I budgetpropositionen föreslås att ett nytt tillfälligt anställningsstöd inrättas och att det tidigare rekryteringsstödet inriktas mot de långtidsarbetslösa.
I dagens läge med en oerhört besvärande arbetslöshet och en lika besvärande ekonomisk situation är det nödvändigt att varje krona som satsas på arbetsmarknadsåtgärder gör verklig nytta. Det gäller att så långt som det är möjligt undvika att stöd utbetalas till anställningar som skulle ha skett även utan stöd. Därför är det viktigt att ha en god kännedom om de företag som kan bli aktuella för den här typen av anställningar. Det är också viktigt att de nya reglerna inte utformas så att inte personer som omfattas av återanställningsrätt blir förbigångna i samband med nyanställningar.
Om det ska vara möjligt att klara detta på ett bra sätt krävs det ett bättre samarbete mellan arbetsförmedlingarna och de fackliga organisationerna än vad som ibland hittills varit fallet i samband med utbetalande av rekryteringsstöd. Reglerna för det nya anställningsstödet och det förändrade rekryteringsstödet bör därför utformas så att de fackliga organisationerna alltid ska beredas tillfälle att yttra sig innan anställningar görs med hjälp av dessa stöd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utformningen av tillämpningsbestämmelserna för anställningsstöd och rekryteringsstöd.
Stockholm den 25 januari 1995 Hans Stenberg (s) Sven Lundberg (s) Britta Sundin (s) Bo Holmberg (s) Agneta Lundberg (s) Susanne Eberstein (s)