Den regionala utvecklingen
Som regeringen själv konstaterar finns det stora skillnader mellan landets olika delar. Det gäller såväl samhällsstruktur som utvecklingskraft. Strukturförändringar i samhället och politiska beslut har ofta en förbisedd regional dimension och påverkar näringsliv, arbetsmarknad och befolkningsutveckling.
Regionala strukturproblem kan avläsas i betydande utflyttning och ogynnsam åldersstruktur. Strukturomvandling inom näringslivet och strukturella faktorer som befolkningens gleshet och långa avstånd är framträdande drag i utsatta regioner. Norrlands inland och Bergslagen har haft särskilt ogynnsam utveckling, men även i södra och västra Sverige finns flera problemområden.
Trots den kraftiga konjunkturnedgången under 1990-talet som har givit upphov till hög arbetslöshet i hela landet kvarstår det ogynnsamma mönstret. Storstadsregionerna och andra stora arbetsmarknadsregioner har haft befolkningsökningar medan små och mellanstora regioner har haft minskningar. Utflyttningen är störst från de regionalpolitiska stödområdena. Ungdomar och kvinnor är överrepresenterade i flyttströmmarna. Detta är en helt oacceptabel utveckling som kräver politiska krafttag för att vändas!
Den nuvarande konjunkturuppgången leder till sysselsättningsökningar över hela landet, om än i alltför liten grad. Dock kan man av länsarbetsnämndernas vårprognoser se ett mönster att de regionala obalanserna åter ökar på arbetsmarknaden.
Den negativa utvecklingen förstärks av utvecklingen inom den offentliga sektorn. Besparingar inom stat och kommuner och landsting leder till fortsatta sysselsättningsminskningar. Det aviserade undandragandet av skattebas för kommunsektorn i och med egenavgifternas successiva införande slår hårt på sysselsättning och välfärdens kärna i kommunerna. Den offentliga sektorn spelar en helt avgörande roll för möjlighet till jämlik utveckling mellan landets regioner. Kvinnornas förvärvsarbete bygger till stor del på att den kommunala välfärden kan upprätthållas. Detta gäller i synnerhet för glesbygden och de regionalpolitiskt prioriterade områdena. Det föreslagna ekonomiska utjämnings- och statsbidragssystemet för kommuner och landsting medför en förändring av de ekonomiska förutsättningarna som kraftigt försämrar läget i många regionalpolitiskt utsatta områden.
Analyser av Sveriges ekonomiska geografi ger vid handen att även socialförsäkringssystemets och transfereringarnas effekter har en betydelsefull regional roll. De stora nedskärningar som genomförts och planeras inom denna sektor kommer att drabba glesbygd och skogslän hårt. Enligt Vänsterpartiets mening görs inte de regionalpolitiska konsekvensbedömningar som vore nödvändiga.
Mål och riktlinjer för regionalpolitiken
Vänsterpartiet har ingen avgörande invändning mot regeringens formulering av mål och riktlinjer för regionalpolitiken. Dock borde miljöaspekten ges en tydligare markering under delmålet ''uthållig tillväxt''.
Vänsterpartiet menar också att målbeskrivningen bör kompletteras med kvalitativa mål rörande en förstärkning av lokal och regional demokrati, ett medvetet arbete att göra regionerna mindre sårbara och mer oberoende, och dessutom bör varje regions kulturella identitet stärkas. Regionerna skall också inriktas mot att bli kretsloppsmässigt uthålliga, vilket berör såväl produktion och energiförsörjning som transportsystem.
För regionernas möjlighet att bestämma över sin inriktning måste långsiktiga tvärsektoriella regionala program upprättas så att regionala och lokala aktörer drar åt samma håll.
Det är utmärkt att regeringen så starkt betonar den lokala mobiliseringens betydelse för utvecklingen.
Regeringen påpekar själv betydelsen av ett kvinnoperspektiv för den regionala utvecklingen. Dessvärre visar resultatuppföljningen att kvinnorna långtifrån får del av de regionalpolitiska företagsstöden i enlighet med de uppsatta målsättningarna. Detta är ett oacceptabelt förhållande.
De förändringar inom den offentliga sektorns utveckling som berördes tidigare leder till kraftigt försämrade villkor för kvinnor i utsatta regioner.
Det är tillfredsställande att regeringen betonar vikten av att koncentrera de regionalpolitiska resurserna till de mest utsatta regionerna. Vänsterpartiet har under hösten 1994 i samband med överenskommelse med regeringen om förslag till geografisk avgränsning och fördelning av medel från EG:s strukturfonder haft denna målsättning.
