Det finns i Sverige idag en växande grupp unga vuxna som formellt betraktas som vuxna, men som i praktiken saknar möjlighet att etablera sig i vuxenlivet. Skillnaderna mellan generationerna i fråga om levnadsstandard har ökat under många år. Med dagens stora budgetunderskott hotas också kommande generationer av en aldrig tidigare skådad skuldbörda, förorsakad av dagens och gårdagens beslutsfattare. Av de problem som dagens unga brottas med är den höga ungdomsarbetslösheten det största problemet. En förutsättning för att lösa detta problem långsiktigt är en samhällsekonomi i balans och ett livskraftigt näringsliv.
Även om det kan skapa omställningsproblem är ungdomsgenerationen betjänt av att de problem som skapat den höga arbetslösheten bland ungdomar och de enorma underskotten i de offentliga finanserna åtgärdas. Men den ekonomiska kris Sverige upplevt under början av 1990-talet får inte leda till att den offentliga sektorn överger sina ambitioner att stödja ungdomar att få ett fotfäste på arbetsmarknaden. Ambitionen måste i första hand vara att underlätta, stödja och uppmuntra till egna initiativ och eget ansvarstagande. Men den offentliga sektorn måste också utgöra ett effektivt skyddsnät när de sociala nätverken och det personliga initiativet inte räcker.
Den allt längre etableringsfasen har gjort att frågan ställs om vem som ska betala för denna etableringstid. Om föräldrarna, marknaden (lönebildning etc.), offentliga system (studiebidrag, subventioner etc.) eller ungdomarna själva (lägre standard) ska ta ett större ansvar. Det är nog nödvändigt att alla aktörer tar ett större ansvar. Det politiska systemet har en avgörande roll i att skapa goda förutsättningar, regelverk och skyddsnät. Det måste också möjliggöra för föräldrarna, ungdomarna själva och marknaden att klara av de utmaningar som framtiden ställer. Olika stödsystem och skyddsnät bör utformas så att de på ett socialt och fördelningspolitiskt acceptabelt sätt möjliggör ett sådant ökat ansvarstagande när den offentliga sektorn på grund av den stora skuldbördan har begränsade möjligheter att utöka sina insatser.
När ungdomsarbetslösheten diskuteras är det viktigt att slå fast att det allvarligaste är långtidsarbetslösheten. Om många har en kort tids arbetslöshet är det ur social och samhällsekonomisk synpunkt mindre problematiskt än om ett mindre antal har lång tids arbetslöshet. Risken för social utslagning och svårigheter att över huvud taget komma in på arbetsmarknaden ökar i en sådan situation. Situationen som råder för närvarande, och kan bedömas råda under de närmaste åren är så allvarlig att alla möjligheter måste övervägas för att undvika långtidsarbetslöshet. Otraditionella grepp måste därför prövas. Vi står inför en historisk utmaning att hantera den svåra situation som uppkommit på arbetsmarknaden så att vi undviker att stora ungdomsgrupper permanent slås ut från den reguljära arbetsmarknaden.
Regeringens program mot ungdomsarbetslösheten
I valrörelsen lovade socialdemokraterna att en garanti skulle införas som gav alla ungdomar rätt till en utbildningsplats eller ett arbete inom 100 dagar. I budgetpropositionen förvandlades denna garanti till en målsättning. Och de åtgärder som presenteras kan rimligtvis inte svara mot de höga förväntningar som skapades i valrörelsen.
Förutom att åtgärdsprogrammet är otillräckligt och saknar relevanta delar saknas också principiella resonemang som motiverar de ställningstaganden som görs. Att utan principiella avvägningar när det gäller kommunernas roll visavi staten plötsligt ålägga kommunerna ansvaret för myndiga människor upp till 20 år är symptomatiskt för det program som presenteras. Varför ska kommunernas ansvar sluta just vid 20 år? Hur ska de kostnader som åläggs kommunerna regleras utifrån den av riksdagen antagna finansieringsprincipen? Inga principiella motiv anförs heller för att avskaffa myndiga människors rätt att få del av den arbetslöshetsersättning som de kvalificerat sig för.
Positivt är förslaget om datortek, som bör prövas. Men eftersom det samlade greppet är oklart och otillräckligt måste en mer genomarbetad strategi utarbetas och föreläggas riksdagen. En sådan strategi bör innehålla de delar som nedan diskuteras.
Ungdomars situation på arbetsmarknaden
Ungdomars ställning på arbetsmarknaden är intimt sammankopplad med arbetsmarknadens utveckling i stort. Därmed är ungdomars arbetsmarknadssituation till stor del avhängig den allmäna ekonomiska utvecklingen.
Ungdomarna kännetecknas, i förhållande till den övriga arbetskraften, främst av kortare erfarenhet och i regel lägre kompetens. Dessutom är lönebildningen i Sverige och arbetsrättsliga regler så utformade att ungdomar i större utsträckning än andra grupper drabbas när sysselsättningen går ner. Detta tar sig sammantaget uttryck i att arbetslösheten för ungdomar upp till 25 år trendmässigt är drygt två till tre gånger så hög som för den övriga arbetskraften.
För de allra flesta rör det sig om en relativt kort period av arbetslöshet innan de får ett jobb, men det är ändå alltför många som, inte minst under senare år, kommit att drabbas av allt längre arbetslöshetsperioder.
Olika grupper av ungdomar möter olika svårigheter på arbetsmarknaden. Därför är det nödvändigt att diskutera olika former av åtgärder, helt enkelt för att de skall lösa olika problem. För en stor grupp ungdomar är -- trots allt -- övergången från skola till arbetsliv relativt oproblematisk. Det hindrar inte att det finns skäl att diskutera åtgärder med anknytning till utbildningssystemet och/eller arbetsmarknaden med utgångspunkt från ett ungdomsperspektiv.
För en, relativt sett, mindre grupp ungdomar finns det -- i synnerhet under lågkonjunktur -- dessutom skäl att vidta särskilda åtgärder för att stärka deras konkurrenskraft och/eller att underlätta deras inträde på arbetsmarknaden. I den mån det rör sig om ''särlösningar'' för ungdomar, är det viktigt att undvika alla former av inlåsningseffekter. Bl.a. därför är möjligheterna till olika former av vuxenutbildning viktiga.
