Under 1990-talet har Sverige drabbats av den djupaste strukturella krisen sedan andra världskriget. Detta slår särskilt hårt mot en del grupper i samhället, bland dessa invandrare och flyktingar.
Det finns risk för att den framtida arbetsmarknaden och arbetslivet utestänger stora grupper lågutbildade, handikappade, ungdomar och invandrare. Enligt Arbetskraftsundersökningen (AKU) hade 1993 knappt fyra av tio vuxna, utomnordiska medborgare ett arbete. Arbetslösheten bland afrikaner och arabisktalande medborgare ligger omkring eller över 50 procent. Bland iranierna var det bara två av tio vuxna som hade ett arbete. I dag är arbetslösheten bland dessa invandrargrupper mycket större. Enligt en rapport från Lunds universitet är situationen i Malmö i slutet av 1994 alarmerande när det gäller invandrarna och arbetsmarknaden. Medan 74 procent av de svenska medborgarna mellan 20 och 64 år förvärvsarbetar gäller det bara 38 procent av de utländska medborgarna. Av de utländska medborgarna uppbär 43 procent socialbidrag på grund av bl.a. arbetslösheten mot 8 procent av svenskarna. I Stockholm är socialbidragsberoendet från den somaliska och irakiska gruppen 100 procent. Liknande förhållande finns i andra delar av landet.
Vi börjar se en förbättring av arbetsmarknadsläget. Men tyvärr har inte denna uppgång hjälpt invandrargrupperna. Situationen för invandrare och flyktingar på arbetsmarknaden är ohållbar och orimlig. Många av dessa tusentals människor är unga och välutbildade. De har gått igenom mycket och överlevt svåra omständigheter. De är kämpande och initiativrika individer som gärna vill arbeta. Grupper av s.k. gamla invandrare, dvs arbetskraftsinvandrare från 1960-talet och tidigare invandrade flyktinggrupper, tenderar att successivt slås ut från arbetsmarknaden. Andelen lågtidssjukskrivna och förtidspensionerade inom vissa invandrargrupper har ökat dramatiskt under 1980- och 1990- talen. Om inget radikalt görs riskerar breda invandrargrupper att slussas in i en underklass som kan bli permanent och gå i arv till den nya generationen. Samhället står inför en radikal situation på arbetsmarknaden när det gäller invandrare och flyktingar. Ett nytt arbets- och sysselsättningsmönster håller på att utvecklas bland vissa invandrargrupper, dels ett betydande inslag av eget företagande, dels med ett ökande antal invandrare sysselsatta utanför den reguljära arbetsmarknaden -- men också utanför de traditionella arbetsmarknadspolitiska insatsområdena.
Förslag till åtgärder 1. När ekonomin tillåter bör regeringen överväga möjligheten att pröva en modell med regionalt stöd till miljonprogramområdena där majoriteten av invandrare och flyktingar bor. I detta bör ingå en industriell strategi som kan genomföras i samarbete med kommunerna. En solidarisk fond som stödjer en positiv arbetsmarknads- och infrastrukturutveckling i dessa bostadsområden bör också övervägas.
2. Regeringen bör överväga en positiv särbehandling av invandrare och flyktingar på arbetsmarknaden.
3. Regeringen bör ge Arbetsmarknadsstyrelsen i uppdrag att utarbeta riktlinjer och förslag om ökad samordning/samverkan mellan arbetsförmedling, socialtjänst och försäkringkassorna i miljonprogramområdena med syfte att gemensamt bekämpa arbetslösheten.
4. Förändringar i flyktingmottagandet för att underlätta för flyktingar att snabbare kunna försörja sig genom arbete bör undersökas.
5. Inför en särskilt individuellt upprättad plan för flyktingar för introduktion i det svenska samhället. Syftet är att flyktingar ges möjlighet att utifrån sin kompetens tillsammans med arbetsvägledare diskutera lämplig språkutbildning och andra insatser som kan leda till att personen i fråga kan arbeta med det som han/hon kan. Har man varit trädgårdsmästare i Libanon kan man också arbeta som trädgårdsmästare i Sverige.
6. De högutbildade invandrarnas och flyktingarnas möjligheter att få arbeten som motsvarar deras utbildning och yrkeserfarenhet behöver underlättas. Arbetsmarknadsstyrelsen får i uppdrag att i samarbete med arbetsmarknadens parter diskutera olika typer av överenskommelser mellan arbetsgivare och arbetssökande invandrare och flyktingar om t.ex. provtjänstgöring, praktik och utbildning m.m.
7. Andelen långtidssjukskrivna och förtidspensionerade är särskilt hög bland invandrare. De som fått sin arbetsförmåga nedsatt men som av specialist bedöms kunna rehabiliteras och omskolas måste få möjlighet till det. Det är angeläget att förebygga att ytterligare grupper av invandrare som arbetar i yrken med hög risk för arbetsskador blir långtidssjuka eller förtidspensionerade. Bl.a. Arbetslivsfonden har en viktig uppgift både vad gäller omskolning och förebyggande insatser.
8. Invandrare som vill starta företag, liksom de nätverk som finns bland en del invandrargrupper, bör stimuleras och stödjas. Regeringen bör uppmuntra tillkomsten av lokala arbetsmarknadspolitiska program genom kommunerna i invandrartäta områden. Regeringen bör stödja och hjälpa till att utveckla konsultföretag som inriktar sig på kunnande och kompetens om avlägsna marknader. Regeringen bör vidare överväga möjligheten att på prov i t.ex. tre av landets kommuner där det finns många invånare som är invandrare eller har invandrarbakgrund, bygga upp ett mångkulturellt företagarutvecklingsinstitut där kunskaper om ekonomisk utveckling bland invandrargrupperna kan utvecklas. Erfarenheter från länder som USA, Kanada och Australien inom detta område bör inhämtas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förslag till åtgärdsprogram med anledning av de problem med arbetslöshet som finns bland invandrare.
Stockholm den 18 januari 1995 Juan Fonseca (s)