1. Utgångspunkter för en kristdemokratisk arbetsmarknadspolitik
Kristdemokratisk ekonomisk politik ska präglas av förvaltarskapstanken. Marknadsekonomin ska vara baserad på sociala och ekologiska hänsyn. Den ekonomiska politiken ska skapa förutsättningar för ekonomisk utveckling. Därigenom skapas förutsättningar för nya arbetstillfällen vilket är den i särklass viktigaste fördelningspolitiska uppgiften. Med fler sysselsatta skapas också resurser för att förstärka budgeten och därmed värna välfärdssystemet.
Arbetet är viktigt för människans möjlighet att utveckla sin identitet. Ett arbete har ett värde i sig. Arbetslöshet är ett allvarligt slöseri med mänskliga resurser och förmågor. Personliga och sociala problem blir ofta följden vid långvarig arbetslöshet. Det är dock viktigt att betona att människans unika värde inte är beroende av om man har ett arbete eller ej.
En förutsättning för full sysselsättning är att det svenska näringslivets konkurrenskraft upprätthålls gentemot omvärlden. En långsiktig och stabil ekonomisk politik i samspel med en aktiv arbetsmarknadspolitik är därför nödvändig för att skapa ett gott samhälle där alla får möjlighet att delta i samhällsbyggandet.
Hur många arbetsmarknadspolitiska åtgärder som än sätts in kan och ska de aldrig ersätta de arbetstillfällen som med riktiga förutsättningar kan och måste skapas i framför allt den privata sektorn. Den ''återställarpolitik'' som hitintills presenterats av den socialdemokratiska regeringen leder dock i rakt motsatt riktning. Beslut har tagits som på ett avgörande sätt försämrat möjligheterna för tillväxt och nya jobb i inte minst de små och medelstora företagen -- höjda arbetsgivaravgifter, slopad kvittningsrätt för underskott i enskild näringsverksamhet, återinförd dubbelbeskattning på riskvilligt kapital som satsas i företag, minskad flexibilitet i arbetsrätten för småföretagen etc.
2. Nya jobb förutsätter balans i de offentliga finanserna
Sverige har för närvarande en av västvärldens snabbast stigande statsskulder. Räntorna på statsskulden tar en allt större andel av statsbudgeten i anspråk. De stora underskotten i de offentliga finanserna gör att omvärldens och långivarnas fötroende för den svenska ekonomin undergrävs. Detta i sin tur har lett till att vi under senare tid har ett jämfört med våra konkurrentländer mycket högt realränteläge, vilket bromsar upp och försvårar investeringar och privat konsumtion -- viktiga förutsättningar för tillkomsten av nya, stabila jobb.
I en särskild motion med anledning av regeringens proposition om statsbudget för 1995/1996 redovisas kristdemokraternas alternativ, en politik för ekonomisk utveckling och balans i de offentliga finanserna.
3. Skattepolitik för nya jobb 3.1 Skatteväxling för miljön och jobben
Beskattningen bör omfördelas inom ramen för nuvarande skattetryck, från arbetskraft till miljöbelastande utsläpp, begränsade naturresurser och energi. En skattereform med sänkta skatter på arbete, exempelvis arbetsgivaravgifter, och samtidigt höjda skatter på koldioxid, kväveoxid, svaveldioxid, avfall m m skulle dels skapa incitament för en miljövänligare produktion och konsumtion, dels främja framväxten av nya arbetstillfällen. Förutom de sänkta arbetskraftskostnaderna innebär en skatteväxling också att arbetstillfällen kopplade till kretsloppssamhället, som t ex återvinningsindustri, ny och småskalig energi med inhemska och förnybara energikällor kan växa fram. Den internationella marknaden för olika former av miljöteknik växer snabbt och här finns en potential för svenska företag att nå internationella framgångar, under förutsättning att den svenska politiken stimulerar även den inhemska efterfrågan på denna teknik.
Vi ser därför med spänning fram mot resultatet från den parlamentariska utredningen om ett mer miljörelaterat skattesystem. Vi kristdemokrater har aktivt medverkat till att denna utredning skulle komma till stånd och den socialdemokratiska regeringen har lovat fullfölja den.
