Kontorsadministrationen befinner sig i en strukturkris, som för dem som arbetar där är lika omskakande som för dem som arbetade på varven, när krisen kom där. De förändringar som tekniken medför gör att de uppgifter som utförts av särskilda sekreterare, assistenter, löneadministratörer, bokföringskontorister etc. inte kommer att efterfrågas i samma omfattning som tidigare. När konjunkturen vänder blir det inte några gamla sysslor för dem att återgå till.
De strukturella förändringarna inom kontorsområdet är den största förändringen i svenskt arbetsliv efter omstruktureringen av svensk varvsindustri. Stora rationaliseringar pågår bl.a. inom det kommunala och statliga området samt bankerna.
Kontorsbranschens kris är inte lika uppmärksammad som byggbranschens. Ett skäl kan vara att det handlar om kvinnor. Ett annat skäl kan vara att yrkena är spridda på alla branscher och arbetsplatser, alla företag, förvaltningar, myndigheter och organisationer. Krisen syns inte lika tydligt när neddragningar görs på ett stort antal arbetsplatser som när en stor arbetsplats läggs ner.
Till stor del beror utslagningen från arbetsplatsen och svårigheten att komma tillbaka på de nya kompetenskrav det förändrade arbetslivet ställer. Det behövs en omorientering av yrkesinriktningen för de kontorsadministratörer som redan förlorat sitt arbete och övriga, som riskerar att göra det. De traditionella kontorsyrkena kommer inte att finnas kvar. I en undersökning av TCO besvarade 350 personalchefer frågor om kontorsyrkets förändring. 40 % av dem räknar med fortsatta minskningar kommande fem år. Alla säger att det är kompetens inom bl.a. data, ekonomi och språk som behövs.
Kontorsyrkesgruppen är stor och fördelad till alla arbetsplatser. Förändringarna kommer att fortsätta, med bestående konsekvenser för en mängd kvinnor. Det är nödvändigt att särskilda insatser görs för att underlätta omorienteringen. En kontorsadministrativ varvsproposition behövs.
Regeringen bör ge Arbetsmarknadsverket i uppdrag att lägga fram förslag till innehåll och finansiering av ett åtgärdsprogram för kontorsadministratörers omorientering. Programmet skall ge möjligheter att förnya och bygga på grundutbildning och att i praktiken prova på arbetsuppgifter inom nya områden. Stimulansåtgärder för arbetsgivare att satsa på kompetensutveckling i dessa yrkesgrupper bör också ingå.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett åtgärdsprogram för kontorsadministratörers omorientering.
Stockholm den 24 januari 1995 Anders Nilsson (s)