Morgondagens arbetsliv behöver ungdomars kompetens
Flertalet bedömare synes idag eniga om att utvecklingen går i riktning mot ett allt mer kunskapsintensivt arbetsliv, i såväl privat som offentlig sektor. Den svenska valutans låga värde efter att kronan tilläts flyta fritt hösten 1992 och den höga arbetslösheten får inte leda till slutsatsen att Sverige bör inrikta sig mot att i ökad utsträckning konkurrera med låga lönekostnader. Politiken måste även fortsättningsvis inriktas mot en strategi som främjar kapitalbildning och uppbyggnad av arbetskraftens kompetens. Teknisk förnyelse, produktutveckling och kompetensutveckling måste känneteckna svenskt näringsliv på 2000-talet.
Utan en sådan inriktning blir det också svårt att upprätthålla höga ambitioner på det sociala välfärdsområdet och motverka orimliga skillnader mellan olika delar av arbetskraften. Därmed skulle det vara möjligt att hålla en, internationellt sett, hög lönenivå, vilket i sin tur skulle innebära att basen för välfärdssamhället tryggades.
I detta sammanhang är det viktigt att påpeka att det kunskapsintensiva arbetslivet ställer höga krav på såväl de anställdas kompetens, som på deras beredskap att medverka i ett närmast kontinuerligt förnyelsearbete. Genom den snabba förändringstakten i det alltmer internationaliserade och teknologiskt avancerade näringslivet kommer en allt bredare och djupare grundutbildning samt återkommande kompetensutveckling att bli allt viktigare. Det är därför viktigt att system och incitament skapas som främjar utbildning, kompetensutveckling och möjligheter för alla människor att förstärka sin konkurrenskraft genom omskolning och vidareutbildning.
Också med en ekonomisk politik efter de linjer som skisserats ovan är det emellertid mycket som talar för att det kommer att bli svårt att nå målet full sysselsättning. I ett arbetsliv med allt större krav på arbetskraftens kompetens och erfarenhet finns det också ökande risker för att vissa grupper och ungdomar utan arbetslivserfarenhet får allt svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. Samtidigt finns det mycket som talar för att det är i tjänstesektorn, (handel, finansiella tjänster, konsulter, utbildning, transporter och olika slag av service gentemot företag, offentlig sektor och privatpersoner) som det stora antalet nya arbeten kommer att kunna skapas. Detta innebär också möjligheter för ungdomarna. Även om de generellt saknar den erfarenhet som den äldre arbetskraften besitter, är deras utbildning i regel mer omfattande och, framför allt, mer aktuell. I detta har ungdomarna en viktig ''konkurrensfördel''.
Sysselsättningsintensiv tillväxt kräver minskade skattekilar
För att främja den ekonomiska tillväxten men också för att den ska bli så sysselsättningsintensiv som möjligt bör strävan vara att minska skattekilarna, dvs. det samlade skatteuttaget på inkomstökningar. Enligt ett vedertaget sätt att räkna är skattekilen på inkomst av arbete ca 60 procent. En hög skattekil på arbetsinkomster fördyrar arbetskraften i relation till kapitalet. Höga arbetsskattekilar leder ofta till att vissa tjänstemarknader helt slås ut eftersom det finns alternativ utanför marknaden som inte tyngs av skattekostnader. Det kan gälla hemarbete, svarta tjänster, subventionerade kommunala tjänster. Dessa problem diskuteras utförligt i Tjänsteutredningens betänkande (SOU 1994:43).
Frågan om skattekilarnas inverkan på sysselsättningen är viktig för att vi ska kunna komma tillrätta med arbetslösheten långsiktigt. Det kan också vara på sin plats att påpeka att det inom ett givet skattetryck går att omfördela skattebördan så att de skadliga effekterna minskas. Ett sätt att minska arbetsskattekilarna inom ett givet skattetryck kan vara att omfördela en del av arbetsbeskattningen till ökad beskattning av miljöbelastande utsläpp, energiförbrukning och förbrukning av ändliga naturresurser, en så kallad skatteväxling. Denna fråga utreds för närvarande av en statlig utredning (dir. 1994:11). Andra vägar att minska skattekilarna är att samhällsekonomiskt utrymme skapas för skattesänkningar på arbete och/eller att momsen på tjänster kan sänkas (vilket kräver modifiering av EG:s sjätte momsdirektiv).
Tjänsteutredningen konstaterar att företag som arbetar med tjänster som också kan utföras i hemmet drabbas hårt av höga skattekilar. Skälet är inte bara konkurrensen från hemmaproduktion utan också den förhållandevis stora tillgången till svarta tjänster. Utredningen, som gjorts av Lars Vinell, föreslår sänkta skattekilar för främst hushållen när de ska köpa tjänster såsom städning, tvätt, trädgårdsarbete, inköp, barnpassning och arbetskostnaden för reparation och underhåll av en bostad. Nationalekonomerna Anne-Marie Pålsson och Erik Norrman har i boken Finns det en marknad för hemarbete? (1994) också presenterat förslag i denna riktning. Gemensamt för de båda är att deras förslag innehåller en avdragsrätt på inkomstskatten, och i Pålssons modell även de sociala avgifter som arbetsgivaren betalar. Därmed skulle efterfrågan öka på hushållstjänster och nya jobb skapas. Pålsson och Norrman menar också att en sådan modell skulle höja produktiviteten eftersom de som avlastas hushållsarbete, exempelvis dubbelarbetande kvinnor, skulle kunna använda ledig tid för de uppgifter de är speciellt utbildade och skickade för.
Kristdemokraterna delar i stor utsträckning det principiella resonemang som ligger bakom strävan att öppna upp den privata tjänstemarknaden för hushållen och därmed skapa nya arbetstillfällen, minska antalet svartjobb och öka livskvaliteten för många människor, samtidigt som produktiviteten i hela ekonomin i dagens läge skulle höjas. Avdragsrätten är dock något som KdS avvisat. I avvaktan på att de principiella ställningstagandena till Tjänsteutredningens betänkande görs vore det önskvärt att -- som en akut arbetsmarknadspolitisk åtgärd -- öppna upp hushållsmarknaden för ungdomar.
