Innehåll 1.
Sammanfattning 2 2.
Bakgrunden 3 3.
Arbetslösheten 4 4.
Det europeiska förnyelseprogrammet 6 5.
Den socialdemokratiska strategin 8 6.
Regeringen undergräver sysselsättningen 9 7.
Regeringsprogrammet mot arbetslösheten10 8.
Strategi för fler arbeten12 8.1.
Fler och växande företag13 8.2.
Skattepolitik för arbete och investeringar14 8.3.
Utvecklingsstimulerande lönebildning15 8.4.
Avreglering av arbetsmarknaden17 8.5.
Arbetsstimulerande försäkringar20 8.6.
Utbildning och kompetens22 8.7.
Effektiv arbetsmarknadspolitik26 9.
Hemställan28
1 Sammanfattning
Den strukturella arbetslösheten uppstår när en ekonomi inte förmår ställa om sig till en nödvändig strukturomvandling. Förmågan till omställning är av fundamental betydelse för alla framsteg i en värld av ny teknologi, globalisering och intensiv nationell och internationell konkurrens. De potentiella vinsterna kan bli ännu större än de som uppkom när ekonomierna vaknade till nytt liv efter andra världskriget. Men idag är OECD- ländernas ekonomier och samhällen dåligt rustade för att skörda vinster av detta slag. Politiska ingripanden och system har gjort ekonomierna osmidiga och stela och har satt ned förmågan -- för att inte säga viljan -- till anpassning. Om våra ekonomier och samhällen skall kunna skörda de potentiella vinsterna måste de reagera snabbt på nya krav och ha blicken riktad mot framtida möjligheter. För många är det fråga om en smärtsam omställning.
På detta sätt inleds den sysselsättningsstudie som OECD -- Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling -- presenterade våren 1994. Precis så utmanande är den nya framtid som nu väntar. Länder som är beredda att anta de nya utmaningarna och delta i den nödvändiga förnyelsen kommer att kunna främja såväl välstånd som trygghet och sysselsättning. De länder som saknar insikten, viljan eller förmågan kommer obönhörligen att halka efter.
I Sverige saknar nästan 600.000 människor arbete. Det motsvarar drygt 13 procent av arbetskraften. Den svenska arbetslösheten ligger i nivå med vad som kommit att bli vanligt också i det övriga Västeuropa.
I denna motion presenterar vi riktlinjerna för en politik för flera riktiga jobb. En sådan politik måste ta sin utgångspunkt i de nya förutsättningar för en utveckling av företagandet som den omvälvning av världsekonomin som just nu pågår skapar tillsammans med ny teknologi. Den tar sikte på att ge varje människa möjlighet att delta genom att utveckla hennes personliga potential.
Flera riktiga jobb kan inte skapas med reparativa arbetsmarknadsåtgärder, hur viktiga dessa än kan vara för att bistå dem som drabbats av arbetslösheten. En politik för fler jobb går genom starka företag och en ekonomi i balans.
Vår strategi för nya jobb kan sammanfattas i sju punkter:
1. Företagen måste kunna växa och flera företag etableras, bl.a. genom att avdragsrätt för riskkapital införs.
2. Skattesystemet måste ge goda förutsättningar för arbete och företagande, genom att skatterna sänks.
3. Lönebildningen måste främja rekrytering av ny arbetskraft, men också karriär och arbetsbyten.
4. Arbetsmarknaden måste bli en verklig marknad. Dagens arbetsmarknadslagstiftning måste reformeras och generella möjligheter öppnas för enskilda anställningsavtal mellan företag och medarbetare.
5. Socialförsäkringarna måste ändras så att de befrämjar arbete, men också för att medge nödvändigt skydd när rörligheten på arbetsmarknaden tilltar. Arbetslöshetsförsäkringen skall vara allmän.
6. Utbildningen måste vara av hög kvalitet. Den bör kunna fortgå under hela yrkeslivet, bl.a. med hjälp av personliga utbildningskonton.
7. Arbetsmarknadspolitikens effektivitet måste höjas, bl.a. genom sådana ersättningsregler att ett aktivt arbetssökande främjas.
Kring dessa sju områden måste en politik för förnyelse byggas. Att avstå från att anta utmaningen -- eller att misslyckas -- är detsamma som att låsa arbetslösheten vid en oacceptabelt hög nivå, att inte dra nytta av all möjlig mänsklig förmåga och att acceptera ett lägre välstånd än vad som annars skulle vara möjligt att uppnå.
2 Bakgrunden
Världsekonomin genomgår just nu en dramatisk utveckling. Gränser som tidigare delat nationer och världsdelar får allt mindre betydelse. Informationsteknologins snabba genombrott reducerar -- i vissa fall utraderar -- betydelsen av avstånd.
Informationsteknologin är en del av -- och en förutsättning för -- en formlig explosion av kunskap. Kunskapsutvecklingens kraft illustrerar Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i studien ''Tekniken och det framtida arbetet med skiftet från industrisamhället till IT-samhället:
Vi befinner oss i skiftet mellan två epoker, som kan kallas industrisamhället respektive informationsteknologins samhälle (IT-samhället). Den snabba och dramatiska utvecklingen är ett resultat av informationsteknologins spridning till allt fler områden. Det blir möjligt att framställa nya eller kraftigt förbättrade varor och tjänster på ett nytt sätt och med större hänsynstagande till konsumenternas intresse.
Och vidare:
Informationsteknologin kommer att förädla många produkter och processer men också ge upphov till nya sätt att tillhandahålla dagens tjänster. Dessutom kommer det att dyka upp ett antal helt nya tjänster. Vilka dessa blir vet vi inte och inte heller hur de kommer att påverka samhället.
I Vingar åt människans förmåga (SOU 1994:118) beskrev den förra regeringens IT-kommission utvecklingen på följande sätt:
IT skapar nya möjligheter såväl för individen som för samhället. Den ökar möjligheterna att kommunicera och att samarbeta, att ta till vara och utnyttja information och kunskap, att lösa problem och att utveckla ny kunskap.
Inte minst det sista är viktigt. IT innebär inte bara nya möjligheter att kommunicera utan också att utveckla ny kunskap.
Kunskapsutvecklingen förändrar innehållet i såväl industri- som tjänsteproduktion. Men den förändrar också den takt med vilken produkter och produktionsvillkor omsätts. IVA understryker för sin del hastigheten med vilken förändringarna nu sker.
Några exempel som belyser detta är följande:Den snabba utvecklingen inom t.ex. medicinsk teknik gör att fler människor kan behandlas till lägre kostnad, ofta mindre smärtsamt samt med kortare rehabiliteringstider. Den nödvändiga utrustningen kräver emellertid både en ökad, och i viss mån annan, läkarkunskap.Utvecklingen av datormarknaden är i sig ett mått på snabbheten i produktutvecklingen. Persondatorer har mer sällan en produktiv livslängd som överstiger tre år. Programvarans livslängd blir allt kortare.
I ett internationellt perspektiv finns betydande skillnader ifråga om ländernas förmåga att anpassa sig till de nya villkoren. Det kan avläsas i form av ekonomisk aktivitet, men också i förmågan att dra nytta av de resurser som människor utgör. I låg tillväxt och hög arbetslöshet finns tecknen på otillräcklig förmåga att ta tillvara de nya förutsättningarna.
Utvecklingskraften i företagen är ett mått på ett lands förmåga att tillvarata nya möjligheter. Svenska företags svårigheter att växa, framför allt från små till medelstora, är ett välkänt problem.
De nya villkor som såväl den tekniska utvecklingen som den högre omsättningshastigheten kommer att föra med sig påverkar också anställningsvillkoren. Livslånga anställningar kommer att bli alltmer sällsynta. Tvärtom kommer byte av arbete -- inom företag men också mellan företag och yrken -- att bli vanligare. Sådana skiften i arbetsuppgifter och utmaningar tar bättre tillvara människors förmåga och utvecklar deras kunnande.
På en mer föränderlig arbetsmarknad blir också de former under vilka anställningen eller uppdraget tas annorlunda än på en arbetsmarknad präglad av det mer traditionella industrisamhällets företagsstruktur. Hierarkierna blir mindre uttalade och projekten flera och av varierande längd. Inhyrning av medarbetare, för att komplettera en kärna av fast anställda, blir för många företag en smidigare form än det traditionella anställningsförhållandet för att för varje uppgift kunna utnyttja all tillgänglig kompetens.
Denna utveckling är enligt vår mening av godo från den samlade ekonomins och enskilda människors synvinkel. Den kräver emellertid att de institutioner som präglar arbetsmarknaden förändras för att fördelarna skall kunna nyttiggöras och för att den enskilde skall kunna känna stimulans i förändringen.
3 Arbetslösheten
Arbetslösheten -- eller snarare den bristande förmågan att ta tillvara mänskliga resurser -- beskrivs i den OECD-studie vi tidigare refererat som vår tids mest allmänt fruktade företeelse. Enligt studien finns det 35 miljoner arbetslösa i OECD-länderna. Ytterligare cirka 15 miljoner anses ha givit upp i jakten på arbete eller motvilligt accepterat deltidsarbete.
I Sverige står, som vi nämnde, nästan 600.000 människor utanför den reguljära arbetsmarknaden. Det motsvarar mer än 13 procent av arbetskraften. Det är både från mänskliga och allmänna utgångspunkter en tragedi. Härtill kommer dessutom mer än 400. 000 förtidspensionärer. Tillsammans ger det bilden av en arbetsmarknad som slutat att fungera.
Som vi nyss visade är skillnaderna mellan olika länder stora. Trots olikheterna finns det emellertid i Västeuropa starka gemensamma drag. Dessa framstår som särskilt tydliga i jämförelse med USA.