3.2 Sänkta skattekilar för nya jobb i den privata tjänstesektorn
Varje år utförs mer än 2,7 miljoner heltidsjobb i den informella sektorn. Det är mer än i hela det privata näringslivet och nästan lika mycket som i hela den formella ekonomin. Ca 45 % av allt arbete som utförs i Sverige utförs i hemmen. Detta är förmodligen en sektor där den sedan årtionden förda politiken och skattesystemets utformning motverkat och hämmat ekonomisk tillväxt och därmed välfärden. Följden har blivit stora välfärdsförluster genom förlorade möjligheter till arbetsdelning och specialisering, såväl inom den informella sektorn som mellan den formella och informella ekonomin.
Under de senaste två decennierna har en halv miljon arbetstillfällen försvunnit i den privata sektorn, medan 600 000 nya jobb tillkommit i den offentliga sektorn. Med ett av världens högsta skattetryck i kombination med enorma underskott i de offentliga finanserna, är utrymmet mycket begränsat för att skapa fler arbetstillfällen inom den offentliga sektorn. Det kan dock finnas anledning att omfördela inom densamma. De nya jobben måste istället skapas i den privata sektorn. Detta genom att ge förutsättningar för expansion och tillväxt. Industrisektorn sysselsätter idag endast ca 1/5 av arbetskraften. Produktivitets- och effektivitetshöjningar inom industrin gör att även om efterfrågan på svenska varor ökar kommer inte sysselsättningen att öka i samma utsträckning. Därför måste de flesta nya arbetstillfällen skapas i den privata tjänstesektorn. En långsiktig och ambitiös satsning på utbildning, kompetensutveckling och forskning är nödvändig för att främja tillväxten av kvalificerad tjänsteproduktion.
De nuvarande mycket höga skattekilarna på arbete (drygt 60 %) främjar inte tillkomsten av nya jobb. Ett exempel: För att kunna betala en hantverkare för en dags arbete så att han/hon får ut samma inkomst som man själv har, måste man arbeta två och en halv dag. En sänkning av arbetsgivaravgifterna i kombination med en höjning av skatter på miljöfarliga utsläpp, avfall och energi skulle förbättra situationen. En lägre skatt på tjänster kan också övervägas för att underlätta tillkomsten av arbetstillfällen inom tjänstesektorn.
Hushållssektorn utgör en del av den privata tjänstesektorn. Idag är marknaden för den typ av tjänster som går att utföra i egen regi i stort sett utplånad. Detta beror självfallet till största delen på de höga skattekilarna. Hushållen har helt enkelt inte råd att köpa dessa tjänster på den reguljära marknaden. Ett införande av en så kallad u-skattsedel skulle kortsiktigt kunna skapa många ungdomsjobb inom hushållssektorn. Förslagsvis skulle ungdomar upp till 25 år få möjlighet att starta egna företag med en speciell skattsedel som berättigar till betydligt lägre arbetsgivar/egenavgifter på de utförda hushållstjänsterna. Tjänsterna skulle dessutom vara momsbefriade. Med hushållstjänster menas t.ex. bilvård, trädgårdsarbete, löpande hushållsarbete och enklare fastighetsunderhåll. 25-årsgränsen innebär att incitamenten till utbildning inte minskar och förhindrar dessutom risken för att ungdomar fastnar i denna typ av arbete en längre tid.
4. Småföretagen viktiga för de nya jobben
En framgångsrik ekonomisk politik för nya jobb måste också inbegripa en sund näringspolitik. Alla är överens om att det är i det privata näringslivet de nya jobben måste skapas. Då krävs också att rimliga förutsättningar läggs fast för att nya företag ska startas och befintliga företag ska kunna växa.
Hitintills har regeringens politik knappast kunnat anses främja nya jobb i den privata sektorn. Återinförd dubbelbeskattning på riskvilligt kapital, försämrad flexibilitet i arbetsrätten, höjda arbetsgivaravgifter etc har sammantaget försämrat villkoren för företag och företagare högst väsentligt.
