Det är ingen nyhet att ungdomar med funktionshinder har problem att få ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden.
Den beslutade ungdomsintroduktionen skall vara förenad med vägledning och en individuell utvecklingsplan. Företag ges möjlighet att utan egen kostnad introducera ungdomar i arbete under fyra månader. Förutsättningen är att arbetsgivaren förbinder sig att anställa den unge under sex månader efter praktikens slut. Detta gäller dock ej lika för alla.
Det beslut som senast är taget av Sveriges Riksdag lyder som följer: ''för arbetshandikappade ungdomar bör arbetsförmedlingen vid behov få förlänga praktikperioden''. Alltså en fortsatt ''bidragsanställning''.
Det får inte vara så att ungdomar med funktionshinder får sämre möjligheter än andra att komma in i arbetslivet. Vad man nu gjort är att skapa nya särlösningar som underblåser fördomar om att funktionshinder är detsamma som arbetshandikapp. Den arbetsgivare som tar emot en ungdomspraktikant räknar naturligtvis med att praktikanten skall göra en arbetsinsats. Att göra de undantag för provanställning som nu är beslutade, gagnar endast arbetsgivare som vill utnyttja ungdomar som gratis arbetskraft.
Bland funktionshindrade ungdomar diskuteras synen på anställningsförhållanden ofta och livligt. Precis som inom andra delar av samhället finns naturligtvis delade uppfattningar vad gäller synen på anställningsförhållanden och bidrags- eller icke bidragsfinansiering.
Dock har man i sitt senaste ställningstagande kommit fram till att man som grupp skall sträva efter så lika villkor som möjligt och man är medveten om vilka konsekvenser det kan komma att få. I denna diskussion har man också konkreta förslag till åtgärder som på andra sätt skulle underlätta för den funktionshindrade att ta sig in på den reguljära arbetsmarknaden. Två av de pådrivande organisationerna bakom detta ställningstagande är DUNS (De unga neurologiskt handikappade i Sverige) och ALLAN-gruppen (en sammanslutning av flertalet organisationer för unga handikappade i Sverige).
Den uppfattning som ger till uttryck att arbetsgivare inte kommer att ta emot ''arbetshandikappade'' ungdomar om de förbinds att anställa dem i 6 månader delas ej av den i detta fall berörda gruppen, vilket i sig är en mycket viktig synpunkt.
Arbetsgivarens intresse beror på den introduktion som arbetsförmedlingens personal ger och de olika stödåtgärder som ungdomar med funktionshinder kan erhålla. Om dessa insatser fungerar bra behöver inte ett funktionshinder vara liktydigt med ett arbetshandikapp.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den nya ungdomsintroduktionen med fortsatt provanställning skall vara en möjlighet för alla ungdomar,
2. att riksdagen för en kontinuerlig och öppen debatt med företrädare för berörda grupper inför förändringar av ungdomsintroduktionen.
Stockholm den 24 januari 1995 Carina Moberg (s) Lena Sandlin (s)