Skillnaden ifråga om ungdomsarbetslösheten är likaså uppenbar (OECD):
Arbetslöshetstal (1993)
Alla Ungdom Nordamerika 7,2 13,8 Kanada 11,1 17,8 USA 6,7 13,3 EG 10,6 20,6 Sverige 8,1 18,4
En viktig förklaring till olikheterna står att finna i det sätt på vilket arbetsmarknaden i USA respektive Västeuropa fungerar. Innan vi går in på denna fråga kan det emellertid vara på sin plats att också peka på skillnader dels i fråga om andelen kunskapsorienterade företag, dels på utvecklingen av det privata tjänsteföretagandet. I båda dessa hänseenden släpar Sverige i dag efter. Det är särskilt allvarligt med tanke på att högkunskapsföretagen och tjänsteföretagen representerar sektorer där Sverige borde ligga långt framme.
I fråga om kunskapsinnehållet i den svenska exporten rörde sig Sverige under många år bakåt. Den andel av svensk industriproduktion som härrör från FoU-intensiva branscher föll från 91 procent av OECD-genomsnittet 1975 till 63 procent 1986.
Den amerikanska arbetsmarknaden är betydligt mera framgångsrik än den västeuropeiska när det gäller att ta tillvara de tillgångar enskilda människor har. Flera orsaker förefaller bidra till detta: Arbetsmarknadslagstiftningen är mindre rigid. Lönespridningen är större.Ungdomslönerna är lägre jämfört med lönen för erfaren arbetskraft.De centrala fackföreningarna har fått stå tillbaka till förmån för mera individuella anställningsavtal.
Alla dessa faktorer medverkar till att det i USA idag går lättare att erbjuda fler människor riktiga arbeten. Det är emellertid inte detsamma som att den amerikanska arbetsmarknadsorganisationen i sin helhet kan -- eller bör -- överföras till Europa. Löneskillnader i USA har t ex en tendens att permanentas. Den som i unga år fallit ur skolgången har svårt att senare få del av en utbildning som var och en behöver. Det bäddar för problem när kunskapskraven på alla tilltar. Sverige har, som vi senare skall visa, förutsättningar att förena flexibilitet, som i det amerikanska systemet, med svenska utbildningstraditioner som motverkar eventuella låsningseffekter.
4 Det europeiska förnyelseprogrammet
Inte bara OECD utan också den Europeiska Unionen (EU) betraktar arbetslösheten som ett avgörande problem. Ett omfattande arbete på detta område har bedrivits i flera år.
Vid det Europeiska Rådets möte i Köpenhamn i juni 1993 tillsatte EU en arbetsgrupp under ledning av kommmissionens ordförande Jacques Delors med uppgiften att analysera de europeiska utmaningarna bl.a. när det gäller nya arbeten. I vitboken Tillväxt, konkurrenskraft och sysselsättning -- Utmaningarna och vägarna in i 2000-talet redovisas slutsatserna. Man konstaterar att de europeiska länderna har så hårt reglerade och styrda arbetsmarknader att arbetslösheten inte sjunkit ens när tillväxten varit god.
De nuvarande nivåerna på de offentliga utgifterna, särskilt inom det sociala området, har blivit ohållbara och har tagit i anspråk resurser som kunde ha kanaliserats in i produktiva investeringar. De har pressat upp arbetskraftsbeskattningen och ökat räntekostnaderna. Samtidigt har den ständiga ökningen av arbetskraftkostnaderna -- som sin tur beror på såväl lönekostnader, sociala avgifter och, åtminstone delvis, överdrivna stela regleringar -- hindrat skapandet av nya jobb.
I vitboken konstateras också att i
-- -- -- viss länder i gemenskapens norra delar skulle en minskning av arbetslöshetsersättningar och en sänkning av skatten på låga inkomster göra det lättare att bekämpa den svarta sektorn.
Det understryks vidare att en
-- -- -- aktiv politik och strukturella förändringar av arbetsmarknaden och av regleringar som begränsar expansionen av delsektorer (i synnerhet tjänstesektorn) kommer att göra det enklare att anställa människor och kommer därför att öka sysselsättningsdelen av tillväxten.
Vitboken tror inte på några enkla grepp. I stället konstateras att
-- -- -- de sociala välfärdssystemen ses nu över i många medlemsstater för att förbättra effektiviteten och minska kostnaderna genom ökat ansvarstagande och valfrihet.
Men detta räcker inte. Enligt rapporten råder det bland medlemsländerna enhällighet om att
-- -- -- de sociala skyddsnäten har -- åtminstone delvis-- haft en negativ inverkan på sysselsättningen såtillvida att de tenderar att skydda människor som redan har arbete, vilket har gjort deras situation säkrare och gett dem fördelar. I praktiken har de visat sig vara ett hinder för de som söker nya jobb och för de som vill inträda på arbetsmarknaden -- -- -- För att skapa fler arbeten för unga människor, finns det ett förslag om att införa större flexibilitet vad avser minimilön, reducerade sociala avgifter eller flexiblare anställningsvillkor -- -- --
Också vid EU-mötet för stats- och regeringschefer i Essen i december 1994 diskuterades arbetslösheten. I regeringens budgetproposition beskrivs Essenmötets slutsatser i dessa frågor på följande sätt:
1. Investeringar i yrkesutbildning skall främjas för att förbättra arbetstagarnas möjligheter till sysselsättning 2. Den ekonomiska tillväxten skall göras mera arbetsintensiv genom mera flexibla former för att organisera arbetet, genom en lönepolitik som främjar investeringar och genom lokala och regionala initiativ för att skapa arbetstillfällen bl.a. på det sociala området och inom miljövården.
3. Sociala avgifter skall reduceras i sådan omfattning att det blir en märkbar effekt på rekryteringen av arbetskraft.
4. Arbetsmarknadspolitiken skall läggas om från en passiv till en aktiv politik och effektiviseras, bl. a . genom att åtgärder som motverkar arbetsviljan undviks.
5. Särskilda insatser skall göras för dem som är hårdast drabbade av arbetslösheten, särskilt ungdomar och låntgtidsarbetslösa.
EU:s stats- och regeringschefer understryker behovet av aktiva arbetsmarknadsinsatser för dem som drabbats av arbetslöshet. Det är betydelsefullt. Än viktigare är emellertid påpekandena om sänkta lönekostnaders betydelse för tillkomsten av arbeten och vikten av förhållanden på arbetsmarknaden som främjar rörligheten.
I de två sistnämnda hänseendena går slutsatserna stick i stäv med den politik den svenska socialdemokratiska regeringen drev igenom hösten 1994, då löneskatter höjdes och stelheterna på arbetsmarknaden förstärktes. Genom att inte acceptera lägre arbetskraftskostnader och en flexiblare arbetsrätt är risken stor för att Sverige -- begränsat som vårt land redan är genom den överstora offentliga sysselsättningsandelen -- halkar efter ytterligare också gentemot det övriga Europa.
5 Den socialdemokratiska strategin
Sverige har en i förhållande till många andra länder särpräglad arbetsmarknad. Inte minst gäller detta den stora offentliga sektorn. Utvecklingen av de offentliga och privata arbetsmarknaderna illustreras i nedanstående diagram:
Strukturförändringar i sysselsättningen 1965 -- 1992
Det är också expansionen av de offentligfinansierade arbetena som under de senaste 20 åren förklarat skillnaderna i sysselsättningsnivå i Sverige jämfört med det övriga Västeuropa. När expansionen av den offentliga sektorn i Sverige upphörde, uppstod arbetslöshetsproblem. Samtidigt förefaller det som om Sverige utan fundamentala förändringar står sämre rustat än många andra länder för att ta tillvara den mänskliga potentialen genom att kunna erbjuda tillräckligt mycket av utvecklande arbete.
''Föredömet Sverige'' visar sig nu bli sin egen motsats.
Genom den offentliga sektorns expansion har sysselsättningen alltså kunnat hållas uppe. Genom den s. k. aktiva arbetsmarknadspolitiken har också den verkliga arbetslösheten dolts. För den socialdemokratiska regeringen går strävanden att ge fler möjligheter att bidra till sin egen och hela samhällets utveckling i extrem grad genom olika typer av ''åtgärder''. Inte bara skall arbetsmarknadspolitiken bidra till att häva den arbetslöshet som redan existerar. Den framställs av regeringen som något av motorn för en politik som skall ge flera jobb. Sysselsättning blir liktydigt med att inte finnas med i statistiken över öppet arbetslösa.
En sådan strategi har inga förutsättningar att lyckas. En fungerande ekonomi med en dynamisk arbetsmarknad kan inte ersättas av arbetsmarknadspolitik.
I en nyligen utgiven studie Välfärdsstat i omvandling -- amerikanskt perspektiv på den svenska modellen (SNS 1995) analyseras bl.a. den svenska arbetsmarknadspolitikens förmåga att återföra arbetslösa till den reguljära arbetsmarknaden. Studien motsäger inte påståendet att aktiva åtgärder kan vara till nytta, men underkänner föreställningen att en sådan politik skulle vara någon kungsväg till full sysselsättning.
För det tredje leder vår genomgång av litteraturen kring AMU oss till samma slutsats som drogs av Robert Flanagan (1987): ''Det finns nedslående få belägg för att dessa utgifter har förbättrat den svenska arbetskraftens produktivitet''. Trots att den handfull studier av AMU som finns har använt bästa tänkbara statistiska metoder, har data visat sig innehålla otillräckligt med information för precisa skattningar av arbetsmarknadsutbildningens intäkter. I vår sammanställning av ett flertal studier, drar vi slutsatsen att intäkterna i bästa fall är blygsamma. Befintliga amerikanska studier leder till samma slutsats. Dessutom är de omedelbara intäkterna av AMU sannolikt mindre i ett läge med en svag arbetsmarknad.
Vi menar att en sysselsättningsstrategi som bygger på arbetsmarknadspolitiska åtgärder, men nonchalerar sådana faktorer som är av mer grundläggande betydelse för en utvecklingskraftig arbetsmarknad, riskerar att låsa arbetslösheten på en nivå som långsiktigt överskrider såväl den amerikanska som arbetslösheten i det övriga Västeuropa. Det vore till skada först och främst för alla dem vars förmåga inte tas tillvara, men också för hela samhällets välstånd.