Lagar och avtal på arbetsmarknaden får inte missgynna ungdomar
Debatten om såväl arbetsrättslagstiftningen, som lönenivåernas betydelse för ungdomars möjligheter på arbetsmarknaden har under senare år varit intensiv. I och med de förändringar av lagen om anställningsskydd (LAS) som nuvarande riksdagsmajoritet beslutat om har arbetsrätten ''återställts''. De ändringar som den förra regeringen vidtog för att bl.a. underlätta inträdet på arbetsmarknaden för unga människor har avskaffats. Bland annat har möjligheten till visstids- och provanställning sänkts från tolv till sex månader och rätten avskaffats för arbetsgivaren att undanta två personer innan regeln ''sist in -- först ut'' tillämpas. De förändringar som gjordes av den förra regeringen var rimliga och var framförallt inriktade för att underlätta inträdet på arbetsmarknaden och undvika att ungdomar slås ut i allt för stor utsträckning vid en konjunkturnedgång. De ändringar som var gjorda var också en rimlig avvägning mellan behoven av trygghet för äldre arbetstagare å ena sidan, och möjligheten för yngre, nytillträdande, å den andra.
Lönernas inverkan på arbetslösheten
När det gäller frågan om ungdomslönernas betydelse är det viktigt att poängtera att den dominerande faktorn är efterfrågeutvecklingen i ekonomin. Men det är självklart att även priset på arbetskraft påverkar. Det intressanta är det totala priset, alltså lön inklusive inkomstskatt, arbetsgivaravgifter och moms. Givet en viss efterfrågan påverkar arbetsgivarens totala lönekostnad antalet anställda samt benägenheten att anställa erfaren eller oerfaren arbetskraft. Men även vid en given efterfrågan i ekonomin är effekterna av arbetskraftskostnaderna olika i olika branscher.
Generellt sänkta ungdomslöner är en tveksam metod med tanke på de stora sänkningar som skulle krävas för att sysselsättningen för ungdomar skulle höjas nämnvärt. Däremot talar mycket för att en lönebildning och skattepolitik som medverkar till att den totala arbetskraftskostnaden inklusive löner följer produktiviteten i olika yrken kan främja nya arbetstillfällen utan att äldre arbetskraft slås ut. Detta skulle nämligen skapa många nya jobb som idag inte finns.
Man måste i sammanhanget poängtera att det är arbetsmarknadens parter som har ansvaret för en rimlig lönebildning. Statens uppgift är att överväga hur skattesystemet bör utformas för att bidra till att skapa nya arbetstillfällen och underlätta ungdomars inträde i arbetslivet. Arbetsmarknadens parter bör ta sin del av ansvaret och se över avtalen för ungdomar i syfte att finna avtalsmässiga lösningar som beaktar ungdomars speciella situation.
Ett problem i sammanhanget är att resultaten från forskning på området är svårtolkade och ibland motstridiga. Det senare kan i sin tur till en del hänföras till brister i lönestatistiken. En stor del av osäkerheten har helt enkelt att göra med att underlaget för empiriska undersökningar ofta varit bristfälligt.
Det finns skäl att söka förbättra kunskapsläget när det gäller ungdomslönernas inverkan på sysselsättningen för ungdomar. Detta för att underlätta för arbetsmarknadens parter och politiska ageranden samt för att möjliggöra ytterligare forskningsinsatser.
Utbildning för kompetens -- stärk samarbetet skola-- arbetsliv
Det bästa sättet att stärka ungdomarnas konkurrenskraft på arbetsmarknaden är att erbjuda en bred och kvalitativt högtstående grundutbildning. Även om utbildningssatsningar är viktiga också inom arbetsmarknadspolitiken, är det viktigt att dessa -- i synnerhet då de utformas för ett svårt arbetsmarknadsläge -- får en utformning som ansluter till utbildningssystemets långsiktiga uppgifter.
I första hand handlar det om att tillse att en större andel svenska ungdomar slutför fullständig gymnasieutbildning, helt enkelt på grund av att en genomförd gymnasieutbildning väsentligt ökar ungdomarnas möjligheter att senare välja mellan olika yrken och/eller utbildningar. Också samhällsekonomiska skäl talar för att förlägga så stor del som möjligt av den grundläggande ungdomsutbildningen till gymnasieskolan. Det är viktigt att notera att gymnasieutbildningen redan idag, för en stor majoritet ungdomar, fungerar bra. Det handlar med andra ord om att förstärka, och i någon mån utveckla en fungerande skolform, samt att bygga vidare på den gymnasiereform som för närvarande är under genomförande. Den nu pågående gymnasiereformen innebär en utveckling av gymnasieutbildningen. Samtliga nationella och specialutformade program inom gymnasieskolan skall göras treåriga, vilket medger såväl bredare som djupare yrkesutbildning, liksom samtliga program skall ge allmän behörighet till högskolestudier. Genom att utnyttja den potential som gymnasiereformen innebär, inte minst när det gäller möjligheterna till arbetsplatsförlagd utbildning, bör den kunna ligga till grund för åtgärder inom detta område.
Kommunerna är skyldiga att erbjuda alla ungdomar gymnasieplats, och från och med läsåret 1995/96 sker intagning till gymnasieskolan enbart till de nya, treåriga, programmen. Det rådande arbetsmarknadsläget innebär dock att gymnasieskolan ställs inför ökade krav. I detta läge är det nödvändigt att slå vakt om de målsättningar som beslutet om gymnasiereformen innebar, liksom att ge skolans företrädare möjlighet att långsiktigt verka för dess genomförande. Inte minst handlar det om att skolan och arbetslivet gemensamt måste finna former för att organisera den arbetsplatsförlagda utbildningen, liksom för att utnyttja erfarenheterna från denna i den övriga undervisningen. I det så kallade ÖGY-försöket med treåriga yrkeslinjer och arbetsplatsförlagd utbildning (vilken motsvarade ungefär 30 procent av studietiden) fann man att det gick bättre och bättre för varje år att få fram praktikplatser. Det tog med andra ord tid för skolornas kontaktpersoner att arbeta upp goda relationer med folk i arbetslivet och att beskriva kraven på praktikplatserna på ett sätt som var begripligt utanför skolans värld.