I en särskild motion redogör vi kristdemokrater för en näringspolitik och småföretagarpolitik som ger goda förutsättningar för nya jobb. Det gäller såväl skatter och riskkapital som arbetsrätt och bättre innovationsklimat.
5. Aktiv arbetsmarknadspolitik
Trots ett något bättre läge på arbetsmarknaden har vi fortfarande en mycket hög arbetslöshet som kommer att ta åtskilliga år att komma till rätta med. Med en arbetslöshet som ligger på nära 14 procent drabbas alla medborgare mer eller mindre. Det är därför angeläget att också fortsättningsvis ha en bred arsenal arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att hålla den öppna arbetslösheten nere. De grundläggande orsakerna till arbetslösheten måste dock lösas med en generell ekonomisk politik. Under tiden den kan verka till förmån för tillväxt och fler jobb i näringslivet ställs stora krav på en aktiv och väl fungerande arbetsmarknadspolitik.
Arbetsmarknadspolitikens uppgift är enligt ett kristdemokratiskt synsätt att dels fungera som ett försäkringssystem med såväl meningsfull sysselsättning som ekonomiskt skydd vid arbetslöshet. Vidare att underlätta omställning från krympande till växande sektorer. De stora krav på flexibilitet på arbetskraften som ställs idag gör sambandet mellan utbildningsväsende och arbetsmarknadspolitik tydligt.
Självklart ska meningsfull sysselsättning och utbildning erbjudas framför passivt kontantstöd vid arbetslöshet.
En framgångsrik aktiv arbetsmarknadspolitik har stor betydelse för att matcha arbetslösa mot nya jobb i nya branscher i en vändande konjunktur och därmed motverka att flaskhalsar uppstår i olika delar av ekonomin. Det är viktigt i första hand för att få människor i arbete, och därmed återfå den självkänsla som ett arbete innebär, men innebär också att inflationstendenser som annars lätt uppstår i en uppåtgående konjunktur kan minska.
Ungdomsarbetslöshet
Under de senaste decennierna har arbetslösheten bland ungdomar generellt sett varit dubbelt så hög som genomsnittet. Under de senaste åren har även unga akademiker haft svårt att få fotfäste på arbetsmarknaden.
Synnerligen bekymmersam är den än högre arbetslösheten bland invandrarungdomar. Om inte arbetslösheten i denna grupp liksom ungdomsgruppen i stort pressas tillbaka riskeras ökade sociala spänningar mellan olika ungdomsgrupper.
En av huvuduppgifterna för arbetsmarknadspolitiken måste vara att verka för att ungdomar inte fastnar i arbetslöshet. Samordning med det ordinarie utbildningsväsendet är viktigt. De ekonomiska villkoren mellan studerande i ordinarie utbildningsväsende respektive de som befinner sig i arbetsmarknadsutbildning får inte avvika alltför mycket. Särskilda åtgärder för att motverka ungdomsarbetslösheten är nödvändiga inslag vid de arbetslöshetsnivåer vi nu har.
Regeringens förslag om att införa ett helt nytt system med s k ungdomsgaranti låter bra men i praktiken är det ett växande näringsliv som är garanten för de säkra arbetstillfällena. Förslaget om ungdomsintroduktion avvisas. En bättre modell är att utveckla det tidigare systemet med ungdomspraktikplatser till ett system med praktik- och lärlingsplatser för ungdomar under 25 år. Dessa platser bör inriktas mot utbildning och ses som en övergång mellan studier och arbetsliv och ske i samarbete med gymnasieskolan. Individuella utvecklingsplaner bör upprättas för dem som deltar i dessa praktik- och lärlingsplatser. Motsvarande medel som anvisas till ungdomsintroduktion bör anvisas till ovan angivna utveckling av ungdomspraktikplatser. Förslaget om datortek är värt att prövas och här bör man ta tillvara de resurser och den kompetens som redan finns inom folkbildningen, såväl på folkhögskolor som i bildnings- och studieförbunden. Europapraktik kan också vara värd att pröva.