Det bör i detta sammanhang också påpekas att Sverige under lång tid före 1991 försummade den kunskaps- och kompetensuppbyggnad som enligt alla bedömningar nu blir av allt mer central betydelse. I samband med att konjunkturen vänder ökar efterfrågan på kvalificerad arbetskraft samtidigt som den totala arbetslösheten ligger på en hög nivå. Samma fenomen uppträdde under tidigare konjunkturuppgångar och bidrog framför allt under 1980- talet till att investeringar lämnade Sverige. Den obalansen på arbetsmarknaden är uttryck för såväl felaktiga utbildningssatsningar som bristande flexibilitet. Då efterfrågan på kompetent arbetskraft inte kan tillgodoses riskerar konjunkturuppgången att inte kunna utnyttjas fullt ut.
6 Regeringen undergräver sysselsättningen
Den socialdemokratiska regeringen säger sig sätta kampen mot arbetslösheten högt -- kanske t.o.m. högst -- på dagordningen. Som vi just antytt genomsyras emellertid regeringspolitiken knappast av ambitionen att medverka till fler riktiga arbeten. Tvärtom har en rad åtgärder sedan regeringsskiftet 1994 direkt motverkat strävan att sätta fler människor i riktigt arbete.
De här är de viktigaste:Rekordskattehöjningarna hösten 1994 på drygt 55 miljarder kronor belastar hela samhället, men i särskilt hög grad de företag som borde stimuleras att utvidga och att anställa flera. Ca 36 miljarder kronor av de drygt 55 gör det direkt dyrare att anställa flera.Otillräckliga besparingar på statsbudgeten gör att räntan riskerar att ligga på en nivå som gör framtidsinvesteringarna dyrare än vad många företag förmår bära. Därmed kommer produktionsapparaten att förbli för liten och den höga arbetslösheten bestå.Återställningen av de små förändringar av arbetsrätten som tidigare genomförts skickar signaler till företagen om att 1970- och 80-talens arbetsrättsliga rigiditet återupprättas. Det kommer att göra flera, inte minst småföretag, obenägna att nyanställa. Tvekan att nyanställa syns i det rekordhöga övertidsarbete som många företag i dag redovisar.Förslaget om att avskaffa karensdagen i sjukförsäkringen riskerar att bryta de senaste årens utveckling mot minskad korttidsfrånvaro. Avskaffandet av karensdagen innebär en ytterligare belastning för företag och annan verksamhet som kan uppskattas till flera miljarder kronor årligen. Den produktivitetsförbättring som karensdagen bidrog till riskerar därmed att förbytas i sin motsats. Det skulle undergräva företagens konkurrenskraft och därmed förmågan att anställa nya medarbetare.Den nedrustning av forskningen som regeringen nu föreslår motverkar direkt den högkunskapsutveckling som behövs om vårt land skall klara den skärpta internationella konkurrensen. Att ersätta långsiktiga kunskapsinvesteringar med kortsiktiga arbetsmarknadsinsatser är lika kortsynt som att plötsligt sluta att bygga vägar.
Inga arbetsmarknadsprogram kan kompensera för sådana sysselsättningsfientliga åtgärder som vi här har nämnt. Antingen inser inte regeringen vad en mer rörlig och internationellt konkurrensutsatt arbetsmarknad kräver eller så är regeringen oförmögen att göra det som också den ändå borde inse är nödvändigt.
I båda fallen blir dessvärre resultatet att många människor i onödan döms till arbetslöshet.
7 Regeringsprogrammet mot arbetslösheten
Under den anslående rubriken En nation i arbete presenterar regeringen i budgetpropositionen sitt länge annonserade program för att häva arbetslösheten.
Vi har ingen annan uppfattning än regeringen om arbetslöshetens nedbrytande effekter såväl för enskilda som för samhällsekonomin. En arbetslöshet på dagens nivå är långt ifrån acceptabel.
Det program regeringen nu presenterat kommer emellertid inte att leda till att arbetslösheten hävs. Huvudorsaken härtill är regeringens obenägenhet eller oförmåga att ta sig an de grundläggande orsakerna till arbetslöshetsutvecklingen. Regeringens hela kraft sätts in på reparativa åtgärder, samtidigt som dess politik leder till att de fundamentala villkoren försämras för att fler riktiga arbeten skall kunna uppstå.
Det är en politik som riskerar att låsa fast Sverige vid en arbetslöshet långt över det rimliga. Det bekräftas indirekt av regeringen själv i de prognoser för arbetslöshetsutvecklingen som presenteras i finansplanen. Trots en uppåtgående konjunktur, antydanden om en lägre produktivitetstillväxt och ett sysselsättningsprogram som regeringen själv anser utgöra en exceptionell kraftansträngning, bedöms arbetslösheten 1998 ligga på 10 procent. Det är ett misslyckande!
De två huvudinslagen i regeringsprogrammet för fler arbeten är dels en skattesubvention till företag som anställer av arbetsförmedlingen anvisade arbetslösa, dels utbildningsinsatser. Vi är starkt tveksamma till om dessa åtgärder kommer att ge mer än marginella bidrag till att minska arbetslösheten. Inte ens de blygsamma resultat regeringen själv förväntar sig är sannolika.
Anställningsstödet, som förefaller vara själva grundbulten i regeringens arbetsmarknadspolitik, skall utgå som en kortsiktig subvention för ett långsiktigt anställningsförhållande. Det skall gälla arbetslösa som arbetsförmedlingen anvisar.
Regeringen hoppas att företagen till följd av det föreslagna stödet skall nyanställa 110.000 personer. Vi tror regeringen kraftigt överskattar förslagets effekter. Den bedömningen gör också Arbetsmarknadsverket som menar att högst hälften så många nyanställningar är en realistisk bedömning. Arbetsmarknadsverkets generaldirektör har framhållit följande:
Mellan 45.000 och 50.000 arbetslösa kan få anställning genom anställningsstödet. Möjligen ytterligare 10.000 -- men inte fler.
Tidigare erfarenheter visar att det är svårt att få företagen att anställa trots stöd. Deras anställningsagerande styrs främst av efterfrågan.
Många bedömare har gjort än mer pessimistiska uppskattningar än Arbetsmarknadsverket av det tilltänkta stödets effekter.
Vi utesluter inte att några i dag arbetslösa kommer att erbjudas anställning i företagen med bistånd från det föreslagna stödsystemet. Det rör sig emellertid, enligt vår bedömning, i allt väsentligt om anställningar som företagen i alla fall skulle ha gjort. För dessa företag är stödet naturligtvis välkommet, men inte avgörande för anställningsbesluten.
För företag som bidraget förutan inte skulle anställa fler medarbetare är ettåriga lönesubventioner av ytterligt begränsad betydelse. I förhållande till det ansvar en anställning är förknippad med är den kortsiktiga lönesubventionen på gränsen till betydelselös.
Det vi nu sagt gäller desto mer som regeringen genom ''återställarna'' inom arbetsrätten förstärkt rigiditeten på arbetsmarknaden och höjt den ansvarströskel som anställningsförhållandet är förknippat med.
Ett annat sätt att bedöma det föreslagna anställningsstödet är att se det tillsammans med de skattehöjningar för företagen som regeringen drev igenom hösten 1994. Sammantaget uppgick dessa, som vi tidigare nämnt, till ca 36 miljarder kronor. De är dessutom varaktiga till sin karaktär.
Av dessa skattehöjningar erbjuder regeringen nu en mindre del i retur under ett år, men endast på villkor att företagen anpassar sig till regeringens vilja. En politik som först undergräver företagens naturliga växtkraft för att därefter hoppas att samma företag skall stimuleras av selektiva statliga sysselsättningsåtgärder har inga förutsättningar att bli framgångsrik.
De utbildningsinsatser regeringen föreslår, bl.a. en mycket speciell naturvetenskaplig-teknisk högskoleutbildning, fler KOMVUX-platser och ökade insatser inom folkbildningen kan naturligtvis ses som vällovliga försök att bidra till ökade kunskaper åt fler. Vår kritik gentemot dessa insatser gäller inte heller avsikten att bidra till en kompetenshöjning av unga och äldre. Kritiken gäller den ad hoc-prägel insatserna har, i synnerhet sett i perspektivet av de samtidiga rekordstora nedskärningar som regeringen gör av den långsiktiga kunskapsuppbyggnaden.
Ad hoc-utbildning i arbetsmarknadssyfte har, som vi tidigare understrukit, historiskt haft begränsade positiva effekter. Ofta, t.ex. när det gäller tekniska utbildningar på högskolenivå, saknar eleverna de grundläggande förkunskaperna. Arbetsmarknadserbjudna utbildningar ger inte heller den personliga motivation som goda studieresultat kräver.
Svårigheterna skall heller inte underskattas när den högre utbildningen utnyttjas av den mer kortsiktigt inriktade arbetsmarknadspolitiken. Orättvisorna, t.ex. i fråga om ersättningssystem studenterna emellan, ökar samtidigt som det finns risk för att universitetens och högskolornas långsiktiga uppgifter åsidosätts. Som regeringen själv medger utsätter dess egna förslag kvalitetsambitionerna inom den högre utbildningen för stora påfrestningar.
Förslaget om att erbjuda 9.000 äldre möjlighet att med ett särskilt utbildningsarvode genomgå teknisk eller naturvetenskaplig utbildning till en akademisk examen är ett särskilt tydligt exempel på ett missriktat sysselsättningsinitiativ. Kostnaden för dessa 9.000 utbildningsmöjligheter över två år uppgår till mer än 3 miljarder kronor eller mer än kostnaderna för ett stort universitet. Förutom att snedvrida studiefinansieringsvillkoren inom den högre utbildningen utgör den föreslagna utbildningen en exceptionellt dyr form att erbjuda vissa personer fördelar som inte alla kan få del av.
Mot den här bakgrunden avstyrker vi dels regeringens förslag om anställningsstöd, dels särskilda utbildningsinsatser i de delar de innebär ytterligare arbetsmarknadsmotiverade insatser utöver dagens åtgärdsvolym, bl.a. 9.000 extra högskoleplatser inom, teknik och naturvetenskap för äldre och 4.500 allmänna extra högskoleplatser.
