det är av stor betydelse att regeringen engagerar sig i arbetet med att få till stånd en satsning med denna inriktning inom ramen för EU:s interregprogram.
Högskoleverksamhet och forskningsinriktad industri
Ett omfattande planeringsarbete pågår i Malmö syftande till att etablera mer högskoleverksamhet med teknisk profil i kommunen. Planeringens syfte är att på Kockumsområdet skapa förutsättningar för såväl högskoleverksamhet som etablering av forskningsintensiv och framtidsinriktad industri och viss bostadsbebyggelse. Samtidigt ska den kvarvarande verksamheten vid Kockums Marine ges förutsättningar att utvecklas.
Den utlovade ersättningsindustrin till Kockums civila produktion uteblev.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionalpolitiska insatser i Malmöområdet.
Stockholm den 4 maj 1995 Lars-Erik Lövdén (s) Marie Granlund (s) Nils T Svensson (s) Birthe Sörestedt (s) Kurt Ove Johansson (s)