Den första juli 1992 upphörde det tidigare arbetsmiljöavtalet, som reglerade företagshälsovården, att gälla.
Den borgerliga regeringen tillsatte vid årsskiftet 1991/92 en utredning som fick uppgiften att se över företagshälsovårdens organisation och finansiering. Det resulterade i att det generella statsbidraget till företagshälsovården slopades från den 1/1 1993.
Efter 1993 har företagshälsovården utvecklats på mycket olika sätt. Det är enbart ett begränsat antal företagshälsovårdscentraler som bedriver en acceptabel verksamhet mätt med 1980-talets mått. Många företag köper nu tjänster i olika grad från företagshälsovårdscentralerna. Det är vanligt att man köper olika tjänster från olika centraler.
Detta innebär att den sammanhållna hälsovården slås sönder. Upptäckten av dåliga arbetsmiljöer försvåras väsentligt men framför allt försvinner möjligheten till en aktiv och bra rehabilitering. Försäkringskassans möjlighet att medverka till en rehabilitering försvåras avsevärt eftersom det är svårt att få fram underlag.
Det är inte acceptabelt att låta anställda slås ut från arbetsmarknaden på grund av en dåligt organiserad företagshälsovård. Det är alltid mindre kostsamt och innebär mindre lidande att förebygga ohälsa än att ''städa'' i efterhand. Därför bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna att en utredning bör tillsättas med syftet att utforma en fullgod företagshälsovård åt alla anställda.
Sverige ratificerade 1985 ILO-konventionen (nr 161) och en rekommendation (nr 171) om företagshälsovården. Efter besluten 1992/93 är Sverige som land anmält för brott mot denna ILO-konvention för att vi inte uppfyller minimikraven i konventionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om fullgod företagshälsovård åt alla anställda.
Stockholm den 19 januari 1995 Alf Eriksson (s) Ingegerd Sahlström (s) Pär-Axel Sahlberg (s) Majléne Westerlund Panke (s)