Vi skall i det kommande avsnittet visa hur de resurser regeringen föreslår avsatta för dessa båda inslag i arbetsmarknadspolitiken -- det riktade anställningsstödet och utbildningsinsatserna -- kan utnyttjas bättre, såväl för att stimulera företagens utveckling och därmed dessas uthålliga anställningsförmåga som för att främja en långsiktigt gagnelig kompetensuppbyggnad.
8 Strategi för fler arbeten
För att skapa varaktiga arbetstillfällen förordar vi en strategi i sju punkter:
1. En politik för expansion av företag 2. En skattepolitik för arbete 3. En större lönespridning 4. En avreglering av arbetsmarknaden 5. Socialförsäkringar som stimulerar till arbete 6. Ett utbildningssystem som genom hela livet utvecklar allas kompetens 7. En arbetsmarknadspolitik som snabbt återför arbetslösa till arbete
Utgångspunkten för denna strategi är att ge varje människa bästa möjliga förutsättningar till personlig växt och därmed möjlighet att bidra till att skapa välstånd för sig själv och för hela samhället.
8.1 Fler och växande företag
Sverige behöver fler företag och företag som växer. Den enskilda, varuproducerande sektorn måste bli större. Det gäller i synnerhet inom områden med stora kunskapskrav. Den privata tjänsteproduktionen har en stor tillväxtpotential.
Som vi tidigare redovisat är tillväxten av gamla företag och etablering av nya företag, såväl inom varu- som tjänsteproduktionen otillräcklig. Det leder till för få nyanställningar.
Sverige har enligt vår mening en för liten varuproducerande företagssektor. Åtgärder för att bringa denna i nivå med vad som förekommer i Sveriges viktigaste konkurrentländer är väsentliga såväl för att främja välståndsutvecklingen som för att öka möjligheterna för fler att få riktiga arbeten.
För att företag skall etableras och expandera måste lönsamheten vara god. Det kräver att kostnadsläget är acceptabelt, skatterna rimliga, tillgången på riskkapital tillfredsställande och arbetsmarknaden utvecklingsbefrämjande. I flera av dessa hänseenden är i dag bristerna stora.
I senare avsnitt återkommer vi till skatterna, lönebildningen, arbetsmarknaden, socialförsäkringarna, utbildningen och arbetsmarknadspolitiken. Här diskuterar vi övriga frågor av betydelse för företagsutvecklingen.
Som vi tidigare har understrukit förändras arbetsmarknadens karaktär snabbt. Behoven ökar också av olika anställnings- och arbetsformer.
Vi vill för vår del se en utveckling där företagsamhet blir själva fundamentet för Sveriges framtid. Att ta ansvar, att ta sig för, att ta initiativ är värden som bl.a. politiken skall stödja. Konkret innebär detta, i de sammanhang vi här diskuterar, att fler måste få chansen att starta eget.
Regeringen föreslår i budgetpropositionen att sju miljarder kronor skall avsättas till ett till företagen riktat anställningsstöd. Vi har redan föreslagit att riksdagen avslår regeringens förslag.
Intressant är emellertid att regeringen i motiven för det riktade anställningsstödet vältaligt argumenterar för att utvecklingen av företagens lönekostnader också påverkar anställningsbenägenheten.
Hösten 1994 genomförde samma regering, som nu medger att lönekostnadsutveckling och anställningsbenägenhet hänger samman, betydande skattehöjningar på produktionen. En del av dessa var utformade som en höjning av arbetsgivaravgifterna (särskild löneavgift) med 1,5 procentenheter.
Vi anser att en sådan politik undergräver de fasta spelregler företagen behöver för sin utveckling. Den är, som vi tidigare påpekat, bara begränsat verkningsfull för det sysselsättningsstimulerande syfte regeringen vill främja.
I stället för regeringens kortsiktiga insats, där bara vissa företag får ett tidsbegränsat kortsiktigt stöd, föreslår vi att den särskilda löneskatten på 1,5 procentenheter avskaffas. Kostnaden för denna sänkning är per år densamma som kostnaden för regeringens riktade anställningsstöd. Effekterna av en arbetsgivaravgiftssänkning är emellertid långsiktigt positiva för företagens utveckling och därmed för sysselsättningen. Stimulanseffekten av en allmän arbetsgivaravgiftssänkning blir därigenom väsentligt större än effekten av en kortsiktig insats.
Lägre skatter på arbete ger fler jobb. För att företagsamheten skall kunna växa är emellertid en sänkning av löneskatten inte tillräcklig. Härutöver krävs insatser inom bl.a. följande områden:Företagsbeskattningen behöver förbättras. Inte minst gäller det att stärka företagens egen kapitalbas. Riskkapitalförsörjningen bör stimuleras. Särskilt för de mindre företagen, där tillkomsten av nya arbeten skulle kunna bli särskilt stor, är riskkapitalförsörjningen i dag ett problem. Enligt vår mening bör en möjlighet till avdrag införas i skattsystemet för medel som satsas som eget kapital i företag. Regeringen bör återkomma med ett konkret förslag till ett riskkapitalavdrag enligt dessa principer.Konkurslagstiftningen måste förnyas. Bl.a. är det viktigt att skatteskulders förmånsställning vid konkurser avskaffas. Privatiseringar av statliga företag, avregleringar och större möjligheter för privata företag att ta över uppgifter som i dag sköts av framför allt kommunala monopol, skulle förstärka utvecklingskraften i ekonomin. Ett uppbrott från kommunala monopol skulle kunna verka särskilt positivt för de enskilda tjänsteföretagen.
8.2 Skattepolitik för arbete och investeringar
Skattepolitiken måste ge bra förutsättningar för arbete och företagande. Särskilt företag med högt kunskapsinnehåll i produktionen måste ha goda möjligheter att växa. En expansion av tjänsteföretagandet kan markant öka antalet arbetstillfällen.
För att stimulera den nödvändiga expansion av företagandet, som är förutsättningen för fler riktiga arbeten, är lägre skatter av helt avgörande betydelse. Oräkneliga utredningar har visat hur negativt de s.k. skattekilarna verkar.
Höga skatter slår in en bred kil mellan å ena sidan produktionsresultatet och å andra sidan ersättningen för det utförda arbetet. Skattekilen på arbete är skillnaden mellan vad arbetsgivare får betala för arbetsinsatser och vad arbetstagaren får behålla efter att alla skatter är betalda. Alla skatter, inkomstskatten, mervärdesskatten och löneskatten, dvs. den del av arbetsgivaravgifterna som inte ger någon motsvarande förmån, leder till skattekilar.
Många arbeten blir genom skattekilarna så dyra att alltför få är beredda att betala priset. Därigenom slås arbeten ut eller förpassas från den vita till den svarta delen av ekonomin. Skattekilarna på avkastning av kapital får motsvarande effekter. Den relativt sett stora skattekilen på avkastning av riskkapital leder till sämre förutsättningar för kapitalbildning och investeringar.
Det privata tjänsteföretagandet har, som vi tidigare framhållit, en särskild tillväxtpotential.
Tjänstesektorn rymmer en stor variation av företag och arbetsuppgifter. Inom denna sektor finns många av de mest avancerade företagen, men också viktiga uppgifter inom vården och omsorgen. En del av tjänsterna utförs i dag på annat sätt än över den öppna arbetsmarknaden, oavlönat, t.ex. i hemmen, eller svart. Andra tjänster kommer överhuvudtaget aldrig till utförande, eftersom framför allt de ekonomiska villkoren är för oattraktiva.
Att stimulera utvecklingen av öppet och avlönat arbete på detta område är av stor betydelse. Det kan bidra till vårt lands ekonomiska tillväxt samtidigt som arbetslösheten pressas tillbaka.
Enligt vår mening krävs det en rad åtgärder för att tjänsteföretagandet och annat arbete inom tjänsteområdet skall utvecklas på ett sätt som vore önskvärt. Den sänkning av löneskatterna för alla företag, som vi just har förordat, har stor betydelse också för tjänsteföretagandet.
Lägre mervärdesskatt på tjänster är en annan väg att stimulera tjänsteföretagen genom att minska skattekilarna. En momssänkning kan göras antingen allmän eller riktas mot vissa typer av tjänster.
Enligt gällande EU-regler kan emellertid inte denna typ av selektiva skatteförändringar genomföras. Enligt vår mening bör regeringen fullfölja de initiativ som togs under den förra mandatperioden i syfte att undanröja detta hinder för en reformering av tjänstebeskattningen.
En tredje väg att stimulera tjänsteutvecklingen har utvecklats i utredningen Uppskattad sysselsättning (SOU 1994:43). Hem- och omsorgstjänsterna har, enligt utredaren, stora utvecklingsmöjligheter. Enligt vår mening gäller detta inte minst vården och omsorgen om gamla.
Avdragsrätt för hem- och omsorgstjänster är ett viktigt sätt att öka kvaliteten, inte minst för äldre, att tillskapa fler arbetstillfällen och att nedbringa den svarta sektorn. Införandet av en sådan rätt ingår som ett naturligt inslag i en serie åtgärder för att främja utvecklingen av tjänster och tjänsteföretagande.
Som vi nyss redovisat finns i dag hinder för vissa skatteförändringar på tjänsteområdet. När dessa undanröjts bör regeringen återkomma till riksdagen med ett samlat och sammanvägt program för en utveckling av tjänstesektorn.
En uppmuntran av tjänsteföretagandet har betydelsefulla långsiktiga effekter, men kan, som vi just nämnt, också bidra till att motverka arbetslösheten. Skulle t.ex. 1,5 procent av arbetskraften kunna erbjudas arbete inom tjänstesektorn skulle inte bara trycket på, utan också kostnaderna för, arbetsmarknadsåtgärder kunna reduceras. Åtgärder för 1,5 procent av arbetskraften motsvarar kostnader på drygt fem miljarder kronor. En mindre åtgärdsvolym står dessutom bättre i överensstämmelse med vad Arbetsmarknadsverket effektivt kan hantera.