Ett införande av en s k ungdomsskattsedel skulle också bidra till nya arbetstillfällen för ungdomar upp till 25 år. Denna skattsedel skulle berättiga till betydligt lägre arbetsgivar/egenavgifter och ges till ungdomar som startar eget och säljer tjänster direkt riktade mot hushållen, som exempelvis bilvård, trädgårdsarbete, löpande hushållsarbete och enklare fastighetsunderhåll.
För arbetslösa akademiker är det angeläget att hitta lösningar som ger arbetslivserfarenhet där kunskaperna tas tillvara innan de blir inaktuella. Den av fyrpartiregeringen införda s k akademikerpraktiken bör få vara kvar. Precis som när det gäller ungdomspraktiken menar vi att även akademikerpraktiken bör utvecklas till någon form av praktik- och lärlingssystem med individuella utvecklingsplaner i nära samarbete med högskolan. Åtgärderna måste ha en medveten inriktning mot arbete i de sektorer som kan bedömas ha de bästa framtidsutsikterna. De medel regeringen tänkt sig använda till aspirantår kan användas för denna utvecklade akademikerpraktik. Kristdemokraternas ståndpunkter avseende ungdomsarbetslösheten utvecklas ytterligare i en särskild motion.
Långtidsarbetslöshet
Antalet långtidsarbetslösa har ökat under de senaste åren. Detta är allvarligt då långvarig arbetslöshet ofta leder till personliga och sociala problem. Dessutom riskerar arbetslösheten att permanentas på en hög nivå även vid högkonjunktur om antalet långtidsarbetslösa tillåts stiga.
Det är angeläget att arbetsmarknadspolitiken i kombination med kontantstödet utformas på ett sätt som så långt som möjligt förhindrar ''rundgång'' i systemen. Såväl arbetsförmedlingen som den arbetssökande måste ges incitament att ta varje möjlighet till riktiga arbeten. Detta får dock inte innebära att grundtryggheten rycks undan för redan hårt drabbade grupper.
Åtgärder och utbildning för att förhindra långtidsarbetslöshet måste på samma sätt som åtgärder mot ungdomsarbetslösheten inriktas mot kompetenshöjning som kan underlätta att få arbete i de branscher som kan antas ha de bästa framtidsutsikterna.
Särskilda projekt där folkrörelserna tillsammans med arbetsförmedlingar och kommun aktivt arbetar mot den passivisering och modlöshet som lätt blir följden vid framför allt långtidsarbetslöshet bör stöttas upp från länsarbetsnämnderna.
Aktiva åtgärder inriktade mot eget företagande
Arbetsmarknadspolitiken bör i ökad utsträckning uppmuntra till eget företagande. Starta-eget-bidraget är en viktig arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Vi menar att anslaget till denna verksamhet bör medge 5 000 platser per månad. Detta är en försiktigare ökningstakt än den som regeringen föreslagit. Arbetsförmedlingarna måste också ha möjlighet att följa upp och kontrollera att starta-eget-bidraget används för det avsedda. Därför bör ökningen inte ha den nivå som regeringen föreslagit eftersom man redan idag har problem med uppföljningen.
De förnyelseföretagsprojekt som drivits med arbetsmaknadspolitiska medel av M-Gruppen är utmärkta exempel på åtgärder som lett fram till att mer än tusen arbetslösa har fått arbete inom nystartade och växande företag. Dessa och liknande projekt måste även fortsättningsvis garanteras resurser.
Arbetsföretag
Regeringens förslag om inrättande av arbetsföretag avvisas.
Riktat anställningsstöd
Regeringens förslag om ett riktat anställningsstöd har mött berättigad kritik från samtliga inblandade parter. Det är en något inkonsekvent politik att först höja arbetsgivaravgifterna för samtliga för att sedan sänka temporärt för vissa. Bättre vore då att föra en konsekvent generell politik med stadigvarande sänkta arbetskraftskostnader. Förslaget om riktat anställningsstöd avvisas. Istället bör man fortsätta satsningen på rekryteringsstöd och ha beredskapsarbeten med i den arbetsmarknadspolitiska arsenalen.
