Vinstkrav och konkurrens på marknaderna har styrt utvecklingen inom arbetslivet mot en alltmer kapitalintensiv och automatiserad produktion. Under den tidiga industrialismen dominerade de fysiska arbetsmiljöproblemen i form av tunga och fysiskt utmattande arbeten, dålig luft och buller. Med den nya teknikens intåg har de psykiska arbetsmiljöproblemen kommit i förgrunden såväl i traditionell produktion, som inom offentlig förvaltning och i den privata tjänstesektorn. Den psykiska arbetsmiljön påverkas av flera faktorer som arbetsorganisation, löneform, skiftarbete och krympande arbetsmarknad.
Grundbultar för det tillväxtekonomiska samhällets arbetsorganisation är Frederick Taylors arbetsstudiemetodik, det löpande bandet och MTM-metoden. Denna arbetsorganisation driver upp arbetstakten så att högsta möjliga produktivitet och lönsamhet uppnås. Arbetets mål är att skapa medel till konsumtion. Detta medför att den psykiska pressen är hård. Nu i lågkonjunktur har arbetstakten skruvats upp ytterligare vilket också medfört att färre människor arbetar mer med allt större övertidsuttag.
För att förbättra arbetsmiljön och skapa tillfredsställelse i arbetet krävs förändringar. Miljöpartiet vill att man skall dela på arbetet genom en arbetstidsförkortning. Genom att arbeta färre timmar skapas fler arbetstillfällen i lågkonjunktur. Minskar man också övertidsuttaget bl.a. genom en högre skatt på marginalen, minskas också stressen och människor mår bättre. Man får mer tid över till familj och vänner. Såväl arbetstidsförkortning som minskad övertid har således en social dimension som hjälper till att minska den psykiska ohälsan.
Försök med arbetstidsförkortning har visat sig ge färre sjukdagar och mindre stress. Skiftarbete, som i vissa yrken tyvärr är nödvändigt, stör den naturliga dygnsrytmen och kan medföra negativa effekter såväl på familjeliv och sociala relationer som för politiskt och fackligt arbete. Genom en arbetstidsförkortning skapas positiva former för skiftarbete. En arbetstidsförkortning medför alltså minskade utgifter för samhället genom bättre hälsa och därmed minskad sjukfrånvaro.
En annan orsak till stress och otrivsel kan det ökande ensamarbetet vara. Strukturrationaliseringar har medfört att ensamt övervakningsarbete ersätter tidigare lagarbete. Datorisering och den digitala tekniken bildar informationssamhället med ensamarbeten som resultat. Här bör man ta hänsyn till den mänskliga aspekten genom att t.ex. använda sig av arbetsrotation.
I ett hårdnande ekonomiskt klimat ökar risken för s.k. mobbning på arbetsplatser. Det är viktigt att upptäcka och avvärja mobbning i tid. Särskilt utsatta är kvinnor, ungdomar och invandrare. Känsloengagemanget är ofta så lågt hos dem som mobbar att dem inte är medvetna om sitt handlande och offrets lidande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en sänkning av arbetstiden är nödvändig för att minska psykisk ohälsa och därigenom spara utgifter för statskassan i form av minskad sjukskrivningstid,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ensamarbete,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att det inom personalvården på arbetsplatser finns resurser för att upptäcka och avvärja mobbning.
Stockholm den 19 januari 1995 Barbro Johansson (mp) Birger Schlaug (mp) Per Lager (mp) Eva Goe s (mp)