Inriktning och förslag inom regionalpolitiken
Det regionala perspektivet på politiken blir allt viktigare. Det gäller inte bara det som formellt kallas för regionalpolitiken, den s.k. ''lilla regionalpolitiken'', utan kanske framför allt den ''stora regionalpolitiken''. Det handlar om utbildningssystem och kommunikationer, om energipolitik och näringspolitiska initiativ. Informationsteknologins genombrott och näringslivets internationalisering förändrar villkoren.
I och med EU-medlemskapet råder helt nya villkor. Marknadskrafterna verkar kraftfullt för koncentration och centralisering. EU:s konvergensvillkor och ekonomisk- politiska mål hotar en balanserad regional utveckling. Medlemsavgiften utgör en stor belastning på statsbudgeten. I och med EU-medlemskapet gäller andra regler, och en främmande byråkrati sätter gränser för den politiska handlingsfriheten. Vänsterpartiet har starkt ifrågasatt den positiva tolkning av de regionalpolitiska konsekvenserna som även regeringen framför i propositionen.
Dock har Vänsterpartiet i huvudsak varit överens med regeringen angående utnyttjandet av strukturfondsmedlen. Fortfarande är emellertid mycket oklart angående programmens slutgiltiga utformning och hur den nationella medfinansieringen kan ske.
De olika programmen bör dock kunna stimulera till övergripande regionala satsningar som kan bidra till att vitalisera den svenska regionalpolitiken. Det gränsregionala samarbetet längs våra gränser kommer också att stimuleras.
Vänsterpartiet framförde i en motion till den stora regionalpolitiska propositionen förra året kritik av den traditionella regionalpolitiken. Vi menade att passivt bidragstagande i form av driftsstöd borde ersättas av mer utvecklingsinriktade insatser. Risken är ju att regionalpolitiska stöd konserverar gamla strukturer genom att subventionera befintlig verksamhet. Därmed minskas omvandlingstrycket och drivkrafterna till förnyelse och modernare teknik och produkter med högre förädlingsgrad, kunskapsinnehåll och bättre miljöhänsyn.
Vi menar att allt större kraft måste läggas på kunskapsutveckling och teknikförnyelse. Satsningar på infrastruktur i bred mening ger utvecklingsförutsättningar. Vi pläderade för regionala fonder som ger finansiella resurser för det regionala näringslivet. Regionens naturresurser måste utnyttjas med bättre utbyte. Den svenska skogsråvaran är ett exempel på hur bristande vidareförädling och alltför lite av forskning och utveckling hämmat näringsliv och sysselsättning.
Systemet med nedsatta socialavgifter har trots kritiska utvärderingar fortsatt och gäller i vissa områden t.o.m. år 2000. Både av strategiska skäl och av budgetskäl borde dessa stödformer förändras.
Regeringen aviserar också en översyn av de företagsinriktade bidragen i enlighet med vad Vänsterpartiet anser vara nödvändigt. Både en förändring av stödens inriktning och en samordning av olika aktörers verksamhet är nödvändig.
I samband med strukturfondsprogrammens genomförande kommer nya möjligheter till utveckling av arbete och näringsliv, förstärkning av infrastruktur, teknikförnyelse och kompetensutveckling att finnas. Tillsammans med den nationella medfinansieringen kan volymen bli omfattande jämfört med idag.
De besparingar som regeringen gör i nuvarande anslag är därför motiverade, även om viss osäkerhet nu råder om hur den samlade regionala fördelningen blir.
Vänsterpartiet kan inte acceptera att närings- och regionalpolitiskt stöd i form av ytterligare ett tillfälligt småföretagsstöd finansieras ur de arbetsmarknadspolitiska medlen som föreslås i proposition 1994/95:218. Dessa medel är otillräckliga i dagens svåra arbetsmarknadssituation, och förslaget innebär att ytterligare stöd ges till företag med medel vars alternativa användning vore att ge sysselsättning och utbildning åt handikappade, invandrare och andra utsatta grupper av arbetslösa.
Som påpekats tidigare kan dock tillväxtbefrämjande åtgärder av denna typ vara att föredra framför mer passiva stöd, och dessutom kunde delar av länsstyrelsernas projektverksamhet omfatta dessa åtgärder. Enligt utvärderingen från NUTEK av den tidigare satsningen överträffades sysselsättningsmålen, i den mån nu effekten kan härledas till just bidraget.
Det är rimligt att denna åtgärd om 400 miljoner kronor finansieras inom ramen för de regionalpolitiska anslagen.