8.3 Utvecklingsstimulerande lönebildning
Lönebildningen måste främja både nyanställningar och karriärer. Det innebär att unga medarbetare måste kunna anställas till lägre löner än idag. Löneutvecklingen efter genomgången kompetensförstärkning måste vara tydlig.
Lönebildningen har stor betydelse för möjligheterna att hålla arbetslösheten på en acceptabel låg nivå. Mycket talar för att Sveriges, i en internationell jämförelse, starkt sammanpressade lönestruktur är en viktig orsak till dagens höga arbetslöshet.
Vi har tidigare pekat på de amerikanska förhållandena. Skillnaden mellan Sverige och USA i fråga om lönebildningen är en förklaring till den lägre arbetslösheten i USA. Den amerikanska arbetslösheten är ungefär hälften jämfört med arbetslösheten i Sverige.
Särskilt tydlig är skillnaden när det gäller unga. Ingångslönen i Sverige för 18--19-åringar var i slutet av 1960-talet ca 55 procent av lönen för en vuxen, mer kvalificerad medarbetare. 15 år senare hade ingångslönen stigit till närmare 80 procent av den kvalificerade lönen. I USA är motsvarande siffror 71 procent 1968 och 61 procent 1988.
Ungdomsarbetslösheten som andel av den totala arbetslösheten ligger i Sverige på en i internationell jämförelse hög nivå.
I Generationsutredningen (SOU 1994:73, kap 7) konstateras att ungdomars relativa arbetslöshet ökat trendmässigt alltsedan 1960-talet, jämfört med den medelålders arbetskraften.
En flexibel lönebildning frigör arbetsmarknaden och tydliggör att det inte finns någon brist på arbete utan snarast på arbetstillfällen.
I finansplanen hävdar regeringen, bl.a. med utgångspunkt i de amerikanska erfarenheterna, att en större rörlighet i fråga om löner skulle leda till en sämre produktivitetsutveckling och därmed lägre välstånd. Detta argument är svårt att förstå.
Det är naturligtvis sant att de arbeten som skulle tillkomma till lägre löner sannolikt är mera lågproduktiva än åtminstone en del av de arbeten som i dag betalas med högre lön. Poängen är emellertid att de nytillkomna arbeten är just nya. Om arbeten som i dag inte kan finansieras på marknaden i framtiden kan betalas öppet, är detta enligt vår mening, en välståndsvinst. Det gäller så mycket mera än arbetslösheten som därigenom också kan pressas tillbaka.
Vi är alltså övertygade om att åtskilligt arbete skulle kunna finnas tillgängligt på arbetsmarknaden om lönebildningen och skatterna medgav detta. Det är sant att en del av dessa arbeten skulle ersättas på en lägre nivå än de lägre betalda arbetena i dag. Detta är emellertid enligt vår mening inte något stort problem under förutsättning att arbetsmarknaden samtidigt är så rörlig att den medger avancemang och personlig utveckling.
I detta hänseende är utbildningsmöjligheterna betydelsefulla. Till denna fråga skall vi återkomma i ett senare avsnitt. Låt oss i detta sammanhang bara understryka att det är utbildningserbjudanden livet igenom som kan göra att Sverige skulle kunna förena en låg arbetslöshet genom tillkomsten av nya jobb med möjligheter för alla att under livets olika skeden finna arbeten som utnyttjar ambitioner och tar tillvara personlig potential.
Större möjligheter till nya arbeten inte minst till unga är en konsekvens av en mer flexibel lönebildning. En annan -- och minst lika viktig -- är att kompetens kan belönas bättre.
Sverige är ett av de länder i Västvärlden som belönar kompetens sämst, vilket framgår av nedanstående diagram:
Långsiktigt kommer en sådan lönebild att utarma Sverige på den högkvalitativa arbetskraft som den långsiktiga konkurrensen kräver. Det kommer i sin tur att underminera företagens utvecklingsmöjligheter och därmed förutsättningarna för att erbjuda fler arbete.
I ett kommande avsnitt diskuterar vi vilka utbildningsinvesteringar vi anser vara nödvändiga. Dessa kommer emellertid inte att kunna genomföras framgångsrikt med mindre än att lönebildningen för såväl unga som äldre ger besked om att utbildning och kompetensutveckling livet igenom också är personligt lönsam.
8.4 Avreglering av arbetsmarknaden
Arbetsmarknaden måste bli en verklig marknad där enskilda arbetstagare och arbetsgivare kan ingå för båda parter givande avtal. Parallellt med en successiv förnyelse av arbetsmarknadslagstiftningen bör generella möjligheter öppnas för att inom ramen för allmänna rättsregler kunna sluta individuella avtal. Skillnader mellan arbetare och tjänstemän bör avvecklas.
Förhållandena på den svenska arbetsmarknaden regleras genom ett stort antal ofta mycket detaljerade lagar samt dessutom genom avtal mellan arbetsgivarnas och arbetstagarnas organisationer. Avtal finns också på områden som inte täcks av lagstiftning. Regelsystemet, såväl det avtalade som det legala, har successivt tillkommit under mer än 50 år.
Viktigare lagkomplex gäller bl a följande områden: anställningsskyddmedbestämmandevillkor vid värnpliktstjänstgöringförtroendemannafrågorrättegång i arbetstvisterrätt till ledighet för utbildningledighet för vård av barnledighet för föreningsverksamhet i skolan ledighet för svenskundervisning för invandrare styrelserepresentationjämställdhetsemester främjandefrågorarbetstidarbetsmiljö
Sammantaget utgör den svenska arbetsmarknadslagstiftningen och kollektivavtalen en kollektivisering av arbetsmarknadsförhållandena som gör de svenska villkoren till de mest rigida i världen. I vissa andra europeiska länder finns motsvarigheter i vissa delar men i få andra länder en reglering med en sådan total omfattning.
Det finns starka belägg för att regleringen av den svenska arbetsmarknaden hämmar en dynamisk utveckling och därmed också tillkomsten av nya arbeten. Flera av arbetsmarknadslagarna, t ex lagen om anställningsskydd, premierar dem som har arbete, men försvinner för dem som inte redan fått en fast fot på arbetsmarknaden. Lagstiftningen bidrar därmed till en utslagning av människor.
Karaktären av skyddslagstiftning för dem som redan finns på arbetsmarknaden får till effekt att den rörlighet som den nya tiden kräver kommer till stånd i mindre utsträckning än vad som vore önskvärt. Förutom de arbetslöshetsskapande effekter som detta ger upphov till kommer det att bli allt svårare att få tillgång till just den arbetskraft som behövs i olika företag och branscher.
Det var i medvetande om detta som den förra regeringen inledde förnyelsen av arbetsrätten. Också de mycket blygsamma förändringar till gagn för de arbetssökande och för dynamiken i företagen, som beslutades av riksdagen 1993, har nu emellertid återtagits. Viktig tid i den hårdnande internationella konkurrensen har därmed gått förlorad. Regeringens utformning av lagreglerna med anledning av EU-direktiv vid övergång av verksamheter och kollektiva uppsägningar kommer dessutom att leda till ytterligare hinder för den nödvändiga omstruktureringen.
Vi är övertygade om att väsentliga förändringar av villkoren på arbetsmarknaden måste genomföras om Sverige skall kunna klara konkurrensen och bereda flera riktiga arbeten. Den nuvarande lagstiftningen motverkar den mänskliga utveckling som ett samhälle i frontlinjen måste främja.
Den förändring vi vill se tar sin utgångspunkt i det framträngande personliga inslaget i det nya arbetslivet. Det innebär att tvingande kollektiviserad lagstiftning, en gång tillkommen för det gamla industrisamhällets behov, bör ersättas med så individuella relationer som möjligt. Kollektivavtal kan i detta sammanhang vara väl så utvecklingshämmande som någonsin lagstiftning.
Vägen bort från en reglering med en halvsekel gammal historia och med starka organiserade förmånstagare är inte okomplicerad. Vi vill förorda en process efter två linjer: Den gradvisa reformeringen av arbetsmarknadslagstiftningen bör återupptas, men med mera målmedvetna ambitioner. I god tid före år 2000 måste all arbetsmarknadslagstiftning ha utvecklats på ett sådant sätt att den främjar den angelägna förnyelsen av arbetsmarknaden. Parallellt med denna reformering måste en generell möjlighet öppnas för varje arbetstagare och arbetsgivare att teckna individuella avtal. Till stöd för sådana avtal kan behovet av en lagstiftning som reglerar grunderna för anställning och -- eventuellt -- andra villkor behöva prövas.
Genom en dubbel utvecklingsstrategi av detta slag ges arbetstagare och arbetsgivare valmöjlighet mellan regelverken. Tillsammans med de övriga inslagen i en politik för fler arbeten kommer det att ge flera människor tillgång till arbetsmarknaden.
Den gradvisa reformeringen av lagstiftningen på arbetsmarknaden bör koncentreras på bl.a. följande områden:Möjligheterna till visstidsanställning bör förlängas från dagens sex månader till tolv.Möjligheterna till provanställning bör likaså förlängas från sex månader till tolv.Reglerna om uppsägning på grund av arbetsbrist bör bättre anpassas till vad som krävs för att säkerställa företagens utvecklingsmöjligheter, också då behov av personalminskningar uppkommer.Den fackliga vetorätten mot entreprenader bör avvecklas för att underlätta företagens anpassningsförmåga till nya strukturer på arbetsmarknaden.Förbud mot blockad av enmans- och familjeföretag bör införas.Reglerna vid övergång av verksamhet bör inte gå längre än vad EU-rätten kräver av Sverige.Semesterfrågor, arbetstidsfrågor och ledighetsregleringar bör ges en utformning som främjar dynamik och ett effektivt resursutnyttjande.
Förändringar av arbetsmarknadslagarna i denna riktning är nödvändiga om företagen skall kunna utvecklas på en arbetsmarknad präglad av andra och rörligare villkor än vad som gällde förr.