Den regering som kristdemokraterna ingick i under förra mandatperioden underströk i en skrivelse till riksdagen (Skr 1993/94:183) vikten av att ambitionerna att höja yrkesutbildningens kvalitet uppfylls. I skrivelsen framhålls att det är viktigt att utnyttja de pedagogiska möjligheter som inslagen av arbetsplatsförlagd utbildning innebär, och att finna metoder för att utveckla undervisningen: ''Det finns skolor som integrerar de teoretiska ämnena med undervisningen i yrkesämnena och därigenom får goda undervisningsresultat. En sådan integrering bör enligt regeringens uppfattning underlättas i stället för den av ekonomisk-organisatoriska orsaker eftersträvade samordningen med de studieförberedande utbildningarna. Sådana samordningar kan leda till en koncentration av de teoretiska ämnena till första året, vilket är en nackdel för eleverna på de yrkesförberedande utbildningarna. För dessa elever är en samverkan mellan lärarna i de teoretiska ämnena och yrkesämnena i syfte att göra undervisningen mera verklighetsanknuten av största vikt.''
Arbetet med att utveckla gymnasieutbildningen bör gå hand i hand med arbetet för att stärka samarbetet mellan skola och arbetsliv. Detta är ett område där såväl elevernas som arbetslivets intressen tenderar att sammanfalla:För eleverna handlar det om att öka utbildningens verklighetsförankring. En lång rad undersökningar som genomförts under senare år, pekar på att de elever som haft praktik inom ramen för sin utbildning uppskattat detta -- och att de som inte haft det efterlyser det.För företagen handlar det om att rekrytera framtida arbetskraft, liksom att tillse att denna har den kompetens som kommer att erfordras i framtiden. En viktig uppgift för den parlamentariska kommitté som nyligen tillsatts för att följa utvecklingsarbetet i gymnasieskolan är därför att uppmärksamma de erfarenheter som gjorts inom detta område, och att söka kartlägga vilka förutsättningar som framstår som särskilt viktiga för att en god samverkan mellan skola och arbetsliv ska utvecklas.
I sammanhanget ligger det nära att också peka på möjligheterna till ett ökat samarbete mellan arbetsförmedlingarna och skolans syo. I AMS fördjupade anslagsframställning för perioden 1994/95--1996/97 nämns till exempel att informationsbehovet för vägledningen inom skolan och arbetsförmedlingarna är i huvudsak detsamma, och att en gemensam kunskapsbas är en förutsättning för att de ökade kraven på vägledning skall kunna mötas effektivt och rationellt.
Skapa utrymme för nya former av projektinriktade utbildningar
Den gymnasiereform som för närvarande genomförs erbjuder, samtidigt som den ger samtliga studerande en gemensam och bred grund att stå på, stora möjligheter att välja inriktning för studierna. Men, trots att gymnasiereformen innebär ökade möjligheter att anpassa utbildningens innehåll och uppläggning, är det en avgörande skillnad -- och skall så vara -- mellan den grundläggande gymnasieutbildningen och de utbildningsinsatser som räknas till den arbetsmarknadspolitiska medelsarsenalen. Denna skillnad innebär emellertid också att det finns ett ''tomrum'' mellan dessa olika utbildningsformer.
I detta tomrum har under senare år formats ett växande antal projektverksamheter som riktar sig till arbetslösa ungdomar och som förbereder ungdomarna för en flexibel arbetsmarknad snarare än definierade yrken. Det rör sig många gånger om projekt som syftar till att stärka ungdomars sociala och kulturella kompetens genom att tillvarata och utveckla unga människors förmåga till initiativ och eget ansvarstagande. Den mest kända förebilden för dessa är de så kallade Frontlöparna i Danmark. I Sverige nämns ofta Urkraft i Skellefteå respektive Kometprojektet på Fryshuset i Stockholm som exempel. Det är viktigt att det skapas utrymme för dessa former av utbildningar, och att de också ges möjlighet till en mer långsiktig verksamhet. Detta förutsätter såväl ekonomiskt stöd, som möjligheter till bland annat kunskapsuppbyggnad och erfarenhetsutbyte.
Utveckla de individuella programmen
Frågan om samverkan mellan skolan och arbetslivet är inte minst viktig för de ungdomar som inte kommit in på den yrkesinriktade utbildning de sökt till i första hand, och som har svårt att tillgodogöra sig den traditionella undervisningen i de teoretiska ämnena. Inom denna grupp finner vi en hög andel avhoppare och/eller elever med ofullständiga avgångsbetyg. Det finns tecken som tyder på att det är dessa elever som i huvudsak kommit att utnyttja möjligheten till individuella program, men också att skolorna i alltför hög grad saknar metoder att arbeta med dessa elever.
Kritik har riktats mot gymnasiereformens intentioner för att den skulle vara ett uttryck för en missriktad välvilja att, av jämlikhetsskäl, hänvisa också de skoltrötta tonåringarna till en treårig gymnasieutbildning. Det är i sammanhanget viktigt att komma ihåg att den största begränsningen av dessa ungdomars valfrihet är det rådande arbetsmarknadsläget. Men det är troligt att om de ungdomar som idag riskerar att lämna gymnasiet med ofullständiga betyg gavs möjlighet att själva välja, skulle merparten troligen välja arbete -- snarare än en kortare utbildning.
När det åter blir lättare för ungdomar att sluta skolan för att ta ett arbete kommer det istället att leda till ökade krav på möjligheter till återkommande utbildning. Problemet är att det alternativet under senare år i praktiken inte varit realistiskt. För att motivera de ungdomar som är skoltrötta, och för att ge dessa den form av utbildning som de önskar, måste de möjligheter till flexibilitet och individuell anpassning som finns i gymnasiereformen utnyttjas, likaså de möjligheter till ökad samverkan mellan skola och arbetsliv den erbjuder. Dessutom finns fortfarande mycket att göra när det gäller att utveckla de pedagogiska formerna inom gymnasieskolans ram för att möta de ungdomar som inte är studiemotiverade.
