Bakgrund
Den aktiva arbetsmarknadspolitiken har under lång tid varit en viktig del i strävan att ha en arbetsmarknad i balans såväl i högkonjunktur som i lågkonjunktur. Efter raset i sysselsättningen i början av 90-talet har arbetsmarknadspolitiken utsatts för stora påfrestningar. Vare sig åtgärderna eller platsförmedlingen har motsvarat behoven under denna period. Särskilt tydligt är detta i områden där arbetslösheten ligger på nivåer betydligt över riksgenomsnittet.
För Örebro län handlar detta framför allt om det så kallade halvmånebältet, d.v.s. kommunerna Ljusnarsberg, Hällefors, Karlskoga, Degerfors, Laxå, Askersund och norra Lindesberg. I dessa kommuner har effekterna av lågkonjunkturen adderats till strukturomvandlingen i basnäringarna. Det innebär att arbetslösheten i dessa områden uppgår till ca 9% öppet arbetslösa och 4,5% i åtgärder för arbetskraften i sin helhet. Av ungdomarna är ca 14% öppet arbetslösa. I Karlskoga har dessutom de kraftigt minskade försvarsbeställningarna, och ökade svårigheter att få tillstånd för export, inneburit ytterligare arbetsmarknadsbekymmer.
Den uppgång i konjunkturen som nu allmänt kan avläsas i sjunkande arbetslöshet får inte samma positiva resultat i dessa kommuner. Effekterna av strukturomvandlingen biter sig fast och neddragningar i försvaret kommer att ytterligare belasta arbetsmarknaden i Karlskoga med angränsande kommuner. Det betyder forsatt hög öppen arbetslöshet i dessa områden.
Offensiv och flexibilitet
För att möta denna situation krävs förändringar av den traditionella arbetsmarknadspolitiken. Förändringen måste innebära såväl mer av flexibilitet som riktade åtgärder till särskilt drabbade områden.
Det finns därför skäl att pröva om de 7,5 miljarder kr som regeringen föreslår till ett nytt generellt anställningsstöd är det mest effektiva sättet att använda dessa pengar. Kan det skapas fler arbetstillfälen genom att rikta dessa pengar till orter som är särskilt drabbade? Den frågan bör besvaras innan det allmänna nyrekryteringsstödet införs.
För att möta de problem som arbetsmarknaden i Örebro län innehåller krävs ett brett åtgärdsprogram. Det programmet kan uttryckas i tre delar: regionalpolitiska åtgärder inom ramen för EU, särskilt riktade medel till områden med hög arbetslöshet och flexibel användning av de pengar som är avsedda för arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Regeringen har aviserat en särskild regionalpolitisk proposition. Av det skälet kommer inte regionalpolitiken att behandlas i denna motion.
Utbildning med jobbgaranti
Platsförmedlingen brottas med betydande problem eftersom antalet platsförmedlare inte räcker till för att ge de arbetsökande en tillräcklig service. Det är omvittnat hur arbetssökande inte haft någon kontakt med sin platsförmedlare under flera månader. Det måste anses vara en otillfredsställande situation både för de arbetssökande och företagen som söker arbetskraft.
Dessa problem kan mötas på flera sätt. Det traditionella sättet att lösa resursunderskottet på arbetsförmedlingarna är naturligtvis att öka antalet platsförmedlare. Men det innebär ökade kostnader för arbetsförmedlingsverksamheten. En annan modell kan vara att göra den särskilt upphandlade arbetsmarknadsutbildningen mer målinriktad. Det innebär att den upphandlande myndigheten och utbildningsanordnaren kommer överens om en jobbgaranti för kursdeltagaren. På så sätt kan utbildningsanordnarens kontaktnät på arbetsmarknaden användas för att minska trycket på arbetsförmedlingarnas platsförmedling.
Den ekonomiska risken för dessa jobbgarantier bör delas lika mellan den upphandlande myndigheten och utbildningsanordnaren. Formerna för detta bör kunna utvecklas lokalt och regionalt i samverkan mellan upphandlare och anordnare.
Lokalt och regionalt inflytande
Efter det att arbetsmarknadens parter kastats ut från länsarbetsnämndernas styrelser har det lokala och regionala inflytandet till stora delar upphört. De nuvarande styrelserna är i betydande grad avrapporteringsorgan för länsarbetsdirektören och dennes stab. Det är en otillfredsställande situation. Effektiviteten i verksamheten blir lidande av att inte den erfarenhet och kännedom om arbetsmarknaden som parterna besitter kommer till nytta i bedömningar, prioriteringar och beslut om verksamhetsinriktning.
I Örebro län förbrukas årligen mer än 1 miljard kronor för arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Därtill ska läggas den kontanta ersättning som utgår till de arbetslösa och till dem som är i åtgärder. Sammantaget handlar det om ytterligare i storleksordningen 2 miljarder. Vi är övertygade om att det går att höja effektiviten avsevärt om parternas och de lokala och regionala företrädarnas kunskaper och erfarenhet bättre tas tillvara.
Regeringen bör överväga att skyndsamt lägga förslag som innebär ett större inflytande för parterna i de lokala och regionala organen. Alternativt kan man pröva om lokalt och regionalt utsedda politiska styrelser är att föredra.
På längre sikt bör huvudmannaskapsfrågan utredas. Är staten den bäst lämpade huvudmannen för den lokala och regionala arbetsmarknadspolitiken? Alternativet till en mer omfattande utredning är att i något län pröva alternativa styrformer och huvudmannskap. Vi föreslår att Örebro län i så fall utses till försöksområde.
Ambitionsnivån
I regeringens budgetproposition lämnas en bedömning över vilka resultat som de av regeringen föreslagna åtgärderna på arbetsmarknaden kan väntas leda till. Trots de omfattande åtgärderna tror regeringen ändå att arbetslösheten kommer att ligga kvar på ca 6 procent. För stora delar av Örebro län skulle det vara en betydligt högre nivå. För vår del anser vi att mer måste göras och särskilt då i de delar som har en högre arbetslöshet än genomsnittet. Risken är annars att vi fastnar i denna höga arbetslöshet under mycket lång tid. Det är skadligt för såväl enskilda människor som hela samhället.
Vi vill med hänsyn till det ovan sagda föreslå att det skyndsamt prövas om det är möjligt att överföra en del av de medel som idag används till passiv ersättning, till kommuner och landsting, för att där skapa jobb. Dessa pengar skulle då förslagsvis öronmärkas för exempelvis barnomsorg, sjukvård och äldreomsorg.
Formerna för dess användning får övervägas, men de personalpooler som tidigare fanns i dessa verksamheter gav ofta en högre grad av omvårdnad än vad som kan ges idag. Det har vid många tillfällen visats att just avsaknaden av fasta vikarier eller personalpooler inneburit problem. Kvaliteten i omvårdnaden har brustit i situationer när ordinarie personal har varit sjuka eller frånvarande av andra orsaker. Det är ofta svårt att med kort varsel kalla in arbetslösa som utför dessa uppgifter. Öronmärkta resurser för personalpooler är ett sätt att omvandla passiva pengar till aktiva och värdefulla jobb.
Den kan också vara ett sätt att höja ambitionsnivån i arbetsmarknadspolitiken.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flexibel arbetsmarknadspolitik med lokal/regional styrning och målinriktad arbetsmarknadsutbildning.
Stockholm den 23 januari 1995 Hans Karlsson (s) Maud Björnemalm (s) Nils-Göran Holmqvist (s) Inger Lundberg (s) Håkan Strömberg (s) Helena Frisk (s)