I finansplanens prognos för utvecklingen på arbetsmarknaden beräknas den totala arbetslösheten 1998 uppgå till 9,5 % av arbetskraften. Detta är en nivå som inget riksdagsparti anser acceptabel. Mycket talar för att den enda vägen mot lägre arbetslöshetstal är att de små och medelstora företagen tillåts expandera och framför allt att nya småföretag startas. Därför måste en av riksdagens viktigaste uppgifter under mandatperioden bli att finna modeller för hur fler människor ska förmås att ta steget att starta nya företag. En icke oväsentlig del i en sådan politik blir att skapa förmånliga villkor för nyföretagande. Sedan juli 1993 är starta-eget-bidraget en prioriterad åtgärd inom arbetsmarknadspolitiken. Härom råder inga delade meningar mellan de flesta riksdagspartier. Starta-eget-bidraget har fallit väl ut och antalet har fördubblats mellan budgetåren 1992/93 och 1993/94 då antalet beslut uppgick till 18 000 st. Ställda i relation till antalet arbetslösa är emellertid även dessa nivåer otillräckliga.
Ett steg för att ytterligare underlätta etableringen av fler nya företag är att vidga personkretsen som har rätt att utnyttja starta-eget-bidragen. Det är förståeligt om många i en arbetslöshetssituation avstår från att ta det stora klivet att starta ett eget företag.
Att starta ett eget företag kräver inte bara en god affärsidé, utan också betydande kunskaper i ekonomi, marknadsföring etc. Dessutom är det en fördel om den person som startar eget har ett eget kapital att sätta in i sitt företag eller alternativt har en ekonomisk buffert i hushållsbudgeten för att klara av de perioder med låga inkomster som oftast är förknippade med den första tiden som småföretagare. Det är få arbetslösa som har möjlighet att bygga upp ett sådant eget kapital, och alla har inte heller de grundläggande kunskaper som behövs för att lägga upp en god företagsstrategi. Enligt min mening bör systemet med starta-eget-bidrag ses över med syfte att ytterligare öka personkretsen till att omfatta även de personer som redan har en fast anställning. För att detta ska kunna bli möjligt bör rätten till tjänstledighet ses över. På så sätt kan den person som vill pröva att starta ett nytt företag göra det utan att förlora tryggheten av att ha kvar sin gamla anställning om det skulle visa sig att det nya företaget inte blir tillräckligt bärkraftigt. Starta-eget-bidraget för denna personkrets bör emellertid villkoras med att den anställning som nyföretagaren är tjänstledig från ersätts med ett utbildningsvikariat. På så sätt kan fördelarna från två arbetsmarknadspolitiska instrument kombineras med nytta för alla inblandade parter och förhoppningsvis kan fler nya företag etableras som ett led i att bekämpa arbetslösheten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att personkretsen med rätt att söka starta-eget-bidrag utökas till att omfatta även dem med fast anställning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att rätt till tjänstledighet bör ges för anställda som erhåller starta-eget-bidrag.
Stockholm den 25 januari 1995 Ola Ström (fp)