Ett problem är dock att kommunerna haft begränsade möjligheter att utveckla ett fungerande system för de individuella programmen eftersom stor kraft gått åt till genomförandet av gymnasiereformens nationella program. Vidare saknas forsknings- och utvecklingsarbete om en pedagogisk form för dessa grupper av ungdomar.
Också detta är frågor som den parlamentariska kommittén för uppföljning av utvecklingsarbetet inom gymnasieskolan har anledning att beakta. Det finns dock skäl för staten att ta ytterligare initiativ för att stödja detta arbete. Inte minst det faktum att varje enskild kommun är för liten att själv driva det. Staten bör stödja exempelvis pilotprojekt, utvärderingar och kommunala nätverk för att påskynda utvecklingen.
Regeringen bör få i uppdrag att driva ett nationellt utvecklingsprogram för gymnasieskolans individuella program. Socialstyrelsen bör delta eftersom kommunernas socialtjänst är en viktig samarbetspartner på kommunal nivå och bör kunna medverka med bl.a. finansiering av särskilda projekt för de som inte är motiverade att delta i den mer traditionella utbildningen, inom ramen för de individuella programmen.
En utbyggd högskola
Inom ramen för arbetet med Agenda 2000 -- kunskap och kompetens för nästa århundrade, som bedrivs vid utbildningsdepartementet, har formulerats målsättningen att den svenska arbetskraftens utbildningsbakgrund inom 25 år skall nå en nivå motsvarande de tre främsta konkurrentländernas. Detta innebär bland annat, att ''den eftergymnasiala utbildningen måste byggas ut till en med omvärlden jämförbar volym och nivå'', liksom att ''den längre akademiska utbildningen måste nå en volym helst överstigande andra jämförbara länders ambitioner''.
Utvecklingen mot ett allt mer kunskapsintensivt arbetsliv kommer att kräva att en större andel ungdomar genomgår postgymnasial utbildning. Exempelvis så är andelen högskoleutbildade i arbetskraften lägre i Sverige (ca tio procent) än i till exempel USA, Storbritannien och Japan (där andelen varierar mellan 15 och 25 procent).
Andelen akademiker inom den kunskapsintensiva delen av svensk industri är inte högre än fem procent, vilket vid en internationell jämförelse framstår som en mycket låg siffra. Dynamiken i ekonomin kräver alltmer av problemlösningsförmåga, analytisk förmåga samt kvalificerad yrkeskunskap. En kraftig ökning av andelen högskoleutbildade är därför nödvändig om svenskt näringsliv skall kunna skaffa sig konkurrensfördelar på de internationella marknaderna.
I proposition 1993/94:177 anges målsättningen att öka antalet som varje år tar examen från treåriga eller längre högskoleutbildningar till åtminstone 20 000, men helst 25 000 (att jämföra med ca 14 000 läsåret 1991/92). Detta är en viktig ambitionsnivå.
I sammanhanget bör understrykas att en sådan utveckling med nödvändighet ställer helt andra krav på studiefinansieringssystemet. Som bland andra Svensson & Reuterberg (1991) framhållit, är det framförallt de problem som hänger samman med återbetalningen av lånen som utgör en svaghet i dagens system; rädslan att dra på sig alltför stora studieskulder tenderar att avhålla många ungdomar, framförallt från lägre socialgrupper, från att påbörja högskolestudier. Dessa problem torde bli än mer påtagliga i en situation då alltfler ungdomar ställs inför kraven att skaffa sig en längre utbildning.
Ett framtida studiestödssystem måste bidra till att göra det möjligt för en ökad andel av ungdomsgenerationen att fortsätta till högre studier, utan att det -- i likhet med nuvarande system -- leder till orimliga skuldbördor. Det måste också vara utformat för en arbetsmarknad med en ökad rörlighet och större andel av arbetskraften i fort- eller vidareutbildning. Det statliga stödet bör vara särskilt stort för dem som saknar grundläggande utbildning, men det bör vara neutralt i förhållande till olika utbildningsanordnare -- dvs. låsningen vid de formaliserade studievägarna komvux, högskola respektive folkhögskola bör undvikas. Studiestödssystemet bör vidare ha som mål att alla yrkesverksamma under sitt arbetsliv ska ges reell möjlighet till ett sabbatsår för studier.
Kristdemokraterna har tidigare tagit upp diskussionen om personliga utbildningskonton, dvs. ett system där den enskilde individen genom någon form av sparande avsätter medel för sin egen vidareutbildning. Genom att exempelvis skapa möjligheter till förtida uttag i ett obligatoriskt livssparande skulle det vara möjligt att använda kontot för grundläggande utbildning. Ett sådant system skulle innebära att en del av omfördelningarna över livscykeln lades vid sidan om de offentliga budgetarna. Därmed skulle det också kunna utgöra ett komplement inom ramen för ett mer fördelaktigt studiefinansieringssystem, utan att ytterligare öka belastningen på den redan idag hårt ansträngda statsbudgeten. Den utredning om det framtida studiestödet som riksdagen beslutat om bör få i uppdrag att arbeta med utgångspunkt från ett långt tidsperspektiv, dvs. med tanke på att utforma ett studiemedelssystem vars grunder ska kunna leva vidare ett antal år bortom år 2000. Målsättningen bör vara att skapa ett system som innebär ökade möjligheter för fler att studera, liksom ökade möjligheter till återkommande utbildning. I detta sammanhang bör utredningen beakta vad som ovan anförts om obligatoriskt livstidssparande.
Arbetsmarknadspolitiska insatser för ungdomar
Att arbetslösa ungdomar omfattas av särskilda åtgärder är tämligen nytt. Under lång tid gällde samma regler för arbetslösa ungdomar som för övriga grupper. Först 1971 antog AMS ett arbetsmarknadspolitiskt program rörande arbetet med ungdom.
För att möta den stigande arbetslösheten i början av 70- talet och ge arbetslösa ungdomar praktisk arbetslivserfarenhet ökades antalet beredskapsarbeten inom bland annat vårdsektorn, samtidigt som det anordnades tillfälliga praktikarbeten i form av allmänna beredskapsarbeten. 1975 tillkom den så kallade ungdomsgarantin. Därefter har olika åtgärder avlöst varandra; introduktionsprogram för utbildning respektive yrkesintroduktion (1980), ungdomsplatser (1982), ungdomslag respektive rekryteringsstöd (1984), avtalade inskolningsplatser (1987) och särskilda inskolningsplatser (1989).
