Arbetslösheten är Sveriges allvarligaste politiska problem. Mot slutet av förra året var 13,5 % av arbetskraften öppet arbetslösa eller sysselsatta genom arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det kan konstateras att arbetslöshetstalen inte uppvisat någon större förändring. Denna höga och djupt deprimerande arbetslöshet på knappa 14 % har lett till en ökad andel långtidsarbetslösa.
Många länder, främst i västra Europa, har upptäckt att hög arbetslöshet som skapas under lågkonjunktur inte försvinner av sig självt när landet går in i en högkonjunktur. Erfarenheten är att man har skapat en betydande andel långtidsarbetslösa som har slagits ut för fort från den ordinarie arbetsmarknaden. En viktig orsak till detta är förmodligen bristande arbetsmarknadspolitiska insatser under lågkonjunkturen.
Sverige står nu inför risken att upprepa andra länders misstag. Den höga arbetslösheten leder till att många riskerar att tappa kontakten med arbetsmarknaden. Om så skulle bli fallet väntar svåra sociala konsekvenser för landet som helhet, och man kan tala om ett sammanbrott för den generella välfärdspolitiken. En offensiv arbetsmarknadspolitik innebär att aktiva insatser ska förordas före passiva. Internationell forskning visar att möjlighet till passivt kontantstöd under långa perioder kan motverka en återkomst till arbetsmarknaden.
Socialdemokraterna utlovade i valrörelsen att kampen för jobben var högst prioriterad. De åtgärder som den socialdemokratiska regeringen sedan presenterat är främst inriktade på insatser för det privata näringslivet, utbildningen samt att övervältra ytterligare arbetsmarknadspolitiskt ansvar på kommunerna, bl.a. genom att förlänga det kommunala ansvaret för ungdomar med ett år. Mycket litet handlar om sysselsättningen i den offentliga sektorn, trots att flera av regeringens föreslagna åtgärder för att minska budgetunderskottet och sanera statsskulden innebär ytterligare påfrestningar för kommuner och landsting. Socialministern har också uttalat att hon anser att landstingen inte kan säga upp flera utan att klara sina åtaganden.
Under förra året har flera kommuner och landsting tecknat avtal med länsarbetsnämnderna i syfte att inte låta personal i den offentliga sektorn gå ut i öppen arbetslöshet. De flesta avtal löper snart ut och AMS bedömning är att det bl.a. i Östergötland inte finns medel för att förlänga dessa avtal.
Det är mot denna bakgrund som tanken på den s.k. Östgötamodellen väckts. Idén går ut på att medel som idag används för passiva arbetsmarknadsåtgärder ska kunna användas för aktiva insatser. Det är i princip samma idé som finns bakom förslagen att använda sjukförsäkringsmedel till aktiva rehabiliteringsinsatser.
Ett exempel på vad Östgötamodellen kan betyda, och som tidigare anförts i debatten, är att man skulle kunna använda passiva a-kasseersättningar som dellön för personer som hotas av uppsägning. Arbetsgivaren tillskjuter mellanskillnaden för att uppnå avtalsenlig lön för den enskilde. På så sätt skulle människor som hotas av arbetslöshet ges möjlighet att behålla sina nuvarande arbetsuppgifter till dess att arbetsmarknadssituationen förbättras. Detta ska dock inte innebära att personal, inom exempelvis offentlig verksamhet, är kvar på sin gamla tjänst eller arbetsplats. Det är fullt möjligt att skilja ut den personal som kommer i åtnjutande av Östgötamodellen från den ordinarie arbetsorganisationen. Detta är relativt enkelt att göra inom vård- och omsorgssektorn, där behoven alltid överstiger resurserna.
Slutresultatet skulle bli att arbetslösheten dämpades och att statens medel för kostnader för arbetslösheten användes effektivare och mer i enlighet med den av regeringen omhuldade arbetslinjen.
I den debatt som tidigare förts i denna fråga har några argument kommit att användas mot Östgötamodellen. Ett argument är att staten inte ska angiva detaljreglerade och centraliserade lösningar. Men det innebär i så fall att anvaret för arbetsmarknadspolitiken förs över till regionala och kommunala aktörer. Detta kan leda till att regionala ojämlikheter på den svenska arbetsmarknaden konserveras eller t.o.m. förstärks.
Ett annat argument mot Östgötamodellen skulle vara ett sätt att, i de fall de riktas mot offentliga arbetsgivare, förstärka den kommunala ekonomin och försvaga statsfinanserna. Arbetsmarknadsminister Sundström påpekade vid en frågestund i riksdagen den 29 november 1994 att kommunernas finansiella situation är bättre än statens. Det är förvisso sant.
Men Östgötamodellen handlar inte om en ökning av statliga anslag, utan om en omfördelning av statliga utgifter orsakad av arbetslösheten från passivt kontantstöd till aktivt arbete.
Den förstärkning av den kommunala ekonomin som Östgötamodellen innebär skulle då inte riskera att leda till att det viktiga omvandlingstrycket i den kommunala sektorn dämpades.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om aktiv arbetsmarknadspolitik genom Östgötamodellen.
Stockholm den 25 januari 1995 Karl-Göran Biörsmark (fp)