Arbetslivsutveckling
En av många arbetsförmedlingar använd sista handsåtgärd har varit ALU. Denna form av åtgärd har visat sig fungera väl. Risken för undanträngningseffekter på den ordinarie arbetsmarknaden har också minskat. Det är därför märkligt att så drastiskt dra ned dessa åtgärder, något som regeringen nu föreslår. Uppgifterna om att det är svårigheter med att hitta projekt som lämpar sig för ALU-jobb verkar konstigt med tanke på den höga omfattning som denna verksamhet hade budgetåret 1993/94. Regeringen bör återkomma i denna fråga och tydligt redovisa grunderna för dessa påståenden med möjlighet att senare kunna ompröva storleksordningen på ALU.
Insatser för flyktingar och invandrare
Det är helt nödvändigt att med riktade åtgärder underlätta utomnordiska medborgares inträde på arbetsmarknaden. Situationen kan sägas vara akut på många platser. En särskild snabbarbetande kommission med deltagande av arbetsmarknadens parter bör få möjlighet att lägga nya förslag för att komma längre i denna fråga.
Arbetsmarknadsutbildning
På utbildningsområdet avseende såväl vanlig arbetsmarknadsutbildning som arbetsmarknadsutbildning inom det reguljära skolväsendet delar kristdemokraterna regeringens uppfattning förutom det nya förslaget om ny form för N/T-finansiering. Denna form av bidrag på 12 000 kr/mån för vidareutbildning avvisas.
När det gäller satsningarna på utbildning för att begränsa uppsägningar inom den offentliga sektorn är det nu en felaktig strategi att upprätta en avvecklingsplan för denna modell. Fortsatt effektiviering inom den kommunala sektorn kommer också fortsättningsvis att innebära att kommuner och landsting kan komma att friställa personal. Det måste då vara bättre med fortsatt möjlighet till utbildning för att möta näringslivets behov. Regeringen bör återkomma med en utvecklingsplan för denna utbildningsform som i första hand berör offentligt anställd personal.
Kristdemokraternas förslag om ett sabbatsår för den som är mellan 45 och 55 år bör också prövas. Genom att få rätt att göra ett förtida pensionsuttag under ett år ges ytterligare möjlighet till vikariatsplatser.
Personliga utbildningskonton är ytterligare ett sätt att höja kompetensen hos yrkesarbetande. Att genom skatteavdrag uppmuntra avsättningar till ett eget utbildningskonto skulle kunna vara en väg att höja utbildningsnivån och ge bättre möjligheter för fler att studera på högskole- och universitetsnivå.
Flyttningsbidrag
Kristdemokraterna avvisar det nyligen införda flyttningsbidraget som är en klar återgång till flyttlasspolitikens dagar. Kvarstår 50 000 000 kr för tidigare bidragsform för geografisk rörlighet.
ROT
Det är bra att en rejäl satsning görs på ROT-arbeten. Det är dock synnerligen klåfingrigt att avskaffa den avdragsrätt som gällt och fungerat på ett utmärkt sätt. Bidragsformen är en försämring men eftersom detta nu redan införts yrkar vi ej för tillfället på förändrade regler för ROT-insatserna. Det viktiga är nu att dessa genomförs så att fler byggnadsjobbare får arbete.
Regionalt kommissionsarbete
I syfte att på ett strategiskt sätt gå igenom vilka insatser som är bäst lämpade i olika regioner för att stärka respektive regions egen utvecklingskraft bör regeringen tillse att regionala kommissioner tillsätts med företrädare för såväl näringsliv som offentlig sektor samt politiker med uppgift att anpassa åtgärder och beslut efter de förutsättningar som finns i respektive region. Länsarbetsnämnderna vore en naturlig samordnare för ett sådant kommissionsarbete.
Regionalpolitik
För att skapa regional balans är det nödvändigt att arbetsmarknadspolitiken och den ekonomiska politiken harmoniseras med regionalpolitiken. I huvudsak ska regionalpolitiken vara generell och kompensera näringsliv och offentlig sektor i glesbygd för långa avstånd, brist på utbildad personal, sämre kringservice etc. En förstärkt infrastruktur är ett viktigt inslag i regionalpolitiken.