Mot bakgrund av den snabba ökningen av arbetslösheten bland 20--24-åringar (för vilka det inte funnits någon ungdomsgaranti) infördes i juli 1992 (som en försöksverksamhet under ett år), ungdomspraktik med utbildningsbidrag för arbetslösa ungdomar i åldern 17--24 år. (1 januari 1993 infördes dessutom möjligheten till s. k. arbetslivsutveckling, ALU, som dock också riktats mot andra åldersgrupper än ungdomar.)
Ungdomspraktiken fick snabbt stor omfattning. Under 1992/93 fattades beslut om sammanlagt 137 378 ungdomspraktikplatser. Med detta kom ungdomspraktiken att bli den ojämförligt viktigaste åtgärden för att förhindra långtidsarbetslöshet bland ungdomar. Till bilden hör också det faktum att i jämförelse med de särskilda inskolningsplatserna för 18--19-åringar är ungdomspraktiken en väsentligt billigare åtgärd. Den riktade sig också, till skillnad från de särskilda inskolningsplatserna, till näringslivet och inte endast till den offentliga sektorn.
Det måste dock understrykas att vi har en mycket begränsad kunskap om effekterna av de olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder som riktats till ungdomar. Förutom de uppföljningar av olika åtgärder AMS kontinuerligt gjort, har endast ett begränsat antal vetenskapliga studier genomförts om arbetsmarknadspolitiken och ungdomars ställning på arbetsmarknaden. Införandet av ungdomspraktiken var en viktig åtgärd i en situation då arbetsmarknadsläget för ungdomar drastiskt försämrats. Genom dess snabba införande (och stora omfattning) har den verksamt bidragit till att motverka att än fler ungdomar fastnat i långtidsarbetslöshet. I flera undersökningar har också påvisats att ungdomar generellt ser mycket positivt på ungdomspraktiken. Inte minst det faktum att det är en relativt enkel och ''obyråkratisk'' åtgärd -- som uppenbarligen inneburit möjligheter för många ungdomar att själva välja praktikplats -- torde ha bidragit till detta.
I genomsnitt för hela 1992/93 gick något mer än var femte av dem som slutade ungdomspraktik till arbete. I Lena Schröders uppföljning av ungdomars arbetsmarknadssituation sex månader efter avslutad praktik (hösten 1993) var andelen som fått arbete 27 procent.
Till detta kan läggas att flera studier pekat på att ungdomspraktikens omfattning innebär att en stor del av de arbeten som annars vore tillgängliga för ungdomar i praktiken försvunnit (se till exempel Hallström 1994 respektive Schröder 1994).
Ett problem med ungdomspraktiken var att den fick en så stor volym att den omöjliggjort en mer individuell uppföljning. En mer långsiktig lösning än vad ungdomspraktiken är bör således skapas. Det är då viktigt att ta tillvara de erfarenheter som ungdomspraktiken givit.
Mot bakgrund av att arbetsmarknadssituationen för ungdomar också under de närmast kommande åren torde komma att vara mycket besvärlig, är det nödvändigt att utveckla åtgärder som i högre grad innebär att ungdomarna får fotfäste på arbetsmarknaden. I vilken mån sådana åtgärder underlättar ungdomars etablering på arbetsmarknaden, är i själva verket det viktigaste kriteriet för varje långsiktig bedömning av arbetsmarknadspolitikens utformning. Detta står inte i motsättning till att betona nödvändigheten i att utnyttja de begränsade resurser som står till förfogande så effektivt som möjligt. Det senare innebär, att målsättningen måste vara att i första hand satsa på kompetenshöjande utbildning och/eller sysselsättningsbefrämjande åtgärder, snarare än på bidrag till arbetslösa.
Åtgärder som leder till fast förankring på arbetsmarknaden
I november 1993 fastställdes direktiven till en utredning om arbetsmarknadspolitikens roll, omfattning, inriktning och avgränsning (dir. 1993:132). Nedan anges ett antal principer som bör vara vägledande för utformningen av de arbetsmarknadspolitiska åtgärder som riktas till ungdomar, och som utredningen bör ta som utgångspunkt för sitt arbete.
Det handlar inte om att söka utveckla helt nya former av stödåtgärder. Tvärtom, det är möjligt att bygga vidare på de åtgärder som idag används. Detta inte minst som det framstår som mycket svårt att tänka sig att det skulle vara möjligt att utforma en generell åtgärd som skulle svara mot samtliga ungdomars behov.
Det är viktigt med ett stärkt samarbete mellan skola och arbetsliv. Bland annat därför att ett närmare samarbete kan bidra till att underlätta övergången från skola till arbetsliv. Det är viktigt att såväl skola som arbetsliv ser detta som ett av sina reguljära åligganden -- och inte som en uppgift som tillkommer utöver de ordinarie. Kjell Sehlstedt och Lena Schröder har i sin studie av de 5 000 ungdomar i åldrarna 20--24 år som hösten 1984 var nyanmälda vid arbetsförmedlingarna i Helsingborg, Borås, Örebro respektive Sundsvall, hävdat att arbetsförmedlingens viktigaste uppgift var att hjälpa ungdomarna bryta den rundgång mellan tillfälliga arbeten, arbetsmarknadspolitiska åtgärder och arbetslöshet som ofta utvecklas till en ond cirkel. För att detta skall vara möjligt var merparten av ungdomarna i behov av insatser som höjde deras kvalifikationer, och som därigenom förbättrade deras chanser till ett fast arbete i framtiden.
De resultat Sehlstedt och Schröder påvisar i sin utvärdering av olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder som riktats till ungdomarna, talar för att de mest framgångsrika åtgärderna skulle vara de som utformas som en del av ungdomarnas individuella utvecklingsplaner: ''Det mest påtagliga resultatet av vår analys är vikten av att ungdomarna, med eller utan hjälp av arbetsförmedlingen, bestämmer sig för en yrkesinriktning och skaffar sig kvalifikationer för att komma in på den eftersträvade yrkesbanan, med vår terminologi en strategi inom en utvecklingsplan. Sådana kvalifikationer kan erhållas genom tillfälliga arbeten, utbildning eller arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Ungdomar med en utvecklingsplan ökar sina chanser till en permanent lösning på sin arbetsmarknadssituation. Det är således otillräckligt att jämföra ett arbete (vilket som helst) på den ordinarie arbetsmarknaden med ett beredskapsarbete (vilket som helst) eller en utbildning (vilken som helst). Innehållet i arbetet, utbildningen eller åtgärden har den avgörande betydelsen.''