Vi är emellertid övertygade om att inte ens de här skisserade förändringarna är tillräckliga för att säkerställa den dynamik som krävs för att tillräckligt många jobb skall komma till stånd.
Utöver reformeringen av arbetsmarknadslagstiftningens enskildheter behöver därför generella möjligheter öppnas också för enskilda avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare. Innebörden härav är att arbetsgivaren och arbetstagaren kan välja huruvida de vill utnyttja det regelverk -- lagar och i förekommande fall kollektivavtal -- som finns eller om anställningsavtalet skall slutas på allmänna civilrättsliga grunder.
Hur rätten att begära individuella avtal mer i detalj bör anges kan diskuteras. Största effekten uppnås uppenbarligen om såväl arbetstagare som arbetsgivare tillerkänns denna rätt. Det enligt vår mening väsentliga är att ett system för individuella avtal utformas på ett sådant sätt att den eftersträvade dynamiken på arbetsmarknaden uppnås.
Utvecklingsmöjligheterna för individuella anställningsavtal tror vi är betydande. Det gäller naturligtvis i hög grad för de nya kunskapsföretagen. Vi anser emellertid också att det inom traditionella industriföretag finns ett stort utrymme för sådana personliga anställningsavtal som vi förordar.
I en särskild motion utvecklar vi våra förslag om den gradvisa reformeringen av arbetsmarknadslagstiftningen. Härutöver föreslår vi att rätten att sluta enskilt anställningsavtal snabbutreds. Förslag till erforderliga lagändringar bör föreläggas riksdagen med skyndsamhet.
8.5 Arbetsstimulerande försäkringar
Socialförsäkringarna skall ha en utformning som ger trygghet i ett arbetsliv med allt större rörlighet. Ersättningsnivåerna i socialförsäkringarna bör främja arbete och arbetssökande.
Vi har i föregående avsnitt argumenterat för att fler arbeten kräver företag som både kan och vill expandera. Det förutsätter goda villkor för företagsamhet och förutsättningar på arbetsmarknaden som klarar en omställningshastighet som är långt större än tidigare.
För att en arbetsmarknad av detta slag skall möta den enskildes krav och ambitioner krävs emellertid också att drivkrafterna för arbete är starka. Detta villkor aktualiserar det som i den vetenskapliga debatten kommit att benämnas reservationslönerna.
Med reservationslön avses, enkelt uttryckt, den lägsta lön vid vilken den enskilde är beredd att arbeta. Denna nivå bestäms i sin tur av den ersättning som utgår utan att något arbete utförs. I praktiken rör det sig om de ersättningar som utgår vid sjukdom, arbetsskada och arbetslöshet.
Socialförsäkringssystemet syftar till att skydda den enskilde från de ekonomiska konsekvenserna av t.ex. sjukdom.
Ersättningen från sjukförsäkringen är idag 80 procent av inkomsten efter en karensdag. Regeringen förslår nu att ersättningsnivån sänks till 75 procent, men att karensdagen i gengäld slopas. Som vi utvecklar i annat sammanhang är avskaffandet av karensdagen en åtgärd som allvarligt skadar samhällsekonomin.
Arbetslöshetsförsäkringen är mer komplex. Ersättning utgår i dag med 80 procent av den tidigare inkomsten upp till 564 kronor per dag under ett i princip obegränsat antal dagar. Till slut och under speciella omständigheter, kan den arbetslöse hänvisas till andra sociala stödsystem, i sista hand till socialhjälpen. För den som inte är medlem i A-kassa utgår s.k. kontant arbetsmarknadsstöd (KAS) för närvarande 245 kronor per ersättningsdag.
Arbetslöshetsförsäkringen är, trots vad som nu sagts, i praktiken oändlig. Genom att varva försäkringsperioder med deltagande i arbetsmarknadsåtgärder kan den enskilde stanna kvar i försäkringen.
Flera studier har kartlagt hur den enskildes förhållande till arbetsmarknaden påverkas av hur omständigheterna ter sig utanför denna. Enkelt uttryckt ökar engagemanget för att söka återvända till arbetsmarknaden om villkoren för att stå vid sidan av är påtagligt sämre än de som arbetsmarknaden erbjuder. Reservationslönen får inte vara högre än att den enskilde finner det meningsfullt att söka och ta arbete på den reguljära arbetsmarknaden. Ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen, liksom försäkringstidens längd och de ersättningar som utges i de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna, är härvid av den största betydelse.
Innan vi går vidare i denna diskussion vill vi beröra frågan om ansvaret för arbetslöshetsförsäkringen. Vi anser det orimligt att ett försäkringsskydd, som till den helt övervägande delen finansieras av skattemedel och av obligatoriska arbetsgivaravgifter, inte är tillgängligt för alla på samma sätt som övriga allmänna försäkringar. Att knyta försäkringen till medlemskap i enskilda organisationer med specifik yrkes- eller branschanknytning är principiellt felaktigt även om försäkringen står öppen även för dem som inte är medlemmar. Organisationsanknytningen kan innebära risk såväl för åsiktskontroll som för konflikt med rätten att stå utanför en förening.
Arbetslöshetsförsäkringen bör mot denna bakgrund göras allmän. Vi förordar att det system som infördes under den borgerliga regeringen, vilket gällde fram till årsskiftet 1994/95, återinförs som ett första steg.
En fortsatt utveckling också av detta förslag kommer emellertid att behövas. Den allmänna arbetslöshetsförsäkring vi vill utveckla skall ge ett grundläggande skydd vid arbetslöshet. Den skall vara så utformad att den främjar arbete och arbetssökande. Den skall motverka bidragsberoende, inte minst hos unga. För ungdomar är det särskilt betydelsefullt att stimulera till studier och arbete. Ersättningsnivåer, ersättningsperioder och intjänandetider bör anpassas till detta. Ett större och tydligt eget finansiellt ansvar för försäkringen är dessutom angeläget.
Förändringar i ersättningsnivåer och ersättningsperioder bör emellertid göras redan nu och oberoende av försäkringstyp för att försäkringen skall stimulera till ett aktivt arbetssökande. Nivåerna och ersättningsperioderna bör bestämmas med utgångspunkt i att försäkringens syfte bör vara att skydda mot arbetslöshet som kan antas vara av rimlig längd. Övergår arbetslösheten till en situation då den enskilde inte kan förväntas finna en plats på arbetsmarknaden måste också andra trygghetssystem bidra.
Regeringen föreslår att ersättningsnivån i sjukförsäkringen sänks till 75 procent. I realiteten har regeringen därmed också accepterat att ersättningsnivån i arbetslöshetsförsäkringen sänks till samma nivå. Det hade varit ärligt om regeringen också medgivit detta. Vi förordar att riksdagen fattar beslut med denna innebörd.
För de mer långsiktiga övervägandena vill vi emellertid också aktualisera ett alternativt synsätt. Arbetslöshetsförsäkringen skulle kunna utformas på så sätt att ersättningsnivåerna successivt minskades under ersättningstiden -- förslagsvis från 80 procent via 75 till 70. Effekterna av ett sådant system skulle vara att den enskilde gavs tydliga och successivt ökande incitament till egna ansträngningar att söka arbete. Inlåsning i ett långsiktigt bidragsberoende skulle därmed motverkas.
I fråga om ersättningsperioderna är det väsentligt att söka undvika växelgång mellan ersättningsperioder genom försäkringen och deltagande i arbetsmarknadsåtgärder. Det kan ske på följande sätt:
Arbetslöshetsförsäkringen bör medge ersättning i maximalt 450 dagar. Ersättningsperioden skall efter viss tid brytas av åtgärder i syfte att göra den arbetssökande mer attraktiv på arbetsmarknaden. Avbrottet bör normalt ske efter halva den maximala ersättningsperioden. Riksdagen bör fatta beslut med denna innebörd.
Arbetslösa, som vid ersättningperiodens slut inte erhållit arbete, bör överföras till andra trygghetssystem. De arbetslösa som hänvisas till kommunen för socialt skydd bör inom ramen också för detta kunna arbeta och dessutom uppmuntras till ett aktivt eget arbetssökande. Kommunerna bör eventuellt också kunna utge viss kompletterande ersättning utöver det sociala skyddet, om särskilda skäl motiverar detta. Det bör understrykas att formerna härför och för arbetslösas engagemang i kommunen måste övervägas noga, bl.a. för att undvika snedvridande konkurrens.
Vissa förändringar av arbetslöshetsförsäkringen bör riksdagen, som vi nu har redovisat, fatta beslut om redan nu. Flera av de förändringar som vi på längre sikt anser angelägna kräver emellertid ytterligare överväganden. Regeringen bör skyndsamt låta utreda denna fråga.
8.6 Utbildning och kompetens
Den svenska arbetskraftens kompetens måste vara bland världens bästa. Det kräver en högre ambition i fråga om ungdomsutbildningen, men också nya system för att främja en kontinuerlig kompetensutveckling. Utbildningsmöjligheterna måste dessutom kunna anpassas efter den enskildes personliga behov och ambitioner.
Vi har tidigare pekat på hur kunskapsinnehållet i såväl industri- som tjänsteproduktionen tilltar. Kunskapen blir också den enstaka produktionsfaktor som får den största betydelsen för företags och nationers framgång. Samtidigt spelar nationella gränser allt mindre roll för företagens investeringar.
Sammantaget innebär detta att de länder kommer att bli mest attraktiva för avancerad produktion som kan erbjuda de bästa förutsättningarna i fråga om kunskap och kompetens. Till dessa länder måste Sverige höra om välstånd och sysselsättning skall kunna hävdas.