Arbetsmarknaden måste breddas i glesbygden. En strategisk satsning på utbildning och kompetenshöjning bland annat genom att skapa goda förutsättningar för de mindre högskolorna och distansutbildning, är en central del i en framåtsyftande regionalpolitik. En återbäring av skatten på elproduktion till de vattenkraftsproducerande länen skulle ge resurser till näringslivsinsatser och utveckling av kommunikationer i dessa regioner.
Vi utvecklar vår syn på regionalpolitiken i en särskild motion.
Arbetslöshetsförsäkring
Kontantstöd vid arbetslöshet ska utges genom en allmän och obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Denna ska finansieras med egen- och arbetsgivaravgifter, med i princip lika stora delar. Sett över en konjunkturcykel ska fonden inte gå med underskott.
Det regelverk för en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring som utformades av fyrklöverregeringen bör åter gälla.
Regeringens förslag om en åldersgräns för att få a-kassa visar sig nu vara otillräckligt utrett eftersom man inte vet vad man sparar på en sådan åtgärd. Numera anges siffran 500 miljoner. Det måste anses principiellt felaktigt att arbetstagare som kvalificerat sig för a-kasseersättning skall nekas sådan p g a ålder. Att kostnader på detta sätt flyttas över på kommunerna på samma sätt som med ungdomsgarantin är också ett brott mot principen att staten inte skall lägga på kommunerna nya åtaganden utan att samtidigt anvisa medel för dessa beting. Förslaget om åldersgräns för att erhålla arbetslöshetsersättning från a- kassa avvisas.
6. Reformerad arbetsrätt
Den arbetsrättsliga lagstiftningen måste utformas så att trygghet skapas för de anställda, utan att nyanställning och nytillträdande på arbetsmarknaden missgynnas. De förändringar i arbetsrätten som riksdagen beslutade om 1993 var en rimlig avvägning mellan dessa ambitioner. Riksdagen bör nu återställa reglerna som de var utformade före den 1 januari 1995 med bl a en förlängning av tiden för visstids- och provanställning till 12 månader. Regelförändringar som skapar ökade förutsättningar för att små- och medelstora företag skall anställa fler är positiva arbetsrättsliga förändringar.
7. Forskning och utbildning
En långsiktigt god tillväxt av den svenska ekonomin och därmed ökad sysselsättning bygger också på att forskning och utbildning har en prioriterad ställning. En internationellt framstående forskning är nödvändig för att svenskt näringsliv skall fortsätta att utveckla produkter som blir internationellt konkurrenskraftiga. Goda forskningsmiljöer är också viktiga för att behålla forsknings- och utvecklingsverksamhet i Sverige. Ett ökat inslag av forskarutbildade i den forskningsintensiva industrin är nödvändigt.
Utbytet mellan högskolor/universitet och näringsliv för att stimulera kommersialiseringen av forskning måste förbättras.
Det svenska utbildningssystemet måste rustas upp. En god grundutbildning behövs för att arbetskraften skall kunna bidra till ett effektivt näringsliv. Speciella insatser behövs för vidareutbildning. Ökade krav på flexibilitet i arbetslivet ställer också större krav på fortlöpande kompetensutveckling. Incitament till egen kompetensutveckling måste förstärkas. Ett system med exempelvis en kompetensutvecklingsförsäkring för att finansiera fortlöpande kompetensutveckling bör utredas.
Högre utbildning är en investering för såväl individen som för samhället. Studiefinansieringen ska göra det möjligt för alla att skaffa högre utbildning. Studielön, med möjlighet till kompletterande statliga lån, ger alla rimliga villkor och verkar rekryterande till högskole- och universitetsstudier. Kristdemokraternas syn på utbildning och forskning utvecklas i särskilda motioner.
8. Infrastrukturen
En väl fungerande infrastruktur är en förutsättning för att svenskt näringsliv skall kunna expandera. Staten har det grundläggande ansvaret för att infrastrukturen byggs ut och underhålles.