För att arbetsförmedlingarna skall kunna arbeta på detta sätt är det nödvändigt, dels att de har resurser för kvalificerad vägledning, dels att de har tillgång till olika åtgärder (utbildning, arbetsmarknadspolitiska åtgärder osv.) som kan utnyttjas inom ramen för ungdomarnas utvecklingsplaner. Samtidigt är det viktigt att de olika åtgärderna inte får den omfattningen att uppföljningen av dem i praktiken omöjliggörs.
Målsättningen bör därför vara att också ungdomar i första hand omfattas av de reguljära arbetsmarknadsåtgärderna; rekryteringsstöd, arbetsmarknadsutbildning, utbildningsvikariat, beredskapsarbeten, osv.
Inte minst torde det vara möjligt att utnyttja systemet med utbildningsvikariat. Med undantag från att åtgärden inte nått den volym som ursprungligen beräknats, har de uppföljningsstudier som genomförts pekat på mycket goda resultat för denna åtgärd.
Våren 1994 inleddes projektet ''En vision i framtiden'' i Bodens kommun. Projektet syftar till att skapa möjligheter för anställda i privata företag och offentlig sektor till kompetensutveckling, och samtidigt för arbetslösa ungdomar att få anställning som vikarier. Därmed kan det sägas utgöra ett försök att skapa en särskild form av ''ungdoms-vikariat''. Fullt utbyggt räknar man med att projektet kommer att omfatta ca 1 200 anställda och 300 ungdomar. Eftersom projektet inleddes i full skala först under hösten, är det omöjligt att ännu fälla några definitiva omdömen om dess betydelse. Så mycket står dock klart att det är ett exempel på hur man lokalt utvecklat en metod att använda de stödformer som står till buds på ett framgångsrikt sätt. Det innovativa i Boden-projektet är samarbetet lokalt över olika gränser för att hjälpa ungdomarna i deras besvärliga situation på arbetsmarknaden. Det synsätt som präglar Boden-projektet är efterföljansvärt.
Det är också viktigt att man utnyttjar de lokala möjligheterna till samverkan. För de ungdomar som har en svag eller obefintlig arbetsmarknadsanknytning kan det dock -- i synnerhet i lågkonjunktur -- finnas skäl att sätta in särskilda åtgärder.
Då det gäller olika former av arbetsmarknadspolitiska åtgärder som riktats till ungdomar, har under 1970- och 80- talet bedrivits ett närmast kontinuerligt reformarbete. Olika åtgärder har avlöst varandra, och med dem helt eller delvis nya regler för deras utnyttjande. Även om det många gånger framstått som nödvändigt att genomföra förändringar, har dessa också inneburit problem. En sak är att de återkommande förändringarna av åtgärdernas inriktning och utformning kräver betydande administrativt merarbete. Viktigare är dock att dessa förändringar riskerar försvåra såväl arbetsförmedlingarnas som företagens möjligheter att utnyttja dem på ett bra sätt. Så tar det viss tid att utveckla ett bra samarbete mellan arbetsförmedling och företag, och detsamma gäller för arbetsförmedlingarnas rutiner för information, uppföljning med mera. Att då, med relativt korta tidsintervall, reformera åtgärderna och/eller deras regelverk innebär att detta arbete försvåras.
Inför ett system med praktik- och lärlingsplatser
För de ungdomar som riskerar ''hamna vid sidan av'', där reguljära arbetsmarknadspolitiska åtgärder inte framstår som ett alternativ, finns skäl att utveckla ungdomspraktiken i riktning mot en mer långsiktig lösning.
Kristdemokraterna föreslår därför att ett system med praktik- och lärlingsplatser införs.
I det fortsatta skisseras kort hur ett sådant alternativ skulle kunna utformas.
Praktik- och lärlingsplatserna skulle kunna utgöra en form av arbetsmarknadsutbildning riktad till ungdomar. Därmed skulle arbetsförmedlingen ges ett huvudansvar för uppläggning och utformning av dessa. En viktig skillnad gentemot traditionell arbetsmarknadsutbildning skall dock vara att praktik- och lärlingsplatserna i första hand skall ge utrymme för praktik på en arbetsplats.
Alla ungdomar som inte kan få ett arbete eller en utbildningsplats efter avslutad utbildning ska erbjudas en introduktionsplats. Ungdomar som får en sådan ska under sex (med möjlighet till förlängning till tolv) månader få utbildning och praktik vid ett företag. För varje plats skall finnas en utbildningsplan, och målsättningen skall vara att platsen därmed skall kunna passas in i den unges egen utvecklingsplan. Under praktiktiden utgår ett utbildningsbidrag motsvarande den nivå som gäller för ungdomspraktikplatserna. Motsvarande medel som anvisas till ungdomsintroduktion bör anvisas till utveckling av praktik- och lärlingsplatser.
Mycket vore vunnet om man kunde utforma dessa åtgärder så att de i huvudsak bibehölls oförändrade över tid, och att man i stället varierade deras omfattning över konjunkturcykeln. Detta skulle också innebära att det vore möjligt att lägga upp en ''bank'' med praktik- och lärlingsplatser med högt inlärningsinnehåll och kvalificerad handledning. Från denna bank skulle arbetsförmedlare, i samråd med ungdomarna, kunna välja de praktikplatser som är bäst anpassade till den unges utbildning, erfarenheter och yrkesönskemål.
Praktik- och lärlingsplatserna ska också kunna kombineras med utbildningsinsatser och/eller olika åtaganden från arbetsgivares sida. Ett efterföljansvärt exempel är det avtal om kompetensutveckling för ungdomar som Metall och Verkstadsföreningen slöt hösten 1993, och som berör ca 10 000 ungdomar. Avtalet innebär en möjlighet till en ettårig kompetensutveckling för ungdomar i verkstadsföretag, där de första fyra månaderna genomförs som ungdomspraktik och de återstående åtta som visstidsanställning. Under visstidsanställningen utgår lön enligt utbildningsavtalet, och för sex av dessa åtta månader kan företaget erhålla rekryteringsstöd.
