Regeringen har, av besparingsskäl, föreslagit att statsbidraget till arbetsgivares permitteringslön skall slopas från den 1 juli 1995. Besparingen anges bli cirka 300 miljoner kronor för budgetåret 1995/96, d.v.s. under 18 månader.
Över 99 procent av ifrågavarande statsbidrag utbetalas av ett myndighetsutövande bolag, IUP, Institutet för utbetalning av partsavtalade ersättningar, aktiebolag. Bolaget är helägt dotterbolag till det av SAF och LO helägda försäkringsaktiebolaget, Arbetsmarknadens försäkringsaktiebolag, AFA. I styrelsen sitter representanter för staten, LO och SAF.
Förutom statsbidraget, benämnt permitteringslöneersättning (PLE), utbetalas till arbetsgivaren en kompletterande permitteringslöneersättning (PLE K). Härvid bortses från den PLE och PLE K som i övrigt utbetalas, nämligen för KFO (Kooperationens förhandlingsorganisation)/KAB (Sveriges kooperativa och allmännyttiga bostadsföretags förhandlingsorganisation)--LO-området (1994, PLE ca 450 000 kronor).
Statsbidraget är 290 kronor per ersättningsbar permitteringsdag vid väderpermittering inom byggområdet och 375 kronor per ersättningsbar permitteringsdag vid övrig permittering. Varje arbetsgivare kan vid väderpermittering erhålla ersättning för högst 23 dagar per permitterad och permitteringsår. Vad som gäller för utbetalning av statsbidraget regleras i en särskild förordning, förordningen om permitteringslöneersättning (SFS 1984:1011 med ändringar SFS 1988:647 och 1989:1014). Reglerna för utbetalning av PLE K har fastställts av stiftelsen och ansluter sig till regeringsförordningen.
Permitteringslöneersättningssystemet infördes den 1 januari 1985 samtidigt som 21 § i lagen om anställningsskydd, LAS, om skyldigheter att utbetala permitteringslön ändrades. Under åren 1985 till 1994 har den genomsnittliga utbetalningen av statsbidrag uppgått till cirka 75 miljoner kronor per år. Vid ett tillfälle, nämligen 1992, har utbetalningen uppgått till 200 miljoner kronor (200,5). För närvarande, fr.o.m. oktober 1994, ligger månadsutbetalningarna på cirka 1,5 miljoner kronor. Mot bakgrund av de permitteringsvarsel som lagts från och med 1994 och den uppgående konjunkturen inom industrin kan det förväntas att utbetalningarna, så länge nuvarande konjunkturläge inom industrin består, kommer att ligga på samma låga nivå.
Statsbidraget utgör vid ''vanlig'' permittering cirka 25 procent av permitteringslönekostnaden. Av den totala ersättning, d.v.s. såväl PLE som PLE K, som arbetsgivaren erhåller utgör statsbidraget cirka 60 procent vid sådan permittering. Vid väderpermittering täcker statsbidraget cirka 20 procent av kostnaden. Där utgör statsbidraget en lägre del av den totala ersättningen.
Som framgår av propositionen om den förändring av 21 § LAS som angivits ovan (prop. 1984/85:65) har bakgrunden till ändringen av LAS och införandet av statsbidraget varit en diskussion mellan regeringen, LO och SAF om ett ändringspaket, bestående av en bestämmelse i LAS om skyldighet för arbetsgivare att betala permitteringslön och en rätt för honom att erhålla ett kostnadsbidrag för utgiven lön. Av överenskommelsen mellan LO och SAF framgår att, om staten under avtalstiden skulle besluta om ändringar rörande permitteringslöneersättningen, kan avtalet sägas upp av endera av dem till den tidpunkt som sådan regeländring sker.
En ändring av systemet för bidrag till arbetsgivarens permitteringslönekostnad medför givetvis förändringar i hans vilja att vid en arbetsnedgång använda sig av permittering. I denna hotbild ligger således påtaglig risk för uppsägningar som eljest ej skulle ha vidtagitssnabbare uppsägningar vid försämrad konjunktur samt dessutomminskad benägenhet för nyanställningar. risk för ökat antal tillfälliga anställningar eller utökning av inlånad personalrisk för ytterligare övertid istället för nyanställningar
På byggsidan kan det leda till krav från arbetsgivarens sida om sänkning av byggarbetarnas löner.
Den besparing som staten gör om statsbidraget till permitteringslönekostnaden slopas är för närvarande mycket ringa. Besparingen torde för budgetåret 1995/96 utgöra cirka 30 till 40 miljoner kronor. Denna ringa besparing torde kunna göras genom omdisponeringar inom arbetsmarknadsdepartementets område.
Ur budgetsynpunkt kan möjligen sägas att ett problem är de relativt häftiga svängningarna i utbetalningarna. De har under åren 1985 till 1994 varierat mellan 16 och 200 miljoner kronor per år. Ett sätt att undvika denna konsekvens är att staten, i stället för att utbetala ett givet bidrag per permitteringdag till arbetsgivarens lönekostnader, betalar en årlig avgift till den permitteringslöneanordning som har LO:s och SAF:s uppdrag att utbetala det samlade bidraget till arbetsgivarens lönekostnad för permitteringar. En diskussion om detta kan i så fall lämpligen föras mellan regeringen, LO och SAF i avsikt att finna regler för en ny uppgörelse som träder i kraft den 1 januari 1997.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om permitteringslön.
Stockholm den 25 januari 1995 Sven-Åke Nygårds (s) Inge Carlsson (s) Karl Hagström (s)