Varje människa, oavsett kön, ska ha rätt att leva sitt liv i frihet och oberoende. Ett eget arbete med en lön som går att leva på är själva grunden för detta. Andelen sysselsatta kvinnor är nästan lika stor som andelen män. Kvinnor och män i Sverige har möjligheter att kombinera förvärvsarbete med ansvar för hem och barn under förutsättning att det finns en väl utbyggd offentlig sektor.
Men arbetsmarknaden är segregerad på många olika sätt bl.a. när det gäller rätten till heltidsarbete. Och det är ett problem som i huvudsak drabbar kvinnor eftersom mer än 85 % av de deltidsarbetande är kvinnor. Många av dem är ofrivilligt deltidsarbetande med deltidsarbetslöshet som följd. Självfallet önskar många arbeta deltid, men alltför många av de deltidsarbetande är missnöjda med sin situation och önskar heltidsarbete.
För många deltidsarbetande är det omöjligt att kunna försörja sig utan att få stöd från stat och kommun genom bidrag. För de allra flesta krävs ett heltidsarbete för att kunna leva ett självständigt liv såväl under yrkeslivsperioden som när man är pensionär. Eftersom ofrivilligt deltidsarbete och deltidsarbetslöshet till största delen är ett problem som drabbar kvinnor som arbetar inom traditionellt kvinnodominerade sektorer som t.ex. handel, vård och omsorg så är det också en viktig fråga i det fortsatta arbetet för jämställdhet mellan kvinnor och män.
När det gäller arbetsgivarens ansvar så måste det förtydligas och den enskildes rättigheter stärkas. Rätten till heltidsarbete bör vara en självklarhet även inom kvinnodominerade arbeten och de deltidsarbetande som så önskar måste ges rimliga förutsättningar att få ett heltidsarbete. Det är därför angeläget att möjligheten för deltidsarbetande att få företräde till heltidsarbete utreds.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om deltidsarbetandes situation på arbetsmarknaden.
Stockholm den 20 januari 1995 Helena Frisk (s)