Under de senaste decennierna har investeringarna i väg- och järnvägsnäten varit eftersatta. Utvecklingen vände under fyrklöverregeringen. De senaste tre åren har investeringarna mer än tredubblats. Den upprustningen måste fortsätta och bygga på noggranna samhällsekonomiska bedömningar av olika investeringars lönsamhet. Framväxten av det gränslösa Europa leder bl.a. till att svenska företags transportkostnader blir relativt sett större än europeiska konkurrenters. Detta gäller i synnerhet företag i Norrland. Ett effektivt transportsystem är därför nödvändigt för att svenskt näringsliv i hela Sverige skall kunna vara långsiktigt konkurrenskraftigt.
Infrastrukturen omfattar även telekommunikationerna, där investeringarna sedan början på 1980-talet finansierats utanför statsbudgeten. Investeringarna i telesystemen har uppgått till närmare tio miljarder kronor per år det senaste decenniet. Utnyttjandet av telekommunikationer skapar ständigt nya möjligheter att effektivisera svenskt näringsliv, utbildningsväsende, sjukvård och offentlig förvaltning. Även möjligheterna till utveckling av glesbygdsregioner förbättras.
Sverige har sedan mycket lång tid en internationell tätposition när det gäller att använda telekommunikationer. Den ökande användningen av datorer har dock gjort att vi delvis tappat vårt försprång, eftersom det kommersiella utbudet av programvaror och applikationer på svenska släpar efter, jämfört med engelska och andra större språkområden. Därför bör användningen av informationsteknologi och avancerade telekommunikationer stimuleras, främst inom den offentliga sektorn. Därigenom skapas både effektivitetsvinster och en stabil grund för svenska leverantörer inom området.
Konkurrensen på telemarknaden bidrar till ökad effektivitet och lägre priser, framför allt på riks- och utlandssamtal. Konkurrensen har också visat sig leda till att telenät och annan infrastruktur byggts ut snabbare än tidigare planerat och till en högre kvalitet, även i glesbygden, än vad telelagen kräver. Denna utveckling bör fortsätta.
Vi har utvecklat vår syn på IT-utveckling respektive trafikpolitik i särskilda motioner.
9. Arbetsmarknadsfrågor inom EU
Arbetsmarknadspolitiken är en nationell angelägenhet. Sverige kan således fortsätta att bedriva en aktiv arbetsmarknadspolitik på samma sätt som förut även efter EU-medlemskapet. Vi har nu också en större möjlighet att dela med oss av våra erfarenheter av arbetsmarknadspolitik till andra länder inom EU. Sverige har -- åtminstone i ett historiskt perspektiv -- varit framgångsrikt jämfört med andra EU-länder när det gäller att hålla tillbaka långtidsarbetslösheten.
Inom EU diskuteras nu arbetsmarknadspolitiken och arbetslösheten livligt. Det står helt klart att gemensamma initiativ är nödvändiga för att förhindra den utslagning som den höga arbetslösheten innebär. Just sysselsättningen är en av de viktigaste frågorna för Sverige att engagera sig i inom EU. Det finns olika huvudfåror i debatten kring hur man ska komma till rätta med den höga arbetslösheten. Tre linjer kan urskiljas:Strukturella reformer och ökad flexibilitet. Här handlar det om att reformera skattesystem för att undvika skattekilar och flexiblare trygghetslagstiftning. Sänkta skattekilar för att främja tillväxten av nya jobb menar vi är en positiv utveckling.
Däremot finns det en konflikt inbyggd mellan flexiblare trygghetslagstiftning och rättviseaspekter som måste tas på allvar. Även om exempelvis USA på senare år har haft lägre arbetslöshet än vad som gäller inom EU måste det beaktas att detta bland annat beror på att en stor andel av befolkningen är mycket lågt avlönad och lever i stor social misär. De klyftor som finns i USA vill vi kristdemokrater inte ''importera'' hit. Förutom mänskligt lidande medför detta också direkta kostnader för samhället i form av kriminalitet, drogmissbruk etc.Åtgärder på efterfrågesidan. Främst har gemensamma investeringar i infrastruktur diskuterats och inventeringar gjorts på lämpliga projekt. Problemet med dessa satsningar är att de flesta EU-länder har hårt ansträngda statsfinanser och de flesta är överens om att finanspolitiken inte kan göras mer expansiv på bekostnad av större budgetunderskott. Hoppet står till lägre realräntor vilket skulle innebära positiva effekter på efterfrågesidan.
