Innehåll
Historik2
Arbetstidsfrågan och arbetslösheten2
Arbetstider inom EU2
Kortare arbetstid ger fler arbetstillfällen3 1989 års arbetstidskommitté3
Byt ut det underbetalda deltidsarbetet mot sextimmarsdag4
Kortare arbetsdag kräver begränsad övertid5
Ett första steg -- sjutimmarsdag5
Utvidga försöksverksamheten med sextimmarsdag6
Hemställan7
Historik
Vid seklets början var den genomsnittliga veckoarbetstiden 60 timmar per person och antalet årsarbetstimmar omkring 2 800. 1919 infördes åtta timmars arbetsdag. 1995 är normalarbetsdagen fortfarande åtta timmar.
1990 var årsarbetstiden knappt 1 500 timmar. Den genomsnittliga veckoarbetstiden, inklusive deltid, kortare arbetstid för vissa grupper och andra särlösningar var då omkring 38 timmar i veckan.
Ett genomgående drag i utvecklingen är att ledigheten förlagts som hela dagar. Skillnaden mellan 1919 års lagstiftning om 48 timmars arbetsvecka och nuvarande 40 timmars arbetsvecka är i praktiken att lördagar är arbetsfria. Normen om åttatimmarsdagen tycks ha etsat sig fast.
Den lagstadgade pensionen, femdagarsveckan, semester, föräldra- och studieledighet är beslut som i hög grad minskat arbetstiden, samtidigt har produktiviteten hela tiden ökat. Under senare tid har en tendens till förlängning av arbetsdagen visat sig, främst uttryckt i ökat övertidsuttag. Trots en ökande arbetslöshet har arbetsmängden per sysselsatt ökat.
Kortare arbetstid och ökad produktivitet har erfarenhetsmässigt låtit sig väl förenas. Om man studerar effekterna från de största arbetstidsförkortningarna under modern tid -- 1919 (åtta timmars arbetsdag) 1938 (två veckors semester) och 1957--73 (etappvis arbetstidsförkortning från 48 till 40-timmarsvecka) -- så framgår detta tydligt. Reformer satte fart på den ekonomiska aktiviteten.
Arbetstidsfrågan och arbetslösheten
Under senare år har arbetslösheten ökat dramatiskt. 100 000-tals människor har tvingats ut i öppen arbetslöshet. Politiska beslut om hårda bantningar av offentlig sektor har kraftigt sänkt den totala arbetstiden i Sverige. Från september 1993 till september 1994 minskade antalet arbetade timmar per vecka från 134 miljoner timmar till 116 miljoner. Samtidigt har övertiden ökat från 2,80 till 3,29 miljoner timmar. En faktisk förlängning av den genomsnittliga arbetstiden har ägt rum. Försämringar av t.ex. sjukledighet och förkortad semester har också bidragit till detta.
Arbetstillfällena har alltså koncentrerats på allt färre personer. Dessa har tvingats arbeta mer övertid istället för att företagen anställt fler människor. Det tydligaste exemplet ser vi i dag i exportindustrin, men inom i princip alla branscher sätter man i dag en stor arbetspress på de anställda. Övertiden i september 1994 motsvarade över 82 000 heltidsjobb. Enligt TCO-ekonomernas höstrapport 1994 rapporterar 60 % av tillfrågade SIF-klubbar ökad övertid.
Arbetstider inom EU
I de flesta EU-länder är den avtalade eller lagreglerade arbetstiden kortare än våra 40 timmar. EFS, Europeiska fackliga Samorganisationen, har visserligen inte nått fram till sitt mål om 35 timmars arbetsvecka, men man har kommit en bit på väg.
Metall redovisar i sin arbetstidsutredning en tabell över arbetstiden inom metallindustrin i Europa 1994. I den jämförelsen hamnar Sverige på tolfte plats, både vad gäller veckoarbetstid och årsarbetstid. Tyskland, som Sverige i många avseenden jämförs med, har den i särklass kortaste arbetstiden i Europa. 1995 kommer den att vara nere i 35 timmar per vecka. Även de skandinaviska länderna har en avsevärt kortare arbetstid än Sverige. Danmark har exempelvis en veckoarbetstid på 37 timmar.
Det land som kortat arbetstiden mest, Holland med 13 procent 1983--91, är också det land som haft den gynnsammaste sysselsättningsutvecklingen under denna period enligt EU-kommissionens egen rapport ''Employment in Europe'' (Luxemburg 1993).
Utvecklingen i Sverige har inte följt övriga Europa. Fram till 1984 var utvecklingen i Sverige tämligen likartad med Tyskland, Danmark och Finland. Efter 1984 förkortades sedan arbetstiden främst i Tyskland, men också i Danmark och Finland. Den snabbt stigande arbetslösheten var det viktigaste argumentet för att förkorta arbetstiden i Tyskland och Danmark. I Finland skedde förkortningen mer som en anpassning till övriga Europa. (Källa: Metalls arbetstidsutredning, 1994.)
