Den 1 juli 1992 upphörde det tidgare arbetsmiljöavtalet, som reglerade företagshälsovården.
Den borgerliga regeringen tillsatte vid årsskiftet 1991/1992 en utredare, generaldirektören för Riksförsäkringsverket K G Scherman, att se över företagshälsovårdens organisation och finansiering. Den 1 januari 1993 slopades det generella bidraget till företagshälsovården.
Sedan 1993 finns inget centralt avtal för företagshälsovården. Några enstaka LO-förbund, t.ex. Svenska Pappersindustriarbetareförbundet och Svenska Träindustriarbetareförbundet, har tecknat avtal med sin motpart. Rent allmänt bedöms dessa vara mycket svaga.
Företagshälsovården har sedan 1993 utvecklat sig på mycket olika sätt. Ett begränsat antal FHV-centraler har numera en företagshälsovård som är acceptabel.
Ett flertal företag köper nu olika tjänster i olika grad från FHV-centralerna.
Det finns de som köper tjänster från flera centraler, t.ex. läkare från en, skyddsingenjörer från en annan och sjukgymnaster från en tredje. När så sker slås en av de viktigaste sakerna sönder, nämligen den sammanhållna resursen.
Framför allt påverkar ovanstående möjligheten till en aktiv och bra rehabilitering. Det blir nästan omöjligt för försäkringskassan, och i förlängningen också den fackliga organisationen, att medverka till en bra rehabilitering.
Sverige ratificerade 1985 ILO-konventionen (nr 161) och en rekommendation (nr 171) om företagshälsovården. Sverige är som land anmält för brott mot denna ILO- konvention. Vi uppfyller inte de minimikrav som denna konvention innebär.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning för lagstiftning beträffande företagshälsovården.
Stockholm den 25 januari 1995 Arne Kjörnsberg (s) Berndt Ekholm (s)