En aktiv arbetsmarknadspolitik med målsättningen att ge arbete åt alla bör förutom ansträngningar att tillskapa fler arbetstillfällen även förhindra utslagningen från arbetslivet. Satsningar på att förebygga arbetsolycksfall, arbetsrelaterade sjukdomar och förslitningsskador samt skapa bra förutsättningar för rehabilitering har stor betydelse för såväl arbetsgivare, arbetstagare som behovet av att minska kostnaderna för offentlig verksamhet.
Den senaste tiden har rapporter framlagts som pekar på att antalet arbetsskador och antalet personer som förtidspensioneras ökar. Enligt LO:s egna undersökningar är den faktiska pensionsåldern i genomsnitt 58,5 år och varje år beviljas cirka 50 000 nya förtidspensioner. Enligt LO drabbas kvinnor i högre utsträckning där 59 % av gruppen kvinnor i åldern 60--64 år var förtidspensionerade 1992/93. För de allra flesta har långvariga sjukdomsperioder föregått besluten om förtidspensionering. Arbetarskyddsstyrelsen redovisar samtidigt en ökning i antalet anmälda arbetsskador för tredje året i rad 1994, där de under andra halvåret ökade med 38 % jämfört med samma period året innan. Detta är djupt otillfredsställande främst med tanke på de mänskliga konsekvenserna och den försämring i livskvalitet som en nedsättning av hälsotillståndet innebär för den enskilde, men även med tanke på de samhällsekonomiska konsekvenserna.
Dagens arbetsmarknad kännetecknas av både hög efterfrågan på kvalificerad arbetskraft inom vissa branscher, men samtidigt stora krav på kostnadsbesparingar och nedskärningar med permitteringar i andra, främst offentliga verksamheter. Utslagningen av människor med begränsad arbetsförmåga är fortsatt överhängande trots att vi allmänt talar om att vi befinner oss i en högkonjunktur.
För att förhindra att antalet arbets- och förslitningsskador fortsätter att öka är det också viktigt att värna om att rekryteringen till de nya jobben samt introduktioner och instruktioner genomförs på ett sätt som bidrar till att förebygga uppkomst av ohälsa i arbetslivet. Detta gäller inte minst för grupper, som är nytillträdande till eller stått utanför arbetsmarknaden, som t.ex. ungdomar och långtidsarbetslösa. Det är en ytterst värdefull investering för såväl den enskilde, företagen som för samhället att satsa på förebyggande åtgärder i form av satsningar på ''Det goda arbetet'' (god arbetsmiljö i ett totalperspektiv) som att skapa väl fungerande rehabilitering ute på arbetsplatserna. Detta har inte minst erfarenheterna från Arbetslivsfonderna visat.
Företagshälsovården är i dessa sammanhang en resurs, som kan erbjuda erforderlig kunskap och kompetens så att arbetsgivarna klarar att leva upp till sitt ansvar i god arbetsmiljö och rehabilitering. Ett arbete som naturligtvis skall bedrivas i självklar samverkan med arbetstagarna men även övriga resurser som samhället kan erbjuda. Tyvärr har företagshälsovården tvingats till stora nedskärningar under senare år, vilket bekräftas av den utredning som Statskontoret gjort (Statskontoret 1994:17). Där konstateras att branschen förlorat cirka en fjärdedel av sin kompetens räknat i helårstjänster. Antalet anslutna arbetstagare med tillgång till företagshälsovård har minskat med cirka 10 % sedan 1992. De erfarenheter och det kunnande som branschen utvecklat riskeras att försvinna eller göras mindre tillgänglig, då en krympande personalstyrka ute på företagshälsovårdens centraler tvingas betjäna fler med långa väntetider som följd. Orsakerna till denna negativa utveckling och de problem som branschen brottas med beror främst på att statsbidragen avskaffades och att avtalen om företagshälsovården mellan arbetsmarknadens parter inte slutits mer än i begränsad omfattning.
Enligt vår mening bör alla anställa försäkras tillgång till företagshälsovård av god kvalitet. Ansvaret för företagshälsovårdens framtid är sedan länge oviss och Statskontorets utredning visar att en femtedel av de enheter som i dag finns kvar räknar med ytterligare försämrade förutsättningar att driva verksamheten vidare. Därför anser vi att regeringen bör medverka till att alla arbetsgivare snarast blir skyldiga att tillhandahålla företagshälsovård. Den skall vara arbetsgivarnas och arbetstagarnas gemensamma resurs och kunna erbjuda medicinsk, teknisk, ergonomisk och psykosocial kompetens för det förebyggande arbetsmiljöarbetet och insatser för rehabilitering på arbetsplatser. Detta kan uppnås genom att förmå parterna att ingå avtal alternativt att regeringen lagstiftningsvägen tillförsäkrar att Sverige uppfyller kraven i ILO-konventionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatorisk företagshälsovård.
Stockholm den 25 januari 1995 Torgny Danielsson (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Ann-Kristine Johansson (s) Bo Finnkvist (s) Jarl Lander (s)