I prop. 1994/95:100 föreslås att möjligheter att bevilja arbetsmarknadsutbildning utomlands skall upphöra.
Under senare år har det framstått som allt mer angeläget att via utbildning (både reguljär och arbetsmarknads) skapa ökade marknadskontakter utomlands för små och medelstora företag. På Gotland pågår flera arbetsmarknadsutbildningar med bland annat syftet att i utlandet skapa nya marknadsmöjligheter för gotländska företag. (Europaskolan genom EDUCTUS och exportsäljarutbildning genom Exportrådet).
Med hänsyn till att vi från årsskiftet är medlemmar i EU framstår det som än mer angeläget att möjligheten att bevilja arbetsmarknadsutbildning utomlands kvarstår. Den arbetsmarknadspolitiska utredningen, som nu pågår, kan genom tilläggsdirektiv överväga behovet av arbetsmarknadsutbildning utomlands.
Lönebidragen föreslås trappas ner för att fr.o.m. budgetåret 1995/96 få lämnas med högst 90 % och fr.o.m. budgetåret 1997 med högst 80 %. Man skulle uppnå en smidigare lösning, till samma kostnad, om den genomsnittliga bidragsnivån beslutades ligga på 90 resp 80 %. Om 80 % blir den högsta tillåtna nivån innebär det för den marknad som omfattas av ideella organisationer (kultur, idrott m.m.) negativa effekter. De ideella organisationerna betyder mycket för samhället samtidigt kan det vara svårt att undvika öppen arbetslöshet för alla de som i dag är anställda med 90 % lönebidrag inom ''Organisationssverige''.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsdirektiv till den arbetsmarknadspolitiska utredningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lönebidrag.
Stockholm den 24 januari 1995 Lilian Virgin (s) Ingibjörg Sigurdsdóttir (s)