Hög grad av automatisering och krav på effektivitet och stor ekonomisk lönsamhet finns i vårt samhälle idag. Detta driver upp tempot på våra arbetsplatser, så att risken för skadeverkningar i arbetet blir förhöjd. Arbetsmiljön hör nära ihop med den yttre miljön. Giftiga halter av ämnen i inomhusmiljön kommer så småningom ut i naturen och sprids där. En bra arbetsmiljö främjar alltså en god yttre miljö, förutom att den direkt kan leda till bättre hälsa för dem som arbetar.
Många yrken är mer drabbade än andra vad gäller fysiska skador. Exempel på sådana yrkesgrupper är gruvarbetare, skogsarbetare, byggnadsarbetare och anställda inom vården. Skadorna är ofta belastningsskador, som utmynnar i rygg- och axelskador. Undersökningar av den mänskliga kroppen visar att människan orkar arbeta i sex timmar/dag, därefter ökar risken att skadas i arbetet. Vi har ju nu åtta timmars arbetsdag och det visar sig då att största andelen arbetsskador inträffar under de två sista timmarna på dagen, när den arbetande är som tröttast. Miljöpartiet har länge drivit frågan om arbetstidsförkortning. En förkortning av arbetstiden med två timmar/dag har vid försök visat sig ge mindre sjukskrivning och färre arbetsskador.
Arbetsskador är dyrt för samhället och åtgärder för att minska arbetsskadorna innebär inte bara en besparing i mänskligt lidande utan också i samhälleligt kapital.
För att få en större säkerhet på arbetsplatsen införs bättre och fler skydd. Den del av industrin som tillverkar skyddsutrustning blir allt större. Bra skyddsutrustning invaggar ofta användaren i så stor säkerhet, att större risker än nödvändigt tas vid olika arbetsmoment.
Istället för att rikta in sig på att införa fler och bättre skydd bör istället en strävan vara att de arbetsmoment som innehåller risker för skadeverkningar blir föremål för omprövning och elimineras eller ändras. Målet måste vara att nya arbetsmoment som innebär risk för skador inte får sättas igång utan att det istället utarbetas säkrare arbetsmoment.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en sänkning av arbetstiden är nödvändig som ett led i att minimera sjukskrivningstid och arbetsskador,
2. att riksdagen beslutar om sådan ändring i arbetsmiljölagen att nya arbetsmoment som innebär risk för skador inte får sättas i gång, utan att det i stället utarbetas säkrare arbetsmoment.
Stockholm den 19 januari 1995 Barbro Johansson (mp) Birger Schlaug (mp) Per Lager (mp) Gudrun Lindvall (mp)