Den förra regeringen initierade ett brett kompetensprojekt benämnt Agenda 2000 -- kunskap och kompetens för nästa århundrade. Inom ramen för detta projekt identifierades ett antal allvarliga brister. I den etappredovisning av projektet som gjordes i augusti 1994 beskrevs dessa på följande sätt: Den del av arbetskraften som har en längre eftergymnasial utbildning är för litenDet saknas i stor utsträckning utbildningsformer för avancerad yrkesutbildning efter gymnasietEn stor del av arbetskraften har inte gymnasiekompetensDet finns för få forskarutbildade, i synnerhet i företagenDen kontinuerliga kompetensutvecklingen är outvecklad
I etappredovisningen angavs mot denna bakgrund fem långsiktiga mål som vi finner angelägna. Sammanfattningsvis formulerades dessa på följande sätt:
Sverige skall senast år 2020 ha en arbetskraft som tillhör de tre mest välutbildade i världen. Det kräver förstärkningar först och främst på följande fem områden:Längre akademiska utbildningarEftergymnasial utbildning av teoretisk/praktisk karaktärVuxenutbildning i kärnämnen ForskarutbildningenDen kontinuerliga kompetensuvecklingen
De fem konkreta målen gavs följande utformning:
1. Målet för den längre akademiska utbildningen bör formuleras på följande sätt:Senast år 2020 skall 25 procent av arbetskraften ha en utbildning motsvarande minst tre års högre utbildningÅr 2010 skall två tredjedelar av vägen dit ha tillryggalagtsTill sekelskiftet skall en tredjedel av målet vara uppfyllt.
2. Målet för forskarutbildningen bör formuleras på följande sätt:Antalet doktorsexamina skall fördubblas under 1990-taletUnder samma period bör antalet vetenskapligt meriterade anställda i näringslivet mer än fördubblasEn ny fördubbling skall eftersträvas efter sekelskiftet.
3. Målet för eftergymnasial utbildning av annat slag än sådan som syftar till en akademisk grundexamen efter minst tre års studier bör formuleras på följande sätt:Senast år 2020 skall 25 procent av arbetskraften ha en kortare eftergymnasial utbildningDen beslutade kapacitetsökningen -- motsvarande 20.000 nya helårsstuderande -- skall fullföljas för att nå detta mål.
4. Målet för den nödvändiga kunskapskompletteringen för äldre bör formuleras på följande sätt:Vuxna skall före sekelskiftet tillförsäkras rätt till kunskapskomplettering i princip motsvarande gymnasieskolans kärnämnen, i ett första steg svenska, matematik och engelska Kunskapskompletteringen skall ske i former som i så liten utsträckning som möjligt påverkar möjligheterna att utföra det arbete var och en redan har.
5. Målet för att möjliggöra en kontinuerlig kompetensutveckling hela livet bör formuleras på följande sätt:Före sekelskiftet skall alla vuxna kunna medverka i en kontinuerlig kompetensutvecklingInom ett år skall fungerande former för finansiering och utförande av den kontinuerliga kompetensutvecklingen presenteras.
I etappredovisningen av Agenda-arbetet underströks det att dessa mål måste uppnås om Sverige skall kunna hävda välståndet, men också att detta måste ske med beaktande av de högsta kvalitetskrav.
Regeringen föreslår i budgetpropositionen vissa utbildningsåtgärder i arbetslöshetsbekämpande syfte. Hit hör bl.a. en utbyggnad av utbildningen vid universitet och högskolor på ett sätt som påtagligt -- och uppenbarligen med regeringens goda minne -- skulle sätta kvaliteten på undantag. Regeringen föreslår dessutom åtgärder som skulle öka redan påtagliga orättvisor i ersättningshänseende olika studerandekategorier emellan.
Samtidigt föreslår regeringen nedskärningar i de ordinarie insatserna för kunskapsuppbyggnad -- utbildning och forskning -- som saknar motsvarighet i modern tid. Långsiktiga kunskapsinvesteringar får stå tillbaka för hoprafsade kortsiktsåtgärder med små förutsättningar att bli framgångsrika. Den breda uppslutning kring Agenda-målen som uppnåddes under de gångna åren väljer regeringen att bortse från.
Vi motsätter oss den sönderslagning av den långsiktiga kunskapsuppbyggnaden, som regeringen i realiteten medverkar till. En systematisk kunskapsuppbyggnad är viktig för Sveriges utveckling på sikt. Den kan emellertid, rätt utformad, bli en del också av en aktiv arbetsmarknadspolitik.
Den förra regeringen förespråkade -- och riksdagen godkände -- en långsiktig strategi för den fortsatta kunskapsuppbyggnad Sverige har behov av. Denna strategi tog i beaktande att inte minst den högre utbildningen byggts ut kraftigt under de senaste tre åren efter mer än ett årtionde av stillastående.
En ytterligare utbyggnad av den högre utbildningen borde, enligt denna strategi, få anstå till slutet av 1990-talet då universitet och högskolor hade fått chansen att kvalitetsmässigt konsolidera den utbyggnad som skett.
Nu borde i stället en ny utbildningsinvestering göras i form av eftergymnasiala kvalificerade yrkesutbildningar, företrädesvis samverkan med näringslivet. Teoretisk vidareutbildning skulle kunna varvas med yrkesutbildning. Också andra eftergymnasiala påbyggnadsutbildningar med likartat innehåll och syfte skulle genom den nya utbildningsformen kunna ges stadga och utvecklingsmöjligheter.
Vi finner för vår del att en satsning på sådan eftergymnasial yrkesutbildning är långsiktigt riktig och överlägsen de åtgärder regeringen förespråkar i budgetpropositionen. En långsiktig kompetensuppbyggnad är en investering för den enskilde och för landet samtidigt som den håller arbetslösheten tillbaka.
Mot denna bakgrund föreslår vi att ett system för kvalificerad yrkesutbildning, företrädesvis i samverkan med företagen, skyndsamt byggs upp till en omfattning av -- i en första etapp -- 20.000 utbildningsplatser. De finansiella villkoren för utbildning bör utformas på följande sätt: Staten bör ange villkoren för ett statsbidrag till den som tar ansvar för utbildningen. För 20.000 utbildningsplatser bör en statsbidragsvolym om en miljard kronor anvisas. Detta belopp reserverades av den förra regeringen för en utveckling av den här beskrivna utbildningsformen. Resurserna förutsattes bli överflyttade från de kortsiktiga arbetsmarknadsinsatser som eljest skulle bli aktuella.I det normalfall där företagen engagerades förutsattes dessa också ta ett finansiellt ansvar. I villkoren för statsbidrag bör detta ansvar anges på grundval av det bidrag till produktionen som den som genomgår utbildningen kan förväntas ge.I statsbidragsreglerna bör ingå grundläggande regler om vad som skall ingå i utbildningen, såväl när det gäller den teoretiska vidareutbildningen som yrkesutbildningen. Reglerna måste vara så utformade att de tillgodoser företag och andra utbildningsanordnare med varierande inriktning och av varierande storlek.
Regeringen bör snarast, och efter samråd med företagens organisationer, återkomma till riksdagen med förslag med den här angivna inriktningen.
Med en ny form av yrkesutbildning täcks en av de tydligaste utbildningsbristerna in. Härutöver anser vi att villkoren för den nödvändiga kontinuerliga kompetensutvecklingen måste utvecklas. Denna fråga har direkt betydelse för hur en arbetsmarknad med större rörlighet, bl.a. genom flexiblare löner, kan fungera. Vi börjar med kompetensutvecklingens mest grundläggande steg, ungdomsutbildningen i skolan.
Genom de senaste årens skolreformer har alla unga tillförsäkrats rätten till åtminstone tolv års ungdomsutbildning i grundskola och gymnasieskola. En sådan utbildning är en nödvändig grund för arbetslivet, för vidare ungdomsstudier och för den nödvändiga kompetensutvecklingen senare i livet.
Samtidigt som vi vill understryka nödvändigheten av att alla unga genomgår minst tolv års grundutbildning vill vi också hävda att det knappast kan betraktas som nödvändigt att de sista tre åren genomförs i omedelbar följd. För många unga kan ett avbrott i studierna för något eller några års arbete tvärtom verka berikande. Med den annorlunda lönebildning som vi tidigare förordat kommer också en arbetsmarknad för unga medarbetare att skapas.
En åldersgräns för när ungdomsutbildningen skall vara genomförd behövs emellertid. Vid förslagsvis 21 års ålder bör den gymnasiala grundutbildningen vara avklarad för alla. Vid en skolstart vid sex års ålder ger detta ett utrymme för flexibilitet i fråga om utbildning och arbete på tre år.
Efter denna period följer för många studier vid universitet eller högskola, för andra yrkesarbete. För ytterligare andra tror vi, som just nämnts, att det är angeläget att öppna nya former av postgymnasiala utbildningsvägar som förenar vidareutbildning i teoretiska ämnen med yrkesutbildning i företag.
En god ungdomsutbildning, tillsammans med en mera ändamålsenlig lönebildning, ökar unga människors möjligheter att få fotfäste på arbetsmarknaden. Den grundläggande utbildningen är också en ofrånkomlig förutsättning för den kompetensutveckling som senare måste komplettera ungdomsutbildningen för att upprätthålla den enskildes konkurrenskraft. I fråga om den kontinuerliga kompetensutvecklingen uppvisar den svenska arbetsmarknaden i dag stora brister.
Vi vill i detta sammanhang peka på tre förhållanden:
Det första gäller den kompetensutveckling som sker genom rörlighet. Vetenskapen pekar entydigt på att den viktigaste utvecklingen av den enskildes kompetens sker genom byte av arbete. En arbetsmarknad som främjar rörlighet ger därför också ett viktigt bidrag till den nödvändiga förstärkningen av medarbetarnas kunnande.
Det andra rör den kompetensutveckling som är nödvändig för att kunna svara mot ökade krav inom det egna företaget eller motsvarande. För denna kompetensutveckling -- som ligger i varje arbetsgivares omedelbara intresse -- bär företaget eller motsvarande naturligen huvudansvaret.
Den tredje och mest utmanande frågan gäller sådan kompetensutveckling som inte kan anses ligga direkt i företagets intresse men som likväl är betydelsefull för den enskildes egen utveckling, kanske också för dennes möjlighet att söka nya, mera krävande arbeten och arbetsuppgifter.