Det bör understrykas att aktiva åtgärder alltid är att föredra framför att passivt betala ut kontantstöd i olika former. Särskilt viktigt är att motverka förtidspensionering av ungdomar.
Gör det möjligt för ungdomar att få en u-skattsedel
Tidigare fördes ett resonemang om betydelsen av att minska skattekilarna för att underlätta en sysselsättningsintensiv tillväxt. Ett sätt att göra detta är att införa en ungdomsskattsedel (jämför med F-skattsedel för egna företagare). Ungdomar under 25 år som gått arbetslösa en viss tid skulle kunna få en sådan skattsedel som gav dem rätt att sälja tjänster utan att betala moms och större delen av arbetsgivaraviften. Dessutom skulle enklare redovisningskrav kunna ställas. För att inte dessa skattesubventionerade tjänster ska ta arbetsuppgifter från företag som idag existerar på marknaden kan avgränsning ske till tjänster riktade mot hushållen. De tjänster de skulle få rätt att utföra på dessa villkor skulle kunna vara städning, tvätt, inköp, gräsklippning, snöskottning, barnpassning, bilvård etc. Genom att dessa ungdomar säljer sina tjänster till flera hushåll får de lära sig det grundläggande i att driva ett företag och ge service; något som alla har nytta av vad man än arbetar med i framtiden. Genom att de som erhåller u-skattsedeln måste ha varit arbetslösa en viss tid, och genom att de tjänster som omfattas är av karaktären hushållstjänster, medför systemet ingen belastning på statskassan.
Problem som anförs i debatten om hushållstjänster är att de skulle undandra den offentliga sektorn skatteintäkter, att risken skulle finnas för att grupper blev ''inlåsta'' på en lågproduktiv arbetsmarknad, att efterfrågan skulle vara låg på dessa tjänster samt att gränsdragningar skulle skapa möjligheter för fusk. De flesta av dessa problem, såsom ''inlåsningseffekter'', minimeras genom att välja tekniken med en u-skattsedel och ha en åldersgräns på 25 år. Om alternativet till arbete i hushållssektorn är arbetslöshet innebär ett sådant arbete definitivt en högre produktivitet. Dessutom kan en insats i hushållssektorn frigöra någon annan till ett, i ekonomisk mening, högproduktivt arbete.
Olika opinionsmätningar, bl.a. redovisade i SOU 1994:43, visar att det finns ett relativt stort intresse för sådana här tjänster hos allmänheten. Gränsdragningsproblemen finns givetvis, men ska ställas i relation till det stora antal svartjobb som finns. Genom enkla stickprov borde en nöjaktig uppföljning kunna ske. Med en u-skattsedel kan graden av skattesubventionering snabbt förändras om arbetsmarknadsläget förändras och nya avvägningar sker. En u-skattsedel kan därför vara ett snabbt och verkningsfullt sätt att skapa nya arbetstillfällen för ungdomar i dagens svåra arbetsmarknadsläge. När andra mer långsiktiga åtgärder vidtagits kan detta system avvecklas eller modifieras.
En viktig fördel med att sänka skattekilen för ungdomar som arbetar med tjänster inom hushållssektorn är att det är en avgränsad och budgetmässigt säkrare lösning än den som förordats av Tjänsteutredningen.
Ett system med u-skattsedel bör införas snarast. Finansdepartementet som bereder frågorna om tjänstebeskattningen har även till uppgift att bereda frågan om särskilda insatser för ungdomar. Regeringen bör därför snarast kunna presentera ett förslag i denna riktning.
Ett system med u-skattsedel får dock aldrig ses som en huvudstrategi för framtidens arbetsmarknad. Därför krävs att denna åtgärd kompletteras med insatser för att hjälpa de ungdomar som arbetar i hushållssektorn att komma vidare på arbetsmarknaden. I första hand handlar det om att öppna möjligheter för ungdomar att vidareutbilda sig, men också om andra åtgärder som vägledning osv.
EU-medel för projekt
Inom ramen för EU:s sociala fond satsas en hel del medel på de projekt för arbetslösa ungdomar som ligger i gränslandet mellan utbildningspolitik, arbetsmarknadspolitik, socialpolitik och ungdomspolitik. Medan initiativ tagits för att förbereda den svenska medverkan i det s. k. Leonardo-projektet, finns det ännu ingen planering för hur den sociala fondens stödformer skulle kunna användas i Sverige. Det är angeläget att fördelningen inte endast blir en fråga för arbetsmarknadsverket. Dels för att målformuleringarna i den sociala fondens stadgar har vidare formuleringar än de traditionellt arbetsmarknadspolitiska, dels för att det är viktigt att eftersträva en bättre samordning mellan kommunernas insatser på detta område.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär ett förslag till samlad strategi för att bekämpa ungdomsarbetslösheten i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av en översyn av arbetsrättslagstiftningen i syfte att underlätta ungdomars etablering på arbetsmarknaden,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökad forskning och förbättrad lönestatistik när det gäller lönebildningens samt lönenivåernas inverkan på arbetslösheten bland ungdomar,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den gymnasiala och den eftergymnasiala utbildningens utformning för att förhindra arbetslöshet bland ungdomar,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utveckling av ett nationellt utvecklingsprogram för gymnasieskolans individuella program,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av studiestödet i syfte att skapa möjligheter för fler att studera bl.a. genom personliga utbildningskonton,2
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av ett system med praktik- och lärlingsplatser,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av en u-skattsedel,3
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelningen av medel ur EU:s sociala fond.
Stockholm den 25 januari 1995 Dan Ericsson (kds) Mats Odell (kds) Ulf Björklund (kds) Ulla-Britt Hagström (kds) Göran Hägglund (kds) Michael Stjernström (kds)
1 Yrkandena 4 och 5 hänvisade till UbU. 2 Yrkande 6 hänvisat till SfU. 3 Yrkande 8 hänvisat till SkU.