Sammanfattning
Förutsättningen för att omvandla dåliga arbetsmiljöer och att utveckla svenskt näringsliv heter kompetensutveckling. Näringslivets vinster är mycket större än investeringsvolymerna. Det krävs nu vinstavsättningar för att alla löntagare skall kunna erhålla kompetensutveckling. Vänsterpartiet gör detta i form av Framtidsfondssystem. Vinstavsättningar skall tillföras fonden där löntagarnas inflytande skall vara starkt.
Utgångspunkter
En av dagens största fördelningspolitiska frågor är rätten till kompetensutveckling. Större resurser än någonsin läggs ned på personalutbildning. Dessa satsningar når dock enbart 1/3 av de anställda. De med de sämsta lönerna och minsta arbetsinnehållet satsas det också minst på. För individen innebär detta en permanent tillvaro i arbeten med låg lön och större hälsorisker. Ställningen på arbetsmarknaden försvagas också då kraven på utbildning blir allt större.
Ökad kompetens ger flexibilitet att fritt välja arbete i framtiden. För nationen innebär en svag kompetenspolitik sämre näringsstruktur, minskad utvecklingskraft och produktivitet, högre kostnader för socialförsäkringar och sjukvård. Svenskt arbets- och näringsliv behöver satsa mer på utbildning för alla och ny arbetsorganisation för att kunna möta framtidens krav.
Fördelningspolitik handlar inte enbart om fördelning av pengar. Rätten till kompetensutveckling är minst lika viktig. Den handlar om möjligheten att tillvarata den nya informationsteknologins framsteg liksom annan ny teknik. Det handlar om demokrati och jämlikhet, det vill säga arbetarrörelsens klassiska kamp för människans frigörelse från alla former av förtryck och underordning. Motsättningen mellan arbete och kapital har här idag ett av sina viktigaste frontavsnitt.
I frågan om kvinnors underordning är kompetensutveckling central. Kvinnor har sämre löner, mer arbetsskador och mindre inflytande i alla maktcentra. Därför är kvinnors rätt till kompetensutveckling en hävstång i kampen för jämställdhet.
Erfarenheter
Den 1 juli 1995 läggs Arbetslivsfonden (ALF) ner. Den kom till genom tillfälliga vinstavsättningar när ekonomin var överhettad. De positiva erfarenheterna som måste tas tillvara är bland annat att ett yttre omvandlingstryck i form av kompetent personal på ALF kan driva på utvecklingen i de enskilda företagen. Genom krav på egeninsatser ökas också kraven och kvaliteten på de projekt som sätts i gång.
Genom att påvisa det positiva sambandet mellan kompetensutveckling och förbättrad arbetsorganisation å ena sidan med bättre produktivitetsutveckling å andra sidan ökar viljan i arbetsgivarnas långsiktiga satsning på personalen. Hög effektivitet nås inte genom kontroll och övervakning, utan genom kunniga och motiverade löntagare. Detta måste dock vara en mycket långsiktig satsning och inte starkt konjunkturberoende.
Fonder som arbetar utifrån en målstyrning ger också en ökad möjlighet att utveckla kompetensarbetet utifrån de erfarenheter som fås under arbetets gång. En alltför detaljerad reglering är ett hinder.
I det fortsatta arbetet måste också vissa problem uppmärksammas. ALF:s medel gick i början till största delen till de större företagen. Dels har de störst kunskap om arbetsorganisationens problem, dels de största resurserna att formulera bra ansökningar. De mindre företagen måste i större utsträckning nås via uppsökande verksamhet.
Resultatet av samhälleliga satsningar på kompetensutveckling skall inte vara beroende på hur bra man är att skriva ansökningsblanketter. En större koncentration bör också ske där problemen är som störst. Detta gäller både enskilda arbetsplatser och individer som ej erhållit kompetensutveckling.
I detta sammanhang bör det också uppmärksammas att arbetsmarknaden är i stor förändring. Allt fler får tillfälliga anställningar eller på annat sätt en lösare kontakt på arbetsmarknaden. Det är svårt att via arbetslivsanknutna satsningar nå dessa grupper. Här måste samhället i andra former satsa hårt på en återkommande vuxenutbildning till de grupper som är i störst behov.
Läget i dag
Enligt finansplanen beräknas industrins driftöverskott 1995 uppgå till 118 miljarder kr; detta skall jämföras med industrins totala investeringar på 54 miljarder kr. Den vinstökning som kommit de senaste åren beror till stor del på försvagningen av kronan. Överskotten bland de privata företagen är lika uppenbara som underskotten i statens finanser.
