1+1=3 när alla goda krafter samverkar!
För att söka åstadkomma en effektivare bekämpning av arbetslösheten föreslår vi att kommuner inom Södermanlands län får möjlighet att forma och pröva en ny tvärsektoriell arbetsmetod.
Mot bakgrund av dagens mycket höga arbetslöshetstal och landets ekonomiska läge är nya mer effektiva arbetsmetoder en nödvändighet för att åstadkomma bästa möjliga resultat till minsta möjliga kostnad. Uttryckt på ett annat sätt: att se till att vi får maximal utdelning på varje satsad skattekrona i form av att så många som möjligt får stadigvarande arbete.
Det är samtidigt av yttersta vikt att samhällets resurser används på sådant sätt att människor kommer ur bidragsberoende vilket bidragsslag det än vara månde.
En ny arbetsmetod skall vara så konstruerad och fylla kravet på att inlåsningseffekter i bidragssystemet undanröjs och att stadigvarande effekter uppnås före tillfälliga kortsiktiga lösningar.
Problemet i dag i arbetet med arbetslöshetsbekämpningen ute i kommunerna är att flera parallella verksamheter såväl statliga som kommunala arbetar mot samma målgrupp utan att ha regelmässig kontakt och samordning sinsemellan.
Arbetsförmedling, försäkringskassa, A-kassa, KOMVUX, folkhögskolor, studieförbund och andra utbildningsanordnare arbetar parallellt med kommunernas egna satsningar för att hantera arbetslösheten med arbetsskapande åtgärder i olika former -- KAS, socialbidrag osv.
Idén i motionen är att sammanföra samtliga tillgängliga resurser såväl kommunala som statliga i arbetslöshetsbekämpningen och låta kommunerna med sitt yttersta ansvar för sina invånare vara det sammanhållande organet på lokal nivå.
Tillsammans och med den arbetslöse i centrum görs en bedömning av hans/hennes utvecklingsmöjligheter grundad på tidigare förvärvade teoretisk/praktiska kunskaper, yrkeserfarenheter och intresse avvägt mot arbetsmarknadens förväntade efterfrågan avseende kompetens och arbetskraftsbehov. Först därefter klarnar hans/hennes behov av ekonomiskt stöd, kompletterande utbildning och eventuell förmåga till egeninsatser kopplade till samhälleligt stöd.
Minst lika angeläget är det att entusiasmera det lokala/regionala näringslivet och de fackliga organisationerna för att få en samvägd bild av nuet och de utvecklingsmöjligheter dessa har kunskap och förväntningar om.
Kommunerna med sitt yttersta ansvar för sina invånare bör som tidigare nämnts vara det sammanhållande organet på lokal nivå medan länsarbetsnämnden och länsstyrelsen kan följa, granska och utvärdera effekterna av ett sådant friare sätt att arbeta.
För att få en effektivare arbetslöshetsbekämpning föreslår vi därför att det i Södermanlands län ges möjlighet att göra avsteg från nuvarande huvudmannaskapsindelning med vidhängande regler, såväl ekonomiska som andra, för att utveckla nya anpassade metoder att hantera vår tids arbetslöshetsproblem -- ett system där samhällets alla till buds stående medel såväl personellt och funktionellt som ekonomiskt samverkar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försök med friare arbetsformer i arbetslöshetsbekämpningen.
Stockholm den 24 januari 1995 Elisebeht Markström (s) Anita Persson (s)