Vänsterpartiet föreslår att anslaget C 2. Regionala utvecklingsinsatser m.m. reduceras med 200 miljoner kronor och att reglerna för nedsättning av socialavgifter ändras så att anslaget C 4. Ersättning för nedsättning av socialavgifter kan reduceras med 200 miljoner kronor. Om det av formella skäl inte är möjligt att nu reducera nedsättningen av socialavgifterna bör resterande belopp kunna täckas in inom ramen för strukturfondsprogrammen. Det är viktigt att medlen riktas till småföretagsutveckling i regionalpolitiskt prioriterade områden.
Regeringen avser att analysera effekterna av de senaste årens förändringar inom den statliga sektorn. Det är utmärkt. Vänsterpartiet har upprepade gånger varnat för de regionala konsekvenserna av avregleringar, bolagiseringar och privatiseringar. Det har varit ett av skälen för att vi avvisat sådana åtgärder.
Regeringen har också noterat de rapporter som visat att den inkomstutjämning mellan regioner som via den östora regionalpolitikenö tidigare skedde har upphört under senare år. Det är bra att regeringen vill fortsätta att kartlägga dessa tendenser, men det avgörande är att driva en samlad politik som motverkar denna negativa utveckling.
Regeringen avser att belysa möjligheterna till bättre samverkan mellan de regionalpolitiska åtgärderna och liknande insatser som görs bl.a. inom arbetsmarknads- och näringspolitikens områden. Vänsterpartiet menar att det är befogat att genomföra praktiska försök genom etablerandet av några ''frilän'' i detta avseende.
Regeringen noterar att regionberedningen lagt förslag om att överföra det regionala utvecklingsansvaret till landstingen. Arbetet med strukturfondsprogrammen engagerar breda grupper inom regionerna. Vänsterpartiet har i många sammanhang framfört sin syn att den demokratiska förankringen är avgörande för ett framgångsrikt regionalt utvecklingsarbete. Vi vill understryka vikten av en organisationsform byggd på länsparlament med betydande resurser och ansvar.
Vänsterpartiet inser att vi av miljöskäl måste minska miljöbelastningen från trafiken. Ett sätt är att utnyttja ekonomiska styrmedel. Det finns då skäl att väga in regionala hänsyn beroende på avstånd, tillgänglighet av kollektivtrafik, strukturen på samhällsservice m.m. Vänsterpartiet föreslår att en utredning tillsätts med uppgift att föreslå utformningen av en regionalt differentierad bensinskatt.
Vänsterpartiet har upprepade gånger föreslagit att en del av vinsterna från vattenkraftsproduktionen skall återföras till de producerande länen. Motsvarande 1 öre per kWh från vattenkraft producerad i de norra skogslänen skulle ge drygt 500 miljoner kronor per år. Det är hög tid att regeringen lägger ett förslag om återföring av vattenkraftsvinster till samhällsinvesteringar i de producerande länen.
Förutom vad som ovan föreslagits accepterar Vänsterpartiet regeringens förslag. Några ytterligare kostnader kan inte accepteras i nuvarande statsfinansiella läge. Innehållet i regionalpolitiken kommer i hög grad att vara beroende av utfallet av arbetet med strukturfondsprogrammen. Inom ramen för de geografiska målområdena bör förutsättningar kunna skapas för de regionala fonder med tillhörande utvecklingsprogram som Vänsterpartiet förordar.
Den ''stora regionalpolitiken'' bestämmer dock det mesta av regionernas öde. Skatter och socialförsäkringar, kommunernas ekonomiska utrymme, närings- och arbetsmarknadspolitikens ambitioner, energi- och miljöpolitiken, kommunikationer och utbildning är faktorer som är avgörande.
Vänsterpartiet lägger en lång rad förslag inom dessa områden som sammantaget innebär bättre möjligheter att uppnå de övergripande regionalpolitiska målen om regional balans som främjar uthållig tillväxt, rättvisa och valfrihet så att likvärdiga livsvillkor skapas i hela Sverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om regionalpolitiska konsekvensbedömningar i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen hos regeringen begär att mål och riktlinjer kompletteras i enlighet med vad i motionen anförts,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om EU-medlemskapets konsekvenser,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förnyad inriktning av regionalpolitiken,
5. att riksdagen beslutar om finansiering av tillfälligt småföretagarstöd i enlighet med vad i motionen anförts,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag om öfrilänö i enlighet med vad i motionen anförts,
7. att riksdagen hos regeringen begär förslag om länsparlament i enlighet med vad i motionen anförts,
8. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om regionalt differentierad bensinskatt i enlighet med vad i motionen anförts,
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag om återförande av vattenkraftsvinster i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 4 maj 1995 Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Ulla Hoffmann (v) Johan Lönnroth (v) Per Rosengren (v)