Företagens historiska kontrakt med samhället blir allt svagare. De vinstrika företagen lämnar samhällets problem allt längre bakom sig. Denna ojämlika makt- och resursfördelning är en tidsinställd bomb i det moderna samhället. Denna utvecklingstendens som stärkts alltmer är ett hot mot den demokratiska välfärdsstaten. Det finns mycket starka skäl för att företagens vinster används till att bättre fördela kompetensutveckling i arbetslivet.
Finansieringen av en Framtidsfond bör därför ske via årliga vinstavsättningar. Ett grundavdrag kan ev. göras så att mindre företag med dålig lönsamhet ej omfattas av vinstdelningen.
Dessa vinstavsättningar bör vara permanenta. Utveckling av arbetsorganisation och de anställdas kompetens liksom avveckling av dåliga arbetsmiljöer måste vara ett långsiktigt arbete och inte beroende av tillfälliga konjunktursvängningar. Tudelningen av ekonomin med en explosionsartad ökning av exportföretagens vinster nödvändiggör snabbhet och handlingskraft.
Snart kommer en avtalsrörelse som utan skarpa förslag om vinstdelning kan leda till en stark splittring av Sverige och löntagarkollektivet. Höga vinster måste användas till att förbättra verkligheten för dem med tunga och slitsamma jobb och tillika låga löner. Att skjuta problemen framför sig är ingen lösning, det blir då bara värre.
Mål
Målen för fondens arbete bör vara:
1. Att satsa på kompetensutveckling och utvecklande av arbetsorganisation på ett integrerat sätt för att förbättra arbetsmiljöer och produktivitet. Satsningarna skall gälla sådant som ej kan räknas till ordinarie personalpolitik eller arbetsmiljökrav enligt gällande lag.
2. Att de med de största behoven målmedvetet skall prioriteras. De som ej eller i ringa grad erhållit kompetensutveckling måste nås. Kvinnors arbetsplatser samt kvinnor på mansdominerade arbetsplatser skall ha särskilda program.
3. Mindre företag skall i ökad utsträckning uppsökas. Olika myndigheter som riktar sig till företag i arbetslivsfrågor måste samverka bättre. Detta dels för att uppnå bättre resultat där de största problemen finns, dels för att underlätta småföretagarnas kontakter med arbetslivets myndigheter.
4. Uppsökande verksamhet skall regionalt riktas till arbetsplatser med de största problemen. Varje år skall de 100 värsta arbetsplatserna omvandlas. Samverkan skall ske med alla regionala arbetslivsmyndigheter.
5. På alla nivåer skall löntagarinflytandet vara starkt.
Riktlinjer för fondens arbete
Vinstavsättningar skall göras varje år. En mindre del av denna avsättning stannar lokalt. Arbetsgivare och den lokala fackföreningen gör program för medlens användning. För att få ett yttre omvandlingstryck och nya impulser skall ett sådant program godkännas av den regionala fonden. De lokala parterna skall vara överens om programmet. Kan man ej komma överens inom budgetåret går medlen vidare till den regionala fonden.
Merparten av vinstavsättningarna tillfaller en regional fond. I den regionala fondstyrelsen skall bland annat arbetsmarknadens parter och olika arbetslivs- och arbetsmarknadsorgan ingå. Den regionala fonden skall rikta sig till alla arbetsplatser, även kommunala och statliga. Fonden skall dels behandla programansökningar, dels ansvara för uppsökande verksamhet. Den skall också utvärdera arbetsplatsprogrammens resultat. För att erhålla medel från den regionala fonden krävs en egenfinansiering av arbetsgivaren.
En mindre del av medlen skall gå till en nationell fond. Den skall vara till för olika branschprogram och annat nationellt utvecklingsarbete som direkt kan användas på olika arbetsplatser. Det kan vara metodutveckling, handikappanpassad arbetsorganisation, kvinnoanpassad arbetsutveckling. Forskningsvärldens erfarenheter skall också tas tillvara för detta arbetsplatsinriktade utvecklingsarbete.
I väntan på att ett vinstdelningssystem tagits fram föreslår Vänsterpartiet att bolagsskatten höjs från 28 till 30 procent. Den bedöms ge 2,1 miljarder kr, se vidare Vänsterpartiets skattemotion. En del av Arbetslivsfondens överskott vid avvecklingen den 1 juli 1995 skall användas så att Framtidsfonden snabbt kan komma igång.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till system av Framtidsfonder enligt vad i motionen anförts,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Framtidsfondens finansiering,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att överföra medel från Arbetslivsfondens överskott till Framtidsfonden.
Stockholm den 22 januari 1995 Gudrun Schyman (v) Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v)