Kortare arbetstid ger fler arbetstillfällen
En viktig fråga är om arbetstidsförkortningen kan minska arbetslösheten.
Tidigare forskning med hjälp av simulerade modeller har kommit till olika resultat hur en arbetstidsförkortning slår. Ny forskning bl a från Tyskland visar att arbetstidsförkortning ger ökad sysselsättning. Metall redovisar i sin arbetstidsutredning en översikt av tolv tyska undersökningar. Alla har från olika utgångspunkter kommit fram till samma sak. Arbetstidsförkortningarna i Tyskland har ökat sysselsättningen, med mellan 35 och 80 procent per förkortad tidsenhet. En fördel med denna typ av undersökningar är att det är en genomförd arbetstidsförkortning som mäts och inte teoretiska antaganden om hur en förkortning kan tänkas påverka sysselsättningen.
Självklart löser inte en arbetstidsförkortning alla problemen med arbetslöshet. Vänsterpartiet har i annan motion visat på en helhetsstrategi med en mängd förslag hur arbetslösheten kraftigt skall minska.
I dagens läge finns stora outnyttjade resurser av mänsklig arbetskraft -- många är öppet arbetslösa och ett stort antal människor i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Många hemarbetande och studerande vill också komma ut i arbetslivet. Det finns ett stort antal deltidsarbetslösa som vill öka sin sysselsättningsgrad. Enligt en LO-studie önskade 19 % av LO:s kvinnliga medlemmar öka sin arbetstid. Totalt arbetar 315 000 kvinnor kortare tid än de önskar.
1989 års arbetstidskommitté
När arbetstidskommitténs majoritet presenterade sitt arbete i juni 1989 så sköts varje förkortning av den dagliga arbetstiden på framtiden.
Arbetstidskommittén hävdade att en arbetstidsförkortning (med hel eller delvis lönekompensation) leder till ökade kostnader för företag, kommuner och andra arbetsgivare och att detta i sin tur medför sämre konkurrenskraft för företagen och sämre ekonomi för kommunerna. Detta skulle leda till högre arbetslöshet.
Utifrån dagens situation kan vi konstatera att kommitténs antaganden var felaktiga.
Kommitténs betänkande byggde på en arbetstidsprognos från SCB, som innebar att den totala förvärvsarbetade arbetstiden (anställda och egna företagare) i Sverige skulle öka stadigt fram till sekelskiftet -- från ca 6,25 miljarder timmar 1985, till 6,53 miljarder timmar 1990. År 2000 skulle siffran vara 6,88 miljarder timmar. Kommittén trodde att efterfrågan på arbetskraft skulle vara så hög att problemet även i början av 90-talet skulle bli brist på arbetskraft! Först när vi nått 1995 års volym (6,74 miljarder timmar) kunde kommittén tänka sig att påbörja en arbetstidsförkortning.
Så här skrev den: ''Under de närmaste åren kommer, enligt löfte i regeringsförklaringen, semestern att förlängas till sex veckor och föräldraförsäkringen enligt riksdagsbeslut att förlängas till 18 månader. Våra beräkningar visar att dessa reformer kommer att ta betydande resurser i anspråk men att de ekonomiska konsekvenserna av dem inte är oöverkomliga.'' (SOU 1989:53, huvudbetänkandet, sid 224.)
Den ekonomiska modell som 1989 års arbetstidskommitté byggde på utgick från tanken att arbetskraftsutbudet styrs av ''nyttomaximerade hushåll''. Arbetstidens effekter på fördelningen av arbetstid och inkomster mellan individer i ett hushåll var det omöjligt att studera i den modellen och könsjämlikhetsaspekten föll därför helt utanför.
Utvecklingen under 90-talet har visat att arbetstidskommitténs antaganden hade mycket lite med verkligheten att göra.
Byt ut det underbetalda deltidsarbetet mot sextimmarsdag 1990 yrkesarbetade 86 procent av alla kvinnor i åldern 20 till 64 år, vilket är mer än en 60-procentig ökning sedan 60- talet. Kvinnorna har alltså ökat sin ''produktivitet'' och därmed bidragit till välfärdsökningen under dessa år.
Men denna revolution har inte inneburit någon större förändring i arbetstidens förläggning eller längd. Tvärt om har kvinnans inträde på arbetsmarknaden inneburit att hon har fått dubbla bördor -- både ansvaret för produktionen och för barn och hushåll.
Bakom statistiken om kvinnors höga förvärvsfrekvens döljer sig också ekonomiska och strukturella skillnader mellan könen. Småbarnsmammorna kan redan sägas ha infört sextimmarsdagen på egen hand och betalat den med kraftiga lönesänkningar.
