Arbetsmarknaden i Sverige har under de senaste åren undergått en stark förändring. Den ökade arbetslösheten har medfört att arbetskraften i allt större utsträckning får utforma sina villkor efter arbetsgivarens önskemål. Inom många branscher har detta medfört en stark ökning av antalet deltidsanställda. Handel är bl.a. en sådan bransch.
Ur arbetsgivarens synpunkt är ofta en deltidsanställning mycket förmånlig. Arbetsgivaren har välutbildad arbetskraft, som han kan använda som vikarie vid sjukfrånvaro, öka arbetstiden genom mertid vid arbetstoppar, för att därefter minska när arbetsmängden går ned. Det skydd som anställningsskyddslagens regler om uppsägning och ersättning vid permittering medför för arbetstagarens lön sätts därför i stor utsträckning åt sidan.
Deltidsarbete innebär även att arbetstagaren får svårigheter att försörja sig på sin lön. Eftersom arbetsgivaren ofta kräver arbete av den anställde vid oregelbundet förlagda schematider, är det svårt att få andra arbeten jämsides med deltidsarbetet. För handelsanställda är det t.ex. så att de flesta arbetsgivare önskar arbetstagare vid samma tidpunkter på dagen eller under veckan, dvs. vid veckosluten samt under eftermiddagstimmarna.
I praktiken innebär detta att de kostnader som egentligen skall belasta företaget, för att kunna få en tillräckligt anpassningsbar produktionsapparat, i stället hamnar på samhället. Detta sker genom att arbetstagaren deltidsstämplar för arbetslöshetskassa. Det blir då arbetslöshetskassan som får fylla upp den lön som arbetsgivaren inte anser sig ha råd att betala. Härigenom uppstår en illojal konkurrens där samhället subventionerar vissa typer av verksamhet. Så småningom blir självfallet arbetstagaren utförsäkrad med de försörjningssvårigheter som uppkommer.
Deltidsarbete är dessutom ett klart utslag av diskriminering av kvinnor på arbetsmarknaden. 85--90 % av de deltidsarbetande har varit kvinnor.
1990 var antalet deltidsarbetslösa 45 000. Den 31 januari 1993 är antalet 90 332. Dessa siffror avser endast dem som vänt sig till arbetsförmedlingen för att öka sin grad av sysselsättning. Det verkliga antalet deltidsarbetslösa torde vara väsentligt högre. Arbetsrättskommittén utgår ifrån att ca 190 000 personer 1993 var deltidsarbetslösa (SOU 1993:32 sid 523).
Deltidsarbetslöshet är ett alltmer ökande problem och det belastar dessutom samhället i form av ersättning från arbetslöshetskassa. Att permanenta den utveckling som f.n. äger rum är inte acceptabelt. Kraftfulla åtgärder måste därför vidtas för att komma till rätta med deltidsarbetslösheten. Detta kan ske genom relativt enkla medel. Genom att ge sådana deltidsarbetande som önskar ett ökat sysselsättningsmått företrädesrätt till nya anställningar med större sysselsättningsgrad, åstadkommer man en kraftig förbättring i läget för de anställda.
Genom att införa en sådan bestämmelse markerar dessutom statsmakterna tydligt att man inte accepterar en minskning av sysselsättningsgraden såsom saklig grund för uppsägning, såvida det inte är en absolut tvingande åtgärd för arbetsgivaren på grund av objektivt förändrade produktionsförhållanden. Lönsamhetsskäl bör här inte vara nog.
För att komma till rätta med ovanstående problem torde ett förslag till lag om ändring i lagen (1982:8) om anställningsskydd vara en väg.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till en utredning om vad i motionen anförts om deltidsarbete.
Stockholm den 20 januari 1995 Ingemar Josefsson (s) Kurt Ove Johansson (s)