I Agenda 2000-arbetet föreslogs att en form av personliga utbildningskonton skulle inrättas för dessa utbildningssyften. Dragningsrätten på dessa konton skulle den enskilde själv ha. Härigenom skulle starka incitament skapas för personlig effektivitet och målmedvetenhet i kompetensutvecklingen.
Uppbyggnad av utbildningskonton kan ske enligt olika modeller. Enskilda avsättningar, tillsammans med förmånliga skattevillkor är ett alternativ, lånemöjligheter på pensionssparandet är ett annat. Avgörande är enligt vår mening inte enskildheter i kontokonstruktionen utan att fungerande, personliga system för finansiering av förkovran skapas. Sker inte detta kommer den svenska arbetskraftens kunnande och användbarhet snabbt att föråldras med negativa konsekvenser för konkurrenskraften och sysselsättningsmöjligheterna som följd.
Vi vill också beröra den del av arbetskraften som i ungdomsåren inte tillerkänts de utbildningsmöjligheter som dagens unga får. Cirka 1,5 miljoner medarbetare har i dag en grundutbildning som i nivå ligger under genomgången gymnasieskola. Det gör dem sårbara när konkurrensen skärps och mindre mottagliga för de kompetensutvecklande insatser vi just har förordat.
Vi finner det viktigt att ge också den äldre arbetskraften tillgång till ökade kunskaper. De svenskar som idag saknar gymnasiekompetens bör så snart det låter sig göras erbjudas möjlighet till kunskapskomplettering upp till en nivå motsvarande gymnasieskolans kärnämnen.
Såväl när det gäller kompetensutveckling genom utbildningskonton som när det gäller komplettering av gymnasiekunskaper är det rimligt att till betydande del ta den enskildes fritid i anspråk. Inte minst med hjälp av den nya informationstekniken är det idag möjligt att genomföra utbildning decentraliserat och i former och vid tider som den enskilde själv bestämmer.
Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att återkomma med förslag för kunskapsuppbyggnad i enlighet med vad vi här har förordat.
8.7 Effektiv arbetsmarknadspolitik
Arbetsmarknadspolitiken skall snabbt ge arbetslösa möjlighet till en ny anställning. Den skall vara lättöverskådlig och innehålla starka incitament till ett konstruktivt arbetssökande.
Arbetsmarknadspolitiken skall vara den enskilde till stöd och hjälp i händelse av arbetslöshet. Dess syfte är därmed reparativt.
Som vi tidigare framhållit är vi kritiska till att regeringen gör arbetsmarknadspolitiken till en huvudsak i kampen för fler arbeten. Regeringens nonchalans gentemot de grundläggande faktorer som avgör huruvida nya arbeten skapas eller inte borgar -- dessvärre -- för att många människor i onödan kommer att förvägras ett riktigt arbete.
Den arbetsmarknadspolitik regeringen föreslår bygger på en kombination av utbildning och andra åtgärder. Det förtjänar att understrykas att långt i från allt det regeringen föreslår är nya satsningar. I fråga om det nya tror vi inte att regeringens förhoppningar kommer att kunna infrias med de förslag regeringen presenterar. Däremot kommer, som tidigare framhållits, åtgärderna i flera fall att riskera slå sönder system som är betydelsefulla för Sveriges långsiktiga konkurrenskraft och därmed för sysselsättningsutvecklingen på längre sikt. Vi har just pekat på dessa risker när det gäller utbildningen.
Vi delar regeringens uppfattning om att ambitiösa insatser måste göras för att de som i dag är arbetslösa skall kunna återvända till riktiga jobb på arbetsmarknaden. Ungdomar och långtidsarbetslösa behöver härvid uppmärksammas särskilt.
Arbetsmarknadspolitiken måste emellertid vara så utformad att den, tillsammans med bl.a. lönebildningen och arbetslöshetsförsäkringen, stimulerar till den nödvändiga rörligheten. Inlåsning i arbetslöshet måste undvikas.
För att uppnå detta förordar vi bl.a. följande förändringar i regeringens förslag, utöver de vi redan framfört:Enligt vår uppfattning måste arbetsmarknadsåtgärderna, samtidigt som de stödjer den enskilde och vidareutvecklar dennes förutsättningar att finna ett bra arbete, vara så utformade att de stimulerar till arbetssökande. I detta syfte förordar vi en justering av ersättningsnivån så att en tillräcklig egenaktivitet främjas.I samma syfte föreslår vi att en tydligare åtskillnad görs mellan åtgärder och studiesociala ersättningsregler. En sådan åtskillnad skulle t.ex. göra det lättare för arbetsmarknadsmyndigheterna att fritt söka utbildnings- och andra motsvarande åtgärdsalternativ. En annan effekt av den förändring vi förordar blir att ansvaret för gängse utbildningsinsatser och arbetsmarknadsmotiverade utbildningsinsatser blir tydligare. En åtskillnad mellan åtgärder och studiesocialt stöd gör det också lättare för Arbetsmarknadsverket att t. ex. upphandla komvuxplatser till rimliga kostnader.De insatser regeringen föreslår för unga arbetslösa är svåröverskådliga. Risken är stor att insatserna blir ineffektiva. Ungdomar under 20 år förefaller regeringen inte ha någon åsikt om, mer än att något borde göras. Vi vill för vår del förorda att ett samlat system för stöd till unga enligt följande riktlinjer införs: Systemet, härefter benämnt Ungdomsprogrammet, bör vara öppet för alla mellan 18 och 24 år. Ungdomsprogrammet skall ses som ett erbjudande till den som inte går vidare i utbildning eller har arbete. Ungdomsprogrammet bör bestå av två delar, praktik i företag och informationsteknologiintroduktion (IT). Praktiken i företag bör kunna omfatta maximalt sex månader. Den bör inriktas på att ge praktisk yrkeserfarenhet. Företaget bör också bidra ekonomiskt. IT-introduktion kan ingå som ett led i Ungdomsprogrammet. Viss tid av praktiken -- i undantagsfall t.o.m. hela -- skall kunna ersättas med en organiserad IT-introduktion. Företagets ekonomiska bidrag bör reduceras på grundval av den tid IT-introduktionen i varje särskilt fall anses kräva. I arbetsmarknadspolitiken bör utbildningscheckar, enligt det system som utarbetades av den förra regeringen, komma till ökad användning. En utbildningscheck kan av den enskilde utnyttjas för köp av utbildning hos den utbildningsanordnare denne har störst förtroende för. Flera utbildningsanordnare får härigenom också möjlighet att konkurrera om att erbjuda goda utbildningstjänster.Möjligheter till viss tidsbegränsad utfyllnad av lön bör kunna övervägas för att stimulera arbetslösa att acceptera arbeten med lägre ersättning. En sådan möjlighet skulle inte minst kunna vara en verkningsfull åtgärd för att stödja många långtidsarbetslösa och ett alternativ till en mer absolut skyldighet att acceptera anvisat arbete.
Även om förändringar av det här skisserade slaget långsiktigt väsentligt skulle förbättra arbetsmarknadens funktion är de sannolikt likväl otillräckliga för att få till stånd den effektivitet i arbetsmarknadsåtgärderna som inte minst de arbetslösa har rätt att kräva. Vi utesluter inte att också de förändringar av regeringens förslag som vi just förordat innehåller för svaga drivkrafter till effektivitet, rörlighet och goda relationer hos de arbetssökande.
I debatten om arbetsmarknadspolitiken har det aktualiserats att koppla samman arbetsmarknadspolitiken och arbetslöshetsförsäkringen. Genom att lägga ansvaret för i varje fall delar av arbetsmarknadsåtgärderna i försäkringen skulle starkare incitament skapas för att genomföra åtgärderna effektivt och på ett sätt som snabbt återför den enskilde till arbetsmarknaden. Ju bättre åtgärderna blir, desto fortare avlastas försäkringen ytterligare kostnader.
Vi finner för vår del en utveckling i denna riktning värd att överväga, tillsammans med andra förändringar i samma incitamentsförstärkande syfte. Hit hör t.ex. åtgärder i syfte att öka entreprenadandelen i arbetsmarknadsinsatserna. Vi föreslår att förändringar i den här skisserade riktningen utreds genom regeringens försorg.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en strategi för fler arbeten,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag om ett riktat anställningsstöd,
3. att riksdagen beslutar slopa den höjning av arbetsgivaravgiften för företag på 1,5 % som trädde i kraft den 1 januari 1995,1
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag som säkerställer enskildas rätt att sluta individuella anställningsavtal i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen hos regeringen begär utredning om en reformering av arbetsmarknadslagstiftningen i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag till förändringar av arbetslöshetsförsäkringen och KAS i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen hos regeringen begär en utredning rörande vissa långsiktiga frågor med anknytning till arbetslöshetsförsäkringen i enlighet med vad som i anförts i motionen,
8. att riksdagen hos regeringen begär en plan för den långsiktiga kunskaps- och kompetensutvecklingen i enlighet med vad som anförts i motionen,2
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en ny form av eftergymnasiala kvalificerade yrkesutbildningar i enlighet med vad som anförts i motionen,2
10. att riksdagen hos regeringen begär förslag till möjligheter för flexibel skolgång och utbildningskonton för kontinuerlig kompetensutveckling i enlighet med vad som anförts i motionen,2
11. att riksdagen hos regeringen begär förslag till regler för en åtskillnad mellan åtgärder och studiesociala ersättningsregler i enlighet med vad som anförts i motionen,
12. att riksdagen beslutar om ett ungdomsprogram i enlighet med vad som anförts i motionen,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildningscheckar,2
14. att riksdagen hos regeringen begär förslag till regler om tidsbegränsad löneutfyllnad för annars arbetslösa i enlighet med vad som anförts i motionen,
15. att riksdagen hos regeringen begär en analys av alternativa möjligheter att öka effektiviteten i arbetsmarknadspolitiken i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 18 januari 1995 Carl Bildt (m) Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Anders Björck (m) Knut Billing (m) Birger Hagård (m) Gun Hellsvik (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Karl-Gösta Svenson (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)
1 Yrkande 3 hänvisat till SkU. 2 Yrkandena 8--10 och 13 hänvisade till UbU.