En grundläggande förutsättning för en rimlig regional balans i landet är en kontinuerlig tillväxt i landets ekonomi. Det absolut viktigaste i nuvarande läge för denna balans är därför kraftfulla åtgärder som skapar långsiktig tillväxt och stabilitet i den svenska ekonomin. Särskilda regionalpolitiska åtgärder har inte någon påtaglig effekt i en situation där hela ekonomin är i fundamental obalans.
De sammanlagda regionala effekterna av politiska beslut är oklara och förtjänar att grundligt belysas och beaktas i politiken. Klarhet om dessa effekter är inte minst marknadsekonomiskt eftersträvansvärt. Det skulle troligen bidra till beslut om likvärdiga konkurrensvillkor i hela riket som ger större effekter än den nu förda regionalpolitiken.
Småföretagen och småföretagarna har en nyckelroll när det gäller att skapa nya och varaktiga arbetstillfällen. Inte minst gäller detta i de regionalpolitiskt prioriterade områdena. Det traditionella sättet att söka ''hjälpa'' småföretagen och småföretagarna har varit att utforma olika stöd- och bidragssystem. Detta har lett till en stöd- och bidragsflora som är svårgenomtränglig och ger allvarliga konkurrenshämmande effekter. Den nyligen framlagda ESO- rapporten Företagsstödet -- vad kostar det egentligen visar att den samhällsekonomiska nyttan av det samlade företagarstöden är marginell. Småföretagarna säger också själva att de gärna ser mindre stöd och bidrag och i stället bättre allmänna förutsättningar att utveckla sina företag. EU- medlemskapet medför också ett nytt innehåll och styrning av regionalpolitiken, som bl.a. innebär en uppstramning och koncentration av åtgärder så att de tydligare och mer målinriktat inriktas mot att förbättra de allmänna förutsättningarna för småföretagen.
Den översyn över de regionalpolitiska företagsstöden som föreslås i propositionen bör därför enligt min mening inriktas på en radikal minskning av antalet stöd och att stöden så långt möjligt görs generella och konkurrensneutrala. Även inom regionalpolitiken måste bidragsekonomin avvecklas och marknadsekonomin utvecklas. Vidare att stöden i större utsträckning än vad som är fallet i dag allokeras till utvecklingsfrämjande projekt inom t.ex. informationsteknologi och kompetensutveckling där grupper av småföretag, enskilda entreprenörer, innovatörer och uppfinnare kan samarbeta och också vara med och delfinansiera projekten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av de regionalpolitiska företagsstöden.
Stockholm den 3 maj 1995 Sten Svensson (m)