Vi kristdemokrater delar uppfattningen att utrymmet för efterfrågestimulanser över statsbudgeten är synnerligen begränsat i de flesta EU-länderna -- inte minst i Sverige. Däremot är det självfallet av stor betydelse att skapa förutsättningar för varaktigt lägre realräntor.Ökade insatser för aktiv arbetsmarknadspolitik och utbildning. Här har Sverige varit ett föregångsland, och vår uppfattning är att vi måste fortsätta att hävda arbetslinjen i arbetsmarknadspolitiken. Inte minst i rådande läge med en tillväxt i ekonomin är det av största betydelse att utbildningsväsende och arbetsmarknadspolitik klarar av matchningen mellan de nya jobben och arbetskraften. Det har stor betydelse för att eliminera flaskhalsar i olika delar av ekonomin som i sin tur skulle kunna bli inflationsdrivande.
Som framgår ovan vill vi inte låsa fast oss vid en linje som skulle vara den enda rätta. Åtgärder behövs på såväl utbuds- och efterfrågesidan som i arbetsmarknadspolitik och utbildning. Vi vill dock betona vikten av åtgärder på skatteområdet för att sänka skattekilarna på arbete och en fortsatt aktiv arbetsmarknadspolitik med betoning på utbildning och löpande kompetensutveckling. När det gäller skatteområdet menar vi kristdemokrater att en huvuduppgift bör vara att verka för en gemensam politik med sikte mot en skatteväxling -- för miljön och jobben -- med lägre skatter på arbete och högre skatter på miljöbelastande utsläpp, energi och knappa naturresurser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen antar de riktlinjer för arbetsmarknadspolitiken som anges i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utveckla den tidigare ungdomspraktiken till ett system med praktik- och lärlingsplatser i samarbete med gymnasieskolan,
3. att riksdagen avslår regeringens förslag om ungdomsintroduktion,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av s.k. ungdomsskattsedel,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att behålla akademikerpraktiken och utveckla denna i samarbete med högskolan,
6. att riksdagen avslår regeringens förslag om inrättande av arbetsföretag,
7. att riksdagen avslår regeringens förslag om riktat anställningsstöd,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen skall återkomma med en redovisning om ALU,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ytterligare insatser för att få in utomnordiska medborgare på arbetsmarknaden,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omfattningen på starta-eget- bidrag, detta innebär en besparing på 500 000 000 kr,
11. att riksdagen avslår regeringens förslag om ny form av N/T-finansiering, detta innebär en besparing på 1 200 000 000 kr räknat på 12 månader,2
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ta tillvara folkhögskolors och bildningsförbunds kompetens i datortekverksamheten,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen skall återkomma med en utvecklingsplan för möjligheten till utbildning för personal som annars friställs i kommuner och landsting,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av rätt till sabbatsår,2
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av personliga utbildningskonton,
16. att riksdagen avslår den nya formen av flyttbidrag, detta innebär en besparing på 400 000 000 kr,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilda projekt i samverkan mellan arbetsförmedling, kommun och folkrörelser för att motverka den passivisering och modlöshet som lätt blir följden vid framför allt långtidsarbetslöshet,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionalt kommissionsarbete för att stärka respektive regions egen utvecklingskraft,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av en allmän och obligatorisk arbetslöshetsförsäkring,
20. att riksdagen avslår regeringens förslag om åldersgräns för att erhålla a-kasseersättning,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en reformerad arbetsrätt,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges arbete inom EU vad gäller arbetsmarknadsfrågor.
Stockholm den 25 januari 1995 Alf Svensson (kds) Dan Ericsson (kds) Göran Hägglund (kds) Inger Davidson (kds) Mats Odell (kds) Rose-Marie Frebran (kds) Chatrine Pålsson (kds)
1 Yrkande 4 hänvisat till SkU. 2 Yrkandena 11,14 hänvisade till SfU.