Småbarnspapporna, som jämförelse, tillhör den grupp som har de absolut längsta arbetstiderna (42 timmar eller mer) medan majoriteten kvinnor med små barn arbetar deltid (omkring 30 timmar). I dag har våra barn längre arbetsdagar än vi vuxna. Skall barn få chansen att umgås med sina föräldrar -- och inte minst med sina pappor -- behövs en daglig arbetstidsförkortning.
Oavsett facklig tillhörighet arbetar kvinnor oftare på obekväma tider än männen och lågavlönade kvinnorna arbetar förhållandevis oftare på obekväma tider än kvinnor med högre lön. Deltidsarbetet för kvinnor ökar i omfattning.
Den genomsnittligt förvärvsarbetade tiden per år i åldrarna mellan 16 och 64 år i Sverige ligger på nivån 1 200 timmar. Män förvärvsarbeter nästan två timmar mer per arbetsdag än kvinnor. Kvinnor ägnar i gengäld drygt tre timmar åt hemarbete per dag, att jämföras med männens en timme. Andra kvartalet 1994 arbetade män i genomsnitt 39,6 timmar och kvinnor 32,2 timmar.
Rent matematiskt är det således möjligt att inom ramen för sex timmars förvärvsarbete om dagen -- och två timmars hemarbete! -- för alla att öka den totalt förvärvsarbetade tiden. Sextimmarsdagen ger möjlighet att jämnare fördela den betalda arbetstiden och ändå upprätthålla den samhälleligt nödvändiga arbetsmängden.
En kortare arbetsdag för alla är ett viktigt rättvise- och jämställdhetskrav. En kortare arbetsdag med lönekompensation för de lågavlönade skulle minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män och öka jämställdheten inom familjen.
Vänsterpartiet föreslår att JämO ges i uppgift att -- i arbetet med löneskillnader mellan kvinnor och män -- även utreda en förkortad arbetsdags effekter på löneskillnaderna mellan könen, och på jämställdheten i arbetslivet.
Kortare arbetsdag kräver begränsad övertid
En förkortning av arbetstiden bör kombineras med en kraftig begränsning av övertid. Vänsterpartiet anser därför att taket för övertiden bör sänkas. Regeringen har förpassat frågan om begränsning av övertid till en kommande arbetstidsutredning. Vänsterpartiet anser att det nuvarande läget med en extremt hög arbetslöshet motiverar att denna begränsning genomförs omedelbart. Både månads- och årstaket bör sänkas, en halvering kan vara ett riktmärke. En bättre planering av det ordinarie arbetet stimuleras då. För extraordinära händelser finns i dag möjlighet för dispens, detta utrymme bör vara oförändrat.
Dessutom bör en extra arbetsgivaravgift på all övertid övervägas. Detta skall även gälla deltidsarbetandes mertid. En sådan avgift gör all övertid dyrare. Det ger en stimulans till arbetsgivarna att utöka arbetstiden för de deltidsarbetande som ofta arbetar mertid. Detta skulle gynna deltidsarbetande, ofta kvinnor, som vill öka sin ordinarie arbetstid. För arbetstid över gällande tak bör den extra arbetsgivaravgiften höjas ytterligare. Detta ger starka incitament att omvandla övertid till nya tjänster. Variation av arbetsgivaravgiften används i dag för att påverka arbetsmarknaden. I kombination med sänkt arbetsgivaravgift vid nyanställningar så uppnås maximal effekt.
De arbetsgivare som överträder lagen utan stöd i kollektivavtal betalar en övertidsavgift. För stora företag är dagens avgift av ringa betydelse. Denna avgift bör tillföras ett belopp som fastställs i relation till företagets storlek, denna progressiva del av övertidsavgiften skall tillfalla staten.
Ett första steg -- sjutimmarsdag
Vänsterpartiet har länge arbetat för en övergång till sextimmarsdag. Vi har gjort det av jämställdhetspolitiska skäl -- för att få en jämnare balans mellan mäns och kvinnors yrkesarbete och familjeansvar -- och vi har gjort det av generella välfärdsskäl -- för att göra livet drägligare. De med de tyngsta jobben skulle gynnas särskilt. Syftet har dessutom till en del varit arbetsmarknadspolitiskt: genom att omfördela arbetstiden ska fler kunna sysselsättas. Utöver dessa näraliggande skäl öppnar också sextimmarsdagen möjligheter till en ny syn på och organisering av arbetslivet.
I dagens konjunkturläge med skyhög arbetslöshet och förändrade produktionsförhållanden är det viktigt att se över arbetstidsfrågan. Förslag på åtgärder bör sättas in i ett långsiktigt perspektiv där en sextimmarsdag ses i kombination med framför allt skattepolitiken, familje- och utbildningspolitiken. Det är vårt ansvar att använda alla medel som står till buds för att anpassa svensk arbetsmarknadspolitik till en framtida arbetsmarknad. Arbetstidsvapnet är ett sådant medel. Man kan inte ersätta kampen för nya jobb med kampen för sex timmars arbetsdag, men arbetet bör bedrivas parallellt.
Mycket talar för att det finns en växande vilja hos befolkning och fackföreningsrörelse att prioritera kortare arbetstid framför rent ekonomiska förbättringar. Insikten att all välfärd inte kan mätas i pengar börjar växa sig starkare. Undersökningar (bl.a. av TCO) visar att viljan att förkorta arbetsdagen, även med lägre lön, var stor om det skulle leda till fler jobb. Mest positiva var kvinnorna.
Metallindustriarbetarförbundet har ställt sig bakom målet 30-timmarsvecka på lång sikt. I en enkät inför 1995 års avtalsrörelse visar det sig att 80 % av Metalls medlemmar är beredda att acceptera att en del av löneutrymmet tas ut i förkortad arbetstid. Även SIF har ställt sig bakom sex timmars dag för alla, med ett stort personligt inflytande vid förläggningen av arbetstiden samt att ett första steg ska tas under 1990-talets början.
I ett första steg kan Vänsterpartiet tänka sig en arbetstidsförkortning till sjutimmarsdag 1997. På sikt, på andra sidan sekelskiftet, införs så en generell sextimmarsdag.
Vissa yrken i samhället kräver tjänster där den samlade dagsarbetstiden överstiger sex timmar. Självklart ska dessa grupper inte tvingas in i en oflexibel sextimmarsdag. Inom många jobb och för vissa människor är det mer praktiskt med en annan förläggning av arbetstiden. Väsentligt är dock att normalarbetstiden skall vara sextimmars arbetsdag eller 30 timmars arbetsvecka. Arbetstagaren skall ha stort inflytande över arbetstidens förläggning men också rätt till en arbetstidsförkortning genom minskad daglig arbetstid.
Utvidga försöksverksamheten med sextimmarsdag
Idag pågår en rad försök med förkortad arbetstid, främst inom den offentliga sektorn. Hemtjänsten i Kiruna, olika landsting och kommuner har alla i försöksverksamhet visat att arbetstidsförkortning leder till ökad produktivitet i form av minskad sjukfrånvaro, mindre arbetsskador och höjd effektivitet. I vissa fall har försöksverksamheten krävt extra medel initialt för att sedan i stort finansiera sig själv. Utvärdering av flera försöksverksamheter har också visat att de som deltagit i verksamheten varit mycket positiva och redovisat att de upplevt en mycket starkt ökad livskvalitet.
Det finns nu ett behov av att inom nya sektorer och branscher starta försök med sextimmarsdagen för att kunna undersöka vilka effekter en arbetstidsförkortning får företagsekonomiskt och samhällsekonomiskt. Det behövs också ett bredare underlag för att se hur förkortad arbetstid kan påverka arbetslösheten inom olika branscher och vilka socialmedicinska effekter i form av minskade arbetsskador som kan nås.
Regeringen har i enlighet med Vänsterpartiets tidigare förslag beslutat tillsätta en ny arbetstidsutredning. Det beslutet får inte innebära att försöksverksamheten med sextimmarsdagen avstannar. Istället är det ytterligare ett motiv för att utveckla försöken inom olika sektorer för att öka kunskaperna om effekterna av en arbetstidsförkortning. Utredningen skulle ges ett bättre underlag med försöksverksamhet.
Vänsterpartiet föreslår att en stödfond inrättas för arbetsgivare som deltar i försöksverksamheten med minskad arbetstid.
Stödet skall ges i form av avdrag på arbetsgivaravgiften. Vänsterpartiet föreslår att denna försöksverksamhet med kortare arbetsdag inleds redan under kommande budgetår. För detta anvisar Vänsterpartiet ett utrymme på 1 000 000 000 kronor (se annan motion).
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att JämO får i uppdrag att utreda en förkortad arbetsdags effekter på löneskillnaderna mellan könen enligt vad i motionen anförts,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ytterligare begränsning av tak för övertids- och mertidsarbete,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om extra arbetsgivaravgift på allt över- och mertidsarbete samt en extra höjning på övertid över tak,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att göra en del av övertidsavgiften progressiv,1
5. att riksdagen hos regeringen begär en plan för minskning av normalarbetsdagen till sju timmar år 1997 och sex timmar på längre sikt,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försöksverksamhet med kortare arbetsdag.
Stockholm den 24 januari 1995 Gudrun Schyman (v) Ingrid Burman (v) Stig Sandström (v) Hans Andersson (v) Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v)
1 Yrkandena 3 och 4 hänvisade till SkU.